Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Nova era inovacija

“Veliko mi je zadovoljstvo što je moj grad Moskva domaćin ovog događaja. Posebno mi je drago što smo praktično zaslužili da uđemo u Ginisovu knjigu rekorda kao domaćini događaja najširih razmera koji je ikada organizovan.“

Ovo su bile zaključne rečenice govora gradonačelnika Moskve Jurija Luškova prilikom prijema dobrodošlice na 59. svetski novinarski kongres (World Newspaper Congress). Verovatno ste i vi, kao i ja, iznenađeni tvrdnjom da je to događaj najširih razmera ikada organizovan, ali gospodin je zaista to rekao (ko ne veruje neka proveri).

Svetsku novinsku asocijaciju (World association of newspapers -WAN), pod čijim okriljem je organizovan skup, čine 72 nacionalne novinske organizacije, veliki broj lidera novinskih kuća iz 102 zemlje, 11 informativnih agencija i 9 regionalnih štamparskih organizacija. Sve u svemu, WAN predstavlja preko 18.000 novinskih publikacija na pet kontinenata. Kada se sve to skupi na jednom mestu, onda vam je jasno koliki je obim onoga što se dešavalo u Moskvi od 4. do 7. juna 2006.

 http://www.moscow2006.com/


ManježManježDomaćini su dali sve od sebe da se pokažu u najboljem svetlu. Program je činila kombinacija poslovnih, kulturnih i društvenih okupljanja. Centralno mesto skupa bila je nekadašnja carska konjušnica, Manjež, koja se nalazi u strogom centru Moskve, preko puta zidina Kremlja. Verovatno je simbolika u tome da su današnji novinari zapravo naslednici nekadašnjih konjanika-glasonoša koji su prevaljivali kilometre kako bi saopštili vest o pobedi ili porazu svoje vojske vladarima koji su nestrpljivo iščekivali vesti u svojim dvorovima.


Prijem dobrodošlice organizovan je u Moskovskoj internacionalnoj kući muzike, koja je otvorena u martu 2003. To je prva koncertna dvorana sagrađena u Moskvi u poslednjih stotinu godina. Inicijatori tog istorijskog projekta bili su gorepomenuti gradonačelnik Moskve, gospodin Luškov, i čovek koji je na mene ostavio najlepši utisak, gospodin Vladimir Spivakov, jedan od najvećih dirigenata sadašnjice. Upravo pod rukovodstvom gospodina Spivakova, novinarima okupljenim u tom velelepnom zdanju predstavio se i najbolji ruski kamerni orkestar „Moskovski virtuozi“. Rečima je teško opisati kakvo je zadovoljstvo bilo slušati kompozicije Čajkovskog, Mocarta i Bramsa u koncertnoj hali kakva je ta na obali reke Moskve.  


Klopa u ManježuKlopa u ManježuNakon što su naša čula sluha doživela vrhunac zadovoljstva, na red je došlo čulo ukusa. Svakakvi morski plodovi, ribe, atraktivno povrće i voće ukrašavali su stolove u ogromnom holu dvorane. Sveprisutnost muzike nastavljena je tihom muzikom malog orkestra u centralnom delu hola. Bilo je jasno da je pred nama nekoliko spektakularnih dana u Moskvi.

Prvi sledeći dan započeo je ceremonijom otvaranja u srcu Kremlja – u Palati države. Svaki događaj koji zasluži da se nađe u tom zdanju, samim tim, dobija najveći državni značaj. Da to bude sasvim tako, potrudio se i sam predsednik Rusije Vladimir Putin. Svojim govorom poželeo je dobrodošlicu prisutnima i tako zvanično otvorio 59. okupljanje predstavnika novinskih kuća iz celog sveta.

Ipak, jedan događaj privukao je više pažnje svetskih medija nego sve ostalo što se tamo dešavalo.

Nakon što je orkestar odsvirao poslednje taktove Uspavane lepotice, naš domaćin je najavio zvezdu večeri – prvog čoveka još uvek velike Rusije – Vladimira Putina. 

Tek što se stišao aplauz dobrodošlice, dva reda iza mene začulo se histerično skandiranje grupice mladih ljudi za koje sam kasnije saznao da su članovi Nacionalne partije boljševika. Po rečima kolege iz Moskve, skandirali su:  „Sa Putinom nema slobode“ (šta su tačno skandirali, možete i sami čuti). U roku od dvadesetak sekundi, tu grupicu opkolili su ogromni momci, očigledno u ulozi obezbeđenja skupa. Odmah su im zatvorili usta i translatorno ih izneli iz sale. Tu i tamo čuo se još pokoji krik očajne mladeži. Ipak, to je bilo dovoljno da se sve kamere i foto-aparati usmere u tom pravcu i da u roku od nekoliko sati taj prizor dospe u domove širom sveta, pa tako i do moje ženice, koja mi je iste večeri radosno prijavila da je nekoliko minuta, posredstvom BBC Worlda, bila u istoj prostoriji u kojoj sam bio i ja.

Zaista nezgodan incident, pogotovo kada se ima u vidu da je Moskva izabrana za domaćina skupa upravo da bi se dodatno ubrzala transformacija medija u Rusiji, koje bije glas da su još uvek pod velikim pristiskom vlasti i oligarha (bliskih Putinu).

Ostatak ceremonije otvaranja protekao je u očekivano kurtoaznom obraćanju govornika auditorijumu, kao i u međusobnom zahvaljivanju predsednika WAN-a Gavina i predsednika Rusije na tome što je skup organizovan u Moskvi, i pored brojnih polemika o takvom izboru WAN-a.


Najlepše trenutke tog prepodneva proveli smo uz orkestar Ruske nacionalne filharmonije, pod rukovodstvom dirigenta Spivakova. Osim što je dirigovao, Spivakov je održao govor koji je bio daleko interesantniji od svega prethodnog što sam čuo.

Kongresna salaKongresna salaSledeće nedelje na istom mestu možete saznati koje su to ključne reči savremenih trendova u poslovanju medijskih kuća,  više o iskustvima svetskih lidera poput NewYork Timesa i Guardiana, koja je to novinska  kuća osvojila nagradu za najinovativniji pristup i zašto...