Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

sudijski panel optužio izraelskog premijera

njuca tajmz

jidijot ahronot

panel izraelskih sudija, na čelu sa sudijom Ilijom Vinogradom, Vinogradov komitet, optužio je juče izraelskog premijera Ehuda Olmerta za niz propusta u rukovođenju letošnjim Drugim libanskim ratom.

stari sudija Vinograd sa komitetom je optužio vladu da je "vodila rat bez ikakvog podrobnijeg promišljanja posledica, bez senzitivnosti za složenu libansku realnost, bez traganja saveta izvan vojnog establišmenta, rečju - propalo."

"premijer se nije trudio da se konsultuje sa ljudima izvan vojnog sektora, iako nije posedovao nikakvo vojno i diplomatsko iskustvo.

premijer je odgovoran jer je podbacio u očekivanjima da postavi bilo kakve jasne ciljeve u ratu, niti je imao ikakvu jasnu definiciju nastojanja u ratu, kao ni načina da ta nastojanja ostvari.

nepromišljena akcija izraelske vojske rezultovala je opštom vatrom na domaćem frontu... vojska nije pokazala nikakvu kreativnost u pronalaženju rešenja."

i zato su krivi, zaključio je sudija Vinograd, predsednik vlade, ministar odbrane, i načelnik generalštaba.

kako bilo, premijeru Olmertu ne pada na pamet da podnese ostavku. on kaže da je zahvalan Vinogradovom komitetu jer mu je ukazao na greške, te da će se on kao premijer truditi da te greške ispravi u budućnosti.

hizbulašani su, sa svoje strane, sa radošću prihvatili ocene Vinogradovog komiteta, shvativši ih kao još jedan dokaz hizbuline božanstvene pobede.

__________

kakvo bezobrazno shvatanje demokratije neguje ovaj olmert, to je prosto fantastično! kao odredi panel da izvrši uviđaj (na fotografijama od juče, ovaj stari sudija Vinograd nije hteo u oči da pogleda olmerta), ovi mu kažu, ajé pali, brate, loš si... i olmert ništa?! 'ladan kó zmija?!


:)

Srdjane, u Izraelu se bar cuje glas razuma sa pravog mesta i na sav glas. To sto bitange lokalne ili belosvetske pet para ne daju ili uzimaju sebi kao poene je tako ocekivano.


Da li ti mislis Srdjane da

Da li ti mislis Srdjane da bi izraelski premijer mozda trebao da odgovara pred medjunarodnim sudom za ratne zlocine?


ne možda,

nego mislim da bi Premijer morao da stane pred međunarodni sud na saslušanje, te ako bude osnova za otvaranje procesa protiv njega, i da predstoji čitavom suđenju.

međutim,
ti odnosi između UN i Izraela imaju dugu tradiciju zapetosti, naprimer:

zastrašujuća opsesija, dok gospodin Mentor gospodina Olmerta ne vidi bilo kakva suđenja Jevrejima, bilo gde mimo domaćih sudnica, kao legitimna: "There is no better example of the cynicism of the world, than the decision to hold political discussions at the International Court in the Hague against the fence that will save human lives."

pogledajte i link americanthinker dok ja ne uspem da pronađem citat Šaronove izjave da "ne postoji taj sud na svetu koji ima moralnog prava da sudi Jevrejima".

takođe i the middle east quarterly.


okej,

mideast dispatch archive više-manje sažima taj stav predsednikove i premijerove kancelarije o nemogućnosti da izraelskim političarima bude suđeno bilo gde mimo domaćeg pravosuđa.


pravda ne postoji kao pojam,

postoje samo interesi mocnih zemalja. Sad but true. A sto se tice Sharonove izjave o sudovima i nedostatku moralnog prava da stranci sude Jevrejima... Sta reci a da nije suvisno... Ono sto je meni odvratno/morbidno u citavoj prici je to koliko se zloupotrebljava Holokaust (a i raniji istorijski progoni Jevreja) za opravdavanje nekih politickih i drustvenih desavanja vezanih za Jevrejske zajednice sirom sveta danas. Sve je to vrlo otuzno i bedno...


da li ova ''presuda'' ima

da li ova ''presuda'' ima veze sa konferencijom ortodoksnih rabina odrzanom pre nekoliko meseci u izraelu koja se bavila posledicama intervencije u libanu?


Za sada bez dobrog naslova

http://conflictsforum.org/2006/how-hezbollah-defeated-israel/

The singular lesson of the conflict may well be lost on the upper echelons of Washington’s and London’s pro-Israel, pro-values, we-are-fighting-for-civilization political elites, but it is not lost in the streets of Cairo, Amman, Ramallah, Baghdad, Damascus or Tehran. It should not be lost among the Israeli political leadership in Jerusalem. The Arab armies of 1967 fought for six days and were defeated. The Hezbollah militia in Lebanon fought for 34 days and won. We saw this with our own eyes when we looked into the cafes of Cairo and Amman, where simple shopkeepers, farmers and workers gazed at television reports, sipped their tea, and silently mouthed the numbers to themselves: “seven”, “eight”, “nine”…


Srle, evo ona te pozdravlja

Tzipi Livni

Email:

Telephone: 02-6753231
Fax: 02-6753792


teta-roga Cipi

da, da, Shumi, pozdravi i ti nju...

... olmertova politika je dovela zemlju na rub izolacije... ovih dana je preko 80 diplomata iz amerike, evrope i sveta odbilo poziv da učestvuje u obeležavanju četrdesetogodišnjice pripajanja jerusalima jevrejskoj državi. nadam se da će se moguća nova premijerka i njeni saradnici zapitati zbog čega je to tako.

Cipi, za sebe, nije nimalo loš lik za ulogu premijera. iz fine kuće, ispravno ideološki vaspitavana odmalena, njeni roditelji i sami sa dugom državničkom službom na najvišem nivou; pa impresivna karijera u spoljnjoj obaveštajnoj službi, a zatim i iskustvo u diplomatiji. moderna, pragmatična žena. možda pravi lik za tranziciju iz šaronizma u neku normalnu, neopterećenu državotvornost. videćemo.