Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Beli bubreg za Druga Tita

J.B.Tito (Kumrovec 7 svibnja 1892. - Ljubljana 4 svibnja 1980)J.B.Tito (Kumrovec 7 svibnja 1892. - Ljubljana 4 svibnja 1980)

(sećanje prigodom 27-og parastosa J.B.Titu)

Tita-maršala sam video nebrojeno puta i to zahvaljući strateškom položaju moje O.Š. odakle su nas svako malo isterivali na ulicu da tamo, raspoređeni po trotoaru, glumimo narodne mase izbezumljene od sreće. Uvale nam nekakve zastavice u šake pa nas nanižu uz auto-put da mašemo. I mi tako dreždimo par sati, a onda, kada se najmanje nadamo, pojavi se On u svojoj ultra produženoj king-size limuzni ručne izrade. Promakne za par sekundi, pa ko trepne, ne vidi Ga. Da kažem da smo to radili nevoljno, slagao bih, mahali smo i skakali iskreno srećni jer smo tim prigodama uvek gubili časove. Dakle, meni je Tito bio skroz pozitivan lik i stvarno nisam imao nikakvog razloga da se ljutim na Njega.

J.B.TitoJ.B.TitoMom dedi a i babi Maršal se, međutim, bio nešto ozbiljno zamerio. Takav je makar bio moj utisak mada to oni ne bi ni pod mukama priznali, makar ne meni. Na bilo kakvo pitanje o Titu i partiji, baka je imala spreman odgovor: “Mani se, sine, politike. To je za prostake.” i onda bi skrenula temu na nekog svog gimnazijskog profesora koji joj je, budući suprotne političke opcije nego njen otac, iz osvete, na maturi zagorčao život. Deda je u svojim komentarima bio još diskretniji i reagovao je izuzetno blago i retko i to uvek nekakvim alegorijama o slobodi mišljenja, stručnosti kadrova, privatnoj svojini, sremskom frontu, gledanju sopstvene guzice itd. koje meni baš nisu bile jasne jer su očito bile namerno zakukuljene i zamumuljene da ih ja ne bih razumeo. 

U nedelju 4. maja 1980. kada je zloslutno prekinuto emitovanje TV programa, baka je čistila grašak, roditelji bili na putu, deda i ja smo pratili utakmicu a brat se igrao na ulici jer je bio lep dan. Par trenutaka kasnije naciji (preciznije: radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima SFRJ) obratio se smrknuti spiker s naočarima, rečima: 

“Umro je drug Tito.” 

“Ko zna kad je umro, ali su čekali da nam jave usred utakmice!” rekao je deda. 

“Makar će ovih dana puštati lepu muziku”, pokušala je da bude pozitivna staramajka, “Nego, požuri, zovi ono dete s ulice!” 

Ostatak večeri proveli smo gledajući ucveljeno građanstvo na TV ekranima dok je deda na ultrakratkim talasima slušao strane radio stanice sve vreme cokćući jezikom. “Kakav prevarant. Ceo svet za njim plače!”

“Ti baš ne voliš Tita?” pitao sam ga. 

“Pamtim ja njih, sine, iz drugih vremena.” rekao je deda. “A sad više ne znam šta da mislim. Istorija će pokazati. Na kraju krajeva, šta ko ima da voli nekoga koga nikada nije video?” 

Iskusni deda je potom iskoristio priliku da me upozori da se takva pitanja ne postavljaju, kao i da nije momenat za pametovanje pa da u školi ne pričam mnogo i da ni pod kojim okolnostima, ni pred najbližim drugovima ne izgovorim reč šloser (tu se nasmejao).

Tokom večeri neko je izjavio (mislim Branko Ćopić?): “Tito je neustrašivi div koji je došao iz narodne bajke i ponovo se vratio u bajku.” Na to je deda rekao: “E pa dosta je bilo ovoga!”, isključio televizor i naredio povečerje.

Mama i tata su stigli negde pred zoru, par dana pre predviđenog kraja odmora. Izgledali su jako zabrinuto.

J.B.TitoJ.B.TitoU ponedeljak 5. maja 1980. prvi čas je bila biologija. Nastavnica je na čas ušla zarozana od suza; videlo se da joj je smrt oca nacije teško pala i da je revoluciju i njenog vođu osećala je veoma lično. Mi smo ćutali kao zaliveni i slušali njenu priču o tome koliko je On učinio za naš narod, da bi ona recimo da nije Njega bilo umesto da nama predaje čuvala ovce. I svašta je još ona tu pričala. S vremena na vreme, u ključnim momentima naracije zadrhtao bi joj glas. Na kraju je situaciji prišla i s biološke tačke gledišta i objasnila nam da su Drugu Titu bili otkazali bubrezi, što bi moglo da se reši transplantacijom, ali, zbog poodmaklih godina Tito nije mogao da primi tuđ bubreg. "Inače," konstatovala je "da je to bilo moguće svako od nas bi mu dao jedan svoj bubreg - pošto je, kao što smo već učili, jedan zdrav bubreg sasvim dovoljan čoveku za normalan život."

Usred propovedi o zahvalnosti, požrtvovanosti i ljubavi prema Vođi došlo je do dramskog preokreta. Neko (koliko god se naprezao ne mogu da se setim imena tog prestupnika) izrekao je potpuno nepristojan komentar od svega dve reči: 

- Beli bubreg.

Podesećam da do tog trenutka osim nastavnice niko nije bio pisnuo, tako da se na neočekivan spomen muške polne žljezde auditorijum u pubertetu, naravno, zakikotao. Kod našeg pedagoga te dve nepromišljeno izgovorene reči zajedno sa našim izdajničkim smehom izazvale su burnu reakciju. Nastavnica biologije se prvo peneći ostrvila na tog nesrećnog pubertetliju kao na najvećeg narodnog neprijatelja, onda je nas koji smo se smejali optužila za veleizdaju i nezahvalnost, pominjala reči kao što su reakcija, četnici, ustaše, ‘rani kuče da te ujede, da bi na kraju sela za katedru i gorko zaplakala. Posle par minuta ridanja, primirila se i uvređena, bez reči nastavila da zuri kroz prozor u daljinu puštajući tek pokoju sporadičnu suzicu i pokatkad šmrcnuvši i jecnuvši. Kada je zvonilo za kraj časa obrisala je suze, uzela crveni dnevnik pod mišku i bez pozdrava, izašla. Mi sve to vreme nismo ni zucnuli.

Obešenjak je bio premro od straha da će biti otkucan direktoru, da će mu zvati roditelje i da ga čeka crna sudbina, ali nastavnica, koju inače pamtim kao decentnu personu, to nije učinila. Ja se sećam sopstvenih pomešanih osećanja: s jedne strane bio sam zahvalan dedi što me je, znajući koliko volim da ispadnem duhovit na vreme upozorio da držim jezik za zubima a s druge strane sam pomalo zavideo duhovitom kolegi na protagonizmu. Kakva dobra fora: beli bubreg! Mnogo nam je to tada, onako bubuljičavima, bilo smešno.


nice story

nice story


Dejane

odlicna pricica!

Olga


imam drugaricu koja je

imam drugaricu koja je rodjena 5.maja 1980. i stalno su je zezali da je majka u suzama rodila:)


Juče sam se nasmejao u kolima

i setio te se, dok sam šakom mlatarao po zadnjem sedištu pokušavajući da razdvojim ona dva bilmeza koja su se grizli i rvali.


:)

metod se prenosi s' kolena na koleno, velicina sake se ne menja, samo malci na zadnjem sedistu:)


Mene mnogo zanima.... Mr Naivni

Rodjen sam posle Titove smrti i nesto sam ga kao malo ucio u prva dva-tri razreda osnovne skole... Niko u mojoj kuci se nije kleo u njega ali ga nisu nesto ni kudili. Doduse vrlo se rado secamo vremena pre devedesetih.
E sad mene mnogo zanima sta bi bilo da Tito nikada nije rodjen... krenite molim od drugog svetskog rata (ne prihvatam opciju Tito2 ili ti drugi diktator). Molim paznju u pravcu Nacisti-Otpor (kom. i nekom.), SSSR posle rata, Zapad, monarhija.
Neki istorijski detalji koje molim da ne preskocite:

1. Iako je kralj lobirao da D-dan (ili ono barem napad na Italiju) bude u yugoslovenskom primorju, nije mu uspelo. Uz to, narod je ispiz*** sto je pobegao... oni su ocekivalu Petra a ne Pobegulju.
2. Cetnici su posle Uzicke republike se podelili u dve grupe: pro-fasicticke(jedine za komuniste) i anti-fasisticke(jadini za nacionaliste)
3. SSSR je "oslobodio" sve do Yuge-Nemacke-Austrije. Znamo kako je bilo ziveti u SSSR slobodi.

Da je bio zlato NIJE, nije bio ni blizu ali me zanima da li smo mogli NE biti ovo sto danas jesmo.

I samo na kraju. Ne zelim da branim ni Titu ni Jugu ali imam osecaj da neki sve ovo sto smo sada, nakacise njima na vrat. A **bi ga... on je umro pre 27godina. Pa jos i nije bilo lose 10-ak godina posle toga. Mozda sam ja naivan ali ja bih rekao da Tito nema nista sa time sto nam se desilo. ALO imali smo 10 godina da sprecimo ...

I opet isto... sad sve kacimo Slobi... Krive je za da ga mrzim... ali i on je umro a mi samo dublje...


Ja mislim da se posle Titove

Ja mislim da se posle Titove smrti desilo ono iz epskih narodnih pesama... "velikaši" (političari) su podelili "carstvo" (SFRJ)... da bi mogli da budu kalifi mesto kalifa. Nije kalif svakako bio cveće ali ovi Iznogudi su bili mnogo gori od njega.


Re: dedaroga,

Ukratko.

Da nije bilo Tita,Moše Pijade i drugih a ponaosob ZADNJEG ELEKTIRANOG PREMIJERA Kraljevine Jugoslavije Dr Ivana Ribara ista bi se prema
mišljenjima mnogih autora našla u Istočnom bloku.Rezultat prema nekima sada bi bila u EU.

Po drugoj varijanti koja nije bila u igri pre sporazuma Tito Šubašić i izbora u FNRJ Kraljevina bi bila restaurirana opcija Krunskog Saveta (bez Koste Čavoškog and Co.) i bio bi aktiviran Maršal Plan za obnovu Evrope a Jugoslavija bi bila sada u EU.

Uloga četničkog pokreta NIJE ni do danas jasno istorijski sagledana a razna "mišljenja i dokazi" su politička propaganda
Liberalnog neokolonijalizma "demokratskih političara" koji su bili "disidenti" kako bi se dograbili vlasti i van svih
normi su autori SADAŠNJEG STANJA POTPUNE ANARHIJE liberalnog
neokolonijalističkog tipa.

Zbog političkog instabiliteta Tito je u rukama držao Vojsku
oružanu silu pošto je milicija bila u minornom položaju što se tiče kadra i naoružanja,i tek je kasnije postao predsednik Jugoslavije i Vrhovni komadant Vojske.

Sadašnja borba (DS,DSS) oko policije koja je u odnosu na vojsku Superiorna sila po brojnosti kadra i vatrenoj moći
pokazuje i promenu na političkoj pozornici.

Neprijatelj se kod komunista nalazio NAPOLJU odatle i potreba za Vojskom kao oružanom silom za zaštiu države i poretka,dok
je Neprijatelj "demokratske elite" VLASTITI NAROD pošto spoljnog neprijatelja i nema.

Upotreba Vojske kao organizovane naoružane sile se smatra diktatorijalnim aktom i izaziva oštre proteste dok se akcije policije definišu kao opravdana potreba lokalnih vlasti u slučaju nemira.

Tito je kao faktor stabilnosti države i ustavnog poretka imao vojsku formiranu kroz političku lojalnost rukovodećeg kadra.

Obe opcije pokazuju da bi Jugoslavija sada bila u EU sa ili bez Tita.


Molim,...

U slucaju druge opcije - sjajno . Marsal pa EU. Shvatam. Sto se verovatnoce takvog dogadjaja tice (da diktatora nije bilo) necu da ulazim.

Ali otkud vama za pravo da pominjete prvu opciju u svetlu "bili bi u EU"... PRVO - Sta su trebali nasi roditelji i dede/babe da rade... da hitro uskoce pod Ruske cizme jer bi mi sada pa bili u EU... Sramno je da tako cak i razmisljate... DRUGO - Tada EU nije postojala ni u nagovestajima a uz to svi su mrzeli Nemce i Italijane i nikome ne bi palo na pamet da se ujedinjuje sa njima ni kroz 100godina.

Kad sam bio mladjan lovac jaaaa (Part 2)

la, la, la, la, la

mac, mac


gde ih nađeš?

ja se ubih tražeći i ništa.


he, he

titoville.com
vidi pod "interesting photos"
mozemo da pretovaimo i one yugonostalgic komentare

Olga


da,

ona lovacka pesmica bi super pala...


Nije umro Tito

spaso' ga Rex ;)


Zar nije bio Lux ili tako

Zar nije bio Lux ili tako nekako?


beše tu neki

Tigar. A i neko rundavo pseto uz koje je prohodao.
i svinjska glava koje se prejeo dok je bio mali ne poudivši izgladnelu braću i sestre, al kako obrok bio mastan, ispovraćao se.


taj rundavi...

...se zvao Polak


bravo za post,

Ja se sećam da nam je učitelj crtao na tabli desant na Drvar. Sa sve rekom i pećinom i kako je Tito uspeo da pobegne tako što se rekom spustio iza švapskih redova i time ih nadmudrio.

Ložio sam se i tad na Tita, a bogami ložim se i sad, al da niko ne zna.

Inače, pre par godina sam nekim slučajem zavšio na svetskom skupu mladih socijaldemokrata. Bilo je oko 10.000 ljudi, 7 dana druženja, sve za dž;) Elem, ono što je bilo vrlo interesantno jeste činjenica da su se svuda furale majce Če Gevare, Roze Luxemburg i TITA! Meni bilo sve nešto toplo oko srca:)


secam se da sam u 4. osnovne

secam se da sam u 4. osnovne morala da cuvam stafetu u stavu mirno dva sata i posle da predam strazu starijem uceniku takodje izabranom za tako vazan i odgovoran zadatak.


Mislim

da je Rex!
Iako sam mlad, uspeo sam da steknem skolsko obrazovanje o liku i delu druga Tita.


Da, taj vucjak se zvao Rex.

Zbog te price sam pozeleo da i ja imam nemackog ovcara. Pitao sam oca da mi ga nabavi. Rece " ako zavrsis prvi razred osnovne sa odlicnim, pisi pismo Titu da ti posalje jedno stene..., poslace ti sigurno. Uostalom, vidis da su njegove fotografije svuda po zidovima ucionica. Tito gleda na svu decu sveta." Zavrsim razred sa odlicnim. Napisem pismo Titu. Cekam na stene i mastam kako ce izgledati. Posle pola godine odustanem od cekanja. Zaboravim Tita. Otac, sav sretan mi nabavi jednu slatku kerusu. Dzukca. Zvala se Virdzi. Moja prva ljubav.


Lux,

i on je spasao Tita:

Posle je i u miru imao psa (ne znam ime) koga je sahranio u dvoristu, kao i neku svoju svalerku. K'o serial killer, majku ti bozhiju, sahranjuje po dvoristu.


A pisanje referata

" Tito kako ta reč gordo zvuči" ? Referata! A tek jadni što smo bili naučili da pišemo. Te 2,3 strane su se meni činile ko ceo roman ali učitelj je tražio referat, pa je moja jadna mama morala da traži štivo!
A mali Joža nije imao sanke nego se sankao u koritu?

...u *ebote pa koliko ja to imam godina kad sam pisala referate o Titu ( mada je već bio mrtav)


nadam se

da nisi morao da lazes kako volis Tita vise nego majku i oca ;)


Ne sećam se

dal' je taj referat bio pod tim imenom ali znam da smo morali da pišemo i znam da imam tu rečenicu u glavi "tito kako ta reč gordo zvuči". I znam da sam bila kod učitelja i da me ruka bolela od pisanja i da mi uopšte nije bilo jasno ko je taj jadni tito koji nije imao ni sanke, ni mamu ni tatu, ni gaće bre (a možda i jeste, sećam se samo da se baaaš napatio) i što ja moram da se mučim i toliko pišem da mi ručica otpada ...šmrc!


...da

siroti tito sa jadnim nesvrstanim sirotim državicama...


N

Jea, Tito je voleo zivotinje, ali ne i one koje je lovio Inace, nikada necu zaboraviti kada nam je moja baka jednoj jutro, sva uzbudjena, probudivsi se posle kosmara u snu, ispricala svoj san u kome je molila Tita da ne pomiluje nase kuce, Zucu, da ga ne bi ujelo. Zuca je stvarno ujedao. A moja baka se Titu u snu obratila sa: "Nemojte druze Marsale da ga dirate! On ujeda."


Quote:Posle je i u miru imao

Quote:
Posle je i u miru imao psa (ne znam ime) koga je sahranio u dvoristu, kao i neku svoju svalerku. K'o serial killer, majku ti bozhiju, sahranjuje po dvoristu.

Ta svalerka bila je tetka Mire Markovic. sad joj na grob cvijece stavlja Aca gica.


Ne znam za kuče..

..da je sahranjeno u dvoristu...znam samo za konja i svalerku...


je l´ to on sve sam

upecao, oops, upucao? Te zivotinje, mislim. Ili su to pokloni od bliskih drugara, bjelosvjetskih zlocinaca, tipa Gadafi, Idi Amin, Heile Selasie, ...?


I

Sadam. A i Mira Marković se u njega klela.


Sada kuzim vezu izmedju Mire i Tite

Slobo Sadame!


a kuca mu

zivi kiceraj.


Sećam se da me je (prerana)

Sećam se da me je (prerana) smrt dragog nam Tita jako pogodila... tih dana nije bilo crtanog filma u 19:15, zapravo na TV nije bilo ništa sem klasične muzike... tada nisam ni znao ko je (bio) Tito ali sam zbog nedostatka crtaća definitivno patio.


Tako je Mrave Atomski,

... i ja se secam da sam se bas nameracio da gledam crtani kad ono cvrc:)


Dozvoliću sebi

da citiram sebe :)))
znam zvuči smešno ali to je samo iz razloga da ne dužim previše a da ostavim jedan detaljčić o Džej Bi Titu koji je bio i glavni razlog zbog koga je moj deda morao da pobegne u Ameriku i kupi na kraju života mojoj babi silikonske sise.
Dakle :
'Prva priča koja mi je ostala u sećanju iz tog perioda njihovog života je priča kad je moj deda jedne noći, dok je bio na dežurstvu dobio uzbunu i naredbu da podigne vojsku i povede je na neko brdo u neku šumu. Kasnije je saznao da je Tito te noći išao u lov i da je vojska terala divljač prema njemu.I to mu se nije dopalo.Tako je pričao moj deda.'
a citat je sa bloga Željka Mitrovića
A sad izvin'te moram da vidim odgovor male Lucy na bjašnjenje zbog čega je bitno imati Royal family u državi i zaboraviti šta je džej bi tito učinio 'za' nas.


Ja dozvolih sebi,

da pročitam prenemaganja i ostalu patetiku a la J.Springer
koju ti tamo postavi u sklopu objašnjenja amerima u stilu na kojem bi ti i uvaženi K.Čavoški sa svojim pajtosima iz Krunskog
Slaboumlja svakako pozavideo,osim na izvinjenju za gramatiku.

Humanitarnost royaliteta istih protuva je unfolendete jer ne stoji da im je jedini zadatak parazitiranje na naš račun.

A 1200 godina rojaliteta u Srbiji valjda treba začiniti Turskom krunom uz klanjanje Patrijarha Makarija Sokolovića iz Bosne sa stanom u Pećkoj Patrijaršiji,koji se razlikuje od sadašnjeg po državi rodjenja i mestu stanovanja (Hrvatska,Dedinje).

Narativno i poučno je i objašnjenje mutavosti spomenutog građanina Kara - đorđevića turski na srpskom Petrovića čija deca da ne bi prekomerno bili u gostima naroda a
u silnoj štednji ne navraćaju u milošću Božijom (još nemiropomazanom pošto je izjavio da je Patrijarh ludak) Prestolonasledniku.

Posle mi je bilo krivo al'...


Svaka cast dedi

I moj je imao slicne komentare

Mada meni je Titova smrt redovno obelezavala rodjendane - srecom kasnije su prestale one odvratne sirene u 3:05


Dobrodosao i

bolje nas nasao!

Raduje me da se oporavljas i da je kreativna kriza, kao i sto je ocekivano, bila kratkotrajna.


E, zemljace,

ne mogu bas svu fikciju ovde da plasiram. Znas kako je. Ovo je ipak hobi.


Uvek

mi namestis recenicu tako da ja nemam izbora vec da te hvalim, a onda se ti bunis i kazes da preterujem. Nemam reci, zaista...

Kazes da je ovo hobi? Pre bih rekao da je ovo humanitarni rad, ali i to moze biti hobi. Dosta plemenit, dodao bih.

Kakav humanitarni rad? Pa, utociste od pametno odabrane reci napravljeno, a za napacene, umorne i svima onima otvoreno koji su alergicni na stvarnost, oblike i ljude prikazane u nijansama sive boje.

Nego, moze li u ovom tvom hobiju da se narucuje? Onako, u stilu, dset s lukom??

Ako moze, rado bih cuo od tebe kako izgleda i na koje gorivo se pokrece fenomenalna religioznost portugalskih zena? Katolicizam i misticizam, sta je dublje u narodnom verovanju?

Kako izgleda stajati na obali iza koje nema nista nekih mnogo, mnogo hiljada kilometara? Kako to da se Portugalci nisu uplasili beskonacnosti nicega, vec zasukali rukave i digli jedra, pa oplovili i pri tom osvojili pola sveta?

Ima li "t'ga za jug" svoju posestrimu u nekom zalu za izgubljenom imperijom?

Spanija i Portugalija - dva naroda razlicita, a prozivela istu sudbinu kroz vekove.

Da neko odraste na najstrasnijem kamenu pod najmucnijim suncem, da se bori za zrno zita izvuceno iz izgorelog semena, a onda sedne i pravi najluksuzniju i najzamorniju za rad, svilenu cipku. Kako?

Portugalac napravi keramiku, tanjire i vrceve za vino, a onda, da ih ukrasi, sve oboji crnom bojom; bojom koja nije boja? Zasto?

Jesu li oni imali nekog ludog kralja? Neki sto je, kao Ludvig od Bavarije pravio neke cudne dvorce?


beli bubreg : )))))

to je tako dobra fora : )))))


Hm...

ipak je bio smeker. Da nam je jedan danas, bilo bi nam verovatno bolje bolje.


Ma on je bio GOSPODIN covek

Ma on je bio GOSPODIN covek u odnosu na sve njegove "naslednike"
Neka kaze ko sta hoce, ali J.B. je bio jedini kojeg se ne postidim.


Najveca razlika

izmedju Tileta i ekipe u odnosu na danasnje momke je sto su bili bolji bleferi i barem se trudili da se koliko-toliko kultiviraju.


Secam se price..

iz citanke u kojoj se kao ucenici u razredu, na velikom odmoru, prepiru u koga gleda Titi sa slike koja naravno visi u ucionici. Taman kad je fajt visio u vazduhu, pojavi se uciteljica koja kaze: "Deco, Tito gleda u sve nas!"
Mislim da svi koji se secaju tog dogadjaja od pre 27 godina(slovima: dvadesetsedam), znaju tacno sta su tada radili, gde su bili, kako su saznali...
Chudno je to...


Zamisli recimo da sad živis u Ujedinjenom Kraljevstvu

i da u jedan avion sednu kraljica i Bler i ministri i vođe opozicije i kenterberijski nadbiskup i glavnokomandujući vojske pa da avion padne.
Ne bi li se sećao? Ostali smo, bre, siročići na taj dan.

a istina, J.B: je sve posmatrao, ako ne lično a onda preko Udbe.


sirochichi

...koji odrastaju u surovom svetu odraslih...
doci ce dan kada cemo se ochelichiti i osmeliti i za podvige u svakom smislu


Dejane

I zidovi su imali usi:)Tada.


da, da

Kad sam bio sasmo mali, onda sam prkosio "nevidljivoj sili", pa na klupi u skoli napishem "tito govno". Onda istog momenta razmazem znojavim prstom. onda sam se na momenat osecao kao da sam ih sve za*ebao!


Kakva

hrabrost! :-)


Shmekeri

Tiki i Fiki

Tikica i Nikica

Ticha i Icha

Dva Jozice iz mladjih dana

Tile i Gale

I tako...


Zivjela ti nama, Olga!

Ti otkrila riznicu, bas bi(smo) mogla/i napraviti neku konceptualnu izlozbu na temu "Prijateljstvo".


Dunjice

izlozba bi bila VRH. Ovde bi bila interesantna, lovorike nam ne ginu.

Olga


Lovorike hin oder her

(amo ili tamo), nebitno. Mislim da su slike, onako džuture prezentirane, VRH. Ovdje (Berlin) bi također izložba sigurno imala izvrsnu prođu, jer se pale na DDR i srodne priče.

Pa ti sad vidi. Stojim na raspolaganju za provodjenje dobrih ideja ;-)


Olga draga

kako je meni dragu što je imam slike samo s drugarima na koje se ponosim. Okaći jednu našu, leba ti. cmok.


Jesi li siguran?

Skorije zajednicke fotografije koje ima su
sve one sa "plafona", plafonjerke tzv.
(including zenu ti za setom conga bubnjeva, a nije da nije imala i drustvo). Ohoho!
Idem sada da probam da izbunarim nesto vise "coctail".

Olga


cekaj onda

slikamo e za koji dan.


A ja imala cela 3,5 meseca

A ja imala cela 3,5 meseca kad je umro Tita. Da citiram "Rane" - UKENJALI smo se od plakanja, rodjaci!

Zato su me docekali u osnovnoj skolici...Pioniri maleni, i te fore...

Btw. - nemam jasan stav o Tiletu, cak mi je simpatican kao neki lik iz stripa. Nije ni cudo - sta da mislim kad mi je mati kcer partizanske familije, a otac je bio potomak umetnicke (beo)grajdanske porodice, koju su btw. za vreme II sv. rata proglasili "saradnicima sa okupatorom", or smth. ...

Meni bilo lepo dok sam bila mala, samo da nisam morala da strebacim one silne gluposti o NOB-u i da pesacim partizanskim stazama-vukoj**inama po Fruskoj...


E, to je 'vako bilo.

Tog dana sam se iznervirao, morao sam da idem u selo da nesto donesem, a moj mladji brat i njegov pajtas krenuli u nasoj garazi da rasklapaju "Kavu", 1100 ccm, ide k'o zvrk. Ja hteo sa njima, al' sta cu, moram u selo. Vratim se iz sela predvece, nameran da se bar provozam na motoru, a oni sede pokunjeni u garazi, motor rastavljen.
Sta je bilo?
Ma, pusti, taman smo ga sastavili, sednem na Kavu, odvrnem gas, pustim kuplung i kazem: "Mala! Ponesi!". Tu pukne bregasta, klipnjaca probije blok i ulje pocne da siklja na sve strane. Sad sam skupio neke delove i nekako ga sastavio ponovo. Al ne smem vise da ga palim, jos ovako bez auspuha, grmi, bune se komsije, kaze zvace miliciju. Ne sme da se galami.
Sto ne sme?
Rikn'o Ceda. Javili.
I tu se mi ozbiljno zabrinemo za buducnost tek nabavljene "Kave".


Mladjan Lovac, Part 1, Repriza

Ja i medved

Ja i jelen

Ja i bufalo

Ja i lav

Ja i rinocerus

Ja i ha, ha, ha......

ko zna sta........

Kad sam bio mladjan lovac ja

Jedna me je moma volela
Divnog oka, a jos lepsi stas
Za lovca je to najveca slas'

Kad bi ljudi moj zivot znali
Svi bi redom lovci postali
Uzivanje na sve strane, svud
Ima l' lepse ima l' bolje kud

Hitra noga, vedro celo
Daj devojko lice belo
Meni svaka ljubit se da
Eto tako zivi lovac mlad

Kad ujutro krenem u lov ja
Isprati me moja dragana
Nekoliko poljubaca da
Pa sav srecan krenem u lov ja

Kad bi ljudi moj zivot znali
Svi bi redom lovci postali
Uzivanje na sve strane svud
Ima l' lepse ima l' bolje kud

Zec, lisica, jarebica,
Divlja patka, prepelica
Pa i golub i grlica
I po koja devojcica

Sve se to uloviti daaaaa
Samo neuhvacen ostah ja.


hahahah

bozanstveno. Ima kod Gorana Markovća u filmu dokumentarnog materijala da se oduzmeš od smeha.


"E pa necemo nikome dozvoliti da

nam dira ili da nam ruje iznutra..."

http://www.youtube.com/watch?v=La2TeP2ZoOY

"toliko su zasjenile te investicije"

http://www.titoville.com/sound/govor10.mp3

hladni rat, koegzistencija.....pitaj boga (demencija?)

http://www.titoville.com/sound/govor4.mp3

Olga


Pa sudeci po ova tri govora...

On je bio pozitivan lik.

Najvise mi se dopao komentar "nijedna nasa republika bi bila niko i nista da nismo svi zajedno!"

To sad tek svi bivsi Jugo narodi shvataju. Kad ti dolaze u drzavnicku posetu podsekretari ministara inostranih poslova drugih drzava, znas koliko si bitan...


Uh posebno je tesko

Uh posebno je tesko Slovencima. A bogami i Hrvatima.


Novi prilozi za biografiju JBT

Pricu sam cula od dragog prijatelja /nazalost, vise nije medju zivima/, koji je bio fanaticni zaljubljenik u oldtajmere. Svojevremeno je resio je da s prijateljem napravi monografiju o automobilima koji su bili u Titovom privatnom ili sluzbenom vlasnistvu, uz najiscrpnije podatke o
visedecenijskoj sudbini svakog od vozila, filuje tekstove anegdotama koje su za njih bile vezane i sl.

Elem, bunareci nekoliko godina zeljene podatke na sve moguce nacine /domaci i strani arhivi, muzeji, stampa iz tih vremena na vise jezika itd./, usput je natrapao na mnostva zanimljivih, a dotad nepoznatih cinjenica. Evo nekih:

1.Prvo Titovo zanimanje u zivotu bilo je – probni vozac u firmi Deimler Benz u Austriji.

2.Prvi i jedini trag da je Tito uzeo oruzje u ruke bilo je uoci desanta na Drvar, kada mu je neko ukrao dzip /ne znam koji je blizi naziv te vrste vozila bio tada/.

3.Nije tacna prica da je engleska kraljica Titu poklonila „mercedes“sa sestoro vrata. Postoje pisani tragovi /engleski izvor/ da je narucen iz Engleska i da ga je nasa vlada uredno platila.


Jel onaj iza generala

Mozda Azem Vlasi? a ova kraj tita Milka Planinc?


Azem Vlasi

Jeste, to je on.


Moj dobar prijatelj,

koji je nekad bio reditelj na TV Beograd, prica mi njihove lokalne smicalice.
Kaze da je najveca zabava tokom prenosa zasedanja skupstine bila da, u trenutku kad svira himna i idu reci "Proklet bioooo izdajiiicaaaa svoje dooomooovine", kamera polako zumira na neku facu u sali (obicno Vlasija). Kad dodje do "izdajica svoje domovine" faca je u krupnom planu.
Stigla im posle prituzba sa Visokog Mesta da se tako ne zayebavaju vise, inace ce svi da dobiju otkaze.


Uvek neki bedak

se desavao na TV Beograd kad se radilo bilo sta u vezi sa Titom.Pripreme su trajale danima..i isli su samo provereni ljudi da rade..ne provereni u smislu policije ili partije..vec najiskusniji snimatelji,reditelji,kamermani..(Ali je policije proveravala)
Jednom je Tito bio u Osijeku..i TV Zagreb radila prenos a u TV Beograd se snimalo na magnetoskopima sa 2,5 inca trakom.Trake se stavljale po nekoliko puta u tkz demagnetizator i tako se brisale..
Elem,trake se obrisale..snimalo se na dve masine..i normalno uvece se ponavljalo jedan na jedan..
I dok je Tito govorio..cuje se odjednom glas (mislim da je njen) Dare Calenic iz predstave "Mudra Glupaca"..kako veli"Ajd sad da cujemo sta moj senilni otac govori" ili nesto slicno..

Ludilo...jos se snimak nije zavrsio..svi zivi su bili suspendovani..

Bilo je jos takvih stvarcica..

a kad sam vec uzeo banku..
Pripreme za Titovu smrt pocele su na TV Beograd negde marta-aprila..Tacno se znalo ko ce da procita vest..kad stigne iz CK..Reportazna kola iz svih TV centara bila parkirana u Abardarevoj ulici(sem iz Ljubljane i Zagreba jer su oni imali svoj deo posla)..svi voditelji(tad su se zvali spikeri) bili u BGD sedeli i cekali iz citave Jugoslavije.
Svi smo imali raspored dan D je bio dan X pa onda X+1,X+2..i secam se da je sve funkcionisalo manje vise perfektno..

Od kad je primljen u bolnicu odmah posle Nove Godine na TVB uvedena dezurstva u Informativnom.Dodjes uvece..daju ti plavi koverat zapecacen...pored tebe poljski telefon..ako telefon zazvoni..odgovoris..otvoris koveru i radis sta ti tamo pise..ujutru vratis kovertu na potpis..
Bilo to ozbiljno preduzece u ono vreme..
Mogao bih jos al da vas ne gnjavim

J


Ma ne gnjavis Jaksa, samo

Ma ne gnjavis Jaksa, samo napred.


ne znam

zasto al tile je meni totalno promasena faca (ubica po gore pokazanom) iz nase iluziarne proslosti. zbog te slavne proslosti smo negde na dnu sveta.ono; 'ko visiko leti nisko pada' samo dobro smo iprosli kao posledica tog hi fly tripa.moglo je jos gore da bude.
kad vec pominjes kavas. moj brat je sa slicnim motorom,ali tamo negde 80-tih radio ovo;

http://www.youtube.com/watch?v=wnP9E0UIPps&mode=related&search=

a ni ovaj nije los

http://www.youtube.com/watch?v=h1h-4WRhpGg&mode=related&search=


Odlicno, Dejane!!!!!!!!!!!

Odlicno, Dejane!!!!!!!!!!!


Hvala

Jelena.


Druze Tito mi ti se ku-ne-e-mo

ajaaao...

a kamo mu sakov od staniola...?


Sta hoces BRE

Šta će mu, vi'š da je

Šta će mu, vi'š da je imao ganc-nov opasač! Jel' to Čola bio pripadnik RV i PVO JNA? :)


Tito je bio

diktator. Istina je.
Ali Tito je od 45. godine uveo i opismenjavanje drzave. Tko je gledao "Tko to tamo peva", zna otprilike koji je bio "nivo" prosjecnog obrazovanja, cesta, kulture i dr.I ne samo u Srbiji. Osim toga Tito je uspio sprijeciti Ruse da nas sve "usrece" kao sto su to kulturnije od nas. Cese, Madjare,ex. DDR i dr. A svi se sjecamo da smo samo u tom razdoblju bili ispred njih. O putovanjima bez viza i straha osim u par drzava svijeta, da se i ne govori.Tito je najvise upozoravao na sovinizam i nacionalizam. A eto i to se se pokazalo sa svojim "rezultatima, radi kojih se sad zivi kako se zivi, a image van drzave je takav kakav je.
Tita vise nema pa smo se uglavnom vratili tamo gdje smo bili i prije njega. Iza Madjara, Ceha i drugih.
Sad su druga vremena...Stigla je demokracija, vize i drugi specijaliteti naroda koji ocito uzivaju bez njega.Vise ili manje od ex. republike do republike.


Tako je...Winter..

...Tito je bio antifašista i emancipator i njegovo mesto je na svetloj strani istorije. Diktator, da, ali nisu sve dikature iste. Treba videti kontekst,blokovsku podelu sveta,rusku pretnju, siromašnu, zaostalu zemlju bez demokratskih tradicija, itd.


Bravar je bio bolji.

Njegov najbolji potez je bio odupiranje Staljinu. Kada bi neko pitao ove nase danasnje, a i ondasnje, ludake, mi bi smo zavrsili u varsavskom paktu. Ovako, ziveli smo kako smo ziveli. Objektivno, nije se ni moglo bolje u ta vremena, u zemlji seljaka, na brdovitom balkanu.

Nase tadasnje zivote su najbolje oslikali Karanovic i Grlic u 'Grlom u jagode', za mene Sveti gral domace produkcije pokretnih slika svake vrste.


ma kakav emancipator

prazne price bratstvo jedinstvo bla bla
emancipacija se stice kroz neku individualnu slobodu.
toga u jugi nije bilo.tek na kraju kad su ljudi poceli masovno da se svercuju kroz granu oni otvorili kao granu da se ne prica po evropi kako su oni diktatori i sve najgore nego brze bolje da nabace image kako su oni neki tolerantni socrealizam ili neznam vec sta.da su pustili onda (posle drugog svetskog rata) da se stvari resavaju na prirodan nacin i da su samo nadgledali da se ljudi stvarno medjusobno ne poubijaju danas bi bio mir i ljudi bi bili emancipovaniji.sve u svemu ti primitivci su nas dobro zeznuli.a ovo sada je posledica svega toga.


Hajde, malo se koncentriši...

....i razmišljaj u realnom kontekstu, a ne ovako, otvorio granu, zatvorio granu.
Pogledaj na šta Srbija liči danas i samo probaj zamisliti na šta je tek ličila pre šezdeset i pet godina. Neću pominjati ostale krajeve bivše države. Šta misliš koliko je onda bilo nepismenih, koliko je bilo škola, koliko fabrika, koliko je sela imalo struju, kakav je bio opšti kulturni nivo.Koliko se moralo putovati od Beograda do Obrenovca..Koliko je ljudi umiralo od tuberkoloze, sifilisa i malarije..Kolika je bila smrtnost novorođenčadi.Koliko je bilo bolnica, lekara, profesora...Koliko puteva i koliko pošti...telefona...i da ne nabrajam. Koliko biblioteka,pozorišta i izdavača.
Kakva li je bila politička kultura..
kakav je bio položaj žene, recimo..
Kad pričaš o granicama, da ti kažem.. Kad su 1965. otvorili granice u jednom talasu je izašlo 800.000 ljudi na zapad. Šta misliš koliko su para na zapadu zaradili i doneli u zemlju. Za taj pasoš kasnije nisu trebale vize. Mogao si gde te volja. Nije se džudžalo pred ambasadama niti su takstiti u Minhenu, Parizu ili Cirihu imali strah od tebe i čudno te gledali kad im kažeš odakle dolaziš.
Sedamdesetih se obrazovanom čoveku nije isplatilo ići u iseljeništvo.


ocigledno drago

gledamo na tu proslost iz razlicitih uglova.ja zanm da je mnogo ljudi stradalo odmah posle rata a nisu bili cetnici ili neznam ti staljinisti ili vec koga su jos jurili kao 'neprijatelje'.jednostavno su bili ljudi i sve inteligencija iz predjasnjeg sistema koji su likvidirani da im se ni grob ni dan danas ne zna samo zato sto se nisu mesali u nob. posledice tog haosa dans placamo.u mom sistemu to se zove losa karma.
i sta sad pricamo kako bi bilo da je bilo.pa normalno oni komunisti 'diktatura proleterijata'su preuzeli ulogu 'tate i mame'.isto to bi se desilo da su posli odmah nekim prirodnijim demokratskijim putem. al ne on je morao da bude tito koji ce da zauzme mesto u svetloj istoriji i o kome ce da se prica kroz vekove.trt mrt kazem ja.moj deda je stalno govorio;uradi 99 stvari kako treba a samo 1 kako netreba ko da nista nisi ni radio.priroda stvari je ili sve ili nista a to niko ne kapira.
i nakraju kazes da se obrazovanom coveku sedamdesetih nije isplatilo izlaziti iz zemlje.to mislis na one koji su sluzili sistemu sa clanskom karticom komunisticke partije ili vec kako se zvala.jednostavno nisam bila zainteresovana za njihovu filozofiju.da li je to greh.oni koji nisu bili uclanjeni su imali drugaciju sudbinu.da li ti to znas?
i da, moj deda je jos u ono vreme pricao sta se radi sa kosovom.secam se 'tajnih politickih seansi'mislim na razgovore u okviru familije, na kome je predvidjao ovakav tok dogadjaja.
a sto onda neki nisu ustali da brane principe covecnosti ili srpstva nego su cutali i glodali koske.


tito, revolucija, mir

nisam bila titov pionir, ali me po povratku u zemlju, u sestom razredu OS, svu zgranutu, stiglo da kao odlican djak treba da idem na takmicenje "tito, revolucija, mir"!

daklem, mislim, stvarno! nije vise dostupno mom secanju kako sam se iz te bede izvukla, znam samo da se nisam takmicila, ali da sam na nekoliko seansi bila prisutna. mozda se jednog dana, kad ostarim i uhvati me dugorocno secanje, u secanje prizovu i ti odbegli detalji...


Bojan - crtać za žalost

Bogami, sećam se dobro. Bio je vikend - samim tim brat i ja delegirani baka/deka servisu. Gledamo tekmu, kad nastaje drama. Baka brizne u plač, deka je teši, objašnjavaju meni (četiri godine, razumno i napredno dete) šta se zbilo. Brat video da baka plače, pa se spontano priključio, ipak sa godinu i po dana, šta će drugo. Ja krećem da postavljam pitanja - fokusirana - od toga zašto plaču kad nam nije rod, do toga da li će sada umesto pravih crtaća, Dizni, jurnjava, udaranje čekićima po glavama, da ide dosadni Bojan koji ima kofice sa farbom i farba sve na šta naiđe (iz nekog razloga definisan kao crtać za žalost), i koliko dugo. Baka i deka u nebranom grožđu, pokušavaju da objasne oca nacije sebičnom četvorogodišnjem detetu, a pritom se ne izlanu na bilo koji način - osetljiva vremena, šta ako dete nešto ponovi u pogrešnom društvu.


Znači, original isto

Znači, original isto iskustvo kao i moje. Doduše, bio sam nešto mlađi od tebe :) I, koliko se sećam, nisu čak ni šugavog Bojana puštali, samo neke filharmonije non-stop.


dejane, gde ce ti dusa...

ti si mu mahahao...svi smo mu mahali...a mnogi (su/smo) znali da je u pitanje lutrija = da cisto djubre smatraju/smatramo zlatom...
samo da nam se taj cova vrati (ijuh...nisam to hteo ni da pomislim, a kamoli da kazem)
Gaja,


negde oko

3:05 verovatno smo bili negde ispod sumarskog, naime vracali smo se sa neke utakmice na bsk...

to stratesko mesto, kako ti rece, pored autoputa je nula za nase mesto, odmah tu pored topciderske zvezde... ceo dan bez skole... lagana setnja preko senjaka, posle zezanje tamo po sumi...

sreca te smo bili u osnovnoj, inace bi nas verovatno izvlacili iz sibice i sehera...
sad kad se nesto prisetim, nesto se ne secam da sam vidjao profesore pored puta


Pobegao Tito

U dane posle sahrane, sestra i ja smo se uporno igrali Titove sahrane. Imali smo jednu plisanu lutku koja je licila na coveka (trebalo je da predstavlja covekolikog psa, a nije licila zapravo ni na sta) i jednu kutiju u koju bismo je stavili. Bili smo vrlo pazljivi, na pod kutije bismo stavili jedan duguljasti zelen jastuk. I onda bismo nas dvoje tu kutiju nosali levo-desno.

Igra nije obecavala previse, pa je zaplet dodat time sto bi "Tito" kobajagi pobegao, a mi ga onda trazili unaokolo. Valjda smo bili suvise mali da bismo shvatili da ako je neko mrtav ne moze da pobegne, ili ako moze, da je bolje ne traziti ga.

Moj otac je u jednom trenutku shvatio sta mi to radimo, pa nam je objasnio da "to nije lepa igra".

PS Ja sam imao 4 a sestra 5 godina.


Pobegao Tito

Ah deco, sta predskazaste. Da ste znali kako da zabodete kolac u lutku, bar simbolicno kao vudu vraci.

Aerosmith - Voodoo Medicine Man

I was left as a child
dragged from the cradle, I was weaned in the wild
ran with the wolfpack, flesh torn to shreds
in the compensations, I was left there for dead

read it in the paper it ain't fair
you know who today don't seem to care
livin', lovin', gettin' loose
masturbatin' with a noose
now someone's kickin' out the chair

some kind of voodoo
come across this land
some kind of voodoo
voodoo medicine man

everybody's lookin' at the sky
don't believe the coverups and lies
they been tellin' us since birth
pissin' off old Mother Earth
my gones are bygones prophesied

get ready
wonder should I go or should I stay
'cause what we got ain't workin' anyway
I did my best, God knows I tried
I feel like I been crucified
why did you take it all away

voodoo, voodoo, medicine man (repeat)


Baka

Baka ti je bila mnogo umna i dalekovida žena: "Mani se sine politike.To je za prostake". Verujem da se i sad držiš tog tako pametnog saveta. Današnji prostaci (političari) su još prostiji od onih iz Titovog vremena. Jes da su oni Titovi sišli sa planine, ali su se trudili da nauče (partijski kursevi, večernje škole, s. Mitrovica...), oni na višim položajima su se ženili balerinama, glumicama,a ostali su svoj prostakluk skrivali. A ovi danas... Bože nas sačuvaj. Uzmimo npr.Velju, Palmu, Nikolića...A o njihovim sledbenicima da i ne govorimo. Za Tita sam nedavno čuo jedan vic, ne znam da li je nov ili star, a otprilike glasi: "Ono što je Tito izgradio, ovi danas nisu u stanju ni da okreče". Ima tu malo i istine.
P.S. Umalo da zaboravim,: Sudeći po broju žena koje je imao Njegovi beli bubrezi su bili vrlo O.K.


Tito izgradio

od kredita, koje je uzimao bez mjere. Nitko nije pitao odakle novci, kad se slabo radilo. Kasnije dosao ceh na naplatu. Najveci racun nam svima stigao 90tih.


Vic, Dunjice, vic...

Ma, to je samo vic, ne uzbuđujte se Dunjice.


Bar nije pokrao...

...a pogledaj šta danas rade balkanski političari. Pa za jedan mandat svaki ministar je postao milioner, a u drugom mandatu milione obezbeđuje unucima.
Kod njega se znala šta se ne sme. Ostalo,puna sloboda.
Što god sam stariji, sve više cenim Tita...


prostaci

bre, lepo je govorila moja pokojna majka politima.


Re: Drago Kovačević

Računica nije celovita zaboravili ste NARODNE POSLANIKE.

Njih sada 500 i slovima petstotina je DEMOKRATSKI na grbači
NARODA a ako Bog da nove izbore biće 750.

Od Viška ne boli glava!?

Ili kako kaže Cole 'ima se može se'!


lepo i jezgrovito

nam je dunjica sažela opšta mesta zlonamerne propagande.

Quote:
od kredita, koje je uzimao bez mjere. Nitko nije pitao odakle novci, kad se slabo radilo. Kasnije dosao ceh na naplatu.
Samo kao poređenje, donacije koje je srbija dobila posle 2000 su neuporedivo iznad svega što je Jugoslavija ikad dobila. Srbija se danas zadužuje intenzivnije nego što se Juga zaduživala u najgore vreme, za vreme Đuranovića 76-80. Inače sav rast standarda dogodio se pre toga, a nije bilo prezaduženosti.
Quote:
Najveci racun nam svima stigao 90tih.
I za to je Tito kriv? To je kao optužiti Đinđića za sunovrat Srbije posle njegove smrti.


Quote:Inače sav rast

Quote:
Inače sav rast standarda dogodio se pre toga, a nije bilo prezaduženosti.

Pa bas u tome i jeste problem! Prezaduzenost rasla, a to nije ostavljalo traga ni na standardu gradjana, ni na razvoj infrastrukture, ... Novac od kredita nestajao... Dobre su ucitelje imali ove danasnje lopuzhe i kriminalci.

Mozda treba pitati ljude koji se razumiju u poljoprivredu - da bi se nesto zhelo, treba prije toga posijati. Kako dobro, tako i lose. Ne moze se zheti sto se nije prije toga, ponekad i dosta ranije, sijalo.

Ili: ocevi pojedose grozdje, sinovima utrnuse zubi.

Mene i moje najdraze Tito i njegova bulumenta nicim dobrim nije zaduzila. I tocka!!


Re: Dunjica inače sav rast...

Citat: Mene i moje najdražeTito.....

Vi mora da ste ćerka nekog poglavice iz Afrike koja čak i nezna
gde se nalazila YU,ali ipak vas je Tito i bulumenta zadužio pokretom Nesvrstanih za koji vi do sada niste čuli pošto Neokolonijalizam ima drugu verziju (po narudžbi) VAŠEG OSLOBODJENJA od mračnih sila crvenog terora.

Sa takvim monumentalnim poznavanjem "Nove Slobodne Istorije i Političke Ekonomije" svakako ste zreli za Dekana na Karićevom univerzitetu,Facultet Kako Opljačkati Bližnjeg svog.

Vaše poznavanje poljoprivrede stečeno u Monsantu pod mentorom Ivanom Dulić M. na temu Blagodet i Profit Genetski Manipulisanih
Biljaka (testirano područje Srbija) će u budućnosti pokazati silnu korist kada za ove neprirodne monstrume dobijemo račun po osnovu korišćenja "zaštićene intelektualne svojine" od koga će TEK DA NAM UTRNU ZUBI A OSTALE POSLEDICE SU JOŠ U TAJNOSTI.

A SAD TREBA SVAKAKO DA SE DERNJAMO 'SVI SMO MI DUNJICA'.


Može i

"Svi smo mi bundevica!" Nekima bi tako bolje pasalo.


*

*


Re:Dunjica Tito izgradio

Ovo što vi navodite je arogantno bacanje smeća od neistine i bezobzirno laganje "demokratskih" pokreta na Balkanu a evo i zbog čega je ova propagandna Laž neistina:

1.Odmah posle rata je za zapadne države uključujući Z.Nemačku
stvoren Maršal Plan za obnovu i izgradnju porušene Evrope.
Izvori nebrojeni na web-u.

2.FNRJ a kasnije SFRJ sve do 1972 nije uzela NIJEDAN kredit od MMF a država je obnovljena odricanjem naroda i domaćinskim rukovodjenjem resursima,idustrijalizacijom itd.

3.SPV = specijalna prava vučenja (monetarna jedinica MMF) u
iznosu od 250.000 SPV položena u ZLATU kao osnova za kredite
koji nisu uzimani su i slabo korišćena jer do 1972g. su korišćeni izvori finansiranja bez zaduživanja u inostranstvu (putem krdita) kod MMf- a mafije mad mafijama stoji na web-u

4.Izveštaji Svetske Banke sve do 1972 (stoje na web-u na Srpskom jeziku istorija finansijskih transakcija SFRJ do 1972)
pokazuju da je od 1972 država u kandžama svetske oligarhije
a slom Jugoslavije tada i počinje (pre nego što započnete širenjem "demokratskih" LAŽURIJA proverite podatke.Ima nas ovde i ekonomista nezavisnih istraživača kojima je stalo do prave istine a ne laži,podmetanja (a la Đelić,Dinkić i sl.)
prevare u cilju obmane naroda kako bi se došlo i ostalo na vlasti.

5.Cifre zaduženosti CELE Jugoslavije '80 ih su SMEŠNE u odnosu na zaduženost SADA koja se meri dnevnim zaduživanjem u milionskim iznosima NA DAN samo u Srbiji. i u ovom momentu iznosi VIŠE OD ZADUŽENOSTI bivše Jugoslavija sa 22.000.000
stanovnika.

6.Podjarmljivanjem države i naroda (zaduživanjem do besvesti i
ekonomskok ropstva) rukovode SADAŠNJI "POLITIČARI" intelektualnog dometa asistenta Dinkića ili sumnjivih mešetara
poput Djelića (Francuska) Jelašića (Madjarska) pa "kalibar" poput Kori Udovički itd.

6.Sve do prodora svetske oligarhije na Yu tržište '70,što je godinama pažljivo pripremano "školovanjem" indoktrinacijom kadrova u inostranstvu i ostalim "demokratskim" metodama je od prve svetske recesije 73/74 i druge početkom 80 ih, je stvorilo bazu za propagandu "sloboda" i opravdalo "narodni zahtev" za reformama "tiranije društvene svojine" sa platama od skoro DEM 1.000.- = € 1.000 .- sada.

7.Pripreme su prvo bile u smislu akcija niskog intenziteta,uvodjenjem u pravni sistem gazdovanja funkcije tkzv.inokosnog organa = direktor, čija prava su kasnije korišćena (duga priča) kao fundament za upropaštavanje pravnog svojinskog odnosa (drštvena svojina) i dovele do "opravdanosti" pretvaranja NACIONALNOG BOGATSVA u privatnu prćiju KRIMINALIZOVANE OLIGARHIJE koja je sada na vlasti.

8.Račun zaduženosti iz 90 ih (niste objasnili mislite li na račun za gradjanski rat ili na dugove YU):
-Račun za zaduživanje po osnovu finansiranja nesposobne države
YU zarad opstanka na vlasti od '72-'90 kao svoj dug je isplatila "elita" koja je došla na vlast rasprodajom nacionalnog bogatstva a veliki deo je pretvoren u nove dugove koje će isplatiti narodi bivše YU.
-Račun po osnovu finansiranja gradjanskog rata ISTO ĆE PLATITI
(već plaća) isti taj narod.

I na kraju LDP,SPS,DS,DSS,NS... sistem "političkih partija" koji je u ime tkzv."sloboda" PODJARMIO GRADJANE SRBIJE nije ništa drugo nego politička prčvarnica u PRIVATNOJ SVOJINI NJIHOVIH VODJA.

Pre nego što pišete,pa makar i kratko raspitajte se ...SAGLEDAJTE STVARNOST I NE TRČITE SLEPO ZA VODJAMA =MESIJAMA
jer su vas ISTI TI LJUDI ODVELI U PROPAST U KOJOJ SE NALAZITE.


Dragane7557,

molim Vas, objasnite meni slijepoj i zatucanoj, koje su me to MOJE VOĐE u KOJU PROPAST odveli?


Re: dunjica

Svi oni koji su vas indoktrinirali da pišete neargumentovane postove u vezi sa stanjem u SFRJ.

U kojoj se propasti nalazite nije moguć drugi odgovor osim
generalnog u odnosu na:

-podelu: bogate i sirotinju 2% stanovnika planete poseduje 80%
svog bogatstva planete sa tendencijom porasta sirotinje, koja nema od čega da živi a u koju nažalost spada i Balkan (sirotinju) a posebno bivše države YU koje su pre dolaska "oslobodilačkih snaga" zapadne kulture,spadale u srednje razvijene industrijske zemlje Evrope (a ne sveta) a sada
posle "demokratskog oslobodjenja" imamo valjda počasno mesto u
tkzv.Trećem svetu a uskoro u Četvrtom rajhu svetske oligarhije
koja nas je oslobodila od mračnih sila sočijalizma prolivajući tudju krv kao da je voda.

I ako ovo ne vidite onda ste zbilja slepi i zatucani.
Želim vam prijatan dan,


Hvala na dobrim zeljama!

Pored ovakve argumentacije ne preostaji mi nista drugo nego da ostanem slijepa, zatucana i od mracnih sila s neba i zemlje indoktrinirana. Posto, kako indirektno tvrdite, ne znam koristiti svoju glavu i nepozeljno je argumentirati vlastitim iskustvima, rado cu dalje zivjeti onako kao sam slobodnom voljom izabrala.

Uzivajte u Vasem raju!


Dunjice

Pozdrav!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Pozdrav Jelena!

Ovaj tvoj pozdrav mi je uljepsao dan. Vjerovala ili ne - tako je jednostavno, kada je od srca. Hvala ti! Sutra putujem na tjedan dana u stari kraj (govoreno pecalbarskim jezikom), pa sam nekako sva unezvjerena. Znam da me ceka privikavanje na nove (izmijenjene stare) realnosti.


Dunjice

Srecan put! Nemoj da brines, cekace te oni koji te vole i oni neka ti budu jedina realnost.


Tih koji me vole i znaju dugo,

sve manje tamo, a sve vise rasuti po kugli zemaljskoj. Ma, sta da ti pricam, znas vec...

Svejedno, ima ih jos - tih dragih, zbog njih se radujem.


Pozdrav Dunjice...

...virtualni prijatelj..o)


Virtualni prijatelju,

pozdrav! Kada jedes baklave u Dachi, pojedi jednu i meni u zdravlje ;-) Zivio!


Slushaj gagi,

da sam na tvoje mesto, pito bitu dunjicu shta njojzi znachi ono "u" u nazimku. meni tu neshta mlogo suvnjivo, da prostish. Zelenovic .357


Hehe,

zna se!


gagili chedo,

pa zar dushmanka da ti chuva guzu(Q)? A? Nemosi mutav saden. Zelenovic .357


Zelenovicu

Pozdravi Miku!!!!!!!!!!!!!:))))))


Pozdrav i tebi Jelena Pavlovic.

Oklopu ce otidne samtako. Walk Tall.


Da, to za bele bubrege je tacno,

ali mislim on je malo vukao i na pedofoliju. Mislim da mu je prva zena imala 14 godina. Pa posle ono sa pionirima i pionirkama, ne znam ko ga je vise privlacio, djecharci ili djevojcice. Znash ono: zovesh svoj rodjendan Dan Mladosti, pa ti deca u trikojchiccima pevaju i uveseljavaju te. Krasno.


sharski!

ala i ti pokvsren!
ipak si ti za nijansu (ili malo vishe?) ispod njega!


Cuj, svaka njemu cast.

U ono vreme, Dezu i Causeskuu i onom Zhivkovu, bugarinu, gace se tresu kad Staljin (pa posle Hruscov) mrko pogledaju, a ovaj nas - bole njega! Ovi idu na plenume i konferencije i zaklinju se na vernost Kominterni, a ovaj nas na jahtu pa oko sveta. Nekoliko meseci choveche, drzavne poslove vodi sa Safarija, menja generale, admirale, ambasadore, salje depeshe iz pustinjskih shatora. Lovi bengalske tigrove. Hrane ga, poje, setaju, kite cvecem. Posle dodje sa "Puta mira" i zavede red: uvede nesvrstanost. O njegovim avanturama i uspesima deca uche u skoli: danas cemo uchiti Titov Put mira.
A da je voleo piletinu, to je, mislim, izvesno.


pa znash ono

piletina se za prste lepi..


Rex i Lux

Кер који му је (ако је та прича уопште тачна) спасао живот се звао Рекс, мада ми није јасно ко би његов леш носао све до Дедиња.
Лукс је био назив хотела у Москви у коме су (видети код Копинича и осталих) становали кадрови из КП осталих земаља, на обуци код КПСС/ГПУ/НКВД.
Бивша секретарица и љубавница је Даворјанка (nick: Зденка) Поповић, сахрањена како је речено.


Mislim da je u opticaju vise pasa.

Koliko se secam, njemu je neki vucjak spasao zivot bacivsi se na granatu, ali to je bilo 1943, ili tako nekako (pamtim da su nas sa tim pricama kinjili u skoli). Oni do Dedinja nisu stigli naredne dve godine. Sada, mozda su prebacili ostatke tog kera, ili je u pitanju neki drugi, jer imao je on razne kerove za lov i to, to ce valjda neko znati.
A za Luks moze da se nadje u (izvin'te) Cosicu - "Gresnik" mislim - nekoliko poglavlja. Cuveni hotel iz koga su ljudi naprasno ispadali sa visih spratova.


Nije Popovic,

vec Paunovic.
:))


Više pasa, Paunović

Учинак ми је 100% - у 2 реченице, 2 грешке, исправке прихватам.
Anyway, о кадровима Коминтерне на обуци, који су боравили у хотелу ''Лукс'' мислим да сам читао у ''Енигми Копинич'' поодавно, и другде...испада да је, не само Мустафа Голубић него и сваки други претендент на место генсека у земљи из које је дошао, морао да се опроба мало а учинковито и у улози ликвидатора.
Негде је опет записано како је ЈБТ аконто Зденке био жешће критикован од стране сабораца због прегласног секса. Пећине имају своју акустику, а по изласку из исте (пећине) услед падобранског десанта, вицкасто легендарни коментар је био: ''види небо, бог те **бо!'', па онда зову у помоћ коњицу (Шеста личка спасила маршала)...
Колико је све ово интересантније од компјутерски аранжиране игрице ''милорсдни анђео'' - овима је било забавно.


Tito je imao Reksa a Tudjman

Tito je imao Reksa a Tudjman Seksa.


Šeksa

Da ne pripisujemo Franji više no što je mogao.


Tito je...

...imao sprovod neviđen na svetu. Svi su došli.
Tuđmanov sprovod je što se stranih državnika tiče bio kraći od sanduka...o)


Ova pesma bila je

vec na ovom blogu (pre par meseci), ali, danas je prilika da je ponovo cujemo (i vidimo):

Duet iz DNR Koreje, 1978


off topic

Dejane, imam jednu jezicku zamerku vasem inace sjajnom clanku. Biologicarka je, kazete, bila "decentna persona". Nijedna od te dve reci, koliko je meni poznato, ne postoji u srpskom, srpsko-hrvatsko-srpskom, bosanskom, a bogami ni crnskom ni gorskom jeziku. Stavise, sumnjam da biste ih nasli u Vujakliji. A nije da taj izraz iskazuje nesto sto je inace tesko prevesti na srpski. Nista ne bi umanjilo umetnicki dojam da se kaze "pristojna osoba". Stivise bas je u duhu jezika osamdesetih godina :)

Znam da postoji trend koriscenja engleskih reci koji je u poslednje vreme sve jaci, ali molim vas da mu, kao neko ko je ipak javna i "publikovana" licnost, odolite.

Unapred zahvalan! (i molim vas da ovo ne primite kao napad ili kritiku vas licno!)

P.S. Vas deda je bio jako mudar, a doticnom decaku ne treba da zavidite. Iako se mozda njemu tada nista nije desilo, znamo mnoge roditelje koji su privodjeni na "informativni razgovor", ili nesto jos gore, zbog slicnih "ispada" dece u skoli.


to je namerno

homaž/uspomena na moju baku koja me odgojila a bila je Grkinja ali je bez greske i naglaska govorila i pisala srpski, Jedino je cesto koristila turcizme (zbog porekla) i galicizme (zbog obrazovanja). To me povuklo. znate ono: "avek plezir", "garde vu distans!" ili "cudan je to milet" "dzamli prendzer". Stalno nas je iznenadjivala svojim jezickim izletima.

Da sam pisao za neki drugi medij, a ne za blog koji smatram svojim malim poludnevnikom, sigurno bih napisao pristojna zena ili pristojna osoba. To je mali luksuz koji sam sebi dopustio. Sigurno bi mi to lektor ispravio.


OK

Mozda je moja reakcija neprimerena i preterana u ovom konkretnom slucaju, ali malo mi je to zaparalo usi (oci?) jer vidjam sve cesce i u ozbiljnijim publikacijama.


Mislis ono

kamp umesto logor, ceska republika osim ceska i koz na sta sve ne.
naravno. postoji odgovornost prema sopstvenom jeziku, ali, dao sam sebi malo oduska. rade ljudi mnogo gore stvari. :-)


Ima mnogo gorih primera

Kao sto su "kokus" (sta uopste znaci ta rec, i zasto je u modi??), "Piar" (Od "PR"), "konsideracije", "stupidno" (koristi se kao kao superlativ od "glupo"), itd. Ma ne mogu vise ni da ih nabrojavam. Osecam se prljavo kucajuci! :)


TREND, ajde:)

"...trend koriscenja engleskih reci koji je u poslednje vreme sve jaci...."


sinan of a down

Izvinjavam se za upad, posto je Biljana zatvorila blog ovo je jedini nacin da te kontaktiram. Hvala za link. Za razliku od Systema Sinan mi nije bas medju favoritima, ali kao kombinacija nije lose.


Sto mi milo...

...sto sam bio klinac tada pa se nisam kompromitovao. Inace skoro svako je tih Titovih godina imao neku ideolosku fleku. Neki su bili dobri Titovi komunisti, a neki disidenti uglavnom iz nacionalistickih pobuda.

I dan danas neko preterano hvali, neko preterano pljuje, ali niko objektivan nije.


Zivo me interesuje koju si

Zivo me interesuje koju si to utakmicu gledao sa dedom kada je prekinut TV program.A i ovo sa belim bubregom...Pa stvarno si se nasrao.Izgleda da UDBA spava.


Zvezda-Hajduk, u Splitu?

Svi igraci plakali kao kisa. Mozda nije bio prekinut program ali je bila prekinuta utakmica?


Zvezda vodila

sa 2:1.

Dinamo u Zagrebu igrao sa Željezničarom.

NA JNA PARTIZAN - BUDUCNOST.


Ne..

Povela je Zvezda veoma rano...mismim Pižon, a izjednačio Čop u 15 minutu..Bilo je 1-1 prilikom prekida, a u ponovljenoj utakmici Zvezda dobila 3-1.


jedno od mojih

sećanja na davne dane: nedelja popodne, ulica bez saobraćaja, gotovo sva vrata otvorena i čuju se domaći razgovori, a komšije u belim majicama peru automobile ispred svojih kuća. I svaki ima upaljen tranzistor, ili kroz otvoren prozor sluša radio iz dnevne sobe. Vreme sporta i razonode. Možeš da ideš ulicama koliko hoćeš, ne može ti promaći ništa od onoga što se događa za Bežigradom, na Čairu, na Kantridi, Maksimiru, stadionu Bili Brig, Grbavici...


Da..

imam potpuno isto sećanje. Jedno gusto prvenstvo. Zvezda - Dinamo trka za prvaka i u trećem kolu prolećnog dela igraju u Bgd. Dinamo povede 2-0, Zvezda smanji i nikako izjednačiti. Od nervoze krenem napolje, sve se nadajući da će to promeniti rezultat. Ali dok sam hodao kroz tuđe prozore me je srelo 1-3.
Te godine je ipak Zvezda bila prvak, ali okus tog poraza mi je ostao u ustima. Strelci Zambata, Rora i Kiš...Džajić za Zvezdu..


jeste, grrrhm

Taj Dinamo nije osvojio prvenstvo 1000 godina, ali je imao pik na Zvezdu - malo, malo, pa joj uzme bodove na Marakani...


E..

...jedne godine su ih sredili igrači koji su baš došli iz Dinama. Janjanin i Bora Cvetkovič. Od 1-2, okrenuli na 5-2.


.........

Olga


igraci i sudije placu

a stadion peva "Druze Tito mi ti se kunemo"

J

PS:Snimljeno filmskom kamerom..snimatelj imao samo rolnu od 40 metara..mislim da se bio Mile Jasnic


Wilhelm

da li ste familijarni sa pojmom LITERATURA?

Olga


Nisam.Ali izgleda ni

Nisam.Ali izgleda ni vinogradar nije.Osim da prepravlja postove.


dok sam ziv

ja sam Titov Pionir.
:)
Dakle, i posle Tita Tito...


Dobro, jubilej Cedinog riknjavanja je prosao

danas je sledeci dan, 5 Maj: Veliki meksicki praznik CINCO DE MAYO!!!!
Narod raspevan, veselje na sve strane. Jedna prigodna pesma za sve:

Cielito Lindo

De la Sierra Morena,
Cielito lindo, vienen bajando
Un par de ojitos negros,
Cielito lindo, de contrabando

Coro:
Ay, ay, ay, ay,
Canta y no llores,
Porque cantando se alegran,
Cielito lindo, los corazones

Pajaro que abandona,
Cielito lindo, su primer nido,
Si lo encuentra ocupado,
Cielito lindo, bien merecido

Coro

Ese lunar que tienes,
Cielito lindo, junto a la boca,
No se lo des a nadie,
Cielito lindo que a mi me toca

Coro

Si tu boquita, morena,
Fuera de azucar, fuera de azucar,
Yo me lo pasar’a,
Cielito lindo, chupa que chupa.

Coro

De tu casa a la m’a,
Cielito lindo, no hay mas que un paso,
Ahora que estamos solos,
Cielito lindo, dame un abrazo.

Evo i verzija koju peva Placido Domingo.
Life goes on.


a na tekmi

http://www.youtube.com/watch?v=Q614W0Z8Sd4

zamisli da placido peva nase navijacke: od "kisa pada ja se klizam ... pa do onih najstrasnijih.

a meksikanci: ne placi, pevaj, pevanje veseli srce!

caramba!


Odličan post!

Kada je Tito umro išla sam u prvi razred osnovne škole. Učitelj je plakao i neka deca su plakala zato što vide uplakanog učitelja.
Vaspitavana sam u porodici gde se krsna slava slavila i kada je to bilo zabranjeno. Išla sam u crkvu na časove veronauke.
Moji baba i deda su bili monarhisti, i naravno, nisu žalili za Vođom.
Čitam danas u " Novostima " koliko je ljudi posetilo njegov grob. Pa to je STRAŠNOOOOO!!!!
Da li Srbi još žale za Vođom, da li Srbi i onog što je sahranjen kao ptičica u dvorištu smatrali za vođu?
Čudan smo mi narod.Jako čudan.


vidis

moj deda nije bio monarhista. stavise, pre rata je bio levicar i imao problema zbog neke crvene stampe sto je dobijao iz francuske. rat proveo u zaobljenistvu u italiji. a posle rata se naljutio nesto. valjda u se nisu dopadali metodi, ko ce sad znati.

najvise mu je smetao kardelj.


Džudi..

..ne nalazite li da su baš Vaša poređenja čudna..
Otkuda vam poriv da poredite Miloševića sa Titom..
Za vašu informaciju..Dve destinacije koje obavezno obiđu svi turisti kad dođu u Beograd su...Kuća cveća i Kalemegdan.
Kuću cveća niko ne reklamira, ona je po sebi reklama...
Mislite da je to zato što je Tito kao Milošević?


treca destinacija

je Cecina kuca. Barem sto se slovenskih turista tice.

Kalemagdan, Titov grob, Cecina kuca - za svakog ponesto.


Ja glasam

za Kališ. Kako reče moj ubedljivo najomiljeniji bloger, Goran Markovic (koga ovde na moju žalost sve manje ima)Fićir-bajir, što znači "breg za razmišljanje"...


Kališ i Dačo

su bile destinacije na koje sam vodila moje posjetioce dok sam boravila u Bg. Uspjeh turisticki zagarantiran.


Dača..aaaa..o)

...ipak su mu najbolje baklave...


Baklave,

teletina na mlijeku, svinjetina sa suhim sljivama, krempite, cak i kava - domaca, kako su pravili nasi stari dok jos nije bilo espresso i filter-kaffee mashina. Sta god da jedem kod Dache, prste da polizhem. A i posjetioci koje sam tamo vodila.

Priznajem, i veliki sam fan onih sarenih saksija sto prodaju kod Dache u trgovinici u cosku, na ulazu.


Dunjice

E, krempite!!! Obozavam ih!!!!!!!


Ne Drago,

To je zato sto je Tito ljubicica bela!


Javite svima

da kupe Zabavnik. Izas'o Dejanov tekst.


nacionalne manjine

u medjuvremenu sam iskopala ovaj biser
ako zelite da vas od smeha zaboli stomak:

http://www.titoville.com/sound/govor7.mp3

evo, ja se vec danima zabavljam

Olga