Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Miran protest u Tuzli

Ženskom solidarnošću za pravdu i mir

 

Saopštenje o učešću u mirnom protestu u Tuzli

 

Kao i svakog jedanaestog u mesecu, Udruženje građana ’Žene Srebrenice’ iz Tuzle, organizuje i ovog 11.maja mirni protest u znak sećanja na tragediju u Srebenicu, zahtevajući istinu i pravdu.

Ovog puta u mirnom protestu pridružiće im se aktivistkinje Mreže Žena u crnom iz raznih delova Srbije: Beograda, Novog Sada, Zaječara, Leskovca, Vlasotinca, Velike Plane, Dimitrovgrada...

I ovog puta, kao i od početka agresije na BiH, a posebno od najvećeg među zločinima počinjenih u naše ime – genocida u Srebrenici, izrazićemo našu podršku, poštovanje, solidarnost, saosećanje sa porodicama žrtava. Osećamo divljenje prema ženama Srebrenice, koje svoj bol, patnju, očajanje pretvaraju u akcije za pravedan mir na Balkanu. Osećamo i želimo da izrazimo zahvalnost jer nas žene Srebrenice, uprkos tome odakle dolazimo, uprkos patnjama koje im je naneo režim države iz kojeg dolazimo, uvek dočekuju sa toplinom, razumevanjem i željom da zajedno gradimo pravedan mir na Balkanu.

 

Od početka genocida  Srebrenici protestovale smo na ulicama Beograda i Srbije, svake godine odlazile na komemoracije u Potočare, oko stotinjak aktivistkinja Mreže Žena u crnom pratilo je suđenje ’Škorpionima’ pred Specijalnim sudom u Beogradu (od decembra 2005. do aprila 2007.) pružajući emotivnu i moralnu pomoć porodicama koje su takođe pratile suđenje.

 

I ovog puta ponovićemo:

- srpski režim S. Miloševića direktno je učestvovao u planiranju, organizovanju i izvršavanju genocida u Srebrenici;

- ni nakon smene režima S.Miloševića nije došlo do raskida sa zločinačkom politikom, već je ona nastavljena u negiranju, relativizovanju i minimiziranju odgovornosti za  ratne zločine, a takva politika dovela je do otvorene fašizacije Srbije;

- Presuda ’Škorponima’ ne samo što ne zadovoljava pravdu već vređa dostojanstvo žrtava, njihovih porodica, ali i celokupnu demokratsku javnost u Srbiji jer nažalost, pokazuje da i Specijalni sud učestvuje u prikrivanju dokaza o direktnoj odgovoronosti i umešanosti organa Republike Srbije u genocidu u Srebrenici;

- Presuda Međunarodnog suda pravde ne zadovoljava pravdu, ali to ne umanjuje krivicu i odgovornost srpskog režima i zato ćemo i dalje nastaviti sa pritiscima na nadležne institucije Republike Srbije ka ispunjavanju obaveza iz presude MSP.

 

Žene u crnom

Beograd, 9. maja 2007.

 


Ja

osecam divljenje prema Zenama u crnom ...


ja cu zapaliti svecu

jer sam daleko i ne mogu da vam se pridruzim...


Podrska

Apsolutno Vas podrzavam i veoma mi je zao sto imate ovako malo komentara u blogu ali Vas molim da shvatite da se u prosla tri dana od razmisljanja na relaciji Kostunica-Tadic, preko Kostunica-Nikolic sve svelo na moguce vanredno stanje.


zuc nikad nije bio masovka

zuc nikad nije bio masovka
a kad ima komentare na blogu bolje da ih i nema
uglavnom pljuvanje
hvala svima


bravo, jasmina zahvaljujem

bravo, jasmina
zahvaljujem ti se i svim ostalim Zenama u crnom iz srbije na saosjecanju. mi Tuzlaci necemo zaboraviti.
taj dan Tuzla ce biti ljepsa.....


pisite nam na ovaj blog kako

pisite nam na ovaj blog kako je bilo ako ste tamo


jasmina,

nazalost sam u vancouveru od 2004.
ali www.tuzlarije.net su pristojan sajt i praticu tamo...


...

Zadivljujuca istrajnost, uprkos svima koji ono sto se desilo u Srebrenici ne pristaju da nazovu pravim imenom.
Kad pomislim na sve zene koje su u Srebrenici izgubile najvazniji, sustinski deo svojih zivota, setim se Las Madres de Plaza de Mayo i svih zena koje su dozivele tragediju i posle svega morale da se bore za pravdu. Tuga.
Poshtovanje i Zenama u crnom za jos jedan dobar i hrabar gest.


Zna li se !?

Koliko je na prapočetku u jednom danu u Tuzli ubijeno nedužnih vojničića --- 100, 200, ili koliko !?
I ko ih je pobio ?


ne-

-tolerantan, je pravi izraz...a uskoro krece mirovna akcija ili karavana mira 2007 pod nazivom
"demilitarizacija kao sigurnosna solucija"

mislim da je interesantno biti upoznat sa akcijom.. mozhda bi nam jasmina mogla neshto vishe reci o tome?


Karavana

Steta je sto ostaje nedovoljno pracena, narocito u siroj javnosti.


tolerantan wrote:Koliko je

tolerantan wrote:
Koliko je na prapočetku u jednom danu u Tuzli ubijeno nedužnih vojničića --- 100, 200, ili koliko !?
I ko ih je pobio ?

Idemo ponovo. Desna ruka na misa, scroll do vrha, citajte polaaako... Ako Vam je lakse - srichite.
Nije jasan sadrzaj?
'Ajmo opet. Prvi red, drugi red... prvi pasus, drugi pasus.
Gotovo?
Dobro. Sad lepo priznajte sebi da Vam je komentar bio, najblaze recno, besmislen, pored toga sto implicira vec uobicajenu relativizaciju.

Da su ZUC mogle da odlucuju o tome, ne bi niko ni stradao, ni na jednoj strani. Tu nema sta da ne bude jasno.


Tuzla Kao i svakog 11. u

Tuzla

Kao i svakog 11. u mjesecu i danas su se žene Srebrenici skupile da mirnim protestom iskažu svoje negodovanje činjenicoma da još uvijek nisu uhapšeni odgovorni za najveći zločin nad civilnim stanovništvom počinjen 11.07. 1995. godine u Srebrenicu. Podršku ženama Srebrenice danas su pružile i "Žene u crnom" iz Beograda, te djeca iz Italije.

O podršci ženama Srebrenice govorila nam je Staša Zajović, aktivistica i jedna od osnivaćica pokreta "Žene u crnom", mirovne skupine koja se već petnaestak godina bori protiv režima u Srbiji:

- Ovim činom mi izražavamo našu ogromnu građansku odgovornost, moralnu obavezu prema žrtvama genocida u Srebrenici i smatramo da je naša osnovna ljudska, emotivna i moralna i politička odgovornost da tražimo odgovornost za zloćin počinjen u naše ime, a srpski režim smatramo odgovornim. Ovdje nas je 11 iz raznih gradova iz Srbije, iz mreže "Žena u crnom", a pratili smo i suđenje da im damo podršku. Mi želimo da pokušamo uspostaviti vezu među ljudima.
Mi kao aktivistkinje civilnog društvo radimo što mi možemo i nećemo nikada prestati da to radimo. U Srbiji postoji civilno društvo koje je saglasno sa onim što mi radimo, ali to nažalost nije dovoljno. Jedan od osnovnih razloga sadašanje fašizacije Srbije jeste što nije napravljen radikalni rez sa zločinačkom prošlošću.
Savjetnica i predsjednica savjeta žena u Parlamenta u Regiji Piemonte je rekla:
- Ovdje smo kako bi dali podršku ženama koje pokušavaju da krenu naprijed. Solidarišemo se sa ženama Srebrenice i prema svim stanovnicima Bosne i Hercegovine. Narodi moraju naći način da žive zajedno, a upravo žene mogu biti te koje će tome doprinijeti.


tuzla

U hladnjacam stoje kese.A znate sta je u kesama papirnim?
Ljudske kosti cetiri hiljade jos neidentifikovanih iz masaovnih grobnica.
Kaze moja Pemba "ubili su mi tri sina i muza ali nisu ih zauvijek odveli od mene jer moju ljubav nisu mogli da ubiju."
Pemba zivi sama sa svojom drugaricom koja isto nema nikoga i jedna drugu tjese da je vazno da su sacuvale malo razuma ,a da nikoga ne bi mogle ubiti i osvetiti svoje nestale.

To je jadna i nesretna Bosna koju su svi cerecili kako im se dopadalo ili kako im se htjelo.

Ali kaze Pemba "nisu mogli uzeti ljubav"


tuzla

U hladnjacam stoje kese.A znate sta je u kesama papirnim?
Ljudske kosti cetiri hiljade jos neidentifikovanih iz masaovnih grobnica.
Kaze moja Pemba "ubili su mi tri sina i muza ali nisu ih zauvijek odveli od mene jer moju ljubav nisu mogli da ubiju."
Pemba zivi sama sa svojom drugaricom koja isto nema nikoga i jedna drugu tjese da je vazno da su sacuvale malo razuma ,a da nikoga ne bi mogle ubiti i osvetiti svoje nestale.

To je jadna i nesretna Bosna koju su svi cerecili kako im se dopadalo ili kako im se htjelo.

Ali kaze Pemba "nisu mogli uzeti ljubav"


Žene Srebrenice i Žene u

Žene Srebrenice i Žene u crnom ili
solidarnost nije samo ime sindikata u Poljskoj

„Otuda gnjev i suze“
A. Ahmatova

Aktivistkinje Mreže Žena u crnom iz Srbije su na poziv Udruženja građana „Žene Srebrenice“ otišle u Tuzlu. Svakog 11. u mesecu, počev od 1996. žene Srebrenice protestvuju na Trgu žrtava genocida. Sa ženama smo se upoznale tokom praćenja suđenja „škorpionima“, gde smo bile podrška jedna drugoj. Sud je izneverio naša očekivanja, ali mi i dalje želimo da zajedno gradimo pravedan mir. Susreti sa Ženama Srebrenice za nas imaju ogroman emotivni, moralni i politički značaj za nas.
U Tuzli smo jer osećamo ogromnu moralnu odgovornost za zločine počinjene u naše ime. U Tuzli smo jer uvažavamo dostojanstvo žrtava, solidarišemo se sa njima, priznajemo zločine počinjene u naše ime i tražimo oproštaj. Naš politički izbor je da se brinemo o žrtvama zločina počinjenih u naše ime.
Tuzla, grad iznimne lepote u Bosni, jedan od onih koji je „imao sreću“ da ne bude ubijen, da ne bude „ukleti grad“, poput Sarajeva ili Mostara. Postoji kontinuitet susreta između Tuzle i Žena u crnom. Neke od nas, „preskakačice zidova, prekršiteljke granica“ (S. Zajović), su u Tuzlu previ put otišle tokom Mirovnog karavana, oktobra ’95. i tamo se prvi put srele sa ženama Srebrenice, posle genocida. Jedna od nas, Staša je tada napisala: „Nikad više žrtve“. Drugi put su u Tuzli bile naše drugarice Senka i Borka, posle Dejtona, ’96. kada su se takođe srele sa Ženama Srebrenice. Treći put smo u Tuzlu otišle 25. maja 2005. na desetogodišnjicu masakra 72. ljudi u centru grada. Na taj dan, 1995. granata srpske vojske je ubila 72. mladih ljudi. Na trgu smo gde čitamo stihove Maka Dizdara:
„Ovdje se ne živi da bi se samo živjelo,
Ovdje se ne živi da bi se samo umrlo,
Ovdje se umire da bi se živjelo.“
Ja sam u Tuzli drugi put; sviđa mi se taj grad i volim da u njega dođem.
Žene Srebrenice nas čekaju; susrećemo se mesec dana posle sramne presude „škorpionima“. Srdačan susret, pun topline, nema ogorčenja, kao da nema stida, sramote. Tu je bol. Danas je dan protesta. Ponovo na trgu gde je Mak ispisao tako divne stihove. Stojimo sa našim transparentima. Mi, Žene u crnom držimo: „Da ne zaboravimo genocid u Srebrenici“, „Žene u crnom protiv rata“, „Žene u crnom za mir i ljudska prava“, „Za sve žrtve rata“, a one naše prijateljice, Žene Srebrenice, drže gomilu malih parčića platana, na kome su izvežena imena njihovih ubijenih. Čitamo imena, prezimena, datume rođenja i datume smrti. Tišina, bol zaglušuje gradska buka. Kao da čujemo otkucaje srca jedna drugoj. Kao da čujemo njihovo „boli nas“, i naše „oprostite nam“. A onda veličanstveni trenutak, menjamo se; Žene u crnom drže platna sa imenima ubijenih.
U tom trenutku, sećam se Nurinih reči; bio je neki vreli dan u Žucu, kada su nam žene prvi put došle u posetu. Desilo se „pucanje duše“. Čule smo se. Žene su svedočile svoj bol. Jezik je bio isti, savršeno sam ga razumeo. „Vi niste kolektivno odgovorni, ali naših nema“. A kasnije, Reiha je rekla: „Prvo smo tražili naše žive, misleći da postoje logori, a onda smo shvatile, sada tražimo samo šaku kostiju“. Tek nekoliko meseci kasnije, možda je prošla i čitava godina, ja ću sebi reći: „Zločin je taj koji me imenuje, ja sam imenovan zločinom.“
Sa trga odlazimo do mesta gde nas čeka puno drugih žena; došle su iz okolnih mesta, na protest i da se vide sa nama. Ponovo susret. A onda zaista fascinanto. Napravila se kolona. Žene su držale platna; kolona je bila nepregledno duga. Sunce je bilo jako, ali nas nije pokolebalo. Po vrelom danu ulicom je tekla reka platana sa imenima ubijenih. Kidala, se zaustavljala, pa se ponovo spajala. Hodale smo, neke sa dostojanstvom žrtava, neke sa krivicom, sa teretom mesta iz kojeg smo došle, verujući u pravdu za žrtve. U koloni nam se pridružuju deca iz srednjih škola iz Pijemonta, iz Italije. Trg je bio mali; napravile smo dva kruga od platana sa imenima ubijenih. Stajale smo. Mala platna su svedočila sama za sebe, imena su nam ispisivala bol. Ljudi prilaze, dodiruju nas i kažu „hvala vam što ste došle“, „hvala vam“ i tako u nedogled, a vama dođe da vrisnete, umrete ili odete negde daleko, da pobegnete (bezuspešno) od bola.
Potom, po završetku protesta, prisustvovale smo ispraćaju posmrtnih ostataka devedeset ljudi, ubijenih u Bratuncu, od strane Arkanovih „tigrova“ 1992. godine. Ispratile smo devedeset kovčega, to je devedeset imena. Upamtiti sve ubijene u naše ime... Na našu molbu, Nura nas je uvela u zgradu gde se vrše identifikacije kostiju ubijenih ljudi. Suočavanje sa pet hiljada vreća kostiju. Svaka je nekada imala ime, koje se traži. Na stolu kosti, ljudske lobanje. Miris onih ubijenih što nekada behu ljudi. Ostale su samo kosti onih koji su ubijeni u naše ime.
Žene Srebrenice su nas potom odvele u restoran, gde smo ručale zajedno. Naš susret se bližio kraju. Pre nego što su nas ispratile, žene su nam pokazale svoje prostorije. Hajra je otvorila vrata i mogle smo da uđemo. Zidovi su bili prekriveni slikama njihovih ubijenih. Bezbroj nepoznatih lica, koja kao da pitaju zašto. Ubijeni samo zato što su bili određenog imena. Tišina, padaju sve nikada ne izgovorene reči. Žene ćute, ovo je mesto gde je bol zaseo. Sve reči bi bile suvišne, ćutimo jer sve je već rečeno. Gutamo svoj ljudski bol.
A onda, opraštamo se, uz poljubce, reči da svaka od nas bude dobro, i uz „vidimo se“, „vidimo se u Potočare“. To je mesto gde ćemo se sigurno sresti sa Ženama Srebrenice još mnogo puta. To je naše zajedničko mesto, na tom mestu je tačka naših budućih susreta. Srebrenica je mesto koje pamtimo.
Na kraju, uz izvinjenje da ću ime neke žene zaboraviti,
Hvala Hajri, Nuri jednoj, drugoj Nuri, onoj Nuri, koju zovu Pemba i njenoj prijateljici sa kojom živi, hvala Nazi, Ešefi (na poklonu, malom ručno tkanom ćilimu na kome piše Srebrenica), hvala Reihi, Safeti, hvala onoj divnoj baki iz Milića, koja nema nikog... Hvala im...

U Beogradu, 12. maja 2007.

Miloš za Žene u crnom