Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Berza se zeleni! Ko je kupovao akcije?

I pre objavljivanja vesti da je pao dogovor o vladi izmedju DSS i DS, optimizam se video na berzi. Od jutra su skoro svi simboli na kontinuiranom tržištu bili zeleni, tj. rasla im je cena, indeks Belex 15 je porastao za oko 10 odsto. Baš bi bilo zanimljivo znati ko je kupovao akcije juče i jutros, ali i prethodnih dana, tj. ko je možda pre ostalih smrtnika znao da će u petak doći do ovog obrta oko formiranja vlade...

Komentatori su na prethodnom blogu imali zanimljive ideje, da je ovo bila samo igra koja je nekom mogla lepo doći, što možda i nije daleko od istine.

Ljudi koji trguju na berzi kažu da veliki fondovi nisu ni prodavali akcije, nego su se pritajili, a da su novac gubili sitni investitori. Ruku na srce fondovi i nisu imali kome da prodaju akcije jer je srpsko tržište kapitala plitko, tj. morali bi danima da prodaju i obaraju cenu zbog nedovoljne tražnje za akcijama. 

Koga zanima da kopa po vlasništvu može da ode do sajta Centralnog registra za hartije od vrednosti. Oni podatke o promeni vlasništva uglavnom objavljuju nakon tri dana od transakcije.  


Нисам пратио тргаовања

на берзи па ме занима да ли је био велики промет у ова три дана великих флуктуација?


Kad je u pitanju belex 15

Kad je u pitanju belex 15 odnosno najlikvidnije akcija, tu su prometi pali na izmedju 200 i 450 miliona dinara proteklih dana, a danas je promet bio oko 750 miliona dinara. Bar tako kazu brokeri...


Па добро...

..није баш био велики промет.Мени је био занимљивији бум хрватске берзе после хапшења Готовине.Е сад...јел зна неко када ће бити ухапшен Младић?:)


Zeleno volim te hebeno

Zapravo, josh juche oko 11:00, pa na dalje, crveni tiker je krenuo lagance da menja boju.
Na kraju krajeva to je i logichno, obzirom da su najveci igrachi, na srecu ili na zalost, najblizi izvoru informacija.

Sve u svemu, nadam se da vishe nikad necu morati da se oslanjam na hebenu fundamentalnu analizu.


Kako su današnje trgovanje....

...završile banke ?


Ja sam kupovao ali ne zato

Ja sam kupovao ali ne zato sto sam blizu izvora politickih informacija, ionako mi je to sve izgledalo kao farsa sto se na kraju i pokazalo.

Moj princip je:

1. da uvek imam kes za short varijante
2. da nikada ne kupujem kada raste
3. da nikada ne prodajem kada pada
4. da uvek kupujem kada pada (zato i drzim deo u kesu)

Za jedan dan sam zaradio izmedju 15-20%.

Spremio sam se i danas da kupujem, cim sam video tablu odmah sam digao ruke. Pomislih: ovde nemam sta da trazim, vraca se cena.

A najveci kupci su bili i najjaci igraci ne berzi. Najveci luzeri su bili mali akcionari.

Mislim da je sledeca ovakva prilika proglasenje nezavisnosti Kosova.


Čujem da je Berza u jednom trenutku

otišla "gore" čak celih 10%.

Ne znam kako se na kraju (u 13h) završila ova epopeja?

Dajte apdejt, ljudi!


...

Otrpilike je taj procenat.


Lune, kakva ironija, a?

Ovog vikenda nećemo roniti suze zbog Berze, već samo zbog Vlade.

Šizofreno, ne?


Srednje ime

Republika shizofrena Srbija.

Mada, imam josh na desetine rezervnih srednjih imena.


Izlazio...

...ili čekao akciju Milosrdnog Anđela?


...

Izlazio iz pozicija?
Boze sachuvaj.

Znash da smo se dogovorili da cu te upozoriti na vreme. :)


Belex 15 je otisao 11,44

Belex 15 je otisao 11,44 odsto...


Mislim da je jasno

i pticama na grani... Onaj ko je pažljivo slušao ekonomske i političke komentatore svih dana i meseci, analizirao prethodne slične situacije mogao je da skonta ko kontroliše situaciju i "skida kajmak"...


Ma, dobro

to se svuda u svetu radi. Ameri su ovo doktorirali: kad god im zatreba skuplja nafta oni zategnu retoriku oko Irana.

Nego sad ovo treba isterati do kraja: koliki je je bio obim trgovanja, ko je sta pokupio, ko izgubio. Dajte neke analiticnije novinare, a ne da caprazdivane o Biama i glupostima.

Ceo setup obecava da ce slicnih kriza biti jos (procenjujem, sledeca velika otimacina ce biti u septembru/oktobru). Ipak je politika najbolji biznis.


E sad..

bilo bi dobro da g-din Obradović objavi podatke u ponedeljak ili utorak, kako bismo prostom analizom utvrdili ko je odgovoran za nastalu situaciju.

G-dine Obradoviću, hvala unapred na podacima koje ćete dostaviti.


Za sad imam podatak da su

Za sad imam podatak da su najvise prodavala domaca fizicka lica, kad je berza padala. Znaci da su oni i najvise gubili. Danas su ponovo poceli naglo da kupuju kad su videli da cene rastu.

Strana fizicka lica su bila uzdrzanija daleko. Takodje i pravna lica, kako strana tako i domaca...


TNT bas omanuo! Srbija ruska

TNT bas omanuo! Srbija ruska gubernija, malo sutra.
Srbi vec savladali zapadnjacki nacin delovanja. Sjajna je ova manipulacija na berzi.
Braco obicni ljudi, pamet u glavu.


2 Jelena

To je mikro model svjetskog businessa i politike u omjeru 1:50.000. Kolege koje rade sa naftom, tvrde da je ruska "podrska" Srbiji iskljucivo u cilju sabotiranja naftovoda koji bi trebao tuda proci prema Italiji i EU. Revans Zapada se odvija u Estoniji oko exporta ruske nafte kroz balticki prolaz.Formalan povod je za javnost neki spomenik. Manuelci u izvedbi su ( gle cuda i tamo?!) nacionalisti, koji su naravno povuceni za nos sasvim drugom pricom. Neizvjestan je Azerbajdjan, potencijalni strateski energetski epicentar, gdje se uz susjedne drzave redjaju posjete Putina, Ahmadinedjada i Amera.


Otvorena i zatvorena drustva

Nisam htio jucer komentirati lose prikrivenu paniku brokera, da je navodno pad burze, normalan i da bas "nema nikakve veze sa izborom Nikolica na funkciju predsjednika Skupstine".Danas je ocito da ce se napraviti Vlada bez njega i naravno da ni to nema ( hehehe) veze sa rastom burze.I to je normalno...
Problem svih patuljastih balkanskih burzica je vrlo jadan volumen dionica i groteskno insiderstvo.
Tu ne postoji netko tko nema bar rodjaka u 2 koljenu koji ne sjedi u nekoj firmi koja kotira na burzi.A taj zna kakvi ce rezultati poslovanja biti objavljeni preko 3 necakinje u racunovodstvu...Nakon toga jedan SMS moze uciniti cuda...
Za neke to naravno nije lose, ali je generalno sasvim apstraktno uz istodobno ocekivanje ozbiljnih, dugorocnih ulagaca. A sto se inace tice tih insidera, ima zanimljiva stvar iz doba Jeljcina, kad je Zirinovski obecao uci tenkovima u Berlin, ako dodje na vlast. Naravno da je onda jos Dem, pala. Kasnije se otkrilo da je Soros nesto prije te izjave koja je (ne)planirano dobila ogroman publicitet u medijima, pokupovao prilicnu kolicinu Dem-a. Nakon par dana Zirinovski kuje Nijemce u zvijezde i izjavljuje da ih naprosto obozava.Dem se oporavlja, a dolazi i vrijeme da Soros nesto malkice skuplje vrati Dem u $.
Jos nesto kasnije se otkrilo da je Otvoreno Drustvo sponzoriralo Zirinovskog sa 500.000$, a na cudjenje entuzijasta, komentar je bio da je to u "svrhu poticanja demokratske raznolikosti u Rusiji"...
Da je Nikolic nastavio neometano lupetati jos par dana, bile bi dionice jos jeftnije, mada volumen za malo krupnije igrace ostaje osnovni problem u ovoj igri.Jer sto znaci porast dionice sa 15 na 30 Eura, i statistika od + 100%, ako je ukupna kolicina 20 komada?
Samo 10-15 velikih firmi sa velikim brojem relativno pristupacnih dionica mogu nositi burzu. Na Balkanu to necemo gledati, jer su takve firme politicke oligarhije rasprodale i odrzavaju se troseci supstancu iz tih izvora.


j. winter

j. winter, hvala na ovom kratkom uvidu u poslove iza reci ''berza''. steta sto nema vise slicnih komentara na blogu.
:)


mene zanima

ko je milan obradovic. jel moze bio?


Ja sam urednik Biz portala

Ja sam urednik Biz portala na B92. Pre toga radio u Ekonomist magazinu tri godine. A pre toga studirao i radio sve i svasta, uglavnom po novinama;)

Uskoro ce postaviti moju biografiju...


Pa stvar je bila logična...

Na žalost štek od 50 evra baš i nije neki početni kapital za ulazak na berzu, ali svako ko se bar malo razume u politiku je mogao da predvidi ovakav rasplet, jedino što nisam očekivao je ova međuepizoda sa Tomom koja je i napravila čitavu frku, al to je već neka viša politika.

Ulozi su preveliki , a zna se kakav bi bio rezultat "julskih" izbora, i takvu odgovornost svakako nisu smeli da preuzmu na sebe.


I ja

se zelenim.


Mimi, kako nam stoje....

... jacipi - "Zelenjak", "Kalenic", "Bajlonova" etc?

Plasim se sada, kada se situacija "stabilizovala". Znas da tezge polude kad nevalja,a ne ide im kad' valja... A ja imam mnogo tezgarskih deonica...

Mungos, The Zabrinuti