Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Detalj iz ekspozea premijera

Pre svega cestitam nasim ministrima izbor i zelim im zdravlje pre svega a onda uspesnu i reciprocno dugu vladavinu.

Sada bih samo na brzinu da ispravim jedan detalj iz ekspozea premijera a tice se ICT domena.
Naime on je u jednom delu rekao:
"Посебну пажњу Влада ће посветити развоју интернета и информатичког друштва, што захтева да се дефинише и прецизна и свеобухватна национална стратегија за развој информационог друштва."

Podsetio bih premijera da je tu strategiju njegova vlada vec usvojila 5. oktobra 2006. godine.

Nadam se da je ovo samo lapsus premijera, a da ce nova ministarka Alksandra Smiljanic zaista posvetiti posebnu paznju razvoju drustva znanja i znati gde smo stali i kako bi trebalo da idemo dalje.

Ako i vi iz primecujete neke lapsuse a ticu se vasih profesija podelite to zapazanje sa nama ali i sa ministrima da si prekratimo muke.


Pamet

Novi/stari premijer je poslovično neobavešten, tako da, na žalost, nije više čudno kada nebuloze izlaze iz njegovih usta...


A pravosudje?

Sada bih ja samo na brzinu da ispravim jedan detalj iz ekspozea premijera a tice se pravosudja i vladavine prava a gde DSS nije postavio ni milimetar osnove za pravnu drzavu jer krimosi i dalje imaju ''firme'', zaposljavaju svoju decu i prosiruju delatnosti iako se protiv njih vec godinama vode sudski postupci i zbog kojih je se i drzava nasla pred medjunarodnim sudom za ljudska prava.
Diskriminacija zrtava, favorizovanje pocinilaca krivicnih dela prevara, farsicna sudjenja, odlazak sudija na bolovanje uoci donosenja prvostepene presude nakon deceniju vodjenog predmeta a onda vracanje na posao kao da nije nista ni bilo, pa neosnovano reotvaranje besplodnih rasprava u farsicnim sudjenjima sve su to postale normalne leg(ij)alne pojave u Srbiji.
A gospodin legalista ce i dalje ostati na vlasti sve dok ON bude verovao u vladavinu Zakona nad svakim pojedincem dok ON ''razume'' gradjansko zadovoljstvo kada se svaka mafija privede pred Zakon. Privede, pa se pusti a onda gradjani jos moraju i da placaju odstetu leg(ij)alistickim ''postenjacinama''!!!
Ko ono rece, posle tragedije - farsa!? Mora da je i Marx predvideo da ce posle Sloboana Milosevica doci Vojislav Kostunica na vlast u Srbiji.


Pravosudje

Nevena,

Uz komentar da delim ogorcenost srpskom politickom elitom, iako ne bih upotrebio istu terminologiju kao ti :), moram reci da smo malo blize ostvarenju primene principa na kojima se zasniva svaka pravna drzava. Da u pravu si, jos nije pocela primena, ali postoji okvir - Nacionalna strategija za reformu pravosudja, kao i telo zaduzeno za njeno sprovodjenje - Sekretarijat za sprovodjenje strategije (vidi: http://www.sisecretariat.org). Ide sporo, ali sta je tu je...


Šta je tu čudno?

Da mu je ta strategija bila bitna stvar, on bi se toga naravno sećao.

Čuvena parafraza: Nije naše da gradimo informatičko društvo, naše je da povratimo Kosovo!


Ili...

kako mozete sada da razmisljate o tim kojestarijama kada traje odsutna bitka za Kosovo...


Ili...

Kako možete da dišete baš sad kad bubrezi preradjuju unetu tečnost?


primeticete

uporedjujuci jucerasnji ekspoze sa prethodnim koji je izneo da se uopste ne radi o istom coveku. Onaj prvi je i donekle imao nekog samopouzdanja i samouverenosti sto se tice programa i rada buduce vlade, ovaj drugi sam sebi ne veruje sta prica. To je tako ocigledno. Sto se brate ne povuce i ode na selo i uziva nije mi jasno...


Work Wise

Danas je u Londonu The Work Wise UK Summit 2007 gde je u prepodnevnom delu UK Skills Envoy (postavio ga Gordon Brown 2006-te) Sir Digby Jones, bivši Director-General of CBI (Confederation of British Industry), rekao sledeće:

- Da je 7 miliona odraslih u UK funkcionalno nepismeno (ja nisam imao pojma pa sam se setio nedavnog bloga)

- Da 11 miliona odraslih ne ume da sabere dva trocifrena broja (ovaj čovek bi trebao da zna ove podatke jako dobro).

- A ponovio ono što je sad šire mišljenje da je UK ekonomija među najzdravijima u svetu i izneo cifru da niko od od razvijenih zemalja, osim UK, nije pošao kroz poslednjih 11 godina a da ni jedno tromesečje nije bilo recesiono-korekciono. Ovo, naravno, ukazuje na stabilnost, kontinuitet.

Ovo mi je sve posebno interesantno pošto se u UK već neko vreme oseća prosto "trans" kad je u pitanju akcija i priprema za život u novoj eri globalizacije gde su Kina i Indija veliki igrači.

Kvalitet radne snage je viđen kao prvi faktor, Internet i broadband su deo toga. U UK je 50% domaćinstava nakačeno na broadband prosečnom brzinom od 4 Mbits-sec. To je malo, i čak smatraju da je planiranih BT 24 Mbits sporo u odnosu na svet i da će im to, potencijalno, podrivati konkurentnost u odnosu na svet koji se kreće brže.


El treba da kleknem?

Poshtovani gospodine Blog uredniche,

Bez pretenzija da ce moja molba znachajnije uticati na razvoj interneta i informatichkog drushtva :), a imajuci u vidu da blog-mail ne funkcionishe, slodoban sam da vam uputim sledeci troll:
Molim vas da mi prrimenujete nick u "Lun".
Naprosto, nepodnoshljivo mi je vishe da nosim postojece inicijale. :)

Unapred zahvalan na vashem razumevanju i dobroj volji.

Troll off

Edit:
E, uvek se raspametim od srece kada vidim da u Srbiji ima ljudi koji reaguju promptno. Veliko hvala.
Lun


Pozdrav Lun.

To majstore. Walk Tall.


I u ovom citatu...

...se nalazi još jedan lapsus. On tu kaže razvoj "INFORMATČKOG društva" a "strategija za INFORMACIONOG društva". I ministarstvo nosi u svom imenu odrednicu INFORMATČKO...

Informaciono je pravilno, ovako ispade da će se baviti time da svi postanemo informatičari, a ne da nam društvo postane informaciono...


Nije lapsus...

...nego je ta vajna "strategija" od prosle godine budalastina neopevana, pa rece Tunjavi daj da to zakopamo sada da se o tome ne prica... Ono sto je Estonija uradila sredinom devedesetih i Finska nesto pre toga--e, to je strategija.

BTW, ministarka da POD HITNO eliminise Comic Sans sa svoje web stranice :).

EDIT: Evo, u stvari, cele strategije, copyright Tunjavi & co.: "U oblasti telekomunikacija, Vlada će posebnu pažnju posvetiti razvoju kompanije Telekom Srbija a.d." Toliko o tome.


Informaticko vs informaciono

Vidim da nam se Ministarstvo nazalost zove Ministarstvo za telekomunikacije i informaticko drustvo. Nazalost zato sto ne znam sta je to "informaticko drustvo". Ucesnik sam Svetskog samita o INFORMACIONOM drustvu koji su UN organizovale u Tunisu 2005. ali za informaticko drustvo nisam cuo.

I sam premijer na nekim mestima koristi pravi izraz.

Nazalost ministarka ce morati da se blamira u svojim kontaktima sa kolegama iz drugih vlada i drugim strucnjacima kada se bude predstavljala.

Da li ovo znaci da se svi mi koji se bavimo informacionim drustvom i ICT sektorom (naravno da I nije od informaticko) po premijeru u stvari bavimo sklapanjem racunara?


Kako se to informaticko vs. informacono prevodi na engleski?

Informaciono drustvo-information society, a ovo informaticko... ne znam.


Informatičko-informaciono

"Informatički" je stari izraz koji je u našu nauku na neobjašnjiv način stigao iz kibernetike i naša nauka ga je već odavno potpuno izbacila iz upotrebe, pre svega zato što je bio ograničen na tehnološke aspekte problematike obrade/čuvanja/prenosa informacija. Ekvivalent za "informatički" koliko znam ne postoji u drugim jezicima (bar ne u engl., nem. i franc.). Danas se i u našoj nauci koristi samo "informaciono" (tehnologije, društvo itd.).

Što je još važnije, i izraz "informaciono društvo" je danas već prilično prevazidjen i zastareo, pošto informacije nisu ništa drugo do znanje na najnižem stepenu strukturisanosti. Umesto njega, sve se više koristi sinonim "društvo znanja" (knowledge society). Ovaj izraz označava društvo sa masovnom upotrebom IT s jedne strane i znanja kao glavnog privrednog resursa s druge. EU je izradila jasne kriterijume po kojim se procenjuje da li je neko društvo informaciono, tj. društvo znanja.

Kod nas postoji još jedan terminološki problem: naš jezik ne omogućava izvodjenje prideva iz imenice znanja, a sintagme sa dve imenice (npr. društvo znanja) su prilično rogobatne. Zato će se verovatno bar još izvesno vreme paralelno koristiti i izraz "informaciono".


Premijer verovatno misli da

Premijer verovatno misli da informaticko/informaciono drustvo ima neke veze sa BIA.


Cestitao bih Aleksandri

Cestitao bih Aleksandri izbor za ministra. Puno uspeha i zdravlja.


IT = informacione tehnologije

A. Smiljanic nije ministar za drustvo, vec za tehnologije. Razlika moze da bude mala u imena, ali je velika u znacenju. U njenom fokusu treba da bude pospesivanje uslova za stvaranje informacionog drustva, ili drustva u kojem informacije imaju znacaj.

Cinik meni kaze da smo mi vec odavno takvo drustvo, a da je UDBA/DB/BIA avangarda "informacionog drustva" :)

Odlucivsi se pre izvesnog broja godina na odlazak iz SFRJ, i ziveci vec poduze na Zapadu, a radeci u privatnom sektoru (firmi koja je na berzi), uvek me zacudi zasto se neko jako talentovan vraca "nazad" posle samo par godina provedenih napolju, i bez pravog "track recorda". Cinjenica da je neko dobio posao U Delloite & T., ili je postao profesor, tamo gde ja zivim ne znaci apsolutno nista, oim velike obaveze koja posle toga tek sledi. Ono sto je bitno je sta se uradi NAKON sto vas je neko primio na posao.


Period prethodne vlade je

Period prethodne vlade je mnogo značio za razvoj informatičkog društva i interneta.
Višestruko je povećan broj adsl priključaka ne samo u Beogradu i većim gradovima već i u mnogim manjim mestima u unutrašnjosti.Pretežno je to uradjeno zahvaljujući Telekomu koji je pod državnom kontrolom.
Umesto dosadašnjih 56 kb/s protoka mnogi korisnici su dobili minimum 256 kb/S što je nominalno 5 puta više a realno možda 7-8 puta više.
To je ogromno ulaganje u infrastrukturu i veliki napredak u odnosu na stanje koje je do nedavno vladalo.
Što se tiče razvoja tzv."informatičkog društva" prethodnoj vladi se može prigovarati,ali je činjenica da je za njenog mandata učinjen veliki napredak,pre svega u brzini i kvalitetu pristupa internetu,što najviše osećaju krajnji korisnici.


Sve to funkcionise u krugu

Sve to funkcionise u krugu dvojke.
Na 13 km od centra grada nemam fiksni telefon.U telekomu kazu nema tehnickih mogucnosti, tehnicar koji je uvodio liniju u susednu kucu pre neki dan kaze da ima dve parice slobodne, ali da ne kazem nikome. 3G se reklamira i prodaju se kartice, ali nema signala, a lagali da ima, pa sam se izmajmunisala ulaganjem u novi telefon koji podrzava 3G i satelitsku antenu (za incoming signal preklo astre) Kablovska tv nudi duplo manje kanala nego sto isti provajder nudi u centru grada, jedan provajder bezicnog interneta (dva mladica koji to rade kao dopunsku delatnost)postavili neku antenu koja "dobacuje" samo do nekih kuca u naselju,vozaju me vec godinu dana iako sam ponudila da sve finansiram.

Ne znam da li smo informaticko ili informaciono drustvo, ali da smo izmaltretirano drustvo to znam.


kako

najbolje da se prikacim na intrnet kad dodjem u beograd. da li moze neko da mi kaze.da li postoje razni provideri.
a cene? neko mi spomenuo neke neverovatno visoke cene cak i za ovdasnje uslove.ja sam ovde na broad-netu koji je public-free pa mi je neverovatno da ljudi placaju 6000 din mesecno za nesto slicno? da li je to moguce?


bindu...

...moguće je, na žalost!
ADSL mi mesečno plaćamo 2490 dinara, 512 kbps sa željama za prelazak na 1 Mbps, ima provajdera kablovskih sa otprilike istim cenama, a možda stignete i do "wireless", ako za to postoje "tehničke mogućnosti". Dodatnih 1000 dinara drugom provajderu zbog e-mail adrese, plus troškovi telefonske linije.U suštini, pošte drži monopol, to je ključni problem i provajedrima i nama korisnicima.
Ima Jasmina Tešanović post o tome.
Najtužniji deo su prekidi, neblagovremeno registrovanje uplata, "pao nam server, nemamo struje" situacije koje korisnike ostavljaju u nemoćnoj "eto!" situaciji.
Valjda ćemo i to menjati na bolje.


hvala gordanac

procitala jasminin post ali nista ne razumela. znaci ima dsl, ima kablovska e sad,sta znaci mozda stignes do wireless (moj laptop je).jel' to znaci za dodatnih 1000 din mogu to? kazete da su poste provaderi? molim vas da mi kazete ime i tel ili website od providera sa kojim imate neko dobro iskustvo.
izvinjavam se sto ne kapiram vec jednom sta se desava.ja vec 5 godina odlazim u bgd po nekolko puta godisnje (mama mi je bolesna) ali tek od kad sam pocela da citam ovaj blog sam pocela da shvatam ko je 'ko in the jungle' i sve ostalo.internet je cudo a blog, narocito ovaj blog za nas 'refugees' je izvor pravih informacija.


bindu again...

...teško da smem da preporučim...
Uloga pošte (verovatno sam trebala da napišem "Telekom" - dakle telefonske centrale po gradovima i opštinama, tačnije, ali svi to još uvek po navici zovu "pošta"), dakle uloga im je da obezbeđuju "tehničke mogućnosti" za ADSL raznim provajderima, Vi sklapate ugovor sa provajderom kog odaberete, oni Vam iznajmljuju modem i obračunavaju mesečnu nadoknadu. Verovatno neću nabrojati sve provajdere, ali evo "hint" za eventualni "goooogleraj", dakle: sezampro. beotel, eunet,neobee,...A evo i zanimljivog članka koji će možda bolje pojasniti probleme.


Quote:Period prethodne vlade

Quote:
Period prethodne vlade je mnogo značio za razvoj informatičkog društva i interneta.
Višestruko je povećan broj adsl priključaka ne samo u Beogradu i većim gradovima već i u mnogim manjim mestima u unutrašnjosti.Pretežno je to uradjeno zahvaljujući Telekomu koji je pod državnom kontrolom

A ja sam 1982. imao crno beli televizor a sada imam 2 u boji. Kome za to da zahvalim. Ako hoces da pricas o ulozi Telekoma, uporedi stanje u okruzenju i nas. I nemoj reci da para nema. Bilo je 650 mio eura za politicku kampanju (Drasko P je to nazvao investicija u RS)


PR

...samo ne znam ciji-Telekomov ili Kostunjavog?


Quote Restak: "Podsetio bih

Quote Restak:

"Podsetio bih premijera da je tu strategiju njegova vlada vec usvojila 5. oktobra 2006. godine."

Posto stalno lazu o svemu, vise ni ne znaju koga, kada i zasto su slagali - sve se pobrkalo.


U novoj vladi je nastavljena

U novoj vladi je nastavljena tradicija da ministar pravde bude istaknuti političar i advokat,kao što su to bili prethodno bili i Batić i Stojković.
Time se vrši veliki uticaj advokature na pravosuđe.Često advokati imaju suprotne interese u odnosu na većinu građana.
Prvenstveno prestonički advokati i advokati iz većih mesta su izlobirali da se značajan deo nadležnosti prenese sa Opštinskih sudova na Okružne sudove gde oni imaju kancelarije da bi imali više posla.Po tom pitanju su bili saglasni i Batić i Stojković, uprkos tome što su ljuti politički protivnici a gotovo sigurno će takvu praksu nastaviti i novi ministar koji je takođe advokat.
Obični građani imaju samo štete od toga jer će za mnoge sporove morati da putuju iz svog mesta u sedište Okružnog suda.Do sada nisu to morali da čine jer skoro svaka opština ima svoj Opštinski sud.
Predviđeno je da sve sporove vrednosti preko 500 000 dinara sudi Okružni sud.Odavno je praksa kod većine građana da u tužbi navode fiktivnu umanjenu vrednost spora u odnosu na realnu da bi izbegli plaćanje većih sudskih taksi i da ne moraju da putuju u sedište Okružnog suda.To čine uglavnom siromašniji građani,time izbegavaju troškove ali i sebe lišavaju nekih prava u postupku(mogućnost da ulože reviziju Vrhovnom sudu).
Veliki greh dosadašnjih ministara pravde je i ukidanje sudskih zemljišnih knjiga i prenos ove nadležnosti na katastar.Umesto suda o svojini treba sada da odlučuje jedan upravni organ gde geometri vode glavnu reč.Do sada je uvek bio trend da se odlučivanje o svojini i srodnim pravima,stavlja u nadležnost sudova a ne organa uprave.


Druže RESTAK, jel' ovo za BANOVANJE,

Milutin Mladjenovic (15 Maj, 2007 - 09:08)
JA.

gore potpisani želim uspešno razvijanje medijske kuće pod radnim nazivom:B-92 !

to pre svega želim mom poznaniniku već 25. punih godina Veranu Matiću, te takođe mom dugogodišnjem poznaniniku Saši Timofejevu, Milivoju Čaliji, i t.d.

ovde bih zeleo da se posebno osvrnem na moje poznanstvo sa pokojnim ZORANOM MAMULOM, koji je jedan od osnivača radio medijske kuće B-92.

a sad da se osvrnem i ne propustim na ovu godišnjicu da nešto kažem o onima koji vode FORUME i Vebove B-92-ke!

to je jedna od najcrnjih poglavlja i ekipa koja se ikada pojavila na nekom medijskom nebu bilo koje zemlje na svetu, koja se brinula o tom VIRTUELNOM nebu nad Beogradom i svetom.

o njima mislim gore no o sidi, kugi i ptičjem gripu zajedno, ovo je poznato ovde a i šire, ali na ovaj dan jubileja nije zgoreg podsetiti ljude sa kim imamo posla ovde na Blogu i svekolikim forumima B-92-ke.

toliko za sada od mene:

P.S.
SRAM VAS BILO, UBI VAS SIJETA NAČISTO, POKAZALI STE DA STE OBIČNI MALI PATULJCI i nule od ljudi.


jeste vala

hvala sto ste mi ukazali na to


restak,

evo ja glasam za gazda mileta odmah ako moze.


Dex,

izvinjavam se na digresiji, a je l' mogu Chervicanin & fixer da dobiju zajednichki blog, pa malko da osveze deshavanje na opshte zadovoljstvo?


najverovatnije od vikenda

bez zezanja, pokrecemo novi blog a na njemu ce se svi moci da kandiduju svojim pisanjem a onda cete vi odlucivati odnosno birati svoje vipovce
vise o tome verovatno do kraja nedelje ili preko vikenda


super!

:)


Super,

od koliko oktana !?


pa shta,

nemamo smisla ni za humur, samo za povracanje?!


O, koga to vide

moje oči lepe? :)
Gde si mi ti? Šta mi radiš? Jesi li dobro, draga moja Angie?


dracena dear,

izvini, malo sam pala u komu od puta, pa nisam odmah odgovorila, evo me u Smorontu, nisam hrdjavo, a bicu josh bolje:)


.

.


Borba protiv kriminala i korupcije

Evo kako se ''oni'' bore protiv korupcije i kriminala:

Novine kažu da Velja neće ni da čuje da mu slučajno smene Jocića i Šarančića! Ja novinarima ništa ne verujem. Velja bi morao da ima debeo razlog kada bi opstanak VLADE doveo u pitanje zbog tamo nekog diše. Ipak je njima narod preči (?)
www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/maj/18/V-01-18052007.shtml
E, 'al kvarljiva roba su ovi političari! Čim ga dovedeš na vlast em ne možeš da ga prikočiš u kraduckanju em ne možeš da ga se rešiš. Kao da mu deda ostavio ministarstvo u nasledje.