Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Moj prilog biografiji Mihalja Kertesa

Kako je ovih dana "u žiži javnosti", možda će biti interesantno pročitati šta sam o Mihalju Kertesu zapisao u dnevniku pre skoro sedam godina, nepunih mesec dana pre njegovog pada. Uzgred, da li ste znali da se slavni američki reditelj Majkl Kertis, tvorac čuvene "Kazablanke", u stvari takođe zove Mihalj Kertes i da je poreklom Mađar...

 10.9.2000.          

…Dobro i Zlo ne postoje sami po sebi već jedno predstavlja nedostatak drugoga.           

Žoze Saramago “Jevanđelje po Isusu Hristu” 

Za razliku od portugalskog nobelovca, moj drug T. je odnos ova dva pojma raspravio na sasvim nefilozofski način. Moglo bi se, međutim, reći kako je njegovo iskustvo sa dotičnom problematikom ujedno i dobar primer kako se zubobolja može iskijati na sasvim suprotnoj strani tela.

T. živi u Francuskoj, što će reći da ga i namanji problem sa zubima košta (da nastavim na religiozne teme) kao “svetog Petra kajgana”. Uopšte, primetio sam da većina naših emigranata svoju neutaživu nostalgiju za rodnim krajem spaja sa masivnim opravkama zuba, pre svega zato što to ovde košta deset puta manje nego u njihovim novim domovinama. Tako, kada posle ko-zna-koloko godina stignu u svoju postojbinu oni, po pravilu, polovinu dana provode bančeći po kafanama i roneći suze sa preživelim prijateljima a drugu polovinu urlajući na zubarskim stolicama.

Isto je bilo i sa T.-om, s tim što je za celu operaciju imao jako malo vremena. Žurio je, što će se ispostaviti kao tragična okolnost. Tražio je od mene da mu preporučim zubara i ja sam mu predložio da sve obavi kod moje poznanice koja mi je prethodnih pola godine neprestano strugala po ustima. Upoznao sam ih i ostavio da se dogovaraju, pobegavši, kao svaki pravi muškarac, od mirisa ordinacije i svetlucanja raznih sprava za mučenje. Sledećih dana sam slušao T.-ove izveštaje o mojoj dobroj preporuci zubara i užasu koji mu se dešavao sa zubima. Rešio je, naime, da zameni sve zube novim i to za samo nedelju dana! Ne razumem se mnogo u maksilofacijalnu hirurgiju i protetiku ali cela stvar mi je izgledala čudno i prevazilazila, osećao sam to, problem T.-ove izdržljivosti na stolici… 

Kako bilo, T. je bio prezadovoljan kada su mu se, posle samo sedam dana, zablistali novi zubi. U nastupu oduševljenja, kod zubarke je doveo i svoju sestru, koja više nije imala bog-sna-šta u ustima, i bratski galantno naručio za nju veštačku vilicu. Iste večeri, međutim, spopali su ga nesnosni bolovi. Sutradan ujutru, ophrvan sumnjama, otišao je kod drugog zubara koji mu je objasnio kako mu je moja zubarka uradila sve pogrešno, da mu je ugroženo zdravlje i ko zna šta još. T. je, razjaren bolovima i saznanjem da su mu odbrojani dani, uleteo u ordinaciju moje poznanice, uhvatio sestru za ruku i sa njom izleteo napolje, gadno preteći usput.

Problem je bio što nije do kraja izmirio račun a sa njim se više nije dalo razgovarati. Moja poznanica me je oprezno upitala da li je T. normalan a on me je prećutno optuživao da sam ga bacio u ruke nikom drugom do Mengeleu lično. Ono što je smatrao perfektnim ubzo je u njegovoj svesti postalo očajno. Zubarka je međutim tvrdila da je svoj posao obavila odlično, s tim što je T. insistirao da se sve obavi na brzinu pa se zato sada oseća loše.

U celu priču stupa sada nova ličnost, pisac Brana Crnčević. Kao bliski prijatelj moje poznanice, on naziva T.-a, prvo pokušava da ga ubedi da plati ono što duguje a zatim mu preti. T. ga odjebava smetnuvši s uma da je Brana, pored toga što je bivši pisac, jako blizak vlasti (on, Mihalj Kertes, Milorad Vučelić i Aleksandar Berček sačinjavali su svojevremeno takozvanu “Vojvođansku mafiju” unutar vladajuće stranke).

Sutradan T.-u se javlja nekakav policijski inspektor, interesujući se njegovo zdravlje. U panici, T. rešava da momentalno beži u Francusku. Međutim, na aerodromu, verovatno po nalogu svoga šefa Kertesa, carinici odvode T.-a u posebne, za to predviđene odaje, skidaju ga do gola i na kraju mu zavlače ruku u rektum! Dok avion čeka, T. se znoji a produžena Kertesova (Branina, zubarkina) ruka vršlja po njegovom debelom crevu!!! Na kraju procedure, koja je imala isključivi zadatak da ponizi moga prijatelja, carinici ga puštaju, T. seda u avion sa osećanjem da je najgori čovek na svetu, ali sa čvrstom odlukom da će od sada zube popravljati kod najboljeg pariskog zubara.


 

 


:)))

ne znam sta dodati:))
prica je urnebesna:))


Prica je stravicna

samo nemoj da kazes da je zubarka bila Klara Mandic?


klara,

100%


Neverovatno,

veceras sa jednom blogerkom vezanom za rodnu Ketezovu B.Palanku prichamo o tom choveku...

"Vojvodjanska mafija" je izgleda zadnjih par dana bas populana na blogu B92 :)


Goran Markovic: "U celu

Goran Markovic: "U celu priču stupa sada nova ličnost, pisac Brana Crnčević."

Goran Markovic: "Dok avion čeka, T. se znoji a produžena Kertesova (Branina, zubarkina) ruka vršlja po njegovom debelom crevu!!!"

I jos jednom: " na kraju mu zavlače ruku u rektum!"

Brana Crncevic, licni karadzicev gastroenterolog.


tek

da izrazim zadovoljstvo sto ste citali saramaga. ostalo ce vec drugi prokomentarisati bolje od mene. :-)


Jamie Lee Curtis,

MMMMM!

Nije valjda i ona u srodstvu sa Kertesom?


jeste;)

Jamie mu je stric. Samo sto je kao mister Gerison, promenio pol.


A ...

... rodila ga tetka.


Kazablanka

Baš čudna priča: počinje jednim od ključnih pitanja etike - odnos dobra i zla, središnji deo zauzima Brana Crnčević, a završava se rektumom. Pri tom treba imati u vidu i naslov iz koga je sasvim jasno da je reč o prilogu biografiji Mihalja Kertesa, koji je bio prijatelj Brane Crnčevića, a istovremeno je T. bio prijatelj Gorana Markovića, koji mu je preporučio svoju pozananicu zubarku, a koja je bila prijateljica narečenog Brane, a reditelj Majkl Kertis je Mađar i ustvari se zove Mihalj Kertes.
"Sviraj to još jednom Sem."


Curtiz & Kertész

Karika koja nedostaje:

?

PS:
Pricalo se (tracarilo?) da je Bracika Kertes, sveteci se Milanu Panicu sto ga je smenio sa visokog polozaja u Saveznom MUP (dok je bio Savezni premijer), naredjivao svojim carinicima da ga maltretiraju po nekoliko sati prilikom svakog ulaska u zemlju.


~~~

Quote:

Pricalo se (tracarilo?) da je Bracika Kertes, sveteci se Milanu Panicu sto ga je smenio sa visokog polozaja u Saveznom MUP (dok je bio Savezni premijer), naredjivao svojim carinicima da ga maltretiraju po nekoliko sati prilikom svakog ulaska u zemlju.

Jednom sam jos u vreme vladavine M.Kerteza na Surcin doleteo avionom u kome je bio i Milan Panic, na carini su chak bili naglaseno ljubazni sa njim, prepoznajuci ga.


Produžena crna ruka

Quote:
Međutim, na aerodromu, verovatno po nalogu svoga šefa Kertesa, carinici odvode T.-a u posebne, za to predviđene odaje, skidaju ga do gola i na kraju mu zavlače ruku u rektum! Dok avion čeka, T. se znoji a produžena Kertesova (Branina, zubarkina) ruka vršlja po njegovom debelom crevu!!!

Jel treba nešto da kažem, ili je sasvim dovoljno što sam izdvojio ovaj deo? Ako treba, ja ću da rečem :)

www.queeria.com


missim pedjice,

a sta bi ti imao reci na ovu temu???!!!

ajde rechi jado.....


Pa ja sam za te usluge morao

Pa ja sam za te usluge morao da plaćam (nije pokrivalo moje zdravstveno osiguranje), a ovaj dobio sve to besplatno... i još se nešto buni...

www.queeria.com


sta je na kraju bilo sa

sta je na kraju bilo sa zubima? sem sto je pacijent mrtav, da li je operacija uspela?


dental story finale

kada je T. konacno dodirnuo pistu Charles de Gaulle-a i pomislio da je njegovim mukama dosao kraj, francuskom policajcu je njegov neobican hod i namrsteni izraz bio sumnjiv, ucinilo mu se da sa T-ovim rektumom nesto nije u redu, te mu je prisao i ljubazno rekao: Monsieur, podjite samnom da obavimo pregled...


...

Quote:
sa čvrstom odlukom da će od sada zube popravljati kod najboljeg pariskog zubara

koje zube, zar ih nije vec sve povadio :)

-----

odred proktologa bekapovanih aparatom drzavne prinude.
bizarno, ali verujem da je i dalje moguce ...


Super sto imate zajednicke

Super sto imate zajednicke prijatelje (zubare) Vi i Brana. Posle ovoga ne bi me cudilo da Biljana Srbljanovic i Vucelic imaju istog zubara, ne bitno sto cika zuba u Francuskoj nije svakome skup.
Jebote, koja smo mi zemlja. Entropijski tuzno.


Zanemeo sam...

...pred ovim komentarom. A to mi se ne dešava često. Nemam šta da kažem na ovo.


Izvinjavam se ako nisam bio

Izvinjavam se ako nisam bio jasan koliko je potrebno.

Pre jedno dve-tri godine sam za jedan casopis pisao tekst o vestackoj inteligenciji. Onda sam malo surfovao po Internetu ne bih li prikupio neke odgovore i naidjem na jednu americku studiju, za koju mislim da su je i neki nasi inzenjeri obradili jer se nesto potom pojavila i u nasim novinama.
Pravljena je analiza na prosecnom nivu sa sledecim pitanjem; Koliko je karika potrebno osobi A da dodje do osobe B? Karike su naravno neke osobe. I obimna statisticka analiza je dala zakljucak da u u proseku to broj 7. Mislim da je u tim nasim novinama naslov bio u stilu koja je veza izmedju Bate Stojkovica i Svarcenegera?

Zasto sve ovo pricam?! Zato sto mislim, ponkad, evo i danas kad sam Vam ovo napisao, da je taj broj izmedju ekipe za koju navijam (a Vi ste u toj ekipi) i ekipe koju bas i ne volim ( a tu su i pomenuta gospoda u prethodnom postu) taj broj uvek bitno manji od 7 i veoma cesto 1 i manje od 1.

Bio je jednom u Srbiji jedan ministar kulture kog je kao glumca volela cela nacija (i jos ga voli) i ekipa za koju navijam i ja smo verovali da ce biti super i da u Srbiji vise nece biti kulturnog smeca. Ispostavi se da je broj karika izmedju njega i gazde jedne smecarske, ali najgledanije TV 1 i manje od jedan.

Bila jedna voditeljka koju smo svi voleli zbog britkog jezika i vrcavih misli, prgava plavojka sa 92-ke, koja je smela da kaze ono sto mislimo dok smo mi iz ekipe plasili se batina sve dok nismo prestali da se plasimo batina. Onda se ispostavilo da je broj karika izmedju nje i jednog drugog brkatog gazde TV stanice 1 ili manje od 1. Kod nje se nesto desilo kao i kod ministra, a kod gazde se nista nije menjalo osim sto je obrijao brkove.

Bio jednom jedan momak sa kojim smo bili tri meseca na protestima po najvecem kijamet. Cak sam i kafu u Trianlgu jednom popio sa njim. Sjajan lik. Devojke su ga masovno pitale da ih ozeni i nisam bio ljubomoran. Pokazalo se da ce mladost koju je on vodio nekoliko godina kasnije da srusi bengalskog tigra iz Pozarevca. Ispostavilo se da je broj karika izmedju njega i onog sljama koji se bahato sirio svih ovih godina po Srbiji i sakojim se, eto, pomislilo da je kraj, takodje blizu 1 ili manje od 1.

Postojao je i mladi finansijski expert koji se vratio iz Francuske da potpomogne demoktartski zanos 2000, pa je i on nasao put do brkatog gazde sa jako malim brojem karika. I jednostavno mogu da napravim beskonacan lanac od ovakvih primera koji su sacinjeni od jedne karike.

Onda vidim da je izmedju Vas i tog Brane broj karika 1 (opasno je kadpadne ispod 1). Da se razumemo, nikad nisam mogao da pomislim da ce se Lecic lizati sa Mitrovicem i svi ovi ostali, tako ne mogu i necu, i pored svih ovih primera, da mislim da je nesto slicno moguce Vama da se desi, ali jednostavno me iritira kako je tak broj karika izmedju dve ekipe uvek jezivo mali. Na svu srecu vec neko vreme ne zivim tu pa i ne vidim sve primere, a nabrojao sam samo kojih se secam na prvu loptu.

Ja se nadam nekom Vasem filmu i bar Vi nemojte da me izneverite.


Koliko karika...

...ima između osobe A i osobe B koje se voze istim trolejbusom GSB-a? Koliko karika ima između osobe A i osobe B koje se tuširaju istom vodom iz gradskog vodovoda? Koliko karika ima između osobe A i osobe B koje popravljaju zube kod istog zubara?


G

ovaj sa karikama se savrseno uklopio u ton i atmosferu vaseg posta,welcome him:))))


Ne kazem da jeste bliski sa

Ne kazem da jeste bliski sa osobom B, plasim ste da biste mogli biti, strah potkrepio brojnim primerima. BTW primeri u odgovoru su nesuvisli. Sve pomenute parove ne vezuje ni trolejbus, ni gradski vodovod vec bitno konkretnije stvari. Bar ste Vi inteligentan covek i znate sta sam hteo da kazem.

I da Vam odgovorim - nema mnogo karika izmedju osobe A i B koje imaju istog zubara i kojima je pomenuti zubar blizak poznanik, prijatelj.

Imam pravo da nikome ne verujem, ali bas me briga sta se tu vise desava, ali jos me boli da su me oni kojima sam verovao prodali za spricer i kavurmu.


Karike kod Marike

Bila jednom jedna igra koja se igrala na vašarima u Šumadiji i po kirbajevima u Sremu, a poziv za tu igru je bio:
"KARIKE KOD MARIKE, KO NABIJE TAJ DOBIJE" i dalje: "EVO GA MALI BOSANAC DOBIO ZLATNI LANAC, KARIKE KOD MARIKE KO NABIJE TAJ DOBIJE, NAVALI NARODE"
Kad to pre stiže do Amerike i to u formi kibernetike. E da zna Marika, tužila bi vas za povredu autorskih prava.


Vlast i lekari

kod nas je verovatnoca da znas lekara koji je vlasan hiljadu puta veca od uobicajenog proseka.
Tako da unakrsna prijateljstva ili poznanstva bivaju opasno rasirena. Obracati paznju na ovakve stvari moze da bude samo manir staljinistickog rezima.
Ova strasna prica o Kertesu i slicnim im blazovima je primer kako je strasno bilo ziveti medju njima....a izgleda jos ih ima.


...

Quote:
Na svu srecu vec neko vreme ne zivim tu pa i ne vidim sve primere, a nabrojao sam samo kojih se secam na prvu loptu.

da li ta cinjenica objasnjava tako pausalne zakljucke, zacinjene vestacko-inteligentnim karikama?!


A-ha

A-ha pausalni zakljucci :) A sta je tu pausalno?

Da je Lecic u DOS-ovoj kampanji obecavao da ce Srbiju ocistiti od Pink kulture, a da je vec nekoliko nedelja posle 5. X bio i nekom ruzicastom djubretu koji eto onako jadno prepisano zovu talk-swow. Pojavio se sa naocarima za citanje i nacrtanom bradicom. Lep covek, a nikad ruzniji. Je l' to pausalno?

Vidite na 92-jci, oni se ljudi odlicno bave istrazivackim novinarstvom. Vidite sta je Bojana pricala o Karicu i o karicima svih vrsta, bar do te arhive nije tesko doci, a onda mu postane glodur.

Vidim pre neki dan da to sto je pio viski i bio u istom bazenu sa ekipom iz Zemunskog klana ustvari bio deo taktike da se priblizi protivnku. Ispada da je cela Srbija pila tutkalo. Taktika i retorika tipa - Zorana su ubili 12. a mi smo hteli da krenemo 13. da se obracunavamo sa njima, posto su im se valjda dovoljno priblizili. I to je pausal?

I da je expert vratio kintu Bogoljubu, i to je pausalno?

Vestacka inteligencija je zanimljiva grana kibernetike koja pokusava da tehnikom i tehnologijom dokuci prirodu, pre svega ljudsku. Nema prostora za podsmevanje.


Moje je mišljenje...

...da postoje još uvek ljudi koji imaju inegritet. Da on ne može biti narušen uopštenim pretpostavkama i nedokazanim sumnjama i da takve osobe, do god se ne dokaže da više nisu ljudi kojima se može verovati, ne treba da se pravdaju.


kibernetika

Ovim utvrdjivanjem poznanstava metodom "sedam karika" je nesto sa cime se u Americi vec godinama zabavljaju tinejdzerke po zurkama. A vase "istrazivanje" zvuci ozbiljno koliko i baratanje poluinformacijama iz Kurura. Ozbiljno sumnjam u vasu strucnu kompetenciju.


Molba

Poštovani g.pantarei011,

pošto iz Vašeg pisanija videh da se smrtno bojite razočarenja a i da se uz to bavite pisanjem za neke novine, ovim putem Vas molim da mi došapnete svoje ime jer se i ja bojim razočarenja pa ne bih voleo da jednog dana shvatim da se iza teksta koji čitam krije Vaša malenkost.

Svašta sam u poslednje vreme video i čuo, svakakvih uvreda i podmetanja ali još nisam čuo da je neko potencijalni izdajnik jer mu zubarka poznaje Branu Crnčevića.


I hteo sam da Vam dam svoje

I hteo sam da Vam dam svoje kontakte, ali Zoran 3211 ne prihvata kontakte.

Mozda je besmisleno da polemisemo na mestu gde tako olako moze da se opali podsmeh i onda skloni, sto je osnovni princip primitivizma i zato nisam imoa nista protiv da Vam ostavim kontakt i objasnim sve sto sam napisao, a posle bih bio spreman u sve da se opkladim da mi se ne biste podsmevali.

U svetlu podsmeha vidim da me vide kao staljinistu, paranoika,... To je jednostavno zamka koju krije blog i nije da nisam znao za to, ali sam krajnje iskreno izrekao ono sto mi je zaparalo paznju citajuci GM post.

Pitaje Vasu zubarku zna li Branu (u tako bliskoj formi)?

Isto tako sam pitao da li Leciceva zubarka zna Mitrovica ili Bojanina Bogoljuba ili Bozina opet Bogoljuba ili Cedomirova Budalu, Mutavog, Siptara, Pacova, Kuma, Ulemeka?

I na osnovu svega toga sam se pitao kolika je verovatnoca da Srbljanovickina zubarka poznaje Vucelica(?) i moze li ta slucajnost da Markoviceva zna Branu u Srbiji da znaci izuzetak ili pravilo?


Odgovor (poslednji)

Nisam ozbiljno mislio, više sam bio ironičan. Takođe nisam znao da ne prihvatam kontakte, izvinjavam se. Istina je da uopšte ne želim više da pričam na ovu temu. Nema više ni snage a ni volje da polemišem o vezi Čede i zemunske mafije a o tome ko ima zajedničkog zubara, učiteljicu ili prodavnicu ne želim ni da počinjem ozbiljnu diskusiju. A vaše je pravo da imate svoju teoriju. Toliko.


Zanemela sam i ja, ali sam postala poeticna

http://www.youtube.com/watch?v=hG2_f3okmtk

Karike
se rimuje
sa
trafike


Rimovanje

Ako vam je do rimovanja slobodan sam da predložim da pogledate moj post "Karike kod Marike".


uspela

prica o nasoj tuznoj sudbini - zanr: crni humor, na nasu neizmernu zalost!


Pa sada...

Ne znam madjarski, tako da ne znam da li je "Mano" propisan nadimak za Mihalja:

http://imdb.com/name/nm0002031/bio

A iz Vase price me zanima sledece: kako ste se to Vi nasli u drustvu Zubarka-Brana-Mihalj?


kontakt

Postovani gospodine Markovicu
poslala sam vam email na adresu ,
ali se sad bojim da pismo nije do vas stiglo,
a vrlo mi je vazno da stupim sa vama u kontakt.

izvinite za ovu digresiju na vasem blogu,
al vas najlepse molim da mi date neki kontakt, ili posaljete koordinate na moj email, jurim vas po novinarskom zadatku.

Vesna54@gmail.com

srdacan pozdrav


Da i Vas ne bole zubi?

Nemojte nikako tražiti da vam on predloži stomatologa, inače odoše Vam i zubi i rektum. I to zubi za skupe pare, a rektum onako usput, ako se uputite preko granice.


Nije madjarsko ime u pitanju

Manó Kertész Kaminer rodjen je 1886. u Budimpesti, u jevrejskoj porodici. 1912. godine pojavljuje se u pestanskoj javnosti (Narodno pozoriste) kao glumac i reditelj, promenivsi ime u Kertész Mihály (Mihalj Kertes). Po dolasku u SAD 1926., drugi i poslednji put menja (anglikanizuje) svoje ime u Michael Curtiz (Majkl Kertiz).

(izvor: Wikipedia)

PS: O zubarima i pacijentima/klijentima
Odlazio sam i ja godinama kod zubara (skolski drug mog dobrog prijatelja) kod koga je, izmedju par stotina drugih pacijenata, dolazio i jedan iz "Miloseviceve ekipe snova 1990-ih". Jednog sam, barem, jednom prilikom video u toj cekaonici, a mozda ih je, rasporedjenih izmedju mojih relativno retkih i kratkih poseta ordinaciji, bilo jos.

Sada odlazim kod drugog zubara, a razlog je prozaican: blizina i nesto nize cene. Sada sam u velikoj dilemi da li da insistiram da trazim uvid u njegovu listu pacijenata (sa sve podacima iz CV i fotografijama), kako bih se uverio da nema ozloglasenih predstavnika vlasti 1990-2000 :))


Mozda je ovo previse

Mozda je ovo previse ekstreman stav, ali ja sam tokom 90-tih sve te ljude kategorizovao po mom tzv. rovovskom kriterijumu: Kada bude pocela odlucujuca bitka, da li bi oni bili sa mnom u rovu ili u onom prekoputa? Ako je odgovoro pod dva, otpisuj ih odmah!

Jasno mi je sa gledista danasnje politicke scene u Srbiji da nisam bio u pravu. Pomesali se "ovi" i "oni" toliko da ih ne mozes vise ni razlikovati...

Pozdrav!


Preambule i plombe

Lustracija gubitak prava na stomatoloske usluge.


srki

sedam karika povezanosti je ispitivanje koje je zaista sprovedeno. Pokusalo je da se utvrdi da li osobe koje se nikada nisu srele (osoba iz usa i mongolije) mogu da stupe u kontakt i koliko karika ce im trebati.
beograd je mali grad i ako si roden u beogradu i intezivno izlazio, verujem da ces uvek naci nekoga ko zna nekoga. U neogradu za kontakt ne treba 7 karika. ne treba ni jedna. svi se znaju. i sve znaju jedni o drugima.


aha

Kao i ono sto je tvrdjeno kako ni jedan list hartije na svetu ne moze da se savije vise od 9 puta. Evo pre neki dan sam gledao na Myth Busters-u, presavili su papir 11 puta, doduse koristeci viljuskar za poslednja dva savijanja. Urbana legenda...

Salim se, naravno da znam za ovu foru (i ne salim se za ovo oko tinejdzerki!). Imali smo mi kod nas u labu 7 fotografija koje pokazuju vezu to jest karike poznanstava od mog drugara Japanca do Kevina Bejkona...

Imate li neku referencu do "istazivanja"?

Hvala u svakom slucaju.


Gorane,

prica ti je naravno strasna i smesna u isto vreme. Film.

A svaki komentar na Kertesov racun govorio bi manje od same price...

Ali da se nasalim i kazem ti onu staru:
lekare (narocito zubare), advokate i preduzimace nikada ne bi trebalo preporucivati :)


...

... ni automehanicare.


Nije skupo

Super pričica i takođe super komentari (uglavnom). Jedino, g.Markoviću, uz dužno poštovanje, zasmetalo mi je ono što ste rekli o ceni zubarskih usluga u Francuskoj:

"T. živi u Francuskoj, što će reći da ga i namanji problem sa zubima košta (da nastavim na religiozne teme) kao “svetog Petra kajgana”.

Pretpostavljam da na ovaj blog dolazi izvestan broj ljudi koji nemaju "karike" :) u zemljama EU, pa ne znaju da su zubarske intervencije (plombe, vađenje, manje operacije...) BESPLATNE, tj. ulaze u cenu osnovnog osiguranja. Osnovno osiguranje je pak, neophodno ukoliko neko želi da ima uredne papire u EU. Znači: nemaš osiguranje - nemaš vizu! Tačno je da je pravljenje krunica ili novih zuba skuplje nego kod nas i da ne spada u ovu vrstu osiguranja, ali - ne može se to ni očekivati za 21€ mesečno (najjeftinije osiguranje u Nemačkoj ili Austriji npr.) Dobro je reći to, jer primećujem da u Srbiji postoji mišljenje kako je na Zapadu "običnom" čoveku nemoguće da dobije lekarsku pomoć!!? Izvinjavam se na digresiji, znam da nema veze sa temom, ali dobro je da se zna.


Koliko kupio...

...toliko prodao. Moj prijatelj mi je rekao da je razlika ogromna.


Амнестија

- `ВОЂА
- - Браћо и другови, саслушао сам све говоре па вас молим да и ви мене чујете.`

- `ДАНГА
- Снио сам страшан сан.`
Радоје Домановић.


Амнестија 2

И докле ја да причам мојој деци да су нас из Србије-Југославије истерали ти и такви јер су је опљачкали и издали. Шта да им кажем ко су `комуњаре` а да је било и поштених комуниста. Не разумеју. А и ја када видим ... како то `иде` , боље да ћутим, да им не правим збрку у глави. Порашће па ћу да им објасним.


Амнестија 3

Читам у овдашњим, чикашким, новинама наравно четничким неке фељтоне. Уствари о новим изборима, али у наставцима. Тамо неки маторац, памти од другог светског а код нас грађанског, па прича и анализира. Каже ево овај је од овога син а овај је био то и то, па су радили то и то, а ево сада јел има једна партија а да `их` нема. Како их није срамота.

Да ли ћу и ја тако да `звучим`, ако будем жив, за једно 30-40 година.


Karike vs. Integritet

Nije problem u tome koliko ima karika izmedju mene i nekog "sljama", vec da li ta blizina moze da narusi moj integritet, tako da i ja postanem "sljam"...
Nije problem sto je Bojana otisla kod Bogoljuba, vec sto je pocela da mu brani stranu, sto je dozvolila da on toliko utice na nju (a bilo je nas naivnih koji su se nadali obrnutom). I tako dalje - Lecic i Mitrovic (koji je bio roker ali se okrenuo "pink" kulturi - zato sto to narod voli - u Utisku onomad izjavi da je morao da pridobije mase, a da ce sad da ih edukuje - jos uvek cekamo...)

A sto se price tice, iako mi se jako dopala (mogla bi i da uskoci i u neki scenario kao jedna tragi-komicna epizoda) ima par neproverenih zakljucaka - kako znate da je doticni carinik bas po nalogu Kertesa, po nalogu Crncevica, po nalogu zubarke obavio rektalni pregled vaseg prijatelja. Carinski sluzbenici su vrlo opasna sorta - ne previse placeni, ne previse obrazovani ali sa vrlo velikim ovlascenjima. Dovoljno je da ga nekom sitnicom isprovocirate (nadmenim ponasanjem npr.) i sledi njegova "osveta" za koju prakticno nikom ne polaze racune (dovoljno je da unese u zapisnik da je putnik delovao sumnjivo). Mom najboljem prijatelju se isti pregled desio na jednom evropskom aerodromu zato sto je isterivao neku pravdu. Nakon njegovog iskustva, prema carinskim sluzbenicima svih aerodroma sam izuzetno ljubazan i nasmesen, bez obzira koliko sam umoran ili me bole ledja posle puta u stesnjenim avionskim sedistima...


Otkud sedam?

Jeste misticni broj, ali to o cemu se raspreda prica -- koliko je ljudi izmedju mene i Kevina Bejkona -- inace se izvorno zove Six Degrees of Separation.


jos jedan sjajan tekst mog omiljenog blogera

Gorana dugo citam, prvi put pisem. Hronicno lijen za registrovanje...

Tuzno je kako neki postavljaju pitanje kako je moguce da je zubarka zajednicka poznanica/prijateljica i Gorana M. i Brane C. Odgovor je jednostavan, ne postoji crno-bijeli svijet, osim u glavama onih koji su iz iskljucivosti bivseg rezima uskocili u iskljucivost "demokratije".

Na kraju, pozdrav svima, a za Gorana samo jedna zamjerka: pisite cesce!


kertesz

"...slavni američki reditelj Majkl Kertis, tvorac čuvene "Kazablanke", u stvari takođe zove Mihalj Kertes i da je poreklom Mađar..."
I Toni Curtis je u stvari Kertesz, i poreklom madjar..
I njegova kcer, Jamie Lee Curtis, naravno.
I Imre Kertesz, dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 2002. je Madjar.
I Andre Kertesz, jedan od najpoznatijih fotografa na svetu ...je Madjar.
Istvan Kertesz,dirigent ..takodje.
Kertesz na madjarskom znaci bashtovan. U zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu, to je vrlo cesto prezime.Mada, zacudjujuce retko medju Srbima i Hrvatima. Postoji doduse varijanta "Paor" koja se medju madjarima pojavljuje kao "Pajor" ili varijanta Ratarev koja se pretvorila i opstala u nepravilnom "Ratarov".Ali ni paor ni ratar nisu isto sto i bashtovan, ili "kertesz". Kertesz ili bashtovan je zanat doveden na nivo umetnosti medju doseljenim Bugarima, pa je ponekad i domaci Srbin koji se istakao povrtarstvom, dobijao nadimak "Bugarin" ili "Bugarski".
Kada su se Turci povukli sa ovih prostora, Austrija i Madjarska su sprovele popise stanovnistva,koje u vecini slucajeva nije imalo pisanih dokumenata sa imenom i prezimenom, pa su za potrebe popisa , na brzinu birali sebi prezime: po mestu stanovanja:(Shovljanin,Vrbaski,Varadi,Kisdobranski,Parastinec,Kuljancic..itd), po zanimanju-zanatu:(Mesarevic,Zlatar,Kujundzic,Kertesz,Molnar) po poreklu(Madjarev,Bugarski.Tot,.itd), po imenu oca(Markovic,Petrovic) ili ponekad,znatno redje po imenu majke..po postojecem nadimku (Copic,Kljakic) , po telesnim manama(Corovic)..po cudnim navikama (Kravarusic,Punigaca?).da ne nabrajam nepotrebno...Neka od tih prezimena cuvaju tajne davno nestalih naselja, kao na primer Kisdobranski. Americki kosarkas u NBA sa tim prezimenom, verovatno nema pojma da je poreklom iz Kisdobre , koja je 1785. godine isparila zajedno sa mocvarama u okolini danasnjeg Vrbasa.
Zasto sve ovo pripovedam? Svi gore navedeni imaju nesto zajednicko sa Mihaljem Kerteszom Bracikom, Milosevicevim carinikom par exelans. Neki manje, neki vise,ali svi zajedno nemaju dovoljno zajednickog sa Bracikom , da bi iko pametan pronasao posteni razlog da se oni na bilo koji nacin povezu , pa makar i u jednom ovako traljavom i povrsnom blogu.


drke drkedjon

Neka si se ti ispraznio. Nadam se da si bar zamislio Anicu D., a ne Gorana M. A sve si nas porazio ne-traljavim i ne-povrsnim komentarom. Usput, na kom jeziku je to "par eXelans"?