Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Saopštenje 15 godina od zločina u Višegradu

Na poziv Udruženja porodica nestalih lica i civilnih žrtava agresije „Višegrad 92.“, Žene u crnom će se zajedno sa Ženama Srebrenice, pridružiti obeležavanju petnaest godina od stradanja Bošnjaka sa područja opštine Višegrad, koji će biti obeležen 26. maja 2007. godine, pod nazivom „Tri hiljade ruža za tri hiljade života“.

Ovim činom izrazićemo našu podršku, poštovanje, solidarnost, saosećanje sa porodicama žrtava. Ovim činom nastavljamo našu praksu posećivanja mesta zločina počinjenih u naše ime. To je politika uvažavanja dostojanstva žrtava, solidarnosti sa njima, činovi priznanja zločina počinjenih u naše ime i traženja oproštaja.

Ovom prilikom podsećamo ko snosi odgovornost za strašne zločine u Višegradu. Od odgovornih su pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, koja je bila pod komandom Užičkog korpusa: Milan i Sredoje Lukić, Mitar Vasiljević i drugi, koji se u optužnici Međunarodnog krivičnog suda terete da su dana 14. juna 1992. prisilili oko 70 žena, dece i starijih muškaraca, bosanskih Muslimana, da uđu u jednu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu. Kuću su zatim zabarikadirali, zapalili i pucali u one koji su pokušali da se spasu iskakanjem kroz prozor. Gotovo svi koji su bili zaključani u toj kući ubijeni su, uključujući 18 dece starosti od dva dana do 14 godina.

Milan Lukić i Sredoje Lukić se optužnicom terete za ubistvo još približno 70 osoba bosanskih Muslimana u selu Bikavac 27. juna 1992. Navodi se da su njih dvojica i drugi zabarikadirali te ljude u jednoj kući pored Višegrada i potom je zapalili, što je prouzročilo smrt svih tih ljudi, izuzev jedne osobe, uključujući šestoro dece mlađe od 11 godina. 

Milan Lukić se takođe tereti za ubistvo pet od sedam muškaraca bosanskih Muslimana koji su streljani na obali reke Drine 7. juna 1992.
Milan i Sredoje Lukić se takođe terete za premlaćivanje muškaraca bosanskih Muslimana koji su bili zatočeni u zatočeničkom logoru u kasarni u Uzamnici u Višegradu.
Milan Lukić se zasebno tereti po još nekoliko tačaka optužnice za ubistvo. Navodi se da je u više navrata odveo grupe muškaraca bosanskih Muslimana na obalu reke Drine, u blizini Višegrada, gde ih je usmrtio. Takođe se tereti za brutalno ubistvo jedne bosanske Muslimanke u naselju Potok u Višegradu.

Milan Lukić, kao jedan od pripadnika vojnih formacija “Beli orlovi” i “Osvetnici” odgovoran je za ubistva otetih Bošnjaka iz Sjeverina i Štrbaca.

Ovom prilikom podsećamo da odgovornost za zločine u istočnoj Bosni snosi režim Slobodana Miloševića i država Srbija, koja je to planirala, organizovala i izvršila zajedno sa Vojskom RS. Ni posle smene režima Slobodana Miloševića nije došlo da diskontinuiteta sa državno organizovanim zločinima i zato ćemo i dalje tražiti odgovornost i kažnjavanje svih inspiratora, naredbodavaca i izvršilaca zločina.

U Beogradu, 25. maj 2007.                                                                          Žene u crnom


Istina, odgovornost, pomirenje

A ovde se o svemu i dalje cuti. Ako se ponasamo kao da se neke stvari nisu desile, mozda se one zaista nisu ni desile.


lepo ste rekli bas sam danas

lepo ste rekli
bas sam danas imala neko prosvetljenje koliko bi nam svima bilo lakse kad bi neke stvari priznli i sebi i drugima


gospodjo Tešanović,

kako komentarišete proslavu i proglašavanje za heroje onih zlikovaca i ubica koji su učestvovali u onom maskakru u TUZLI-kada je pobijeno i spaljeno oko 250. vojnika, civila i starešina!?

tom zločinu je predhodio dogovor, da se ta kolona propusti, ali je neko želeo krv, i ima ju je.

nema te sile, tih moderatora, tih restaka koji će me zaustaviti da ukazujem na dvostruke i trostruke standarde ovde i bilo gde.

sinoć me zovu da danas dodjem na protest protiv medijske kuće B-92.

ja im odgovorio, da bih došao samo ako bi taj protest bio uperen protiv svih rukovodioca VeB-ovaca, i ne samo to, već bih bio spreman da kupim hiljadu POKVARENIH jaja na pijaci kojima bi obasuli prozore njihovih kancelarija.

inače, nema šanse da budem protiv BRANKICE STANKOVIC i Jugoslava ĆOSIĆA, pa oni su najbolji novinari ove države kakva god ona uboga bila.


Gospodine Milutinepo ko zna

Gospodine Milutine
po ko zna koji put ponavljam
da je princip zena u crnom da se borimo protiv zlocina pocinjenih u nase ime
od strane nasih militarista
NE DAJMO SE OD SVOJIH PREVARITI
kad je neko ugrozen ne stoji na ulici ili sta vec da protestvuje zbog sebe vec neko drugi stane za njega nju a ti kao aktivistkinja aktivista stojis za nekog drugog
logicno, zar ne?


"da je princip zena u crnom

"da je princip zena u crnom da se borimo protiv zlocina pocinjenih u nase ime"

To je jedno od najglupljih opravdanja koje sam do sada cuo. Pa zar zlocin ima nacionalnost? Zar vi sklanjate pogled sa ostalih zlocina?

Interesuje me dali vama slicne organizacije u BiH, Hrvatskoj i Kosmet funkcionisu po istom principu koji ste naveli, ili se tu igra menja po principu "istrazujemo zlocine koji su na nas pocinjeni"? Jer se nesto ne secam da se ova srebrenicka organozacija koju stalno navodite, oglasila naprimer povodom sramnog oslobadjanja Nasera Orica, a bogami ni vi mi se niste proslavili tim slucajem.


cvijus, opet se petljas gde

cvijus, opet se petljas gde ti nije mesto
ovo smo pricali sto puta
pitaj druge drzave sta rade sa svojim zlocinima nemoj mene
ja radim u svojoj gde zivim gde hocu da zivim
jasno? a sto se tice glupoce zena u crnom, kako te nije sramota tako nesto da kazes
raspitaj se malo po svetu o svim zenama u crnom
i aman zaman porasti ili se smakni sa nas


Auuuu poceli smo kao

Auuuu poceli smo kao Srbljanovicka.
Za pocetak, VI posecujete vise nego ja sve te drzave, VI odrzavate kontankte sa vama slicnim organizacijama i VI znate kako se oni suocavaju sa svojom prosloscu, pa bi mogli malo i nas o tome da informisete, pa da znamo da se ne cistimo uzalud od bolesti ultradesnicarskog ekstremizma.
E sada, ne znam kolika vam je moc percepcije, ili mozda citate selektivno, ali ja sam rekao da je PRINCIP GLUP a NE ZUC. Ima razlike.
Sto se tice ZUC na svetskom nivou, kada citam o njima, uvek se zapitam da ove nase srbijanske nisu crna ovca ZUC sirom sveta.
A ovo "porasti" i "smakni se sa nas" nebi da komentarisem. Nivo se mora odrzati.


nemam vise nerava i nivo za

nemam vise nerava i nivo za tebe cvijus
sorry
to sto ne volis zuc morace da bude samo tvoj problem
a moj blog ne treba da bude tvoj problem
ne pada mi na pamet da opravdavam i obavestavam
uradi sam
kad izraelke brane palestince and vice versa
kako se to tebi cini
i nemoj da osecas kompleks nize vrednosti jer pripadas zemlji koja ima zene u crnom


Zao mi je ako sam vas toliko

Zao mi je ako sam vas toliko iznervirao gospodjo Tesanovic, ili morate da shvatite da ono sto pisete izaziva reakcije sa kojim morate da se konfrontujete, to je poenta bloga.
Vise primecujem kod vas tenziju da selektivno informisete, bas kao sa slucajem o ovim uzasnim zlocinima u Visegradu. Medjutim, a ovo molim vas primite kao dobronamerni savet, ako biste nas informisali o tome kakav je rad NVO o suocavanju Hrvata, Bosnjaka i Albanaca sa njihovom prosloscu, a o tome vi sigurno posedujete vise informacija nego svi mi zajedno, onda ja, milutan, itd bismo govorili "Vidis sta se u susedstvu radi, pa i ove nase imaju smisla onda".
SLucaj sa izraelkama smo vec svarili, i vi znate moje misljenje, sve najbolje.
To sto sam kritican prema ZUC, ne znaci da ih ja ne volim.
Meni je cast da Srbija ima ZUC. Kada nisu ratne teme, vec prava zena, dece i diskriminisanih vi imate moju potpunu podrsku. Ali kad su ratne teme... zao mi je razocaracu vas


Cvijus, malo fasisticko

Cvijus, malo fasisticko govance, prica kako je kritican prema ZUC!?

I kako ima odredjenih rezervi prema ratnim temama.

Njegovo misljenje (kao i egzistencija) bitni su samo za vodoinstalatere, u slucaju zagusenja.


Oooo Zokstere, vratio si se,

Oooo Zokstere, vratio si se, kako je bilo ispred dragstora?
STRASNO, sram da me bude sto se usudjujem da imam rezerve prema ZUC. Odmah me vodite na sudjenje zbog uvrede lika i dela ZUC-a, neka Z.Stojkovic bude sudija, on se najbolje razume u takvim slucajevima.
Naravno da imam rezerve prema ratnim temama, jer:
- Ne volim da opterecujem svoj zivot prosloscu i stvarima na koje ionako nemam uticaja i sa kojim nemam nikakve veze
- Vise volim da razmisljam o buducnoscu

Zoks, ti si bese diplomirani cobanski tehnicar, jel tako?


Malo fasisiticko govance Cvijus


...

Fotka iz perioda kad si imao kose?


Stalno se pitam

kako tebe nije blam da ispišeš tolike gadosti, pa još da ih uputiš nekim mladim ljudima kojim bi mogao biti otac. Zar se ne osećaš odgovornim za njih bar malo? Razumem da te nervira što neko misli drugačije od tebe, ali ipak mis'im..


Dracena: "ali ipak

Dracena: "ali ipak mis'im.."

Ne mislis ti nista. Niti si ikad nesto mislila. Eventualno prezivas.


svaki vas komentar

upucuje na to da ste gubitnik. steta, iako niste glup covek iz svakog komentara vam se vidi da ste frustrirani, da vam u zivotu nije lako, da ste ogorceni. zasto ne potrazite pomoc? javno vredjanje drugih nije resenje.

a posebno je neprimereno na mestu gde je tema nasilna smrt 3000 ljudi! kamo postovanje? kamo minimum pristojnosti?


Rasejani: "a posebno je

Rasejani: "a posebno je neprimereno na mestu gde je tema nasilna smrt 3000 ljudi! kamo postovanje? kamo minimum pristojnosti?"

Jedi g...a


Stvarno Zoks, kako smejes da

Stvarno Zoks, kako smejes da se tako cobanski ponasas na blogu cija je tema masakr u Visegradu. Zar nemas ni malo dostojanstva, casti i postovanja prema zrtvama? Kakav si ti to covek?


Pa upravo iz poštovanja

nevinih žrtava ne bi trebalo koristiti ovakav rečnik i praviti cirkus od bloga.


ovo je uvreda

zdravom razumu, zrtvama, onima koji im odaju postovanje, zenama u crnom koje nisu cirkuska trupa.
sve dublje tones, sve ekstremnije se ponasas. gde to vodi?


Ne, to je uvreda na tvoj

Ne, to je uvreda na tvoj racun, a ti se ionako ne racunas.


Zox,

nemam nameru da na takav način razgovaram sa tobom. Ako si demokrata, ako si borac za pravdu i istinu kao što se predstavljaš, svako bi te rado podržao, da ne koristiš ovakva sredstva protiv neistomišljenika. Ne znam šta misliš da postižeš time? Ili samo ne možeš da se obuzdaš?


Dracena

Ili i dalje (verujem, s naporom) pokusavas da budes uljudna ili si naivna (Molim te da ovo ne shvatis kao omalovazavanje).
Zokster je spreman na sve. Taj nema nikakvih kriterijuma i to je jedno preispoljno NISTA. ZERO. Sta drugo misliti o onome koji, nazalost, ima ljudski lik, a predstavlja se kao Goran Svilanovic? Nista! Opet zero!
On je vise od kukavicjeg jajeta na ovim blogovima!
Pozdravljam te, Dracena, i zelim da imas snage da istrajes u onome za sta se boris. Postavila si sebi velicanstvene ciljeve, a na LAZNJAKE ne obracaj paznju. Makar i smrdeli.


Učo,

izvini što ti nisam odmah odgovorila.

Nikakav mi napor nije potreban da bih bila uljudna. To je moja priroda od rodjenja.:) Zli jezici kažu da sam fina dama (a nisam ja, časna reč), pa je možda i to u pitanju. :))) Naivna? Zašto? Zato što ne odgovaram istom merom? Mrzi me da gubim vreme na svadje. Ono što je meni upućeno sa namerom da me uvredi uglavnom loše kaže o onom ko mi je uputio, jer je vrlo retko izazvano nekom mojom (bez izuzetka nenamernom) uvredom. Čak i kad nekog omaškom uvredim, požurim da se izvinim. Uzgred, svi me pitanju kako izdržavam, a ja uopšte ne primećujem da mi je bilo šta teško, pa se pitam da možda nisam već šenula od ovog bloga. :))

Ne znam na koga misliš kad kažeš da se predstavlja kao Goran Svilanović. Ne pratim sve blogove, pa sam verovatno nešto propustila.

Nije mi potrebna snaga da istrajem: brzo kucam, sve pišem kako mislim i ne sekiram se šta će ko misliti, tako da mi ne predstavlja nikakav napor. Jedino vremena nemam mnogo.

Hvala na ohrabrenju. :)


Dracena

nemoj da te Zokster uzbudjuje, mene sigurno vredjanjem ne uzbudjuje, jer on time pokusava da prikrije svoju nesposobnost da vodi argumentovanu diskusiju. Radi toga on vredja time sto drugima govori da su glupi i time zadovoljava svoju percepciju da je time on zaista dokazao da su glupi.


Cvijus: "Radi toga on vredja

Cvijus: "Radi toga on vredja time sto drugima govori da su glupi i time zadovoljava svoju percepciju da je time on zaista dokazao da su glupi."

Upravo to.


...

i jesi li dokazao?


Samo pokazao. Tu ne treba

Samo pokazao. Tu ne treba nikakvih dokaza.


...

sta si pokazao? Gde je u tome sto si pokazao dokaz?


Cvijus: "Dracena cvijus (26

Cvijus: "Dracena
cvijus (26 Maj, 2007 - 13:56)

nemoj da te Zokster uzbudjuje, mene sigurno vredjanjem ne uzbudjuje,"

Kad se mediokriteti nadju i prepoznaju...

"Nemoj da te Zokster UZBUDJUJE..."

"... mene sigurno vredjanjem ne UZBUDJUJE"

A sto lepo privatno ne uzmete da se dopisujete i uzbudjujete uzajamno jedno drugo, umesto da se uzbudujete u prazno a sve ostale gnjavite?


Priznajem, brzopletim

Priznajem, brzopletim pisanjem pravim greske u sastavljanju recenice.
A na ovo zadnje, Zorane, evo ti jedan dobronameran savet: Vidim da si strasno isfrustriran danas i to projektujes na blogu i skrnavis secanje na zrtve (koje su tema ovog bloga) i time sebe svrstavas u redove njihoviv dzelata. Idi malo prosetaj do nekog parka, odmori se, ili idi na neki izlet u unutrasnjost pa se izluftiraj malo. Lep je dan i to moze da ti pomogne, jer ovako kako se ponasas do sada samo sebi spustas nivo.


Ne glupiraj se Zox

Ponašaš se kao ljubomorni muž.

Napisala sam ti ono što sam mislila u najblažoj mogućoj formi. Ako je blaga forma mediokritetska, onda rado pristajem da budem mediokritet i zalagaću se uvek za mediokritetsku komunikaciju. Vi "intelektualna elita" ste očigledno odlučili da izginete u borbi. Kome to treba?


Cvijash ,

pa da nasha vlast prica i o zlocinima koje su srbi pocinili nad drugima , onda Zene u crnom ne bi morale da pokrecu tu temu. Nasha vlast cuti i o zlocinima koje su Srbi pocinili nad Srbima. Primera radi, da li Vi znate ko je ubio vojnike na odsluzenju vojnog roka u nasim kasarnama?


cvijus

Mene je recimo sramota da pripadam rasi koja ugnjetava druge pripadnike svoje rase, tj. ljudske. Sramota me je sto u moje ime, ime coveka, neko ubija nekog drugog, ugnjetava ga, pokusava da njime ovlada... Hajde da se malo uzdignemo iznad uskih podela i malo razmislimo o cinjenici da pripadamo ljudskom rodu u cije ime se toliko neljudskog cini. Zlocin nema naciju.


Jelena Pavlovic: "Zlocin

Jelena Pavlovic: "Zlocin nema naciju."

A ti nemas mozga. Ni pristojnosti.


Zokster: "A ti nemas mozga.

Zokster: "A ti nemas mozga. Ni pristojnosti."

sad ces jos da nam pricas o pristojnosti, kad si nas vec zatrovao ponasanjem a la Velja Ilic


Zokster

Samo sam htela da naglasim da se zlocin odomacio medju ljudima i da se stalno i svuda strada i da zene u crnom po celom svetu ustaju protiv nepravde, protiv zla...Ja ne vidim zasto je potrebno da mi ovo kazete jer ja ni jednog momenta nisam minimalizovala zlocin koji su Srbi pocinili. Ja zaista nisam u stanju da sa vama razgovaram. Ja verovatno nemam mozak za ovakve debate,kakve vi i ovi oko vas vode, ako su to sto radite debate.


Ako kazete da 'zlocin nema

Ako kazete da 'zlocin nema naciju" naravno da ste minimizirali zlocine koji su pocinili Srbi, buduci da to nisu obicni zlocini nego najtezi zlocini protiv covecnosti, ukljucujuci i genocid. A pretpostavka genocida je upravo suprotno od onoga sto tvrdite, tj. "da zlocini nemaju nacionalnost", to su zlocini sprovedeni na osnovu etnicke, verske ili neke druge razlicitosti.

Dakle,ne moze se reci da zlocini koje je Srbija pocinila 90-tih NEMAJU NACIJU.

Itekako imaju.


vidis kako ti umes lepo da objasnis

a ne odmah kao velja ilic. popravljas se.


Jedi g...a

Jedi g...a


...

Kratak momenat nade, pa onda ponovo razocaranje. Veljo, Veljo, Veljo...nepopravljiv si


a

sto neko ovog bolida zokstera ne izbaci napolje ili posalje u zooloski vrt?



zlocin

Htela sam da opravdam postojanje organizacija kao sto su Zene u crnom koje ustaju protiv univerzalnog zla bez obzira na naciju, jer mi se ucinilo da je komentar na koji sam odreagovala bio negativan. Ni jednog trenutka, nikada, ni u jednom svom komentaru, dizanju glasa ili kroz ono cime se bavim nisam minimalizovala, niti pokusala da minnimalizujem, srpsku odgovornost, zlocin, genocid koji, uvek naglasavam, nije pocinjen u moje ime i za moje dobro, jer ja sam iz svoje zemlje od dobra pobegla pre dvadeset godina. Ja nisam rekla da ZLOCIN koji je SRBIJA pocinila NEMA NACIJU.


Jelena Pavlovic: "Htela sam

Jelena Pavlovic: "Htela sam da opravdam postojanje organizacija kao sto su Zene u crnom"

Ko ste vi da opravdavate postojanje ZUC-a ili bilo koje druge organizacije? Jedini kriterijum opravdanosti njihovog postojanja jeste opravdanost onoga sto rade, kao i pokazani rezultati ili nedostatak istih.


Zokster

Jao, jao, jaooooooo
Ne znam zasto se pravdam i opravdavam? Stvarno sam, kako kazete bez mozga, ali ipak.
Ja sam niko i nista, samo sam ljudsko bice koje podrzava akcije Zena u Crnom koje su u mom prisustvu, od starane ljudi koje ja poznajem koji su eto tako po malo drcni kao vi, vicu i ne saslusaju sagovornike, a koji su predamnom pljuvali ameriku, pljuvali mene sto ne branim Srbe, izmedju ostalog pljuvali Zene u Crnom nazivajuci ih svakoakvim imenima itd, ismejavali ih, . Natravno da njima nije potrebno da ih bilo ko opravdava, a po najmanje ja. Samo ne vidim i ne razumem zasto ste se okomili bas na mene. Evo, nastavite da me pljujete, ako bas to zelite, ja cu da uzmem jedan veliki kisobran i pokusacu da se sakrijem od pljuvacine, a ako bas nastavite lupicu vas kisobranom po glavi vi cete mi reci da jedem govna i td, itd....Eto idem u lepu P.M i zaista jedem govna sto trosim svoje vreme na objasnjavanje.


Jelena Pavlovic: "Eto idem u

Jelena Pavlovic: "Eto idem u lepu P.M i zaista jedem govna sto trosim svoje vreme na objasnjavanje."

Sretan vam put. I dobar vam tek.


mislim da idemo u dubiozu

a potpuno bespotrebno!
Ja recimo potpuno verujem da zlocin nema naciju. kako neko zeli da shvati tu recenicu i da izvlaci sta mu padne napamet iz konteksta,jer je "malo nervozan" vec je njegov problem.
Ja sam imala 12 godina kada se desio ovaj zlocin u Visegradu i naravno da sam toga tada bila nesvesna. I sad ja sam srpkinja, od svoje 17te tabanam po svim mogucim protestima protiv Milosevica&Co kao i maltene svi ljudi koje poznajem i sad ce meni neko da trlja nos time da sam ja u stvri zlocinac samo to ne znam, i to zato sto sam ,zamisli, srpkinja.
Pa moj muz Nemac cijoj su generaciji citavo skolovanje tutkali u glavu sve grozote treceg Reicha da im se slucajno tako nesto ne bi ponovilo,treba isto tako da vuce pripadnost genocidnoj naciji 60godina posle?!
Vi bre niste normalni..


Ne vredi ti to ovde malena,

Ne vredi ti to ovde malena, jer indoktrinacija i patoloski mazohizam koji vlada ovim blogom onesposobljuje ljude da razmisljaju svojom glavom. U svakom slucaju sada si napisala ono sto ja stalno pisem, ali uzalud. Da ne kazem da dobijam nazive koje asociraju na fasizam. Neces ni ti promaci Zoksterovom primitivizmu.
U svakom slucaju beste Grüße aus Magdeburg.


koliko ja vidim dragi cvijus

na ovom blogu su se okupili samo oni koji na sve nacine pokusavaju da relativizuju zlocine koji su pocinjeni. Pocev od sjajnog "zlocin nema naciju" (sta to znaci, samo da mi je znati??) pa do ni malo duhovite trojke dracena-rasejani-cvijus koji na sve nacine pokusava da se sali recenicama: "....a posebno je neprimereno na mestu gde je tema nasilna smrt 3000 ljudi! kamo postovanje? kamo minimum pristojnosti?".
Tu je i sa minhenskog neba pala i Malena koja nakon svega zakljucuje:
"Pa moj muz Nemac cijoj su generaciji citavo skolovanje tutkali u glavu sve grozote treceg Reicha da im se slucajno tako nesto ne bi ponovilo,treba isto tako da vuce pripadnost genocidnoj naciji 60godina posle?!"
sto je za neverovati tacno, ali ona nekako ili ne poznaje muza ili ne zna da on stvarno "vuce" pripadnost genocindoj naciji i 60 godine posle.

Milan Lukic je ako nisi znao najjednostavnije nakon svih zlocina dobio pasos, ali ne jedan vec vise pasosa, da moze da bira, najjednostavnije je otisao u ambasadu, u kojoj su naravno svi znali (javljeno) da je to Milan Lukic i zato sto je javljeno je i najjednostavnije dobio vizu. Isto tako jednostavno Milan Lukic napusta srbiju i odlazi da se brcka, kocka i u najekskluzivnijim hotelima potrosi sve one lancice koje su on i njegovi pokidali sa mrtvih tela...Naravno Milan Lukic nije sam, niti je sam trosio, niti je jedini koji je najjednostavnije dobio pasose od sadasnje vlade. Danasnja Srbija blagosilja zlocince, ona ih stiti i krije, a Vi bogami u Magdeburgu i Minhenu kako kaze zoxter - jedete govna.


malena,

vi zivite u Münchenu ?


mocna malena 79,

problem je sto nasa zemlja ne priznaje te zlocine, ili ih precutkuje. pa eto danas, lepe se slike ratka mladica. i ovde se javljaju ljudi i kazu, zakon to dozvoljava. pa sto dozvoljava zakon, zasto nije zabranjeno zakonom?


Zoksteru,

Ti si veliko ekstremisticko govno.

Glup si kao q...


Quote: Dakle,ne moze se reci

Quote:

Dakle,ne moze se reci da zlocini koje je Srbija pocinila 90-tih NEMAJU NACIJU.

Itekako imaju.


Imaju li i zločini koje su počinili Hrvati,Bošnjaci i Albanci naciju?


Naravno

Naravno


Jelena

U potpunosti se slazem sa tobom u svemu gore sto si napisala. I jeste, zlocin nema naciju, pa zbog toga zlocini ne treba da se obradjuju po tome koja je nacionalnost ubice/zrtve, vec najbitnija cinjenica je da je jedno ljudsko bice ubilo drugo ljudsko bice. Nazalost, po aktivnosti ZUC-a ja vidim da zlocini ipak dobijaju nacionalnu kvalifikaciju pa se radi toga i selektivno obradjuju. Sve to uz opravdanje da se oni bave zlocinima koje su Srbi pocinili, dok tamo gde su Srbe zrtve nije relevantno.


Cvijus: "Nazalost, po

Cvijus: "Nazalost, po aktivnosti ZUC-a ja vidim da zlocini ipak dobijaju nacionalnu kvalifikaciju"

Po aktivnosti ZUC-a ili aktivnosti onih koji su zlocine vrsili, a na zrtvama drugih nacionalnosti. Ili, jos pre, po presudi Haskog tribunala? I po vec utvrdjenim istorisjkim cinjenicama.

Cvijus, malo fasisticko relativizujuce govance.


Zoksteru

I aktivnosti ZUC-a, kao i izvrsioci zlocina daju zlocinu nacionalnu kvalifikaciju. Ne ulazim u istorijske cinjenice.

I ajde molim te reci mi gde sam ja relativizovao bilo koji zlocin?


ha

cvijuse, milutine, ponavljanje lazi nece pretvoriti laz u istinu. pokusaj izjednacavanja zrtve i zlocinca evo, vidim, zahvaljujuci hrabrim zenama u crnom nece proci.

i po stoti put moje postovanje hrabrim zenama u crnom za vjeke vjekova!


Tuzlanac

ja ne vidim da smo mi negde bilo koji zlocin relativizovali, tako da iskreno receno ne vidim svrhu tvoga komentara


cvijo,

ne pada mi na pamet da s tobom polemisem o "vaskolikoj" i jedinoj "istini"


Alo jaro...

podsecas me malo bre na viceve o Muji i Hasi. Procitaj pazljivo moje komentare, ne selektivno, jer ja nigde nisam relativizovao zlocine nad Bosnjacima, kamoli da sam ih ikada dovodio u pitanje. Vec u pitanje dovodim druge stvari, ali gde da ti ja sad objasnjavam.
Mada, s druge strane, primecujem da su se mnogi Bosnjaci uljulkali u ulozi zrtve, pa im nije od koristi da se govori o zlocinima o Srbima. Izgleda da ciscenje dvorista u Srbiji izgleda kao Sizifov posao, mi ga cistimo, a nasi dragi susedi nam samo jos vise prebacuju mulj.
Toliko od mene, za sada.


cvijane,

nije tebi lako, samo steta sto nisi jedini.
moram ti reci da mulj poput ratka mladica i inih ratnih zlocinaca niste ocistili, a tebe bih prije uporedio sa insektom koji gura govno uzbrdo, a ne sa sizifom.


Jarane iz Tuzle

Uporedjuj me ti s cim god ti je milo, al samo jednu za kraj:
U Srbiji se ratni zlocinci kriju, u FBiH se docekuju kao heroji, kao npr. Naser Oric, pa jos ga i Suljo Tihic primio na prijem. Toliko o ciscenju dvorista u FBiH, i zato ne znam odakle ti obraza da se pojavljujes ovde i solis pamet.


Ček malo Civijuse,

naci pogled na ovo što si napisao.

Quote:
Uporedjuj me ti s cim god ti je milo, al samo jednu za kraj:
U Srbiji se ratni zlocinci kriju, u FBiH se docekuju kao heroji, kao npr. Naser Oric, pa jos ga i Suljo Tihic primio na prijem. Toliko o ciscenju dvorista u FBiH, i zato ne znam odakle ti obraza da se pojavljujes ovde i solis pamet.

U Srbiji se ratni zločinci ne kriju sami od sebe, krije ih država. Nije Mladić jedini. Kako nestade Goran Hadžić pred nosom policije. Čak su postojali snimci kako je i u koje vreme spakovao kofere u kola i zbrisao.

Naši "heroji" se ispraćaju u Hag sa najvišeg državnog nivoa, ako si zaboravio. primao ih predsednik, ministri, popovi. Pokalnjali kola, držali mitinge podrške i čak doneli zakon da se familijama plaćaju posete, letovi, hoteli, dnevnice i to sve iz tvojih i mojih para.

A da li se veličaju? Pa šta je ova podrška Mladiću, lepljenje plakata? Osnivanje raznih udruženja za odbranu karađića, svojevremeno Miloševića, gde sede profesori i akademici, šta je to nego podrška? Izdavanje knjiga zločinaca, kako to zoveš? Skrivanje u desetak stanova, u crkvama i vojnim objektima, šta je to? Pojedinici? Ma da, ali ih je nešto mnogo. Pola Srbije (SRS, DSS, SPS).

Jesi li za ove "neutralne" glasao? Ove što samo "skrivaju" a nikako ih ne veličaju? Mora da se šališ?

Quote:
zato ne znam odakle ti obraza da se pojavljujes ovde i solis pamet

Ček bre, ko si ti da nekom braniš da piše komentare i da govoriš o pametovnju i obrazu? Stvarno si hrabar i vrlo zadovoljan sobom. Čuvaj se svoje pameti.

Hag


Jasna Bogojevic za Cvijusa:

Jasna Bogojevic za Cvijusa: "Ček bre, ko si ti da nekom braniš da piše komentare i da govoriš o pametovnju i obrazu?"

Cvijus je malo fasisticko govance.


Postovana gospodjo/drugarice

Postovana gospodjo/drugarice Bogojevic,

Za razliku ud Federacije BiH, u Srbiji iako vlast cuva ratne zlocince, u Srbiji ipak njima se priredjuju masovni doceci od drzave, ne odvoze se sa aerodroma u belim limuzinama u ne priredjuju im se svecani prijemi u drzavnim institucijama. U Srbiji se zlocinci kriju k'o misevi, e to je bitna razlika, jer u Srbiji zlocini dobijaju precutnu podrsku zvanicne vlasti, dok u Federaciji BiH potpunu i javnu. Zaboravili ste da ispracaji nasih zlocinaca su bili od strane DOS-ove vlade (Mihajlovic i admiral Jokic ruku uz ruku na aerodromu).
Znate sta, nemojte da shvatite pogresno, uz svo postovanje, vase komunisticko obrazovanje vam ne dozvoljava da razlikujete izmedju pojedinaca i kolektiva. 50% Srbije NIJE CELA Srbija. Ja se ne ubrajam u one krezube pacijente, sa njuskama kao sarani, koji su lepili sramne table po Bulevaru Zorana Djindjica.

Za kraj, zamislite situaciju gde je moja kuca skroz prljava, pa da vam u tom slucaju ja drzim predavanja o higijeni, jel bi to bilo za vas prihvatljivo?


Civijuse,

Naser orić je trebalo da bude kažnjen onoliko koliko ima dokaza i to je tačno onoliko koliko je dobio. Drugo je pitanje što RS nije sarađivala sa Tribunalom i nije dostavila dolaze.

Što je dočekan kao heroj, velika je sramota, jer je osuđen za ratne zločine. Ali neće da kažeš da je cela Federacija bila srećna što je dočekan sa pomopom. Većina se stidi toga. Sam Sulejman Tihić je na poslednjim izborima "platio" svoju politiku ako znaš.

Argumenti "da mi komunističko obrazovanje" nešto dozvoljava ili ne dozvoljav, stvarno nije za odgovaranje.

Nisu krezubi ti koji lepe plakate, naprotiv, svi imaju zube od 3.000 eura, mislim na poslanike u skupštini, jer im plate dozvoljavaju da sebi ugrade najfiniji porcelan u usta i da iz istog takvog jedu i piju.

pozz

Jasna

EDIT: Nije potrebno "Postovana gospodjo/drugarice Bogojevic", dovoljno je samo Jasna, jer ni ja tebi ne pišem "nacionalisto Civijuse", što mislim da jesi i da to radiš sa bezbedne udaljenosti od države koju braniš bez argumenata, čime joj ne činiš uslugu. Toliko valjda znaš.


Draga Jasna, Veoma je

Draga Jasna,

Veoma je interesantno da Tribunal je mogao da sakupi toliko dokaza da osude sve one zlocince srpske nacionalnosti, dok za Orica svaljuju krivicu na Republiku Srpsku.

Tihic je svoju podrsku Oricu na izborima platio time sto je na njegovom mestu sada Haris Silajdzic, prema kome je Suljo Tihic malo dete. Sta nam to govori. Mada, imate pravo kada kazete da oric nije imao podrsku cele Federacije BiH. Npr. Srbi iz Kantona 10 nisu slavili.

Sto se tice wadikala, mozda su im zubi dobri, ali ipak cemo se vi i ja sloziti da su im mozgovi velicine zuba.

Na ono "nacionalisto Cvijus" obraticu se na vase komunisticko obrazovanje zbog kojeg tako olako delite nazive.


Tuzlo,

muzi tu jednu KOZU što imate i ne lupetaj više ovde.

šta sam ja to slagao, ako mi to ne kažež, ima bre i ja da ovde budem ZOKSTER nad zoksterima.

a to znači, ulazim u WC i demoliram kanalizaciju.


milutin

i jest za kanalizacije, samo se ceka da neko pametan u srbiji pusti vodu...


Milutine,

ko vas je zvao na taj protest?


Jelice,

zvali me ini forumaši, ini poznanici, i pojedini stranački aktivisti, a i oni solo građani.

nadam se Jelice da te imena ne interesuju, to jest matični brojevi.


Pa, sad,

ako ti nije teško možeš da pošalješ...


Ja bih voleo da sa ovakvim

Ja bih voleo da sa ovakvim zarom ukazujete i na srpske zrtve i da kazete koliko je srba ubijeno za vreme drugog svetskog rata i zasto je problem ako su se Srbi branili svoja ognjista a nisu isli na klanje kao dosad?


"Srbine"

..nazalost tebi niko nikakvim komentarom ne moze pomoci da shvatis gde je problem.
E u tome je poblem!


ja bih volela da se sa ovim

ja bih volela da se sa ovim nickom (srbin rastko) mnogo ovde ne zalazite


Jasmina,

kažite mi, da li bi to isto rekli nekome-kada bi se recimo ovde pojavio nick slovenac JANEZ!?

garantujem životom da ne...


Poptuno ste u pravu Janez

Poptuno ste u pravu Janez nije janez slovenac vec samo janez
plus ovde cak i da jeste slovenac bio bi na stranoj teritoriji gde se mnogo i ne vole stranci
dok ovaj nas Srbin pokusava nesto da dokaze
svi smo mi gradjani srbije koji ovde zivimo
cuvajte zivot za vaznije stvari od kladjenja na netu


Jasmina ,

ja više ismejavam kvazi srpske patri(J)ote od vas, od bilo kog iz NJO-a,,,

ima tu budaletina i budaletina, nego ja ako ste shvatili želim da ukažem na te iste startne pozicije i srbina, i slovenca i makedonca ...

ne može biti da je baš simpatično kada se slovenac ili hrvat busa u grudi nacionalne, a da je to isto kriminalno kada radi neki srbin, makar taj bio ona budaletina gore.

ta neravnopravnost bode oči, i mislim da je esencija svih problema koje imamo sa istima.


Milutine nisu ISTE startne

Milutine
nisu ISTE startne pozicije
to sam u prethodnom postu objasnila u vezi sa nikom srbinom a ne rastkom
a narocito nisu bile iste startne pozicije u ratu
zna se ko je bio jaci, ko je bio agresor, u svakj situaciji
to je relativizacija koja kosta sve zrtve
objasnila sam vam princip zena u crnom , sto ce reci da neko iz redova bosanskih antimilitarista treba da stoji za tu kolonu srpskih izbeglica


Čekaj bre Jasmina,

ama ja mislim na startne pozicije kao beba, kao deteta, kao odraslog čoveka, a ne sa pozicije potencionalnog ratnika i agresora i t.d.

mislim da vi imate unapred zapisane vredonosne sisteme o nekim ljudima, nacijama, tako da je svaka diskusija sa vama zacementirana.


milutine bre ja uopste nemam

milutine bre
ja uopste nemam ni naciju ni maternji
ako cemo o tome
a tek da zacrtam nesto bilo bi mi tesko jer zivim svuda i slusam svasta
al najvise propatih od ovog srpstva , da nije njega bilo gde bi mi bio kraj


dakle

ako nemate naciju a ni maternji jezik bice da ste komunista koji nije upoznata sa svojim poreklom.zanimljivo


Zrva je zrtva

a zlocin- zlocin. Trebalo bi da nam je samo to bitno. Zar da dopustimo sebi da na bilo koji nacin, bilo kojim argumentima pravdamo ubijanje (potpuno nevinih) ljudi?!?


vazno je znati ko je

vazno je znati ko je odgovoran za zlocin
ne mogu da shvatim kako bilo ko u srbiji danas moze da ne shvati da je takozvana srpska politika milosevica odgovorna za stradanje na kraju svih gradjana srbije i srba sire
zahvaljujuci ratovima vodjenim u njihovo ime


I jos bitnije:

kako to da nismo izvukli pouku iz svega? Medju nama ima i onih koji bi jos da ratuju. Citav moj zivot obelezen je ratovima ovde i u susednim zemljama. Zar je samo meni dosta svega toga???


ja sam bas jutros pomislila

ja sam bas jutros pomislila kako sve izgubismo
bas mi ovde u srbiji
vidi se golim okom u odnosu na sve ostale
a tek nerve i zdravlje
kad se poredim sa svojim drugaricama iz italije sasvim je jasno sta moze politika da uradi za pojedinca kakav god da je


Izgubismo

i nikako tome da se otrgnemo. Ovde je potrebna korenita promena u nacinu razmisljanja. Mi smo bolesni, dugo vec, i ma koliko nam svima mozda bilo tesko da to priznamo i nesto ucinimo da bismo to promenili- mislim da je zaista vreme za to.
Dobar put ka tome mogao bi biti upravo ovo za sta se Vi, Jasmina, zalazete. Voleo bih kada bi vise nas to shvatalo.


Jasmina,

nemam ja uopste nameru da zalazim u bilo sta sa doticnim, ali nemam vise ni strpljenja kao Vi da nekima ponavljam od kakvog je znacaja "da svako pocisti ispred svog praga", zaista ne mogu da objasnjavam mentolima nesto sto smatram osnovnim ljudskim osecanjima, osecam se posle toga kao budala..


Cekam da vidim kako komsija

Cekam da vidim kako komsija uredjuje svoje dvoriste pa da ja i svoje uredim. Ovim pokazujem svoju nesposobnost inicijative.


evo ZUC preuzima

evo ZUC preuzima inicijativu
ja komsije ne gledam ali mi nesto bezveze da zivim u djubretu...
evou to ime sad cu da operem kupatilo kad vec nisam otisla u tuzlu


to pranje kupatila...

... je mozda najkorisnija stvar koju cete u ovom trenutku uraditi.


Samo ukoliko povuce vodu za

Samo ukoliko povuce vodu za Foxconnom.


Jasmina, ne preuzima ZUC inicijativu ...

nego je nju preuzeo zokster ... i koliko vidim vredja vrlo ruzno Jelenu zato sto je rekla da "zlocin nema naciju" (ono sto valjda svaki normalan covek na svetu misli) ... A ona (pokusava da) brani ZUC!!!

Ili je mozda zokster ovde predstavnik ZUC-a? I uvodi jos jedan novi princip???


@Ygwie

ne , samo nesposobnost da ljudski zivis svoj zivot


Mocna malena79, Mi se

Mocna malena79, Mi se naravno slazemo. Ja zelim sebe da izgradim a da time druge oko sebe ne ugrozim.


hm, moje i komsijsko dvoriste???

A sta da radimo ako komsijska nebriga o cistoci ima za rezultat da je njegova zapusena kanalizacija preplavila i moje dvoriste/stan ... u vidu stotina hiljada izbeglica, zrtava etnickog ciscenja i drugih zlocina? Koji normalan covek bi i onda cutao?

I da li je briga o "mojim zlocincima" vaznija od brige o "mojim zrtvama(i bilo kojim ... recimo romske nacionalnosti koje po ZUC-u valjda nisu moje?)" koje se nalaze oko mene? I zasto se te dve stvari iskljucuju?

I zasto ZUC uvek i iskljucivo izrazava saucesce i podrsku zrtvama po nacionalnom kljucu (zrtava i/ili zlocinaca). I
koji normalan covek izrazava zaljene samo komsijama koji su zrtve "njegovih" zlocinaca? A onih drugih mu valjda nije zao?

I zasto je gradjanin BiH srpske nacionalnosti vise "moj" nego onaj bosnjacke ili hrvatske??? I ako je tako zar nisam onda i sam nacionalista?


Vasilije

Postavio si pitanja mnogo bolje nego sto bi ja mogao, skidam ti kapu.


Gospodine V.V.

Pokusacu stalozeno da podelim sa vama misljenje, jer nisam stekla utisak da ste zlonamerni, vec da niste dovoljno promislili ovu temu.

Koliko sam razumela, razlog za ovakvu strategiju ZuC je jednostavan.
Ukoliko insistirate u Srbiji na zlocinima protiv Srba pothranjivacete nacionalizam i mrznju prema susedima, sto ce dovesti do toga da se prica jos vise o zlocinima pocinjenim protiv Srba i samo o tome. Raspolozenje ce biti takvo da vise necete ni moci pricati o zlocinima koje su pocinili Srbi. To je jedna pozitivna povratna sprega. Njene rezultate videli smo tokom prethodne decenije. Tom povratnom spregom se sluzio Slobodan Milosevic kako bi dobio podrsku javnog mnjenja za ratove.

Ukoliko insistirate u Srbiji na zlocinima koje su pocinili Srbi nad drugim narodima neutralisacete nacionalizam i mrznju prema susedima. Navescete i gradjane u susednim drzavama da pocnu da se bave zlocinima pocinjenim u ime njihovih drzava, naroda. To je negativna povratna sprega. Rezultat je opste raspolozenje da zlocin ne sme da ima naciju i osuda svih zlocina od strane svih.

Jos jednom: prva strategija vodi odbacivanju a druga opstem usvajanju moralne osude nasilja. Na osnovu vasih komentara koje sam citala rekla bih da se slazete sa mnom da je cilj osuda a ne odbacivanje. Dopustam da predlozite alternativnu strategiju koja bi vodila istom cilju.
Radoznala sam da cujem, jer do sada nisam naisla ni na jedan alternativni koncept.
Zaga


Gospodjo Zago,

imao sam ja vec par diskusija sa Jasminom i nekoliko drugih blogera na ovu temu ... tako da racunam da sam ipak promislio temu malo vise nego sto to izgleda iz ovog mog kratkog posta kojim sam pokusao da dovedem u pitanje zloupotrebu inace mudre izreke "prvo pocisti ipred svoje kuce".

Sa ovim sto ste vi izneli se u principu potpuno slazem. Naravno da je Srbiji posle decenije i vise Miloseviceve pozitivne sprege Srbiji potreban period negativne ... Ali to ne znaci da svaki nacin sprovodjenja te strategije daje ocekivane rezultate - naprotiv, ponekad moze da ima i kontraefekat. I ja sa tog stanovista ovde kritikujem ZUC ... a i neke druge slicne organizacije sa cijim predstavnicima ovde diskutujem.

I nisam ja za to da ZUC-a nema u Srbiji, naprotiv. Ali bih zeleo da taj ZUC na putu od Visegrada prema Srebrenici oda postu i zrtvama u okolini Bratunca i Skelana. Otprilike kao sto je to uradio Boris Tadic ... sto je za mene dobar primer pametne i umerene strategije negativne sprege ... A ZUC-u to izgleda ne pada na pamet, nego stalno ponavljaju kao papagaji poslovicu o "nasem dvoristu" ... a ponekad zaborave i nju pa ovde objavljuju proglas kojim kritikuju Holandiju i njene plave slemove(malo nam Hag nego hocemo i celu zemlju da prisvojimo i progalasimo svojim dovoristem:-) ...

Znaci ja kritikujem sprovodjenje strategije a ne nju samu ... i posebno ekstremiste na ovom blogu koji nju zastupaju. Primer za to vam je ovaj zokster koji je izvredjao i ispljuvao (rec "pljuvanje" koristim kao sinonim za "ruzno vredjanje";) ovu Jelenu koja inace i sama brani ZUC ... samo zato sto je rekla "da zlocin nema naciju", odnosno ono isto sto ste i vi gore jos lepse formulisali i sam cim se i ja 1000% slazem ...

Pozdrav,
Vasilije


Kad Virtuelni Ananije razmislja...

... ima sve da se pushi!

Ananije: "tako da racunam da sam ipak promislio temu malo vise nego sto to izgleda iz ovog mog kratkog posta"

Kratak kao mortadela.


PS za gospodju Zagu

Aj' jos malo da dodam kad sam "tu":-) ... Stvar je i u tome kako se sama strategija prezentira ljudima. Da ste vi mene poceli ovde da ubedjujete da nosim "genocidne" gene ... ili da sam fasista (kao sto recimo rade neki pomenuti "ekstremisti") i koristite slicne ideolosko-politicke diskvalifikacije onda bi i stepen razumevanja izmedju nas dvoje bio drasticno nizi :-)


Rastko,

kako su branili svoja ognjišta na 80 posto teritorije? Ajd objasni.
Pa to je više puta izjavio ovaj čije plakate lepiš.

Nisu išli na klanje kao do sada? Nego su išli da rade šta? Ponavljam, na 80 posto teritorije Bosne i Hercegovine.

Hag


Jasna,

na takvo tvoje pitanje samo ja znam da ti dam odgovor, na sreću ili na žalost ti vidi :

Bašnjačka populacija mislimanske veroispovesti je bila jedna od tri konstitutivna narodna u bivšoj BIH, tu boga nema.

e sad videla ŽABA kako se konji podkivaju u Sloveniji i Hrvatskoj, pa i ona htela to isto, to jest Bošnjaci su hteli celu BIH za sebe.

a da pre toga ništa ne pitaju šta o tome misle Hrvati i Srbi!?

Bošnjaci su oterani na 20 % svoje teritorije jer su hteli svig 100%, a to znači da oteraju ostala dva konstitutivna naroda, da li je ovo tačno, naravno ko jedan i jedan.

dakle, mir koji je bio uspostavljen 91/92. godine nije raskinula srpska strana, već BOŠNJAČKA, što je krunski dokaz da sve strahote koji su oni podneli su sami sebi natovarili na vrat, to jest sami su pali sami su se ubili.

Neću da čujem da neko zucne o ovome više, jer je to cementirana istina, i tu rasprave nema.


gosn bajazit

u bosni je odrzan referendum na kome su se gradjani izjasnili o osamostaljenju pa ova tvoja primjedba "a da pre toga ništa ne pitaju šta o tome misle Hrvati i Srbi!?" ne stoji. cemu dezinformacije?


ananije,

kako te je samo slikovito zokster opisao,
to je cementirana istina za one koji lijepe mladicevo ime preko djindjicevog.


- Tako je ! - rekose ministri (ondasnji)

Ovako su (i slicno) govorili i ministri u RSK. Secam se 1995. god. Znam i ko je bio zaduzen da tu TVOJU "zacementiranu istinu" prenese narodu i pucanstvu. Ministar informisanja RSK koji sada muku muci izbeglicku.


raspitaj

se koliko su imali zemlje u privatnoj imovini.Bratunac


da li se racuna

i zemlja u saksijama?


saksija

ako je ogranicen kao saksija onda ne.


HuskerDu

Di si, konje?


zasto je ovo saopstenje otvoreno za komentare?

sta je u njemu sporno? da li je moguce da jasmina ne zna u sta se komentarisenje na ovakva saopstenja uvek izvrgne?
zar nije bilo dovoljno objaviti saopstenje? sta tu ima da se komentarise? niko od prisutnih nije pocinio zlocine niti ih opravdava.

zakljucak na osnovu komentara je:
svi veruju u kolektivnu krivicu (jedni u tudju, drugi u svoju), svi veruju u kolektivnu odgovornost, jedni kolektivno upiru prst u svoj, drugi u druge narode.

sve je to jako provincijalno, jako okrenuto ka proslosti, jako prevazidjeno.

jasmina, aman zaman, zatvorite opciju komentara, ovo je mucno citati.


...

ne samo jasmina, vec svi: vrlo, vrlo retko, osioni komentari zustrih blogotrudbenika, upornih kao monsunske kishe, imaju smisla i zadovoljavaju svrhu ovih strana, chineci je neostvarljivom, negde tamo preko, u josh nezagadjenim predelima nashih SRPsKIH dusha.

najbolji svetski blogovi imaju chesto po tri-chetiri komentara, i time nishta ne gube.

dakle, ako bi blog trebao da bude on-line dnevnik, shto je vec samo po sebi nametljivo i indiskretno, shta reci o komentarima (komentatorima) b92 bloga.

98% komentara na blogu b92, ukljuchujuci i moje, pre svega, suvishni su; ali, to im nije najveca mana: (vidi zoxterove komentare, pa cesh shvatiti o chemu govorim, dragi chitaoche ahahahahahah).


Surabya Johnny: "dragi

Surabya Johnny: "dragi chitaoche ahahahahahah"

Imas nekih problema?


zoxter,

lepa brena I ....


Rasejani

Delim Vase misljenje u celosti. Mislim da one (ZUC i dr. NVO) objavljivanjem ovakvih saopstenja u najboljim namerama iskazuju svoje stavove. Kao povod i nacin sasvim prihvatljivo. Cak je za pozdraviti i podrzati. Sto se, onda, diskusija okrene... E, to (po mom dubokom uverenju) nisu (NVO) krive. Kriv je egoisticki mentalitet "laznih ministara", ministar bivsih fantomskih republika i njima slicnih.
A egoizam se ogleda i u tome sto su SVI (bez izuzetka) da zlocin ima autora (znaci nije kolektivni nego ga vrsi pojedinac ili tacno odredjena grupa.) Medjutim, veliki deo (nazalost i VIP blogera ovdasnjih) je za individualizaciju zlocinaca (znaci da ne moze biti kolektivni), ali samo do momenta kad MENE iskljuciju. Onog momenta kad shvatim da sam ja iskljucen (kao pripadnik odredjene grupe - u ovom slucaju, nacije) nije me briga sto se zlocin nastavlja da zove KOLEKTIVNI. ZUC (i vecina NVO) se zalaze - koliko ja shvatam - upravo da se zlocin ni u kojoj varijanti ne moze KOLEKTIVIZOVATI.


.

.


Dracena


da li je primereno

postavljati slike slapjenog papagaja kao komentare na blog gde se govori o masovnim spaljivanjima zivih ljudi?

molim jasminu da obrise ovaj krajnje nepristojan komentar.


Vidi gornji kometar upucen

Vidi gornji kometar upucen tebi.


Ovakvim akcijama

nikako ne doprinosite tome da ljudi masovnije osude ovakve zločine, prosto zato što se ponašate jednostrano. U prvi plan ističete samo bošnjačke žrtve a zločine nad Srbima kojih je bilo mnogo i u Bosni i u Hrvatskoj i na Kosovu nikako da spomenete a kamoli osudite. I onda je naravno prosečnom čoveku muka kad čuje za takvu neku akciju koja propagira da je samo srpski narod kriv a da su svi drugi nevine žrtve i da ne snose nikakvu odgovornost.


ZLOCIN BEZ KAZNE, NISAM VIDEO DA POSTOJI BLOG O TOME !

Više od 200 regruta iz kasarne "Husinska buna " mučki ubijeno prilikom povlačenja u Srbiju • Rodbina još traga za njihovim kostima

- Ko od vojnika opali metak lično ću ga streljati - naredio je svojim vojnicima, 15. maja 1992. godine, tada potpukovnik Mile Dubajić, komadant tuzlanske kasarne "Husinska buna". Gotovo trećina ih je izginula poštujući naređenje komandanta i verujući obećanjima gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i komandanta Teritorijalne odbrane Envera Delibegovića da će vojnicima JNA biti obezbeđen siguran izlazak i povlačenje ka Majevici-Ugljeviku-Bijeljini-Srbiji.
Dok porodice 200 mučki ubijenih vojnika i danas tragaju za njihovim kostima, vera i nada u pravdu lagano blede.

Napad iz bolnice

Putem kojim je trebalo da prođu pripadnici JNA postavljana su mitraljeska gnezda, "beretke" su se pripremale za krvavi pir, a jedan od najznačajnijih položaja bila je bolnica "Gradina". S prozora bolnice pucano je na vojsku koja je napuštala kasarnu. Pored ove bolnice, udaljenje stotinak metara od kasarne "Husinska buna", "zelene beretke" su, takođe, bile stacionirane i u bolnici za plućne bolesti "Slavinovići". Prema svedočenju medicinskog osoblja srpske nacionalnosti, "beretke" su ispraznile treći sprat bolnice "Slavinovići" i iz nje dejstvovali tokom dobro isplaniranog i pripremljenog masakra nad regrutima JNA.

- U živici pored groblja Trnovac u Tuzli, pre 7 godina, eshumirani su ostaci nagorelih kostiju za koje je DNK analizom utvrđeno da su mogle pripadati više od 30 osoba. Među njima su pronađeni i ostaci butne kosti mog brata Cvijetina Vujanovića. Eto, to sam sahranio od njega u zajedničkoj Spomen-kosturnici na groblju Pučile u Bijeljini - priča Miodrag Vujanović, predstavnik porodica ubijenih u tuzlanskoj koloni. Cvijetin Vujanović izgoreo je u "pincgaueru" sa jasnim oznakama Crvenog krsta, a zajedno sa njim poginuo je i vozač Miroslav Lopatko, golobradi vojnik rodom iz Srbije, koji je bio na redovnom služenju vojnog roka.
- Gostujući, pre petnaestak dana, na bijeljinskoj TV BN Selim Bešlagić je tvrdio da je broj poginulih 46 i da su svi dostojanstveno sahranjeni na tuzlanskom groblju. Besramno laže, dabogda i njega onako sahranili! Postoje očevici, svedoci koji su videli kako su izgorela tela kupili lopatama, a onda konjskim kolima prebacivali na smetlište. Samo manji broj ubijenih zakopan je u jami koja je iskopana bagerom pored groblja Trnovac. Tako se ni životinje ne sahranjuju! - ogorčen je Vujanović.
Porodice poginulih sačinile su spisak od 95 stradalih, koji nije konačan jer su neke od porodica stradalih emigrirale i nisu prijavile njihov nestanak, neki od stradalih su bili samci, a deo porodica s Ozrena i iz Zenice u potpunosti je likvidiran.
Tačan broj vojnika koji je 15. maja 1992. godine trebalo da napusti kasarnu "Husinska buna" u Tuzli nemoguće je utvrditi, a prema slobodnoj proceni preživelih bilo ih je oko 680.

Grob do groba

Na pravoslavnom groblju u selu Crno Blato, desetak kilometara od Tuzle, sahranjeni su četvorica Đurića stradalih u tuzlanskoj koloni. Do Marka Đurića (1936), počivaju njegovi sinovi Zoran (1961) i Milenko (1963) , i bratanac Živko (1968).

- Rok za povlačenje JNA iz BiH bio je 19. maj, pa se vojska povlačila prema kasarnama najbližim granici sa Srbijom. Svaku noć su pristizali novi vojnici iz svih krajeva, da ih je prosto bilo nemoguće evidentirati - objašnjava Slavko Novaković, koji je radio na obezbeđenju tuzlanske kasarne.
Iako su danima posmatrali ukopavanje "zelenih beretki" oko kasarne nadali su se da će biti ispoštovan dogovor komandanta Mileta Dubajića sa gradonačelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem, komandantom Teritorijalne odbrane Enverom Delibegovićem, bivšim načelnikom DB Tuzle Mehmedom Bajrićem i radnikom Ministarstva odbrane Muhamedom Žilićem (poslanik SDA u parlamentu BiH), i da će JNA napustiti kasarnu 15. maja u 14.00 časova, evakuišući se u pravcu Skojevska ulica-Brčanska malta-Požarnica-Ugljevik-Bijeljina-SR Jugoslavija.
Radojica Ilić, vojnik po ugovoru, jedan je od onih koji je uspeo da preživi masakr kao invalid druge kategorije.
- Pet dana pre evakuacije počele su ekscesne situacije oko kasarne. "Beretke" su se ukopavale iznad kasarne, pucale su i provocirale. Gledali smo ih kako koriste bolnicu "Gradina" u blizini naše kasarne. Nekoliko dana pred izlazak razgovarali smo sa komandantom i njegovim zamenikom, Miletom Dubajićem i Veljkom Brajićem, koji su nas uveravali da imamo garancije za bezbedan izlazak. I tog dana Bešlagić je Dubajiću garantovao bezbednu evakuaciju, mada nam nije dozvoljen izlazak u željenom pravcu ka Ozrenu i Doboju - svedoči Ilić.
Kolona od približno 150 vozila natovarenih materijalno-tehničkim sredstvima i oko 680 vojnika u dogovoreno vreme bila je spremna za polazak. Ilić se nalazio na čelu kolone, u trećoj pragi, pokvarenoj i prekrivenoj. Kilometar od kasarne, na raskrsnici Skojevske ulice (današnja Ulica Armije BiH) i Brčanske malte dočekala su ih dvojica pripadnika "zelenih beretki" sa puškomitraljezima naredivši im da se vrate nazad.
- Nisu bili spremni za napad, trebalo im je još vremena da se organizuju, pa su nas vratili - jednoglasni su preživeli iz tuzlanske kolone.
- U povratku smo sreli komandanta kasarne Dubajića koji nam je zakazao sastanak u 18.00 časova, na kojem ćemo dobiti instrukcije. Već je nastao haos. Počeli su pucati s brda po vojsci i kasarni. Od povratka u kasarnu, pa sve do 18.00 časova, gledali smo autobuse pune pripadnika "zelenih beretki" kako dolaze iz pravca sela Crno Blato i idu ka Brčanskoj malti. Bili smo svesni šta nas čeka - svedoči Slavko Novaković koji je nekoliko sati kasnije tog istog dana ostao bez desnog oka, leve noge i izrešetanih bubrega.

TV PRENOS ZLOČINA

• Na nenaoružane vojnike pucali iz podruma solitera, stanova, specijalno urađenih vozila, šume, a sve to prenosila televizija "FS-3"

Nakon što je kolona JNA sa Brčanske malte vraćena u kasarnu "Husinska buna", paravojska SDA - "zelene beretke" i muslimanska policija ubrzano su nastavili pripremu masakra. U 18 časova u kasarni je održan novi sastanak komande tuzlanske brigade i komandanta Teritorijalne odbrane Envera Delibegovića.O detaljima dogovora priča tadašnji bezbednjak Slavko Novaković:
- Prisustvovao sam sastanku komandanta Dubajića sa tadašnjim načelnikom tuzlanske TO Enverom Delibegovićem gde je dogovoreno naše povlačenje u pravcu Brčanska malta - Požarnica - Ugljevik - Bijeljina - SR Jugoslavija. S obzirom na to da smo videli šta se sprema izrazili smo bojazan i sumnju u bezbedno napuštanje kasarne, na šta je Delibegović energično reagovao i rekao da će on ići na čelu kolone zajedno sa komandantom Miletom Dubajićem. Tražio sam da njih dvojica idu u sredini kolone kako bi mi bili koliko- toliko zaštićeni, ali je usledilo Dubajićevo naređenje: "Mali i ostali, od vozila do vozila, obavestite da je kretanje u 18.50 časova u napred navedenom pravcu. Mi ničim ne smemo izazvati policiju i teritorijalce, a na čelu kolone nalazićemo se ja i Delibegović".

Oslobođen naredbodavac

U momentu dok je 200 vojnika JNA gorelo kao buktinja, prvih 7-8 vozila, na čelu sa komandantom kasarne "Husinska buna" Miletom Dubajićem i komandantom TO Enverom Delibegovićem, stiglo je u Požarnicu. Odatle je Dubajićev vozač vratio Delibegovića u Tuzlu.

Kada su prva vojna vozila na Brčanskoj malti skrenula levo ka Požarnici, prema svedočenju preživelih vojnika, po koloni je otvorena vatra sa svih strana i iz svih vrsta oružja.
- Pucali su iz podruma solitera, iz stanova, sa punktova koje su postavili, iz specijalno urađenih vozila, iz šume. Kolona je bukvalno gorela. Vozili smo zapaljivi materijal, mine, granate, pa su se kamioni pretvarali u buktinje u kojima su goreli vojnici - priseća se Novaković, koji se posle 61 dana probudio na VMA u Beogradu, bez oka i noge, teško oštećenih bubrega.
Tuzlanska televizija "FS-3" direktno je prenosila ceo tok maskra vojnika, a reporter s lica mesta bio je Salih Brkić.

Dokazi

Centar Javne bezbednosti Bijeljina podneo je Tužilaštvu BiH, 18. jula 2005. godine, dopunu Izveštaja krivičnog predmeta "Tuzlanska kolona". Pored već osumnjičenih devet lica prijavljeno ih je još 27 od kojih za 7 lica postoji sumnja da su odgovorni za genocid, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Prijavljena su i tri lica zaposlena u bolnici 'Gradina' zbog sumnje da su kršila pravila međunarodnog humanitarnog prava i pravila medicinske etike prema ranjenicima, ratnim zarobljenicima i bolesnicima - civilima srpske nacionalnosti.
Izvještaj je sačinjen na 67 stranica i 116 izjava svedoka. U predmetu je dostavljeno 1.079 stranica dokaznog materijala.

Nenaoružanim vojnicima nije bilo spasa. Poštovali su dogovor, pa u njihovim puškama nije bilo municije. Tela su im se pretvarala u buktinje.
- Teže su mi rane u duši od ovih fizičkih. Gazili smo po deci, vojnicima koji su došli iz Niša, Kragujevca, Pirota, Prištine da odsluže dug otadžbini. Padali su po ulici kao snoplje, a mi smo ih gazili. Svako ko je pokušao pomoći nekom od njih i sam je stradao ili je ranjen. Pokušao sam pomoći dečaku koji je ležao pored kamiona, ali sam pogođen u stomak, obe ruke i nogu. Vojnik do mene povukao me nazad u kamion, a naša sreća je bila što vozač nije pogođen - priseća se Radojica Ilić jednog od najstravičnijih zločina u BiH.
Dugih 14 godina porodice nastradalih i preživelih iz tuzlanske kolone nadaju se bar početku suđenja za ovaj zločin. Umesto očekivane pravde, suočeni su sa prebacivanjem predmeta od suda do suda, dok Tuzla praznuje 15. maj kao dan oslobođenja.

Predmet "Tuzlanska kolona" formiran je u Vojnom tužilaštvu u Beogradu. Skupljena je obimna dokumentacija i veliki broj izjava na osnovu kojih je, marta 1995. godine, podneta krivična prijava i raspisana poternica protiv 59 naredbodavaca i izvršilaca masakra. Četiri godine kasnije optužnica je predata Tribunalu u Hagu, odakle je nakon 6 godina vraćena Okružnom tužilaštvu u Bijeljini. Haški tribunal dao je saglasnost za podizanje optužnica protiv četiri osobe bošnjačke nacionalnosti, osumnjičene da su 15. maja 1992. godine počinile ratni zločin u Tuzli.
Predmetom se 2005.godine bavilo i Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu.
- Rezultati istrage do sada pokazuju da se ono što zna javnost, doduše, u manjem obimu, zaista i dogodilo. Mučenje se svodilo na nečovečno postupanje prema zarobljenicima. Sekli su im pojedine delove tela, ispaljivali maneverske metke u anuse, tako da su umirali u velikim mukama - saopšteno je tada iz Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu i potvrđeno da je u koloni je poginulo oko 200 starešina i vojnika, dok je 140 zarobljeno i na najsuroviji način mučeno. Samo mesec dana nakon ovog saopštenja beogradsko Tužilaštvo je najavilo da će "predmet će biti procesuiran u BiH, jer se rat tamo dogodio i tamo su eventualni počinioci".
U bijeljinskom Okružnom tužilaštvu trebali su biti saslušani nekadašnji komandant tuzlanske TO Enver Delibegović, njegov saradnik Faruk Prcić, bivši policijski komandant Mehmed Bajrić i komandant paravojne jedinice Muhamed Brkić, za koje je Haški tribunal dao zeleno svetlo za nastavak istrage i podizanje optužnice. NJihovo saslušanje je odloženo jer je zatraženo zvanično mišljenje Tužilaštva BiH. Predmet je, 25. januara 2005. godine, iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini prosleđen Tužilaštvu BiH, tužiocu Mirsadu Striki.
Porodice stradalih u Tuzlanskoj koloni veruju da ovaj predmet još uvek stoji u nekoj fioci Tužilaštva BiH, kao i mnogi drugi predmeti o zločinima nad srpskim stanovništvom.


U maju je takođe

U maju je takođe godišnjica masakra nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji 1995.Nisam čuo da su "žene u crnom" obeležile tu godišnjicu.Ili možda jesu ali na nekom slavlju u Hrvatskoj povodom "domovinskog rata".
Tu su još i masakr vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu,Tuzlanska kolona,ubijanje srpskih civila u Zapadnoj Bosni od strane Atifa Dudakovića,proterivanje Srba iz Krajine u "Oluji" i još mnogo primera zločina nad Srbima.
Nisam čuo da su se "žene u crnom" nešto oglašavale povodom ovih zlodela.Samo su obeležavale zločine protiv ne-Srba.
"Žene u crnom" manipulišu žrtvama u političke svrhe,jer da su im zaista žrtve bitne,ne bi selektivno reagovale na zločine zavisno od nacije žrtava.


Idiot Babic.

Idiot Babic.


Što Idiot zokstere,

objasni, šta je sporno u Babićevom postu!?

mene se čini da si ti sam po sebi sporan, odgovori ako znaš, i nemoj da se kačiš samnom, jer znaš da protivu mene niko nikada nije dobio duel, kako verbalni tako pisani...

ako ti to do sada nije jasno, onda šta da kažem, nisi ti odavle što bi se reklo.

nego stvarno te pitam, šta to zameraš Babiću , Civijusu, i inim komentatorima sa sličnim stavovima, pa čak i meni zameraš koješta, mada sam ja najtolerantniji Bloger na ovoj planeti.


Zokster: "Idiot Babic." Zox,

Zokster: "Idiot Babic."

Zox, sasvim neuobicajeno da koristis eufemizme.

Dakle, da rezimiramo: Babic, idiot nad idiotima.


Slušaj ti druže mišu mali,

zvani Lee Smolin, potpiši se ti ovde ko ja imenom i prezimenom pa laj koliko hoćeš.

nemoj iz te anonimne rupetine da kevćeš na čoveka ničim izazvan.

MILUTIN MLAĐENOVIĆ

l.k. L 147175

sup Beograd


niste

tolerantni uopste, kao sto ste pre 5 min rekli.


Da ti resim misteriju

Da ti resim misteriju Milutine u pitanju je jedna od mnogobrojnih inkarnacija druga sahovskog astrofizicara Novikova.
A npr. ova Zana je alterego jednog VIP bloger cike, koji se ovde vodi kao nesposobni NGO-vac.


Serator u belom: "Da ti

Serator u belom: "Da ti resim misteriju Milutine u pitanju je jedna od mnogobrojnih inkarnacija druga sahovskog astrofizicara Novikova."

Ne seruckaj. Ne pristaje ti uz odelce, maleni.


Dzaba se trudis, nisi ti

Dzaba se trudis, nisi ti zokster, bez obzira sto pazis kod istog na casu, ti si Novikov.
A za maleni, baci pogled medju noge.


Serator u belom: "A za

Serator u belom: "A za maleni, baci pogled medju noge."

Zao mi je, gadi mi se da gledam medju tvoje noge. Posebno sto nema sta da se vidi.


G. Lee, samo da vas upozorim

G. Lee, samo da vas upozorim na jednu malu logicnu nedoslednost u vasoj gornjoj izjavi. Kazete: "Posebno sto nema sta da se vidi."

Pa sta i kad bi imalo? "Serator u belom", kako ste ga nazvali, ostao bi i dalje u tom slucaju Serator u belom. Dakle, nije vazno (za blog) ono sto on ima medju nogama (to se ne vidi i nije od interesa), nego ono u glavi - a to se vec vidi.

A gospodin Serator u belom u glavi ima isto ono sto i idiot Babic, novopristigli konjov HuskerDu, staro, dobropoznato fasisticko govance Cvijus, ili uvek dezurna, kao izlapela baba dosadna Dracena, Virtuelno raspricani Ananije, udbash EkipasaBanjice i mnogi drugi, svi oni sto cine sastavni deo ove nase virtuelne blog menazerije sto laju jedni na druge, jer jedni s drugima ocito ne mozemo.


G. Zokster, sasvim ste u

G. Zokster, sasvim ste u pravu. Mislim da je serator u belom samo ceznuo da svima objavi kakav raritet ima medju nogama; mislim da to, kako sa anatomske, tako i sa psiholoske strane, treba razumeti.
Na stranu sto mi je zaista tesko i gadno da pogledam medju njegove noge. No, kako god uzmete, sasvim sam siguran da u njegovoj glavi, osim zamuljane i strokave tecnosti, ne mozete pronaci nista.
Isto vazi i za Dracenu, Virtuelnog Ananija, malog nedozrelog nacistu Cvijusa i ostale sluzbenike Elektrodistribucije.
Idiot Babic je van svake konkurencije, i molio bih Vas da to primetite. Babic nije obican idiot, vec unikatni, jednojajcani idiot, drugim recima - idiot nad idiotima.


Je l ti to, kume Milutine

Je
l ti to, kume Milutine (od naopacke), radis u juhi (SUP-u)?


Quote: Što Idiot

Quote:

Što Idiot zokstere,
Milutin Bajazit... (26 Maj, 2007 - 15:18) *novo

objasni, šta je sporno u Babićevom postu!?

mene se čini da si ti sam po sebi sporan, odgovori ako znaš, i nemoj da se kačiš samnom, jer znaš da protivu mene niko nikada nije dobio duel, kako verbalni tako pisani...

ako ti to do sada nije jasno, onda šta da kažem, nisi ti odavle što bi se reklo.

nego stvarno te pitam, šta to zameraš Babiću , Civijusu, i inim komentatorima sa sličnim stavovima, pa čak i meni zameraš koješta, mada sam ja najtolerantniji Bloger na ovoj planeti.


Tražiš od zokstera nemoguće,da objasni šta je sporno u nekom postu.On ne funkcioniše u tim kategorijama,već u kontekstu vređanja,diskvalifikacije i pljuvanja po neistomišljenicima.
To je tipičan (verovatno)mladi politički jurišnik koji bi mogao da posluži u svrhu izvikivanja parola ispred zgrade Specijalnog odeljenja Okružnog suda ili za lepljenje plakata.Ali ne može da objasni šta je sporno u nekom postu,jer
je za njega svaki moj post sporan,pa me na svakoj temi naziva idiotom.
Uostalom šta očekivati od osobe koja stavlja sliku očerupanog pileta sa šibicama u kontekstu posta o spaljivanju živih vojnika u Tuzli.


Ocerupani idiot Babic.

Ocerupani idiot Babic.


Quote: Ocerupani idiot

Quote:

Ocerupani idiot Babic.
zokster (26 Maj, 2007 - 15:37) *novo

Ocerupani idiot Babic.


Zabrinut sam zbog oskudnosti tvog vokabulara.50% tvog fonda reči čini reč "idiot".Sa takvim vokabularom ne možeš čak ni lepitii plakate i uzvikivati parole po ulicama.

Nemoj više reagovati na moje postove,jer nisi na istom nivou da bi mogao polemisati sa mojim stavovima.Ja se ne raspravljam sa mladim jurišnicima političkih stranaka koji nemaju svoje mišljenje,već sa ljudima koji imaju svoj stav i argumente.

Što se tiče "očerupanosti" samo tvoje postovanje očerupanog pileta sa šibicama u kontekstu priče o živim spaljenim vojnicima u Tuzli i Sarajevu,govori dovoljno o stepenu tvoga neukusa i uopšte "čovečnosti" koji poseduješ.I odsustvu bilo kakvog smisla za humor,makar i za crni humor.


Idiot Babic: "Zabrinut sam

Idiot Babic: "Zabrinut sam zbog oskudnosti tvog vokabulara.50% tvog fonda reči čini reč "idiot".

Vise nego dovoljno za razgovor sa idiotima.

Idiot Babic.


Zoksterov smisao za humor- to babic

Postovani babicu,

mislim da ne cenite dovoljno zoksterovo suptilno komentarisanje Vaseg pristupa ovoj neugodnoj temi.

Cini mi se da je zokster, time sto je okacio sliku OGOLJENOG PAPAGAJA(pogledajte sliku pazljivije, molim Vas) hteo da Vam ukaze na utisak koji izaziva Vas ukupni angazman na vecinu tema na blogu B92.

Kad je uvideo da ga niste razumeli pribegao je eksplicitnom metodu.


smoline/novikove

gde si ti do sada, lazni naucnice iz lazne kalifornije?


Ah, Poaro, vec sam se

Ah, Poaro, vec sam se zabrinuo. Iz Vas govori Hejstings.

Ili, bolje receno, Gering.

I da dodam - kevci za nekim drugim, mala ocerupana belgijska pudlo.


"mala ocerupana belgijska

"mala ocerupana belgijska pudlo."


kakav je ovo slozna banda!

jednom pozelis dobrodoslicu svi skoce! dirljivo! dodje li tu i do ponekog snosajcica?


Dodje, kako da ne! Kao sto

Dodje, kako da ne! Kao sto si vec vise puta iskusio.


Poaro, Vi ste sasvim

Poaro, Vi ste sasvim nezasluzeno za svoj nik uzeli ime slavnog, a fiktivnog detektiva iz romana Agate Kristi. Jedini razlog ovakvoj oceni je sto ste u odnosu na Poaroa Agate Kristi uzasavajuce glupi.
Zato i Zoksterova ocena o koitusima koje ovde uporno trazite i dobijate sasvim stoji.


gde

su sad komentari zena u crnom?ovo nije tema?ili vam se ne dopada istina?i srbe su ubijali zar ne?


Za konja Husker Du

I konje su ubijali, zar ne?


kako si

ti prekekao zox?koliku potkovicu nosis?


HuskerDu

Di si, konje?


Zamjene teza i iskrivljavanje proslosti

Dakle svatko se treba obracunati sa zlocincima iz svojih redova iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Ne smije se tolerirati zlocin jer pristajanjem na to dopustamo da zlocinci zastupaju nase interese.
s druge strane izjednacavanje zlocina popularna je kartaska igra u Srbiji a sve pod geslom mi smo klali ali su i oni klali pa smo zato svi isti. No ovdje se zaboravlja jedna jako prozaicna stvar. Rat je potekao iz srbije zeljom za osvajanje tudjih prostora. Tako kad se spominju zrtve Oluje i Bljeska te Medackog dzepa ili neki drugi ne smije se zaboraviti da ti zlocini idu prvo na dusu organizatorima i provodiocima projekta Velika Srbija pa tek onda na dusu onih koji su ih pocinili. Recimo to ovako Ameri su sravnili Drezden sa zemljom no tko je odgovoran za to? Naravno Hitler. Jer da nije bilo Hitlera i njegovih zlocinackih teznji ne bi bilo niti bombardiranja Drezdena. Da nije bilo ovakvih zlocina u Visegradu ne bi bilo niti Nasera Orica. Zato se ne mogu zlocini izjednacavati a kamo li pravdati jedni s drugima. To jest u tudjim zlocinima bilo racionalnim ili iracionalnim ili kao osveta za Jasenovac ili 500 godina pod turcima ne moze biti opravdanja za ono sto je ucinjeno. Naravno da svi koji su pocinili zlocine moraju odgovarati bez obzira s koje strane i u cije ime. No ponavljam mora se znati cija je ukupna odgovornost za sve zlocine. Znaci da nije bilo Milosevica i projekta Velika Srbija na nasim prostorima ne bi bilo niti jednog zlocina to jest niti jedan cvet ne bi bio zgazen.


I jos jednom: "Rat je

I jos jednom: "Rat je potekao iz srbije zeljom za osvajanje tudjih prostora."


nikada

mi nece biti jasno da li je to bio projekat velika srbija ili projekat velika pljacka i genocid i nad svojim narodom u te svrhe.
uvek ima ludaka ( karadzic, mladic ) koji ce te ciljeve da sprovode u delo. i jos dodatnih ludaka koji ce kao oslobodioci bele tehnike, kao sto je rekao v.b. popovic, da idu i kolju ljude.
isto tako me zanima, da li bi zagovornici romanticarskih ideja ovde, isli sada u odbranu recimo, kosova?
meni je komsija radikal, kada sam ga danas pitala da li bi isao u rat, rekao: samo sa arkanom da pokrademo sta moze, ali nikako da poginem, za teritoriju me bas briga.


Srbi, ti nepopravljivi

Srbi, ti nepopravljivi romanticari!

Narocito kad je bela tehnika u pitanju.


zoxter,

bili su to i nemci. ali znate kada- u 18. veku. maloooo kasnimo.


Pa ne verujem da su Nemci

Pa ne verujem da su Nemci bas sturm und drangovali za belom tenikom i traktorima u XVIII veku.


ne,

naravno. to je bila pangermanska ideja o velicini i moci, koja je kulminirala kod hegela. mada hegel nigde nije govorio o ratovanju, nego o lukavstvu uma. filozofske ideje su cesto zloupotrebljavane kao politicke ideje, kao sto je uradila niceova sestra, kada je on polulud umro.


Nice je polulud umro, ali

Nice je polulud umro, ali sta cemo sa poluludim idiotima kao Babic koji su zivi i zagadjuju ovaj blog.

Znate kako je Nice poludeo? Posmatrao je jednog dana na ulici neku konjsku zapregu, i konjceta kako se muci u njoj, prisao mu, zaglio ga i briznuo u plac. Zatim je ostatak zivota proveo pod starateljstvom.

To su cinjenice, to se zna.

A kako je poludeo idiot Babic?

E, to niko jos ne zna.


hehe,

ne znam kako, ali znam zbog koga je nice poludeo- zbog lu salome.
a sto se tice babica- ja imam resenje. jednom sam na jednom drugom blogu pisala o tome:
sve te velike srbe, postrojiti i odvesti na jednu veliku poljanu. da ih postroje padobranci koji su bili u ratu- kao sto je bio moj brat, recimo da se napravi experiment sa poljem, nesto kao kosare, pa da ih vidimo posle mesec dana kako ce im biti.
moj brat je preziveo i zivi daleko odavde, i samo se smeje kada cuje neke odvale. nema nikakve zelje da se vraca na kosovo, kao ni jedan padobranac. vojna elita.


Basara o Ničeu

Basara je, naravno kroz sebi svojstvenu fikciju, pokušao da objasni kako je Niče poludeo kroz bolesni odnos sa Lu Salome i Rihard Vagnerom. To je roman Srce zemlje. Ali ko zna šta je tu "napakovano".


al'

su drangovali za jevrejskim zlatom u 20-om.


sto kaze narod: puste svabe,

sto kaze narod: puste svabe, sve znadu, sve imadu, samo pusku da ne dzaraju.


koji narod

to kaze?
A nisu shvabe, nego Nemci i opet ne svi.


angie,

ja cula bar od desetoro starijih ljudi. a sad sam to ironicno napisala. i naravno da ne mislim to.


SrBin

to malo shire shvata,on malko zamahne sekiricom i na prvog komshiju, zbog 15 cm medje.


Quote: zokster (26 Maj, 2007

Quote:

zokster (26 Maj, 2007 - 16:43)

Nice je polulud umro, ali sta cemo sa poluludim idiotima kao Babic koji su zivi i zagadjuju ovaj blog.

Znate kako je Nice poludeo? Posmatrao je jednog dana na ulici neku konjsku zapregu, i konjceta kako se muci u njoj, prisao mu, zaglio ga i briznuo u plac. Zatim je ostatak zivota proveo pod starateljstvom.

To su cinjenice, to se zna.

A kako je poludeo idiot Babic?

E, to niko jos ne zna.


Ja nisam poludeo čitajući zoksterove bljuvotine,što znači da nikad neću.Doduše,ja nisam čovek u rangu Ničea,ali ni zokster nije u rangu subjekta iz zaprege zbog kojeg je Niče odlepio.


babicu,

1. da li je konj subjekt?
2. a sta mislite o mom predlogu o experimentu?


Quote: babicu, zana (26 Maj,

Quote:

babicu,
zana (26 Maj, 2007 - 17:10)

1. da li je konj subjekt?
2. a sta mislite o mom predlogu o experimentu?


1.Pitajte zokstera.Inače nije reč o konju već o konjčetu,što je ogromna (filosofska) razlika.
2.Što se tiče eksperimenta,on je apsolutno nepotreban u mom slučaju.Ja sam bio u vojsci 1999 u jedinici koja je učestvovala u ratnim operacijama tako da znam šta znači braniti državu u ratnim uslovima.


nije filosofska,

nego filoZofska.
1. konj ili konjce, filozofija ne pravi tu razluku, a posebno ne ogromnu. lexika da.
2. mozda je ipak stvar licnog ukusa, da li ste bili recimo u borbama, ili ste bili kurir? mislim da li ste bili u prvim borbenim redovima, ili ste bili uz kamin. ako ste bili uz kamin, mozda vas je samo zli demon prevario?


Nice (moc), Hegel (lukavstvo uma), evo ga sad i zli demon !

Ipak, mozda da preskocimo Filozofe i da pocnemo da brojimo ovce ?
Onako, kao pred san...


A sto da brojimo ovce,

A sto da brojimo ovce, Ninoslave? Postavila je idiotu Babicu logicno pitanje, je li bio u prvim borbenim redovima ili nije "kad je branio otadzbinu na Kosovu"?


Je li okvravio ruke? je li

Je li okvravio ruke? je li ubio nekoga? Proterao? Bela tehnika? Neka prvo odgovori, pa neka onda broji ovce pred spavanje.


Mislio sam radi smirenja. Da ovce brojimo.

Znate, sumnjam da bilo ko od onih koji su ovako ili onako "branili otadzbinu na Kosovu" sada imaju miran san. Zato pomislih, daj, nek ovce broje....


ninoslave,

pre jaganjaca, nije losa ni filozofija kao instrument. ljudi se prvo ukoce pa se onda opustaju. uz ovcice.


Mozda.

Mada nije losa ni joga ili neki sport. Tako nesto.


Quote: nije filosofska, zana

Quote:

nije filosofska,
zana (26 Maj, 2007 - 18:06)

nego filoZofska.
1. konj ili konjce, filozofija ne pravi tu razluku, a posebno ne ogromnu. lexika da.
2. mozda je ipak stvar licnog ukusa, da li ste bili recimo u borbama, ili ste bili kurir? mislim da li ste bili u prvim borbenim redovima, ili ste bili uz kamin. ako ste bili uz kamin, mozda vas je samo zli demon prevario?


1.Niste mnogo upućeni u folosofiju.Ne bi Niče odlepio zbog nekog "konja","konjine" ili " kljuseta" već zbog sirotog konjčeta.
2.Bio sam u delu jedinice koja je neposredno učestvovala u ratnim dejstvima,kao klasična pešadija.Nisam bio kurir ili kuvar niti "ispred kamina".


Cega se pametan stidi, tim se lud ponosi

Hronicna dijareja Babic: "Bio sam u delu jedinice koja je neposredno učestvovala u ratnim dejstvima,kao klasična pešadija."


Quote: Cega se pametan

Quote:

Cega se pametan stidi, tim se lud ponosi
Lee Smolin (26 Maj, 2007 - 18:23)

Hronicna dijareja Babic: "Bio sam u delu jedinice koja je neposredno učestvovala u ratnim dejstvima,kao klasična pešadija."


Nemam čega da se stidim.Učestvovao sam u odbrani svoje zemlje i ponovo bih isto učinio ako bude moralo.


babicu,

vec sam ranije navela da nije zbog konjceta ili konja, samo ga je prigrlio ocajan zbog lu salome. nebitno.
posto su mi poznate te surove varijante ratovanja, rekla sam vam i kako, sta mislite o tim surovijim akcijama, specijalne jedinice i sl? je l mozete sebe da zamislite u tome?
neki moji prijatelji su bili ratu '99, ali su imali ogromne kolicine alkohola u krvi, i rat im je prosao dosta veselo. oni i nemaju nikakvu svest o ratu.


no babicu,

sto se srpska vojska povukla sa kosova kada je milosevic potpisao kapitulaciju, a da nije prvo sacekala da se goloruki narod povuce, nego ga ostavila na cedilu? repriza knina.


Kapi

ako se dobro secam Milosevic je taj potpis proglasio za veliku pobedu nad agresorima te nije ni imao potrebe da povlaci goloruki narod


radojcicic,

imala sam priliku da razgovaram sa tim jadnim ljudima izbeglim sa kosova posle kapitulacije . kazu da su im govorili da moraju tu da ostanu ,da je kosovo nashe , da ce ih nasa vojska shtititi, a onda se vojska povukla, a njih ostavila na milost i nemilost albancima.


Pa to i rekoh

nije mu islo u prilog da ih povlaci jer bi priznao poraz.
Ludak nad ludacima


kapi

kako na milost i nemilost albancinma? pa prepustio ih je zastiti najmocnije vojne sile na svetu koja je sve to radila iz humnaitranih razloga. i ciji su osnovni principi bili multieticnost, ljudska prava i demokratija ...


Kako je poludeo idiot Babic?

Idiot Babic: "Ja sam bio u vojsci 1999 u jedinici koja je učestvovala u ratnim operacijama tako da znam šta znači braniti državu u ratnim uslovima."

A znamo sad i mi kakve su posledice toga, na tvom licnom primeru.


Zaista, kako je poludeo?

Zokster: "A znamo sad i mi kakve su posledice toga, na tvom licnom primeru."

Mislim da se radi o cuvenoj jedinici koja je telepatijom pokusavala da obori avione NATO-a, a direktna posledica je ta sto su svi clanovi te grupe dobili hronicnu kvantnu dijareju.


Quote: Kako je poludeo idiot

Quote:

Kako je poludeo idiot Babic?
zokster (26 Maj, 2007 - 18:14)

Idiot Babic: "Ja sam bio u vojsci 1999 u jedinici koja je učestvovala u ratnim operacijama tako da znam šta znači braniti državu u ratnim uslovima."

A znamo sad i mi kakve su posledice toga, na tvom licnom primeru.


Gde si ti bio 1999?U nekoj mišjoj rupi?


Ne, nego u svojoj kuci, kao

Ne, nego u svojoj kuci, kao i pre i posle toga.


naravno

mami pod suknju.miseviiiiiiiiiiiiiiii


HuskerDu

Di si, konje?


Babiću

Pa jesi li je odbranio? I jesi li upucao nekoga ili još bolje recnuo? Mora da si se osećao moćno! To što normalni ljudi nisu radili ili ako jesu danas se toga stide, to ti izgleda sa ponosom iznosiš ovde. Pod uslovom da se lažno ne hvališ onim čega se normalni stide, a onda si još i bedniji. Sada su mnoge stvari u vezi tvojih postova postale jasnije.


Pre konjceta,

Nice je malko negde pokupio sifilis.
Posle konjceta je dosta lezao u krevetu.
Cuvala ga je sestra. Ponekad mu je citala
ono sto je ovaj nekad pisao. Kazu da Nice
nije mogao da prati sve te misli i ideje, ali
da mu se svidjao stil kojim su ti tekstovi pisani.
Posle je umro i nisu ga vise vidjali.


a pre sifilisa,

je itenzivno koristio svoje sive celije i probao da razume ko je i
gde se to nalazi,za razliku od mnogih koji ga pominju.


Da, mnogi koji ga pominju mozda stvarno nemaju

bas mnogo tih sivih celija ili ih ne koriste cesto....
Ali, s druge strane, ima mnogo i onih koji ga NE pominju,
a imaju mnogo sivih celija i prilicno ih koriste.
U te, uveren sam, spada i ono konjce iz price, a mozda i
neki konjcetov potomak.


shta ste

to sad rekli?


Pa, to da se slazem sa Vama da

Nicea pominju mnogi (pametni i glupi), kao sto ima i mnogo onih (pametnih i glupih) koji ga ne pominju. To je jedno.
A, drugo je da verujem da ga se konjce secalo sa ljubavlju, jer ga je Nice grlio i ljubio u oci.
I da verujem da je konjce to secanje na Nicea prenelo i na neke svoje potomke.
Eto, otprilike sam to rekao.


pa

'ajde....


hahahaha,

kao ni pjesadinca babica na kosovu....


ima li jos

zaseda po tuzli?pucaju li na vojnike jos uvek?kopa li se so?


ima vojnika, ali nema

ima vojnika, ali nema kokardi niti ce ih biti.


Quote: Zamjene teza i

Quote:

Zamjene teza i iskrivljavanje proslosti
dobronamjeran (26 Maj, 2007 - 16:13)
Dakle svatko se treba obracunati sa zlocincima iz svojih redova iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Ne smije se tolerirati zlocin jer pristajanjem na to dopustamo da zlocinci zastupaju nase interese.

Koliko ja znam u Hrvatskoj se od ukupno procesuiranih ratnih zločina samo 1.66% odnosi na Hrvate a 98.34 na Srbe.Na primer izuzetno su lako osuđeni mnogi Srbi u odsustvu na osnovu nekog posrednog dokaza da su možda viđeni negde gde se zločin desio.
Quote:

s druge strane izjednacavanje zlocina popularna je kartaska igra u Srbiji a sve pod geslom mi smo klali ali su i oni klali pa smo zato svi isti. No ovdje se zaboravlja jedna jako prozaicna stvar. Rat je potekao iz srbije zeljom za osvajanje tudjih prostora.

Rat je potekao iz niza uzroka,a ne samo iz želje da se promene
međurepubličke granice.Na primer ratu je dosta doprinelo izbacivanje Srba iz Ustava Hrvatske,te napadna ustaška ikonografija Tuđmanovog režima.Na izborima 1990 Srbi u Hrvatskoj su 90% glasali za Račanov SDP,a neka manjina i za Raškovića.Niti SDP niti Rašković nisu bili zagovornici rata.
Šta je Hrvatska učinila da pridobije Srbe-većinom glasače SDP-a i da ih učini punopravnim građanima,bilo Tuđman bilo opozicija(Račan) čiji su bili glasači na prvim višestranačkim izborima?Proglasili su ih "četnicima" i ponudili im bulevare i ulice dr.Mileta Budaka-osvedočenog ustaškog ideologa da žive u njima.
Koliko Mile Budak ima ulica koje nose njegovo ime u hrvatskoj.?Ima li Pavelić neku možda?

Quote:

Tako kad se spominju zrtve Oluje i Bljeska te Medackog dzepa ili neki drugi ne smije se zaboraviti da ti zlocini idu prvo na dusu organizatorima i provodiocima projekta Velika Srbija pa tek onda na dusu onih koji su ih pocinili.

Ubedićeš me u to ako dokažeš da je neko iz Srbije naterao hrvatske bojovnike da proteraju četvrt miliona Srba i da popale 30 000 stambenih objekata u vlasništvu Srba.Da li je neko iz Srbije sprečavao hrvatsku vojsku da poštuje prava civila i njihovu imovinu?
Šta ono Tuđman priča u onom video snimku na Brionima?Da nisu možda Srbi odgovorni i za to ili možda seksualni život cvrčaka?
Quote:

Recimo to ovako Ameri su sravnili Drezden sa zemljom no tko je odgovoran za to? Naravno Hitler. Jer da nije bilo Hitlera i njegovih zlocinackih teznji ne bi bilo niti bombardiranja Drezdena.

Nije ti dobra paralela.Hrvatski bojvnici nisu bili niti Ajzenhauer niti Montgomeri već ideološki vrlo srodni braniocima Drezdena.
Quote:

Da nije bilo ovakvih zlocina u Visegradu ne bi bilo niti Nasera Orica.

Da nije bilo Nasera Orića i njegovih zločina ne bi bilo ni Srebrenice.
Da idemo još dalje,ne bi bilo uopšte rata u BiH da Izetbegović nije povukao potpis sa Kutiljerovog plana 1992,raspisao opštu mobilizaciju i zaveo ratno stanje.
Quote:

Zato se ne mogu zlocini izjednacavati a kamo li pravdati jedni s drugima. To jest u tudjim zlocinima bilo racionalnim ili iracionalnim ili kao osveta za Jasenovac ili 500 godina pod turcima ne moze biti opravdanja za ono sto je ucinjeno.

Ti upravo pravdaš zločine ranije učinjenim.Ti delimično pravdaš zločine hrvatske vojske 1995 onim što se desilo 1991 ili 1992.No,s druge strane osuđuješ pravdanje srpskih zločina Jasenovcem i ustaškim genocidom.
U čemu je razlika između pravdanja zločina bilo Jasenovcem bilo događajima u Hrvatskoj 1991?
Ti rangiraš zločine na "sitne"-manje opasne i donekle prihvatljive i na "krupne" koji su strašni i uopšte neprihvatljivi.Rangiraš zločine po principu "ko je prvi počeo",no ako tako gledamo sve je počelo 1941 u Jasenovcu
Quote:

Naravno da svi koji su pocinili zlocine moraju odgovarati bez obzira s koje strane i u cije ime. No ponavljam mora se znati cija je ukupna odgovornost za sve zlocine. Znaci da nije bilo Milosevica i projekta Velika Srbija na nasim prostorima ne bi bilo niti jednog zlocina to jest niti jedan cvet ne bi bio zgazen.

Ne znam zbog čega su Hrvati i Muslimani ratovali više od godinu dana.Verovatno zbog Srbije.Takođe je bio i neki mini-rat u Makedoniji,naravno zbog srpske krivice.


Svaka ti cast

Odakle ti toliko strpljenja da odgovaras svima na ovom blogu?


Interesentna je i sledeca

Interesentna je i sledeca izjava Franje Tudjmana:
"Mi smo zapoceli rat, jer je to bio jedini način da ostvarimo neovisnost i stvorimo drzavu."

Pa cekajte onda, koje poceo rat?
A evo malo antologijskog objektivnog dela miroljubivosti hrvatske javnosti i drzava prema srpskome zivlju u Hrvatsko, protiv koje su se tako divljacki opirali.
Iz Hrvatskog Vijesnika, Vinkovci:
"Srbetina je vrlo kakvocno meso. Sto je zivotinja prljavija, meso je ukusnije."

A da ne spominjem cuvenog Bosiljka Misetica, potpredsednika Vlade, sa izjavom:
"Ja sada doista mrzim Srbina. Dijete od rodjenja, dakle prije nego sto nauci citati i pisati, treba nauciti tko mu je neprijatelj. A neprijatelj mu je na ovim nasim prostorima Srbin."

Dakle, naravoucenije je da je samo i iskljucivo velikosrpski nacionalizam unistio dragu lepo jugu, kao i da je samo i iskljucivo srpski nacionalizam bio prisutan na prostoru bivse nam drzave.


Babicu

svaka cast.Svaki polupismeni covek bi iz ovog teksta nesto naucio.Budimo optimisti ponudimo isti na citanje zenama u crnom.


Za konja HuskerDu

HuskerDu: "svaka cast.Svaki polupismeni covek bi iz ovog teksta nesto naucio."

Polupismen kao konj HuskarDu.


zox

vidim nista nisi razumeo.dakle ocito je da je broj tvojih potkovica daleko veci od tvoje iq.znas sta je iq?


HuskerDu

Di si, konje?


Vidim da je netko jako

Vidim da je netko jako pozorno gledao tv bastilju i vidjao ustaske bojovnike koji su nosili ogrlice od decijih prstica i svakakve druge gadarije koje su iz te tvornice/fabrike lazi sipane svaki dan. da citiram necu i ne mogu no mozete pogledati postove postovanog Kusovca on je to dosta dobro elaborirao.
Naspram svih ovih izjava koje ste naveli stoji jedna od Mirka Stankovica nakon pada Vukovara koja po svojoj grozoti nadmasuje sve ostale. Kad razgovaramo o nekim dogadjajima moramo biti koncizni i skoncentrirani te moramo pratiti traku vremena i smjestati dogadjaje u odredjeni kontekst.
Tako kad se govori o Bljesku zaboravlja se cinjenica da je dio Republike Hrvatske bio okupiran i da je autoput bio presjecen kod Okucana. A o onome sto se dogadjalo tamo pitajte danasnjeg saborskog zastupnika a tadasnjeg vodju pobunjenih gradjana Republike Hrvatske Veljka Djakulu.
Sto se tice Oluje tu je bilo nekoliko faktora:
1. Napadi na Bihac koji su prijetili da se Srebrenica ponovi ali s dosta vecim brojem zrtava. To je bio razlog presutnog odobravanja akcije od strane Amera.
2. Nepristajanje srpske delegacije na plan Z-4 i prekid pregovora u Zenevi. No svi ti prognani s tih podrucja bili su samo Milosevicevo sredstvo s kojim je radio kako je htio. Zna se da je vecina tamosnjih celnika bila pod paskom DB-a.


"No svi ti prognani s tih

"No svi ti prognani s tih podrucja bili su samo Milosevicevo sredstvo s kojim je radio kako je htio"

E pa ako ovo nisu rasisticke izjave onda stvarno...
Dobronamjerni mi sve vise smrdi na zlonamjernog.
Zar razlog necenzurisanja ovakvog govora mrznje je u cinjenici da je pripadnik naroda zapadno od Srbije?

Dobronamerni, volis Thompsonove koncerte, jel te imponiraju?


Uh bre Babiću,

pa ti kao da radiš u Vikipediji.
A el si to tamo pokupio? Milim to znanje. To je ondak skroz pouzdano.

Zaboravio si da napišeš da se i Mladić, kao i oni Škorpioni, našao u vihoru rata i da nije mogao (jadan) ni da sanja šta će ga snaći.

I da igra šah i da gaji pčele.

A Srebrenica? Za to znači kriv Orić? Vala, svaka ti čast. Prmljen si.

Hag


bratunac

bratunac.naser oric genocidno djubre i mis ispod suknje


HuskerDu

Di si, konje?


Konj HuskerDu


Slažem se sa vama

da Jasenovac i ropstvo pod Turcima ne samo da ne mogu biti opravdanje za zločine nad Muslimanima i Hrvatima, nego je reći tako nešto odvratno, cinično, nehumano, čak bolesno. Medjutim, iz istog razloga ni zločini u Višegradu ne mogu biti opravdanje za jedinice Nasera Orića da pobiju veliki broj stanovnika srpske nacionalnosti oko Srebrenice i Skelana.

Vi verovatno ne poznajete dovoljno situaciju u Srbiji čim kažete da je izjednačavanje zločina popularna kartaška igra u Srbiji. Potpuno grešite. Tu "kartašku igru" ste verovatno prepoznali u zalaganju nekih ljudi da se pomenu i srpske žrtve. Pokušaću da vam objasnim otkud takav zahtev.

Na ovim prostorima su ratovi trajali skoro 10 godina. Gradjani Srbije su svaki od njih osetili na svojim ledjima. I danas je Srbija puna raseljenih i proteranih ljudi koji žive u užasnim uslovima. Ovde skoro da ne postoji porodica koja nije doživela neku manju ili veću tragediju prouzrokovanu neposredno ili posredno ovim ratovima. Tražiti od tih ljudi da, evo već sedam godina, u svom jadu i čemeru neprekidno govore samo o žrtvama naše bivše braće, a da im se ne dopusti da ni da se sete svojih žrtava, po meni je čist sadizam. Pominjanje svojih žrtava nije isto što i izjednačavanje ili pravdanje zločina. Ako ti ljudi traže da se primeti i njihova tragedija ne znači da su automatski zaboravili tudju ili da bilo šta izjednačavaju. Većinu njih samo boli bagatelisanje njihove patnje. Istina je da su radikali ranije umeli da iznose neke minorne brojke o žrtvama u Srebrenici, ali ne toliko da bi izjednačili ili opravdali srpske zločine, nego da bi napali svoje političke protivnike demokratskog bloka da su izdajnici koji lažu na štetu svog naroda da je bilo više žrtava nego što jeste.

I konačno, ne slažem se sa vama da je Srbija započela rat da bi osvojila tudji prostor. Pretpostavljam da ste mladji čovek koji nije posmatrao početak rata uživo, nego samo na osnovu priča i propagande. Rat je započeo tako što su se posvadjale republičke komunističke elite (a posvadjale su se jer su bile toliko nesposobne, da nisu imale ni jednu drugu ideju šta bi sa svojim republikama, isto kao što se i mi ovde najviše svadjamo kad ne znamo šta bismo sa sobom i svojim životima). Multietnička vojska je bila rasporedjena po celoj bivšoj Jugoslaviji (pokoj joj duši, ne ponovila se). Prvi sukobi su se prelomili preko vojske SFRJ kojom je komandovalo predsedništvo SFRJ, dakle ne Srbija. Znači, rat je započeo tako što su paravojske Slovenije, Hrvatske, a zatim i Bosne počele sa napadima na vojsku zajedničke države. Milošević je kriv do neba svima nama, ali ne zato što je započeo rat ili osvajao teritorije, nego pre svega zato što je kao političar najveće republike bio obavezan da spreči rat kako zna i ume, a zbog svoje tuposti i nesposobnosti (a možda i neke bolesne zluradosti i ličnih interesa-opstanka na vlasti) nije. S druge strane, političke elite Hrvatske, a zatim i Bosne su, sva je prilika, imale svoje kalkulacije da će lakše doći do samostalnosti ako izbije "mali krvavi rat", kako je, kažu, rekao jedan hrvatski političar. Od projekta velike Srbije je odustala i Karla del Ponte u svojoj optužnici prema Miloševiću i ostalim srpskim političarima, a ni Medjunarodni sud pravde ga nije razmatrao kao uzrok rata ili izvršenja zločina.

Objašnjavati zločine u akcijama Bljesak i Oluja projektom velika Srbija je upravo ono protiv čega se vi ovde založiste kad su u pitanju zločini koje su počinili državljani Srbije protiv drugih etničkih zajednica: obično pravdanje zločina. Ni za čiji zločin nema opravdanja. Rat je dozvoljen u medjunarodnom pravu, ali se tačno zna šta vojska nikako ne sme i šta mora da radi da ne bi stradali civili i zarobljenici. Proganjanje, šikaniranje i ubijanje civila čak i onih koji u kolonama beže iz Hrvatskr ne može se opravdati ničim, pa ni projektom velike Srbije, čak i da je on postojao, a ponavljam, nije.

I konačno da kažem, tražiti od svakog seljaka, učitelja, lekara da prizna da je postojao projekat velike Srbije, da je ubijeno toliko i toliko ljudi, bilo bi zaista prekomeran zahtev. To bi bilo kao kad bih ja sad od vas tražila da priznate da imate tačno 4 miliona 200 hiljada crvenih krvnih zrnaca. Otkud znate, kad ih ne možete izbrojati sami, nego stručna služba mora da izvrši analizu krvi. Isto tako većina ljudi u Srbiji nema dovoljno pravničkog i političkog znanja i informacija, kao ni instrumenata da do njih doje, da bi sami procenili za šta je Srbija odgovorna, pa su prinudjeni da sačekaju odluke medjunarodnih i domaćih sudova, da ih prihvate u celosti i bespogovorno, a zatim da pokušaju da nekako žive sa tim užasnim teretom ubuduće. Medjunarodni sud pravde je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid i da je srpski režim odgovoran što ga nije sprečio, a mogao je. Tu dalje nema nikakve priče. To je tako i nema uzmicanja. Istovremeno, najvažnija obaveza srpske, kao i ostalih država bivše SFRJ je da svaki ratni zločin koji je počinio njen državljanin u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu itd. istraži do kraja, izvede počinioca pred sud, osudi ga i pobrine se da on izdrži kaznu do kraja.


Bojim se da ste prespavali početak

Dracena, kažete: "Znači, rat je započeo tako što su paravojske Slovenije, Hrvatske, a zatim i Bosne počele sa napadima na vojsku zajedničke države."

Ili smo mi ostali nešto propustili?


Šta sam propustila?

Zar napadi na vojsku SFRJ nisu počeli pre nego što su Slovenija, Hrvatska i Bosna dobile samostalnost, što će reći na još uvek zajedničku vojsku?


Koji napadi?

Molim Vas, precizirajte. U Sloveniji, u Hrvatskoj, u BiH?


Pa Dunjice,

ne moramo odmah preći na Vi, samo zato što se ne slažemo. Mislim da smo i Vi i ja samo sitni ljudi i kao takvi puke žrtve, a ne akteri.

U Sloveniji je poginulo čini mi se četrdesetak vojnika SFRJ poslatih od predsedništva SFRJ da obezbedjuju granice.
U Hrvatskoj mi pade na pamet Split. Zatim su blokirane kasarne, pa kad je trebalo vojska da se mirno povuče, bilo je napada na nju.
U Bosni su takodje blokirane kasarne, a zatim je u Sarajevu napadnuta kolona vojnika koja se povlačila i tu je izginulo dosta mladih ljudi.

Drugi će Vam to mnogo bolje objasniti, ja nisam upoznata sa detaljima, pre svega jer o samoj vojsci nikad nisam znala mnogo, niti me je interesovalo.

A sad zauzvrat precizirajte vi zašto mislite da sam ja nešto prespavala. :)

I još jedno pitanje: da bi po vama za akcije Oluja i Bljesak bile opravdane ako bi se nedvosmisleno utvrdilo da je Srbija i samo Srbija započela rat?


dracena,

pa deo gde su Slovenija i Hrvatska htele konfederaciju.


Da, Angie,

svako rešenje je bilo bolje od rata.
Medjutim, nepristajanje Srbije na kofederaciju nije izazvalo rat. Da je na čelu Srbije bio mudar čovek, on bi pregovarao o svim opcijama i postepeno bi se našlo neko rešenje. S druge strane, da su republike koje su htele samostalnost raspisale referendum i mirno sačekale medjunarodno priznanje takodje ne bi došlo do rata. Da je medjunarodna zajednica bila dosledna svojim stavovima, svejedno kakvi da su bili, takodje verovatno ne bi došlo do rata. Jedini zaključak koji ja mogu da izvučem iz svega čega se sećam jeste da je to bilo takvo zamešateljstvo, da prosto nije moguće optužiti ni jednu stranu kao jedinog vinovnika rata. I optužujem celokupnu komunističku oligarhiju za svaku prolivenu kap krvi i svaku suzu na ovim prostorima. Imali su toliku moć, a naneli su nam samo zlo.

Ponovo bih se i ovde vratila na moju osnovnu misao: ko god da je izazvao rat, NIKO nije smeo da čini zločine. To je zabranjeno u svim uslovima.


Dakle, za rat su krivi SVI,

ali NIKO nije posebno odgovoran, osim NEKIH koji su pocinili zlocine ?


Ne znam šta me pitaš?

Formalno da, dosad niko sudskom presudom nije proglašen odgovornim za početak rata u SFRJ. Mislim da se to neće ni desiti, jer bi to bilo preveliki zalogaj za svaki sud. Ni manjih zemalja, ni većih mutikaša! :)

Politički gledano, meni, kao što sam ranije rekla, jeste najviše Milošević odgovoran za sve što sam preživela, jer je on bio dužan da me zaštiti od ratova i nedaća. Takodje mislim da je onaj ko je najveći i najodgovorniji. Kad razmišljam o odgovornosti političara drugih republika, to je uvek samo u funkciji utvrdjivanja pune istine o odgovornosti srpskih političara. Kako će Hrvati oceniti Tudjmana i Bosanci Izetbegovića, njihova je stvar, ne moja.


Hvala na komentaru i odgovoru !

Pozdrav !


Za rat su svi krivi...........

Činjenica je da su se otcepljene republike osećale iskorištene od Beograda ili su ga doživljavale kao balast koji ih koči.
Činjenica da se brže razvijaju kao samostalne govori da su bile u pravu.
Činjenica je da su se svi bojali Srbije (to nikad neće priznati)i da bi rado izbegle rat ali Milošević ga je naprosto želeo. Za ostvarenje te želje zloupotrebio je Srbe izvan Srbije.
Činjenica je da je ovo glupa rasprava.


dracena dear,

znam da ti ne mislish nishta loshe,
no, odrzati konstalaciju drzave i protiv volje chlanica, takvom, kakva je bila, silom , iako si najveci i najachi u njoj i ako su svi centri moci kod tebe, je nemoguce.
Naravno da su to razni iskoristili za svoje potrebe, ali isto tako, nisu sa drugih teritorija paravojske, pod komandom i u dogovoru sa predsednikom, dolazile kod nas da "oslobadjaju".Pa kada "oslobode", onda se nenadano povuku i ostave te svoje na cedilu da beze glavom bez obzira, a ti shto su nekako uspeli da stignu i dalje su nezanimljivi za tu istu maticu.


Lepo receno !

Ali, ima i nastavak te price. Takodje tuzan. Onaj koji danas gledamo u Srbiji.


A, ne Angie,

to ja nikako nisam rekla. Ja samo smatram da su političari bili dužni da se dogovore, poštujući ustav i volju gradjana i imajući u vidu budućnost, a ne da se potuku kao pijandure u kafani.

Mi nikako da se razumemo oko toga o čemu raspravljamo? O početku rata ili o celom ratu? Na početku rata niko nije otišao u Hrvatsku i Bosnu, nego je vojska SFRJ, a ne Srbije bila zatečena tamo.

Kasniji sukobi su sasvim druga i veoma duga priča. Ponovo kažem, ne znam detalje, ali otprilike: u RSK je osnovana vojska RSK, u Bosni vojska RS, dakle ne vojska Srbije. Kako su ove vojske formirane, kako finansirane, šta je tu sve bilo, videćemo kad se završe sudjenja u Haškom tribunalu. Ne vredi sad nagadjati, jer malo pravih informacija imamo. Mada vidim da se i Haški tribunal muči oko takvih pitanja. Očigledno su ljudi sa ovih prostora majstori da naprave papazjaniju od svega i u svemu.


naravno

da civilizovana varijanta podrazumeva dogovor, ali se on, na zalost kod nas nije desio, atmosfera u drugim republikama je bila zrela za odvajanje i oni su nudili konfederaciju, a mi smo to odbili, pa su se oni drugachije organizovali, pa smo mi krenuli "da branimo",
a i, shto se vidi u dokumentarnim emisijama, koje sam ja gledala na diskaveriju, to su vodje sa raznih strana malo iskoristile i da se oko nekih stvari dogovore.


To je sad nova tema

Konfederacija je mogla da uspe samo da su republike koje se otcepljuju imale izgradjeno demokratsko uredjenje. Ali nisu. S druge strane postojala je (uglavnom opravdana) bojazan medju srpskim delom stanovništva u Hrvatskoj i Bosni da će sa slabljenjem savezne države postati gradjani drugog reda, a Hrvatska nije nudila nikakve garancije, nego je izgledalo da je (svejedno da li namerno ili nenamerno) pothranjivala ovu bojazan (ukidanje konstitutivnosti srpskom življu, simboli NDH itd.). Dakle, situacija za konfederaciju nije bila zrela, kao što ti kažeš, što ne znači da ne bi sazrela vrlo brzo da je bilo na svim stranama dovoljno ozbiljnosti. O tome ja sve vreme pričam.

Iz današnje vizure gledano, mnogo je bolje bilo da se Srbija saglasila sa konfederacijom i pripremala se za sve posledice koje su mogle iz toga da proizidju, uključujući i reke izbeglica. Ionako su posle došle. Ali od Miloševića očekivati toliku sposobnost da predvidi buduće dogadjaje bilo bi zaista neozbiljno. Kao što sam više puta rekla, on nije bio u stanju da isplanira ništa više od svog jelovnika za sutradan.


Dracena

a zasto raspravljas o necemu sto ne znas, niti te je interesovalo, ccc:-)


Oibibio,

iznela sam ono što znam, a ostale detalje ne znam, pa sam Dunjicu uputila na one koji te detalje znaju bolje od mene.

(Vrlo inteligentna primedba, moram da priznam.:)


na koljena dracena;-)

bajdvej, ovo nije bila moja opaska, Mujo iz vica mi je to dosapnuo i jos ti porucuje da JNA od 1991 nije bila vise njegova armija, odnosno od trenutka kada je pocela da se ukopava po brdima oko Sarajeva:-)


Ko na kolena?

I zašto? Nije valjda dotle došlo? Ovako stojeći se bolje vidimo. :)))

Da, Oibibio, ja sam svesna da je postojala omraza na vojsku. Ni ja je nisam mnogo volela, niti sad volim bilo koju vojsku. Ali ovde su se stvari zakuvale zbog nesposobnosti političara da rešavaju probleme. To su u suštini bili nedovršeni politikanti, samoupravljači koji ne poštuju ni zakone ni procedure, a posle se ispostavilo ni ljudske živote. Oni su bili obavezni svima nama da nas zaštite od krvoprolića, a oni su se samo bogatili i mislili kako da što duže ostanu na vlasti. A ne da dugim krizama, verbalnim, ekonomskim, a kasnije i istinskim ratovima obične gradjane dovedu do izbezumljenosti, mržnje i užasnog stradanja.


"ako ne znamo da radimo

"ako ne znamo da radimo znamo da se bijemo"


ne samo sarajeva. po brdima

ne samo sarajeva. po brdima oko tuzle takodje. kad smo mi poceli kopati 200 metara dalje pita nas oficir JNA zasto kopamo rovove, a mi njega pitamo zasto JNA kopa. on kaze da nas stite. a mi pitasmo od koga. a on kaze od nas samih. a mi kazasmo da eto i mi kopamo rovove da dok nas budu stitili da i mi njih zastitimo.


evo obibio ja znam :-)

razni politicki razlozi i dogadjaji koji su uticali na izbijanje rata su se desavali u raznim delovima bivse SFRJ. Jedan od mogucih scenarija za rasplet je i onaj sto ga je pomenula angie (sa konfederacijom) ... mada sumnjam da bi i on prosao bez ratnih sukoba.

Meni licno se svidjao (a jos uvek mi se svidja) onaj propali scenario sa Antom Markovicem posto je taj imao podrsku sveta/EU, znacio bi ekspresni ulazak u EU ... zivot bez granica, istu valutu, kontorlu pametnijih Evropljana (i NATO) nad divljim Balkancima itd ... pa valjda ne bi ni doslo do rata ...

Bilo je raznih ekscesnih situacija i ranije ... Lora, "balvani" u srpskoj krajini, eskcesi u Sarajevu na vencanju, desetine hiljada izbeglica iz istocne Slavonije(koje je i Simon Vizental navodio kao prve masovne izbeglice na poctku raspada ex-Yu) ...

Ali kad se govori o stvarnim ratnim operacijama/akcijama onda i za mene nema nikakve dileme: to su bili uvek napadi paravojnih formacija u SLO, HR i BiH na kasarne JNA ... i opkoljavanje i ubijanje neduznih 19-godisnjih klinaca-vojnika.

Evo sad vidim i Dunjicin post ... posto ona iznosi malo drugacije podatke. Naravno razlog je i to sto smo svi verovatno primali informacije iz razlicitih izvora (mada sam ja vec bio u Nemackoj). Dubrovnik je ipak kasnije bio ... za ono u Hercegovini prvi put cujem. A ona verovatno ne zna za napade na kasarne/regurte?

A "demokratski izrazena volja" ne znaci automatski pravo da se napadnu regularne jedinice u tom trenutku jedino priznate zemlje. Ciji je predsednik sve do sklapanja primirja (pola godine kasnije) bio predstavnik Hrvatske Stipe Mesic, komandant avijacije hrvatski general Zvnoko Jurjevic ... jedan od glavnih generala u generalstabu Slovenac Stane Brovet (zaboravio mu funkciju) ... i Srbin Blagoje Adzic. A komandant Armije Kadijevic - iz mesovito srpsko-hrvatskog braka koliko ja znam. Hm i odjednom je ta Armija postala neprijateljska i ostali su imali pravo da je napadnu? Pa cak i ako su imali pravo ... ipak su tim napadima zapoceli rat ... umesto da budu strpljiviji i da mozda dobiju isto preko pritiska medjunarodne zajednice ...

Ovo sve naravno nije opravdanje za kasnije zlocine ... od kojih opet svaki stoji za sebe ... i ne mogu se izjednacavati i opravdavati jedan drugim


VVasilije,

koje su to bile paravojne formacije u Sloveniji? Teritorijalna obrana?


pa ok dunjice

... kod Slovenije mogu da se slozim sa tobom da taj termin "paravojni" ne stoji :-) Mada su opet oni ti koji su pobili 40-ak neduznih vojnika (a obrnuto se nije desilo ... iako je moglo da bude znatno drasticinije izrazeno). I nije im u delokrugu "rada" bila granica ...

Ma sto se mene tice moze da se skloni oznaka "paravojna" i sa ostalih ... i da ih zovemo kako hoces. Ali oni su napadali kasarne (i vojska preko noci postala "agresor"). A u nekim slucajevima napadali i ubijali u povlacenju te vojnike. Moguce je da postoje i sa strane JNA stvari koje se ne mogu opravdati (kasnije ih je bilo sigurno).

pozz


Vasilije

pokusaj da razumijes da ostali narodi bivse juge nisu zeljeli da prihvate milosevica za predsjednika. njegovo muljanje sa preglasavanjem, sa sejdom bajramovicem, sa upadom u monetarni sistem zemlje i stampanje novcanica, da ne nabrajam dalje, dovoljno ti je da pogledas rezultat njegovog djelovanja koji je nazalost i danas prisutan u srbiji.

juga bi danas postojala da se nije pojavio milosevic, odnosno da ga sanu nije postavila da ostvari dugo sanjani san o velikoj srbiji.
sto rece jedan bloger ovdje, ovo ti je cementirano, nema vise sta da se diskutuje;-)


oibibio

... iskreno receno ja najbolje razumem da su svi narodi bivse Juge podlegli nacionalistickoj retorici svojih nacionalistickih vodja ... u raznim periodima u razlicitoj meri. Pa kao sto jedni nisu hteli Milosevica tako drugi nisu hteli, Izetbegovica, Tudjmana itd.

Najkrivlja su ova trojica, ja nemam nacin da izmerim krivicu, ali da bi ti bio zadovoljan mogu i da prihvatim da je ovaj tvoj "favorit" najkrivlji (mislim na Milosevica). Mada su ova druga dvojica imala "pismeno uverenje" da su bili u zatvoru kao osvedoceni nacionalisti jos za vreme Titovog rezima ...

A da li bi bilo rata bez Milosevica? To niko ne moze da zna sa sigurnoscu ... i postoje sigurno i drugi scenariji u stilu "sta bi bilo kad bi bilo" (ja vec pomenuo meni najblizi sa Antom Markovicem). A ja sam vec jednom pisao Dragu Kovacevicu: i sa Mahatmom Gandijem na celu Srbije ali sa Tudjmanom i njegovom pro-ustaskom retorikom (podrskom, pa i restauracijom ... i sa "hiljadugodisnjim snom") tesko mi da zamislim da bi Srbi u krajinama mirno pristali da budu deo nezavisne Hrvatske. E da je i kod njih bio jos jedan Gandi ... onda ne bi bilo rata, ali bi verovatno svi ziveli zadjedno ... i u Evropi...

pozz


VV,

mala ali bitna razlika. Tuđman je došao na vlast dve i po godine posle Miloševića a Izetbegović četiri. Da nije bilo Miloševića, ne bi bilo ni ove dvojice.

Hag

EDIT:
Inače rasprava je totalno laička, bez dokaza i argumenata. Priča se šta je ko čuo, šta ko misli, čega se ko seća... Ima sve što treba na ICTY. Samo malo pretražiti i sve je tu k'o na dlanu.


Jasna relativizatorka ...

Iako ja ovde NIKAD ne opravdavam jedan zlocin drugim ... ili bilo sta drugo relativizujem, vi mi cesto lepite takvu etiketu (ok, razumem ... nemate argumenata:-)

A ti ovde pokusavas da relativizujes/opravdas Tudjmana time sto se Milosevic "desio" pre ... sto je besmisleno. Tako se onda moze i Srebrenica ralativizovati/opravadati Oricevim zlocinima pre nje. Uostalom Tudjman je svoj "nacionalisticko-sovinisticki" posao poceo mnogo pre. A i Milosevic se na taj nacin moze "opravdati": da nije bilo najmilitantnijeg nacionalizma u Evropi (albanskog) i svega onoga na Kosovu sto se desavalo pre Milosevica, ne bi bilo ni bilo ni onog cuvenog "ne sme niko da vas bije" pa ni svega ostalog ... I onda dolazimo naravno na onu cuvenu da se na Balkanu moze opravdati sve ... samo treba dovoljno daleko otici u istoriju.

A diskusije "sta bi bilo da je bilo" i tako nemaju mnogo smisla - pogotovo ovako kako ih ti iznosis: kao tvrdnju

A rasprava jeste (bila) rasprava obicnih ljudi a ne strucnjaka. I nekih politickih aktivista kao sto si ti. Sa Dunjicom, pa cak i sa oibibiom se osecam kao da pricam sa ljudima sa kojima lako mogu da dodjem do tacke na kojoj se uglavnom razumemo. A sa tobom ima covek utisak kao da diskutuje sa masinom koja prica samo ono sto se uklapa u njen danasnji politicki program ... pa covek izgubi zelju da uopste diskutuje ...


Dracena,

ispričavam se zbog "Vi", nije bilo zbog neslaganja.

Mene je iritirala tvrdnja o PARAVOJSKAMA koje su prve napale JNA. U ovim primjerima koje si navela, se nije radilo ni o kakvim organiziranim (para)vojnim grupama. U Splitu se protest gradjana pretvorio u linč mase. U ostala dva slučaja je JNA bila ta koja je prva potegla poteze (selo Ravno u Hercegovini (naseljeno Hrvatima), "kolateralna šteta" u pohodima na Dubrovnik; "obezbjeđivanje granica" od demokratski izražene volje građana za odvajanjem od SFRJ u Sloveniji).


Dunjice,

obe moramo imati u vidu da smo u to vreme dobijale vrlo različite i vrlo filtrirane informacije.

Za ovaj izraz "paravojne" sam se dvoumila da li da napišem, budući da je od tih jedinica kasnije nastala regularna hrvatska vojska, ali s obzirom da je u tom trenutku postojala redovna vojska, nisam ih mogla drugačije nazvati nego tako, bez ikakve primese pežorativnosti.

Tačno je da je incident u Splitu izazvala masa gradjana. Ali govorila sam, ne toliko o tome ko je tačno napadao, nego da je vojska još uvek zajedničke države bila napadnuta. A kad je vojska napadnuta, ona je obavezna da se brani, htela-ne htela. Za selo Ravno nemam nikakve informacije, a Dubrovnik je usledio mnogo kasnije, pa nije mogao biti uzrok rata.

Takodje je tačno da su ove republike želele samostalnost, ali je u tom trenutku još uvek nisu dobile od medjunarodne zajednice (nebitno da li su je dobile od SFRJ). Samim tim vojska SFRJ je bila i njihova i morala da bude na tom terenu. To joj je bila dužnost.

Nisi mi odgovorila na moje pitanje. Iskreno me zanima tvoje mišljenje. Može i na e-majl.


Dracena,

kako znaš koji su bili moji izvori informacija? Ja sam od juna 91. živjela u inozemstvu i rekla bih da sam imala mogućnost da pratim informacije iz više različitih izvora nego tvoji ili moji sugrađani u svojim sredinama.

Selo Ravno je stradalo u novembru 91, u vrijeme akcija JNA i cg rezervista prema Dubrovniku. Nekako u vrijeme pada Vukovara, za koji sam ja saznala 2 dana ranije nego moji sugradjani u Hrvatskoj.

Hrvatska je u novembru 91 sluzbeno priznata od Njemacke (otuda i "Danke Deutschland!" i pojava tolikih ulica nazvanih po Hans Dietrich Genscheru u Hr danas) i Vatikana. EU je Hr priznala vec 2 mjeseca kasnije, u januaru 92.

Prisutnost JNA tih mjeseci na terenima Slovenije, Hrvatske i BiH očigledno nije bila izraz "borbe za očuvanje bratstva i jedinstva" ili zbog ugroženosti od vanjskih neprijatelja. Ja sam u proljeće 91 u rodnom Osijeku doživjela izlazak tenkova JNA na ulice kao provokaciju i manifestaciju moći. Već u to vrijeme JNA nije bila moja vojska (da budem iskrena, kao pacifistkinja, ni tada ni sada ni jednu vojsku ne doživljavam - božemesačuvaj - kao svoju).


Znam Dunjice,

ali smo sad izgubile nit razgovora. Reč je bilo o tome da li je Srbija (jedina) odgovorna za ratove u bivšoj SFRJ. Šta god da se dešavalo u novembru 91. nije moglo biti uzrok rata, pošto je on počeo čini mi se negde u maju-junu 91. (Vasilije će to bolje znati).

Kad vojska ide kroz teritoriju koju štiti ne bi smelo da bude provokacija, a pogotovu da se smatra uzrokom rata. Bez obzira šta mi gradjani osećamo o vojsci. Stalno naglašavam: da smo imali samo za nijansu sposobnije i poštenije političare, mi smo mogli glat izbeći rat, prvi ući u Evropsku Uniju i biti gospoda. Ovako kao poslednji odrapanci kaskamo za Evropom, naročito mi u Srbiji. Hrvatska se malo i otrgla, ali mi baš nikako. I Bosna krmelja, još ne može da progleda od bede i jada.


I ja mislim da je ovo o Oluji i Bljesku

van niti razgovora. razmišljala sam da li da odgovorim, jer nisam vidjela vezu s temom. Odgovorila sam da ne bi ispalo da izbjegavam nešto što bi možda, možda pomoglo razumijevanju.

Moram ponoviti: ja nisam imala osjećaj, a ni većina mojih sugrađana, da JNA štiti našu teritoriju. Od koga? Najmanje od onih koji su postavili balvane na cestama Kninske krajine i oružane grupice po prometnicama istočne Slavonije (u proljeće 91 sam često putovala na relaciji Osijek - Vukovar i znam o čemu govorim).

Ne bih se složila da vojsku ne treba provocirati "kada ide štititi teritoriju". Ja vojsku i oružje ne volim po defaultu i imam iluziju (nadam se da nije samo iluzija) da mogu iskoristiti svoje gradjansko pravo nenasilnog otpora prema onome što smatram da ugrožava moju sigurnost. Ponavljam, u to vrijeme je JNA ugrožavala moju sigurnost, a mojim srpskim sugrađanima upravo činila medvjeđu uslugu.


Pitaš me

od koga je JNA štitila teritoriju. Pa ti znaš vojsku. Ona služi da štiti teritoriju. A od koga, nije ni sama znala. Bila je predvidjena da štiti od spoljnog neprijatelja. RAzumem te kad kažeš da je nisi doživljavala kao svoju. Ali svaka država ima vojsku. Šta ćeš.

Suština je bila na drugom mestu: u dogovoru, odnosno ne-dogovoru političara. Samo paradiranje vojske ne bi izazvalo rat da su političari bili dorasli novim uslovima, okončanju hladnog rata, padu berlinskog zida itd. U tom trenutku više nisu mogli samo da se šepure po belom svetu kao Titovi puleni i izigravaju važan faktor za održanje ravnoteže blokova, nego je trebalo zapeti, raditi, učiti, ponašati se odgovorno i ozbiljno, štiti svoje gradjane i tražiti puteve za budućnost. Sve same veštine za koje oni nikad nisu ni čuli. Eto to ja mislim o uzrocima rata.

Na kraju, uzroci minulih ratova su za mene tema od drugorazrednog ili trećerazrednog značaja. Najvažnije mi je šta ćemo mi ubuduće. Imamo li mi snage da pogledamo istini u oči (svako za sebe) i da od ovog prostora napravimo udobno mesto za život ili ćemo se gledati preko nišana do kraja istorije.


JNA je već početkom 91.

JNA je već početkom 91. postala etnički čista (samo da ne navodimo ponekog Kertesa, toga ima svuda), VMA je "očišćena" od svih lekara nesrba, pa čak i od Makedonaca.
Ko bi bio lud da veruje takvoj vojsci.

Sada se završava suđenje "Vukovarskoj trojci". Treba malo pročitati na ICTY šta je JNA radila po Vukovaru i oko Vukovara. Pa taj grad je topovima, tenkovima, avionima etc. JNA sravnjen sa zemljom.

U taj "oslobođeni" Vukovar pohrlile su sve moguće protuve, u Velepromet, Vuteks, kasarnu JNA, bolnicu i ostale objekte gde su bili odvedeni Hrvati koji su se zatekli u Vukovaru posle pada grada, i svako je imao "svog" Hrvata što mu je nešto kriv (dao mu keca u školi, bio bolji u futbalu, imao lepšu ženu etc).

Glavni likovi su postali portiri, mesari u javnim kuhinjama, konobari, koji su ruku pod ruku sa oficirima JNA odlučivali o sudbini hiljada ljudi.

Nekoliko hiljada ih je dovedeno u Srbiju po raznim logorima. Nekoliko stotina ubijeno pre masakra na Ovčari.

A tek Ovčara.
Jedina ubijena žena je trudnica, peti mesec. Ubijena je tako što joj je pucano kroz vaginu. Pa je l' to taj poslovični časni srpski oficir i ta vojnička čast!?! Samo pitam.

Hag


Podmećeš, Hag, podmećeš!

Kao i uvek. Tvoji komentari upućeni meni su uvek kao slika u krivom ogledalu. Ozrikavih čitajući ih.:)
Zbog tvoje tehnologije da mi podmetneš tezu, a zatim je osporavaš kao moju, ja tebi vrlo retko odgovaram. Ne znam i svejedno mi je da li to radiš namerno ili jednostavno ne pročitaš moj komentar, uglavnom ni nadalje ti neću odgovarati dok ne počneš da korektno diskutuješ. Ovo je izuzetak koji pravim samo zato da ti pokažem na kakve konkretno poteze nećeš dobijati moje odgovore.

Vojska Srbije ni danas nije jednonacionalna, a 91. pogotovu. Dalje, ne znam ko je očišćen, a ko sam otišao (npr. svojim očima sam gledala kad su gen. Tus i još neki oficiri hrvatske nacionalnosti oteli dva Miga i sa aerodroma Ponikve u brišućem letu odleteli u Hrvatsku.).
Medjutim, kakvu važnost to sve ima za ovu raspravu? Čak i da je sve tako kako ti kažeš, a nije, to nije uzrok rata. Možda nekom posluži za izgovor, ali uzrok sigurno treba tražiti u nesposobnosti, lenjosti i bahatosti komunističke oligarhije bivše SFRJ.

Šta više, za ovu raspravu nije bitno čak ni ko je izazvao rat: zločine nije smela da čini ni jedna strana, ni jedan pojedinac.

U drugom delu svog komentara ponovo podmećeš: nabrajaš mi zločine, kao da sam ja jednom jedinom rečju ikad negirala zločine, pa mi sad, slepoj, treba pod nos gurnuti podatke da bih se uverila. Ne samo da ih nikad nisam negirala, nego se već godinama zalažem za detaljne istrage svih zločina i sudjenje počiniocima, izručivanje optuženih Haškom tribunalu, intenzivnu saradnju sa tužilaštvima i sudovima Hrvatske i BiH i sve ostale mere potrebne za rasvetljavanje po mogućstvu svake pojedinačne tragedije i svakog zločina. Što pre i što detaljnije! I to ne zato što to bilo ko od nas traži ili očekuje, nego zbog nas. Ja se za to zalažem zbog sebe same. Meni je potrebno da pouzdano, na osnovu pravosnažnih presuda, saznam šta se dešavalo u zemlji u kojoj živim, kakvi su tačno bili ljudi koji su je vodili, kako su razmišljali, kome su sve naneli patnju itd. U neizvesnosti ove vrste se ne može živeti.

Govoriš mi takodje o "časnom srpskom oficiru". To mi zvuči kao insinuacija da sam ja negde govorila o časti srpskih oficira, veličala ih i hvalila. Čime sam ja zaslužila da mi se ovako nešto pripiše?

Kamo ga ono izvinjenje? Da li smem da mu se nadam ili da budem velikodušna i pomirim se sa sudbinom da ću od tebe i ubuduće dobijati lažne optužbe?


ma dracena,

to je uobicajeni Jasnin nacin o kome ne vredi diskutovati ... kao da neko od nas ovde opravdava ratni zlocin u Ovcari pa ona oseca potrebu da ga ovde navodi ... valjda kao neki kontraargument??? Ali ona ima neki svoj (partijski) program i bas je briga ko sta prica ...

Sa Dunjicom je milina diskutovati i tesko mi je zamisliti da covek sa njom ne dodje brzo do medjusobnog razumevanja ... ako naravno stoji na slicnim antinacionalistickim i antiratnim pozicijama ... i ako mu je stalo do istine, otvoren je prema argumentima/informacijama druge osoboe a pri tom ne zastupa nijedan partijski program. Ali sa Jasnom moze doci do razumevanja samo ako se covek uclani u ETCkoaliciju:)))

Srdacan pozdrav :-)


Pozdrav i tebi, Vasilije

Slažem se što se Dunjice tiče da je sa njom milina diskutovati jer je inteligentan, borben i pošten polemičar.

Kako si ti? Kako je tvoja porodica? Kakvo je vreme tamo u N.? Ovde divan sunčan nedeljni dan. Dan za izlazak u prirodu. :)


Sve je super ...

... a tvoj savet o izlasku u prirodu isto tako ... ma ima toliko mnogo boljih stvari nego sto je ova bloga-droga:)))))


:))

:))


Dracena,

izbegavanje je obostrano. Ja ni prošli post nisam tebi uputila. Jer kad to radim, naslovim ga kao sada.

JNA je "očišćena" od nesrba i to nema nikave sumnje. Tus i još neki oficiri nisu "oteli" avione, jer to nisu bili avioni Srbije nego JNA, koja nije bila tampon zona u Hrvatskoj, što joj je bio zadatak, nego se stavila na jenu stranu i znamo koju (na primer, knjiga Kadijevića, treba je pročitati ako nisi).

Ili je možda trebalo da sednu u taj avion (Tus ili ko god)i da bombarduju svoju mamu u Vukovaru ili već gde? To bi stvarno bilo lojalno i poželjno.

VMA je takođe etnički očišćena. To znam sasvim sigurno. Imam prijatelja Makedonca koji je pred nas desetoro pričao da je sačinjen spisak svih nesrba i date su im dve mogućnosti - da sami odu ili da se penzionišu. I naravno da nije jedini koji o tome priča. Raspitaj se.

Da, vokska Srbije nije jednonacionalna ali ono je bila JNA, nije bila vojska Srbije i "očišćena" je od kadrova koji nisu Srbi. Kao što sam napisala, svako ima svog Kertesa i o tome ne pričam.

Postoji mnooogooo već pravosnažnih presuda koje belodano kažu koji i kavi grozni zločini su počinjeni.

I samo jedno pitanje - ne moraš ti da odgovoriš, može ko god želi - da li bi u Srebrenici bili pobijeni ti ljudi da su bili Srbi?

To za one koji kažu da zločin nema naciju i da je zločin zločin, što je najgora podmetačina koja se ovde plasira naširoko.

Hag

EDIT 1: Što se tiče Vukovara, znaš li koliko je oficira JNA bilo tamo (i vojske, razume se)? Ima na ICTY. Ukucas predmet - Vukovarska trojka i imaš transkript svedočenja svedoka i Tužilaštva i Odbrane.

EDIT 2: Daj da se držimo i dalje obilaženja. Podržavam kao i do sada. Zdravije je za obe.


Ne Hag,

nisam ni rekla da si mi ono uputila direktno, ali zar postoji neka razlika u tome gde si plasirala tu priču o tome kako ja ružno govorim o Čedi u svakom mom komentaru?

Ja tebe ne izbegavam, nego ti neću odgovarati da ne bih trošila vreme na uvek iste, podmetnute teme. Po ovom tvom komentaru vidim da i dalje ništa ne menjaš, što me uči da je u pitanju tvoja tehnologija, a ne nepažljivo čitanje.


Dracena,

dobro se držiš onoga - neću ti odgovarati. Jer nisi odgovorila ni na jedno pitanje iz mog posta.

Okey, svako ima svoj način.

Nije u pitanju nikakva tehnologija, nego mišljenje, moje mišljenje na osnovu mnooogooo čitanja.

Nećeš verovati, znam predmete iz Tribunala napamet. Korisno je. Bar meni.
A i gomile knjiga na iste teme čitam.

pozz

Jasna


Raduje me što čujem

da se usavršavaš u oblasti koja ti je posao. Naravno da ti je korisno i podržavam te.

Odgovaram ti zato što sam već prihvatila ovu diskusiju, a nisam od ljudi koji ne dovršavaju poslove koje započnu.

A izvrtanje reči sagovornika samo da bi se plasirali svoji stavovi jeste tvoja tehnologija. To se vidi iz svakog tvog komentara, samo ja dosad nisam čitala tvoje komentare. Jutros sam pregledala blog i vidim da ti to radiš svaki dan na svakom mestu.


E sad lazes.

Quote:
(npr. svojim očima sam gledala kad su gen. Tus i još neki oficiri hrvatske nacionalnosti oteli dva Miga i sa aerodroma Ponikve u brišućem letu odleteli u Hrvatsku.).

Ovo si izmislila jer se nije tako dogodilo. No obzirom da si napisala kako si svojim ocima to vidjela molim te napisi detaljno kada je to bilo ako ne znas tocno datum ali bar mjesec i godinu te kako su Tus i jos neki (koliko njih?) oteli avione sa aerodroma Ponikve i u brisucem letu pobjegli u Hrvatsku? Obzirom da je Tus bio umirovljen nekoliko mjeseci prije pocetka sukoba a na njegovo mjesto je dosao Jurjevic i vec u rujnu 1991 postaje nacelnik glavnog stozera HV-a to jest jos onda ZNG-a a prvi bijeg je bio iz Bihaca Rudolfa Peresina u Austriju. Dakle ti lazes da li slucajno ili namjerno ne znam cekam odgovor.


Ne ljuti se,

Dobronamjerni, nema razloga.
Zašto bih lagala? To je bio samo jedan mali primer, a navela sam baš njega, jer sam mislila da je svima odlično poznat.

Bila sam na radnom mestu (dakle, moglo je biti izmedju 7 i 15 sati) u jednoj firmi u Užicu negde u proleće 1991. (recimo april ili maj) kad su dva aviona neposredno jedan za drugim u brišućem letu preletala iznad moje glave. Sve se treslo i lomilo oko mene, a ja sam htela da ispadnem iz stolice. Ti migovi prave užasnu buku u brišućem letu, mislim mnogo veću nego NATO bombe. Nakon nekoliko sati je prostrujala vest da je neki general oteo dva aviona sa aerodroma Ponikve, a zatim je u srpskim medijima vrlo stidljivo potvrdjeno da je to bio gen. Tus. Avione videla svojim očima, informaciju čula svojim ušima, ako evtl. informacija na medijima nije bila tačna, onda pošto kupila, po to prodala.

Ali bez veze je da me hvataš u laži na primeru kojim ja i nisam htela da kažem Bog zna šta. Samo da su mnogi oficiri svojevoljno napuštali JNA. Pa to je notorna činjenica, tako da mi nisu ni potrebni neki naročiti dokazi.


Ovakve posto kupila poto

Ovakve posto kupila poto prodala lazi naslusali smo se 1991 preko previse. Od ustaskih bojovnika koje sacinjavaju kurdi, rumunji i drugi a koje nova NDH vlast placa s kunama s tavana do ustasa koji u Vukovaru rezu maloj srpskoj nejaci prstice i od tih prstica prave ogrlice evo dosli smo i do toga da je Tus koji se tada debelo spremao u mirovinu dosao i oteo 2 aviona sa aerodroma i pobjegao u Hrvatsku i to sve u proljece 1991.
Ceo svet i svi dobronamerni ljudi znaju da je prvi bijeg bio pilota u Austriju. No mozda ti mislis na nesto drugo sto bi moglo biti ali godinu dana kasnije i nisu bili generali nego dva oficira Selak i Ivandic. I nisu pobjegli u brisucem letu nego su se uspjeli odvojiti od formacije. No ako malo proguglas vidjet ces informacije o tome.
No s ovim si samo dokazala da i 16 godina nakon dogadjaja vjerujes u dezinformacije koje su ti plasirane te da nisi sklona provjeriti izvore i posumnjati u ono sto je tada objavljivano a vecina toga je bila u svrhu vodjenja specijalnog rata i dezinformiranja te je mali postotak vijesti iz tog vremena bio tocan. No to ostavljam tvojoj savijesti i nekriticnosti.
A ako nisi htjela reci bogzna sto onda najbolje suti.


Wow, koja mržnja!!!

Kao da si lično pogodjen. Da nisi ti neki general ili tako nešto.

Dva aviona jesu oteta, odletela u brišućem letu, to je sigurno, jer sam to videla svojim očima i čula svojim ušima. Da li se Tus spremao za penziju, nije uopšte bitno. Da li su informacije bile frizirane? Da, bile su, ali i u Hrvatskoj i u Srbiji. Tako da ni tvoje informacije nemaju veću validnost od mojih. Očigledno da ni ti nisi na izvoru informacija, pošto ne znaš za ova dva aviona koja su odletela direktno sa Ponikava U BRIŠUĆEM LETU, garantujem. Ti pokušavaš, zapravo, da na sitnici pokažeš kako sam ja lažljivica kojoj ne treba verovati, a sve da bi osporio ostatak onog što sam napisala.

Što bih ja pristala da ćutim samo zato da bi tebi bilo srce na mestu? Koristim svoje pravo da iznesem svoje mišljenje. Ako autoru smeta, brisaće ne pitajući ni tebe ni mene.

Ali ti se zaista ljutiš bez razloga. Polako, čoveče, ja nemam nikakav uticaj, ne pišem istoriju, ne radim u medijima. Čime te ja toliko ugrožavam? I raspitaj se još malo o dva aviona sa Ponikava. :)


dobronamjerani,

pa šta ako su i odletela!? Pa nego šta da treba da odlete. Čiji su to avioni? Da nisu srpski?
Valjda treba da poslušaju komandu JNA pa da bombarduju svoju kuću?
Nisu ti avioni bombardovali Užice, nego Vukovar.

Neizlečivo je to mišljenje da je sve bilo "naše" pa nam uzeli/oteli Hrvati/Slovenci/Albanci/Bosanci...

pozz

Jasna


Pa ništa,

napustili su JNA svojom voljom. To, i samo to.

Ali kad vas dvoje već toliko insistirate, evo još par reči o tome: avioni nisu bili srpski ali nisu bili ni Tusovi. Kad neko bez pitanja uzme nešto što nije njegovo, to se zove KRADJA (reč otmica sam upotrebila, jer nisam htela da se upuštam u svadje, pošto mi cela ta afera nije bila bitna za diskusiju). Tus je kradjom aviona počinio krivično delo. Činjenica da se kasnije ispostavilo da je strana za koju je radio pobedila u ratu ne menja kvalifikaciju njegovog dela, samo mu za to krivično delo neće biti sudjeno. Čudi me da ti koja se boriš protiv opravdavanja zločina sad nalaziš opravdanja za krivično delo koje je počinio Tus.

Kako si samo izvukla zaključak da ja mislim da je sve bilo naše? Ako ovako čitaš stručnu literaturu i materijale Haškog tribunala, teško nama!


Polupala si loncice totalno

1. Ne radi se u konkretnom slucaju uopce o Tus-u.
2. Nije bilo proljece 1991.
3. Nije bilo u brisucem letu.
4. Potpuno si pogrijesno bila obavijestena i nisi se potrudila niti nakon 15 godina provjeriti ono sto si napisala nego i dalje inzistiras na svojem vidjenju koje je totalno pogresno.
Dakle da li si ti pogledom pratila kamo su ti avioni isli? Da li si sigurna da su ta dva aviona bas na proljece 1991 pobjegli u Hrvatsku? Ocito da nisi. Ti si mozda s proljeca 1991 vidjela dva aviona koji su u brisucem letu vjezbali bojevo djelovanje i onda si povezala sa neprovjerenom pricom o tome kako je Tus u stilu ramba kad vise nikako nije mogao kao civilno lice i jos Hrvat uci na aerodrom oteo sam dva aviona i u brisucem letu pobjegao u Hrvatsku. sve fantazija do fantazije.
Ili si mozda sve to dozivjela 1992 s proljeca pa si stavila u pogresan vremenski period i onda ti se sve zbrkalo u glavi pa si umjesto Ivandica i Selaka vidjela rambo Tusa kako otima avione.
No za tvoju informaciju evo sto se stvarno dogodilo i z ustiju onih koji su u "brisucem" letu oteli dva aviona i pobjegli u Hrvatsku:
Svibanj 1992. godine: rat u Hrvatskoj je već uvelike bio u tijeku. Mnogi Hrvati, bivši kadrovi JNA, stavili su se na raspolaganje novoj Hrvatskoj vojsci. No, učiniti to kao pilot lovca JNA stacioniranog u tadašnjem Titovom Užicu možda je bilo najteže. Nije trebalo tek "preskočiti ogradu". Nakon prijašnjih preleta pilota Danijela Borovića i Rudolfa Perešina oprez unutar "vazduhoplovstva" JNA bio je povećan. Oči i uši su bile posvuda, a Ivandić i Selak nisu smjeli ništa prepustiti slučaju. No, nisu željeli otići u Hrvatsku sami, željeli su "povesti" i svoje letjelice... "Vojska je onakva kakva je bila, zapravo bila srpska, uzimala je i odvlačila sve što je mogla u Srbiju, od svih nas, i od moga ćaće koji je sve to plaćao", rekao je Selak, dodavši da je njihov odlazak imao cilj vratiti ono što je ta vojska oduzela. "Zapravo, nismo mi pobjegli, nego smo vratili naše, a pobjegli su oni", dodao je.
MiG-21 ne može se odvući kriomice. I to dvije letjelice. Naročito kad vas neprestano motre. Planiranje preleta započelo je mjesecima ranije, a postojao je i bitan uvjet koji je sve činio kompliciranijim: željeli su otići zajedno. Ivandić je još sredinom 1991. rekao Selaku "Nećeš valjda otići bez mene?" "Tada još nismo znali, ali čim je netko od pilota Hrvata prešao na drugu stranu, motrenje ostalih bilo je pojačano. Olakšavajuća okolnost je bila što smo se dobro poznavali, bili u istoj eskadrili i stanovali u istoj zgradi. Nismo odavali svoje namjere i mogli smo sve isplanirati". Obavještajci su pokušavali svašta, stavljali im doušnike kao sustanare, pokušavali ih opiti pa provokacijama izvući podatke... Nisu uspjeli iako su "imali cijeli arsenal približavanja"...
Neke otegotne okolnosti štošta su prolongirale: Ivandić je godinu dana prije preleta imao problema s požarom na avionu, a Selak je u listopadu 1991. također doživio zrakoplovnu nesreću, u kojoj su dvojica njegovih kolega izgorjela. On je jedini preživio. Zbog toga, dozvolu da opet može poletjeti dobio je tek u ožujku 1992.
Trenutak odluke došao je 15. svibnja 1992. Dio eskadrile, s osam aviona po četiri para, u kojemu je letio i Ivandić, uvježbavao je program za obilježavanje "Dana vazduhoplovstva". Jedan pilot je otpao zbog zdravstvenih problema i u posljednji letački par upao je Selak. Na planiranju leta dvojica Hrvata se nisu ni pogledala. Nisu se željeli otkriti, ali su znali da je nastupio odlučujući trenutak. Prvi je poletio Ivandić. Već je radio krug oko Srbije i imao problema s gorivom. Naime, u skladu s dogovorom čekao je Selakovu radiopotvrdu, inače potpuno regularnu, da je i on poletio. Kad je potvrda napokon stigla, Ivandić je krenuo prema Splitu. Središte Dalmacije bio je logičan, najbliži izbor. Njegov kolega se ubrzo odvojio od svog "para" i krenuo prema Zagrebu. Imao je i previše goriva. No, obojica bi, ovisno o okolnostima, sletjela bilo gdje, "pa i na autocestu, samo da je u Hrvatskoj". Obojica su sretno sletjela, Ivandić na Resnik, a Selak na Pleso.
Tek toliko da vise ne pricas izmisljene bajke.
sto se tice validnosti podataka s vremenske distance mogu se provjeriti sto ja i radim za svaki izvjestaj.
Ubuduce nemoj izlijetati s glupostima RTS-a koju smo mi zvali srpska fabrika lazi.


Pa znaš kako,

napisala sam čemu sam lično bila svedok i navela jedino objašnjenje koje sam dobila za taj dogadjaj. Niti sam vojni stručnjak, niti me je vojska ikad naročito zanimala. Ne znam šta je toliko pogrešno izneti ono što si lično doživeo i navesti objašnjenje koje si dobio uz navodjenje izvora odakle si ga dobio. To je potpuno ispravan postupak. Migovi nikad ni pre ni posle tog dana nisu preleteli Užice U BRIŠUĆEM LETU. To je strogo zabranjeno. Zato je od početka bilo logično pretpostaviti da se na Ponikvama desilo nešto neuobičajeno, pa je i objašnjenje dato u svim medijima (ne samo RTV) bilo lako prihvatiti, utoliko pre što je bilo jako stidljivo izneto kao i uvek kad je voska priznavala neki poraz.

Svojim opširnim komentarom zapravo ne osporavaš ispravnost onog što ja tvrdim, nego iznosiš novu tvrdnju da su Ivandić i Neznamkojoš "krišom i bez ovlaštenja" uspeli da odlete sa dva aviona u Hrvatsku 1992. Time što sam rekla da je Tus i Neznamkojoš oteo dva aviona 1991. ja nisam automatski isključila mogućnost da je bilo još sličnih dogadjaja. Jedini zaključak koji ja mogu izvući je da je osim ovog sa Tusom bilo još sličnih otmica aviona za koje ja nisam ni znala.

O motivima tih ljudi nemam ti šta reći. To je vaša patriotska priča i ne bih se u nju mešala: pričajte je kako najbolje umete.

Ono što je meni u ovom trenutku važno je da si ti ovim komentarom zapravo potvrdio dve moje teze:

1. vojska nije bila očišćena, tj. jednonacionalna još pre ili na samom početku rata
2. mnogi oficiri ne-srpske nacionalnosti su sami napustili vojsku

I meni je to zasad sasvim dovoljno.


Sve okolo posto kupis poto prodas

Quote:
Svojim opširnim komentarom zapravo ne osporavaš ispravnost onog što ja tvrdim, nego iznosiš novu tvrdnju da su Ivandić i Neznamkojoš "krišom i bez ovlaštenja" uspeli da odlete sa dva aviona u Hrvatsku 1992. Time što sam rekla da je Tus i Neznamkojoš oteo dva aviona 1991. ja nisam automatski isključila mogućnost da je bilo još sličnih dogadjaja. Jedini zaključak koji ja mogu izvući je da je osim ovog sa Tusom bilo još sličnih otmica aviona za koje ja nisam ni znala.

Dakle svojom ignorancijom prevazilazis samu sebe.
da li ti moram nacrtati?
Tus NIJE pobjegao nikakvim avionom i niti jedan pilot do listopada ili ako ti je draze oktobra 1991 nije pobjegao s avionom iz JNA tocka. Da li ti je sad jasno da je cijela prica iskonstruirana? Ili i dalje stojis na tome da je general Tus koji je tada bio u mirovini upao u stilu ramboa na aerodrom i oteo dva aviona s koji je u brisucem letu pobjegao u Hrvatsku a ti si sve to brizljivo pratila i biljezila? Postavio sam ti opis dogadjaja koji je vjerojatan onome cega se ti maglovito sjecas ali ti to nije dovoljno nego i dalje ustrajes na svojoj izmisljenoj prici. Ovo nema veze s politikom i medjunacionalnim odnosima i raspadom drzave ovo ima veze sa tvojim selektivnim pamcenjem i pretumbacijom dogadjaja iz jednog vremena u drugo te podsvjesno izbjegavanje suocavanja sa onim sto se stvarno dogodilo.
Dakle bijeg sa uzickog aerodroma dogodio se 15.05.1992 i pobjegli su Selak i Ivandic a opis cijelog bijega gore sam iznio a mozes ga u detalje procitati na stranicama Hrvatskog vojnika.

A sad malo o politici. Recimo ovako:
Ti i muz zivite u kuci koju ste zajedno gradili i zajednickim sredstvima opremali. Nakon dosta godina vi se posvadjate i razvedete a muz tebi ostavi dio kuce no kaze da njemu treba ostati jos soba i predsoblje pride makar to treba tebi pripasti i sav namjestaj i stvari te dragocjenosti prenese u svoj dio kuce i kaze ovo je sve od danas moje. Jednu noc ti kroz prozor dok njega nema doma jer pije po krcmama na Kipru i trosi ono sto ste zajedno stekli upadnes u njegov dio i uzmes neke stvari koje smatras da su tvoje. Da li si ti lopov? Da li imas pravo na dio imovine koji ste zajedno stjecali?
Da li je Hrvatska imala pravo na dio naoruzanja koji je posjedovala JNA? Da li je Hrvatska trebala dopustiti da ju sa svim oruzjem pregaze i nametnu Veliku Srbiju ili je imala pravo na obranu bez obzira sto se ta vojska zvala narodna no nije stitila sve narode podjednako.


Točka?

Ti to meni zapovedaš? Ozbiljno te pitam jesi li ti neki oficir?

Čekaj malo, da razjasnimo nekoliko stvari, kad već insistiraš. Kažeš:

Quote:
Postavio sam ti opis dogadjaja koji je vjerojatan onome cega se ti maglovito sjecas ali ti to nije dovoljno nego i dalje ustrajes na svojoj izmisljenoj prici.

Pitanja:
1. Zašto bi tvoja interpretacija bila tačna a moja "maglovito sećanje" i "izmišljena priča"? Ja ti lepo kažem da sam to doživela, videla i kako je interpretirano u medijima koji su mi bili dostupni, a ti me optužuješ da izmišljam ili da se tek maglovito sećam dogadjaja.
2. Da li si ti neko od Tusovih saradnika i svedok njegovog života i dela?
3. Da li si podatke koje iznosiš uzeo iz nekih izvora, iz kojih i šta ti garantuje da su ti izvori pouzdani? Ja sam svoje izvore navela, a ti svoje nisi.
4. Zašto misliš da bi meni tvoja reč bila dovoljna, kad ti ne veruješ mom opisu iz prve ruke, koji je zbog toga, verujem, daleko ubedljiviji od tvojih ljutitih komentara? Ja nisam opisala dogadjaj koji se desio u prisustvu par ljudi, pa da mogu da izmišljam šta mi padne na pamet, nego nešto što su videle i čule hilade stanovnika Užica i okoline. Ko bi se usudio tako nešto da slaže?

Dalje kažeš:

Quote:
Ovo nema veze s politikom i medjunacionalnim odnosima i raspadom drzave ovo ima veze sa tvojim selektivnim pamcenjem i pretumbacijom dogadjaja iz jednog vremena u drugo te podsvjesno izbjegavanje suocavanja sa onim sto se stvarno dogodilo.

Pitanja:
1. Sa čim misliš da ja izbegavam da se suočim? Dosad nisam imala nikakav problem sa suočavanjem.
A da jesam ekstremno nepoverljiva prema svim informacijama i pričama, jesam. Šta ćeš, naučio me život. :)
2. Po kojoj logici moje sećanje jeste selektivno, a tvoje nije?

U priču o podeli imovine JNA se zaista ne bih mnogo upuštala, koliko god živopisnim primerom bila ilustrovana. Samo bih rekla da je normalno, pravedno i pošteno da se svaka zajednička imovina nakon razlaza deli po nekim utvrdjenim pravilima. Pritom je problem oko podele vojne imovine dodatno iskomplikovan činjenicom da će sve što jedna strana dobije/uzme/otme/ukrade ili na bilo koji drugi način prisvoji upotrebiti protiv one druge. Dakle, obostrani strahovi su odigrali najznačajniju ulogu i ovde, kao što i inače u svakom ratu imaju dominantnu ulogu u odlučivanju i postupanju vojski i država. Negde sam već rekla i to da mislim da su svi sukobi, uključujući i oružane, sa vrlo malo trezvenosti i dobre volje mogli biti izbegnuti, a sad dodajem da su mi novi balkanski ratovi od početka delovali potpuno besmisleni, besciljni i unapred promašeni. A ti me sad pitaš o podeli imovine kojom je trebalo da se medjusobno istrebimo! Šta bih ti o tome mogla reći ja koja od početka pa do kraja jugoslovenske krize nisam uspela da shvatim poentu svega?

Eto, nekim čidnim sticajem okolnosti diskusija je ponovo prešla na sasvim drugi kolosek - na detalje iz prošlih vremena, kao kad diskutujem sa Dragom Kovačevićem. Mene prošlost zanima samo u onoj meri u kolikoj je važna za budućnost. Ne vidim kakvog značaja za budućnost ovih prostora ima podela vojne imovine.

Ponavljam još jednom da sam se založila samo za to da se žrtvama rata koji žive u Srbiji dozvoli da ponekad pomenu i svoju patnju, a da ne dožive da ih ućutkaju pričom kako pokušavaju da izjednače i relativizuju zločine. Zar je taj zahtev toliko prekomeran, da morate da evo već puna tri dana raznim metodama osporavate detalje koje sam usput navodila?


Posto kupis poto prodas

To je bio tvoj izvor i nisam vidio niti jedan drugi osim maglovitog sjecanja na dogadjaje koje izgleda nisi smjestila u pravi vremenski kontekst i jos si profulala za nesto vise od godine dana i na kraju kazes da ti svoje informacije provjeravas. evo na brzinu sto ce reci google na upit Selak, Ivandic:
http://forum.croplus.net/viewtopic.php?t=2447&view=previous&sid=105f9a1cb9efc3939bea6de606915834
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=25378&sid=7bfd8fd6fcb5c69b83aa0696d0836548
http://www.centardomovinskograta.hr/1992.html
http://www.hrvatski-vojnik.hr/
Na ovom zadnjem linku imas cjelokupnu reportazu sve sa slikama o tom dogadjaju koji se da ponovimo nije dogodio u proljece 1991 i nije pobjegao general Tus nego Selak i Ivandic ali 15.05.1992.
A sad da vidimo sto je s Tusom:
http://www.vojska.net/hrv/zivotopis/t/tus/anton/
Sad bih volio vidjeti tvoje izvore o tom dogadjaju i na koji si ih kriticki nacin proucila.
quote]A ti me sad pitaš o podeli imovine kojom je trebalo da se medjusobno istrebimo! Šta bih ti o tome mogla reći ja koja od početka pa do kraja jugoslovenske krize nisam uspela da shvatim poentu svega?


Dakle da je imovina ostala na jednoj strani koja bi onda po tvojem zakljucku istrijebila drugu stranu to bi bilo u redu? ako nisi shvatila tko je bjezao i s kojim avionom i kada kako bi mogla shvatiti poantu cijelih zbivanja? A poanta je u tome da je Miloseviceva kamarila htjela vladati cijelom drzavom i centralizirati zemlju te znajuci da vojska stoji iza njih nisu bili spremni na pregovore. Kako im projekat nije uspio onda su rijesili uzmak na liniju Vivovitica, Kavlovac, Kavlobag. Dakle da skratim pricu jer ju i tako vec 17 godina ne razumijes. Milosevic je krivac za krvavi raspad Jugoslavije, on je narusavao ustavnopravni poredak zemlje promjenama ustava srbije i smanjivanjem prava pokrajina. On nije bio za dogovor i odbio je konfederalni prijedlog Hrvatske i Slovenije te federalno konfederalni prijedlog BiH i Makedonije. On je upao u platni promet i uzeo 1,8 milijardi dolara, On je uveo carinu na Slovenacke proizvode 1989 i da ne nabrajam vise zakljucno: On je Hitler Balkana ili kako ga je Iglberger nazvao balkanski mesar.


Pošto kupiš, poto prodaš

Navodiš mi sve hrvatske sajtove. Što bih ja verovala da su oni manje propaganda nego srpski mediji? Ti nikako da shvatiš da je propaganda u krizama svuda ista, i u Srbiji i u Americi, pa i u Hrvatskoj. Ili misliš da je Hrvatska bolja od celog sveta u tom pogledu?

Ipak, hvala ti. Na poslednjem od ovih sajtova našla sam ono što mi je trebalo:

Iz biografije gen. Tusa:

  1. "1985. do 8. svibnja 1991. - zapovjednik JRV i PVO
  2. 21. rujna 1991. do 22. studenog 1992. - načelnik Glavnog stožera HV"

To dokazuje moju priču o avionima, jer se vreme koje sam ja navela poklapa sa karijerom generala Tusa. On je JRV napustio 8. maja 91.(a ja rekla da je oteo avione u aprilu ili maju 91.), zatim se nije spremao za penziju, nego je 21. septembra 91., postao načelnik glavnog štaba HV, e onda se tek spremao za penziju, da bi u nju otišao tek u novembru 1992.

Šuplja ti je ova pričica o meni lažljivici, Tusu penzioneru i tebi dobro upućenom. A i o ostatku bi se moglo duuuugo duuuuugo diskutovati, samo što me mrzi diskutovati o jalovoj, bednoj, promašenoj, destruktivnoj, prljavoj, a u suštini komunističkoj prošlosti od koje niko neće imati nikakve vajde. Čak nas ni kao iskustvo ne može naučiti ničem dobrom. Samo zlu, podlosti, lažima i pakosti.

Ali ti si se toliko pogubio jer si ljut, da ne shvataš da si ti sam ubedjujući se sa mnom oko aviona i datirajući daj dogadjan u 1992. pokazao još očiglednije nego ja ono protiv čega si krenuo da se sa mnom raspravljaš: da je JNA na početku rata bila multinacionalna i da je dosta oficira svojevoljno napustilo vojsku.


Posto kupis poto prodas

Tus je otisao u mirovinu koja je zapocela kako si i napisala. Onda je dosao u Hrvatsku i postao nacelnik glavnog stozera ZNG-a sto znaci Zbor Narodne Garde. Isto kao i sto je Spegelj prvo bio umirovljenik pa je nakon toga postao ministar obrane RH. No tebi su svi loncici pobrkani pa vise ne znas sto je sto. Nisi mi niti s jednim dokazom osim svoje casne pionirske rijeci dokazala da je Tus u stilu ramboa oteo avione i pobjegao u Hrvatsku a sve to u brisucem letu. To sto si ti ustvrdila naprosto nije istina i tocka. Dakle ovako:
Na pocetku oruzanih sukoba mnogi piloti hrvatske nacionalnosti stavili su se na raspolaganje ZNG-u to jest poslije HV-u. No zbog nedostatka aviona mnogi su rasporedjeni kao pjesadijski casnici a nekolicina je u Djakovu formirala zrakoplovni vod leteci na poljoprivrednim avionima AN 2. Pocetkom prosinca 1991 cetvorica je poginula iznad sela Nijemci Zivkovic, Vukusic, Plazibat, Griva. Oni su bombama prirucne izrade koje su zvali bojleri vrsili bojna djelovanja i nekoliko puta su iznad Vukovara izbacili kontejnere s medicinskom i vojnom opremom. Prvi prelet iz JNA s Mig-om bio je Rudolfa Peresina a drugi Danijela Borovica u veljaci 1992:
http://www.jutarnji.hr/komentari_i_misljenja/ispravci/clanak/art-2007,2,9,,61801.jl
Nakon toga u svibnju 1992 slijedi bijeg Selaka i Ivandica. I to je sve sto se tice preleta iz JNA sa avionima tipa Mig.
Dakle ocekujem potvrdu price iz bilo cijeg izvora o tome kako je Tus aprila 1991 oteo mig i odletio u brisucem letu u Hrvatsku. Bas me zanima da saznam nove podatke koje do sada nisam znao. Dakle bilo koji izvor s interneta koji bi potvrdio tvoju pricu. Mikrofon je tvoj.


Pošto kupiš, poto prodaš

Čekaj, Poštokupiš, ja sam napisala, odnosno prenela sa sajta koji si ti ostavio, da je Tus otišao u penziju u novembru 1992. Ti si gore tvrdio da se on spremao za penziju godinu i po ranije. Sad tvrdiš da je otišao u novembru 1992. pa se vratio i postao načelnik glavnog štaba ZNG. Pa kad je otišao u penziju? I da li to znači da su podaci na sajtu pogrešni? Kako onda ja mogu biti u pravu, kad sam ja podatak o Tusovom penzionisanju prenela sa tog sajta. Što se mene tiče, podaci sa tog sajta potpuno potkrepljuju moju priču, a ti se sad koprcaj koliko hoćeš. Za mene je ova diskusija završena.

Doduše, bila je završena i pre nego što je počela, jer su tema zločini, a ne avioni. Ovu prepisku vodim samo iz tog razloga da očuvam nit koju sam započela, a to je pravo žrtava zločina koje žive u Srbiji da iznesu svoju patnju bez bojazni da će ih neko ućutkati povicima kako je Srbija započela rat sprovodeći projekat velike Srbije, te su zato oni kao gradjani Srbije dužni da ćute o svom gubitku i bolu, jer time izjednačuju ili relativizuju zločine koje su počinili neki njihovi sunarodnici. Ni sajtove ti nikakve neću tražiti, jer bi to značilo unedogled nastavljati diskusiju koja mene ne zanima, za koju nisam stručna, a koja čak nije ni tema bloga.


Tebi izgleda treba crtati no dobro

Quote:
Čekaj, Poštokupiš, ja sam napisala, odnosno prenela sa sajta koji si ti ostavio, da je Tus otišao u penziju u novembru 1992.

Tus je otisao u mirovinu u svibnju 1991. Nakon toga dosao je u Hrvatsku i pridruzio se ZNG-u kao nacelnik glavnog stozera. To jest ponovno se aktivirao. Jel ti sad jasno? Jel trebam mozda ponoviti? Dakle prvo je otisao u mirovinu pa je dosao u Hrvatsku kao civil bez aviona i bez niskog brisuceg leta pa se onda aktivirao i postao nacelnik glavnog stozera Hrvatske vojske to jest zbora narodne garde kako se jos onda zvalo. Slicno kao sto je i general Spegelj cini mi se 1989 otisao u mirovinu iz JNA kao komandant pete vojne oblasti i onda je nakon toga postao ministar obrane te nakon toga glavni inspektor Hrvatske vojske ili slicno kao general Bobetko koji je u mirovini bio jos od 1971 pa se ponovno aktivirao i takodjer poslije postao nacelnik glavnog stozera HV-a. Da li je sad jasno ili trebam jos koji put ponoviti. Znaci Tus je otisao u mirovinu u svibnju 1991.
Ovo sto si ti napravila je podmetanje kukavicijeg jajeta i tvrdnji koje ja nisam rekao. To sto si ti pobrkala loncice i sto se vise ne sjecas sto je i kako bilo i jos ti do danas nije jasno sto se dogodilo na ovim prostorima a i dalje vjerujes da ustaski bojovnici srpskoj nejaci rezu prstice i od toga prave ogrlice i da je Rambo Tus ukrao dva aviona i u brisucem letu pobjegao u Hrvatsku to je samo tvoj problem.
Quote:
Za mene je ova diskusija završena.

Nemas argumenata i podvijas rep te se povlacis u puzevu kucicu jer jednostavno nemas niti jedan dokaz za svoje tvrdnje osim sto pokusavas izvrdati diskusiju ne zelis priznati da si nesto ili pogresno vidjela ili stavila u drugi vremenski kontekst sa drugim ljudima.
Quote:
a to je pravo žrtava zločina koje žive u Srbiji da iznesu svoju patnju bez bojazni da će ih neko ućutkati povicima kako je Srbija započela rat sprovodeći projekat velike Srbije, te su zato oni kao gradjani Srbije dužni da ćute o svom gubitku i bolu, jer time izjednačuju ili relativizuju zločine koje su počinili neki njihovi sunarodnici. Ni sajtove ti nikakve neću tražiti, jer bi to značilo unedogled nastavljati diskusiju koja mene ne zanima, za koju nisam stručna, a koja čak nije ni tema bloga.

Dakle te zrtve moraju prije svega biti svjesne tko ih je gurnuo protiv svojih susjeda i prvo nagnao da oni protjeraju preko 250 000 ljudi i onda te prostore proglase novom srpskom drzavom. Dakle glavni krivac je Milosevic kao sto je za zrtve Drezdena glavni krivac Hitler. Nakon toga krivci su oni medju redovima Hrvata koji u obrani svoje domovine nisu postivali ratno pravo i medjunarodne konvencije nego su radili na isti nacin kao i oni koji su ih napali. Te koji su to radili i one koji su im to mozda naredili treba osuditi. Tu smo potpuno jasni i danas u Hrvatskoj ne postoji niti jedna optuzena osoba a da se protiv nje ne vodi postupak ili je osudjena ili ceka sudjenje.
Quote:
Ni sajtove ti nikakve neću tražiti, jer bi to značilo unedogled nastavljati diskusiju koja mene ne zanima, za koju nisam stručna, a koja čak nije ni tema bloga.

Dakle priznajes da si nekompetentno usla u diskusiju i da si pisala o stvarima o kojima nemas pojma i koje te ne zanimaju i nisi strucna oko toga te ne mozes naci potvrdu za svoje izrecene stavove o kojima ne znas dovoljno i nisi strucna i ne zanimaju te ali si o njima ipak pisala iako nisi kompetentna? To moze znaciti samo jedno da o onome sto si pisala ne znas, ne zanima te i nisi strucna oko toga. No zasto si uopce pisala o tome?


Ne želim da se mešam

u priču o avionima (nemam nikakvih saznanja o njoj), ali ima jedno opšte mesto

Quote:
Dakle glavni krivac je Milosevic kao sto je za zrtve Drezdena glavni krivac Hitler.
koje ne stoji. Poređenje Miloševića sa Hitlerom nije baš dalekosežna paralela. Milošević nije bio mastermind pokreta koji je izazvao rat. Postojala je neformalna srpska intelektualna elita koja je našla zajednički jezik i zajednički interes u nacionalističkoj propagandi: SANU, Ćosić, Drašković, Bećković, urednici novina i televizije, novinari, književnici, svi su se oni našli na zajedničkoj platformi i pokrenuli nacionalističku lavinu. Milošević se na taj talas popeo relativno kasno, verujući da mu to može koristiti. Nikad nije bio glavni ideolog. Radovan i Biljana su, na primer, po svom političkom instinktu uvek bili mnogo bliže srcu nacionalističke struje nego Milošević. On je u suštini bio vršilac administrativnih poslova na određeno vreme za Nacionalni Pokret.

Teoriju da je Milošević bio glavni balkanski zloduh favorizuju upravo rasni srpski nacionalisti. Ako se to prihvati, 5. oktobar bi se morao shvatiti kao prelomna tačka između nacionalne i građanske Srbije. Nažalost, 5. oktobar to nije bio. Duh Nacionalnog Pokreta ostao je netaknut, kako na vlasti, tako i u opoziciji.


Slazem se s vama uz ogradu

Milosevic je zajahao nacionalistickog vraga i uzde nije do zadnjeg dana ispustao iz ruku. Po vasem mjerilu novinari i ini su takodjer bili izvodjaci radova u tom projektu a ne pokretaci projekta. No Milosevic je bio figura koja je istaknuta i koja je simbolizirala taj projekat bez obzira na to da li je on bio ideolog projekta. No kako su prilike u njemackoj kasnih dvadesetih na scenu izbacile Hitlera tako su i prilike u Jugoslaviji kasnih osamdesetih na scenu izbacile Milosevica.
No ono sto je bit onoga sto ja pisem a sto nema veze s brisucim letom je u tome za sto su krivi Milosevic i elita koja je stajala iza projekta.
Da li su krivi zato sto su rat izgubili
ili su krivi zato sto su rat zapoceli?
To je osnovno pitanje. No vjerujem da cemo se sloziti kako je na njima apsolutna krivica za tragediju nasih prostora.
Osnovni je problem sto Srbija nije prosla katarzu prociscenja od svojih grijehova sto i danas nakon 17 godina izlaze novine koje sire mrznju. Sto u skupstini sjede ljudi koji bi morali biti u zatvoru zbog poticanja na rasnu i etnicku mrznju.
Da li mozemo zamisliti da u Njemackom parlamentu 1957 sjede Gering i Gebels? Dakle pred srbijanskim narodom predstoji jedno veliko ciscenje i sto se ono prije obavi prije ce Srbija medju normalne zemlje bez opterecenja grijehova proslosti.


Ti si beskrajno uporan,

ali ti to ne pomaže. Sam si potkrepio ono što sam ja tvrdila.

Da, priznajem da nisam stručna za vojna pitanja. Ali ja nisam ni diskutovala o vojnim pitanjima nego sam samo navela primer koji sam lično doživela da bih potkrepila jednu svoju tvrdnju. Taj primer mi nakon tvog dugog izlaganja čak više ni ne treba, pošto si ti sam dao mnogo bolje dokaze od mojih da je vojska na početku rata bila multietnička i da su mnogi oficiri drugih nacionalnosti svojevoljno napustili vojsku. Ušao si u diskusiju da bi mene diskreditovao preko aviona, a onda si sam potvrdio sve ostalo što sam ja napisala. Šta ti mogu?

Da zlo bude veće, ne možeš da se obuzdaš, pa ideš korak dalje i iznosiš krajnje nehumanu tvrdnju kako civilne žrtve moraju biti svesne da je Milošević kriv za njihove patnje, a ne oni pripadnici hrvatske vojske koji su im ubili nekog člana porodice, jer su oni samo zaposedali svoju rodjenu teritoriju. Otkad civili treba da trpe posledice politike? Kako smeju da budu namerno ubijani, proganjani, šikanirani, sakaćeni iz bilo kog razloga? Zar ti nisi čuo za ženevsku konvenciju? Nisi ni svestan da si time upravo opravdao svaki zločin koji je počinjen nad Srbima, državljanima Hrvatske. Uzalud sudite počiniocima zločina, ako zločine ovako javno pravdate. Što se mene tiče, možete sve osudjene i optužene pustiti da se slobodno šetaju. Meni te presude ništa neće značiti, ako ovako kao ti misli većina hrvatskih gradjana.


Prvo izneses laz

Prvo izneses laz nakon toga tu laz iskrivljavas i obrces onda polupas loncice pa izokrenes ono sto sam ja rekao da bi potvrdila ono o cemu ne znas, nisi strucna i ne zanima te i doneses zakljucak koji nema veze s mozgom jer je napravljen od pogresnih premisa koje su postavljene danonocnim gledanjem srpske fabrike lazi pocetkom devedesetih. Nakon toga ne ponudis niti jedan dokaz i podvijes rep jer te ta diskusija uopce ne zanima no to ti nije bila zaprijeka da postavis jednu laznu obavijest o Pambo Tusu i briucem letu koji se nije dogodio u tom kontekstu ali obzirom da o tome pojma nemas niti te zanima i nisi strucna oko toga ti i dalje ustrajes u svojoj tvrdnji koja se jos od prvog odgovora koji sam ti postavio pokazala kao lazna. Makar je to tv bastilja stidljivo objavila ali ti o tome pojma nemas niti te zanima a bogme nisi niti strucna.
No s obzirom da ne znas jos uijek sto nas je snaslo to sam ti pokusao objasniti no ovaj put imas vosak u usima i ne cujes pijev sirena a ionako ne znas sto nam se dogodilo ali izgleda da te niti to ne zanima a nisi niti tu strucna pa je onda takvoj osobi koja je u naprednoj fazi autizma tesko objasniti i prodrijeti u njegov svijet koji je stvaran na bazi izvjestaja srpske fabrike lazi koja se zvala radio televizija srbije no o njoj ovaj put necu pisati treba samo pogledati temu o dodijeli nagrade Denisu Latinu i izvjestaja koji su slani za tv bastilju a vidimo da si i ti kolateralna zrtva tiz izvjestaja.
No pokusacu polagano i strpljivo.
Jel Milosevic promijenio ustav Srbije s kojim je smanjio to jest defakto ukinuo ingerencije pokrajina?
Jeste povikase radikali u skupstini.
Jeli Milosevic sa svojim mitingasima posmijenjivao sva vodstva u pokrajinama i republici crnoj gori?
Jeste povikase opet isti.
Jeli Milosevic na Gazimestanu rekao da niti oruzane bitke nisu iskljucene?
Jeste povikase
Jeli Milosevic htio uvesti promjene u ustav SFRJ po kojim bi se saveznu skupstinu biralo po principu jedan covjek jedan glas?
Jeste povikase
S time bi grubo bio narusen ustavnopravni poredak Jugoslavije i ravnopravnost ostalih republika koje jos nisu bile pod kontrolom Milosevica
Jeli Milosevic odbio konfederalni prijedlog Hrvatske i Slovenije?
Jeste
Jeli Milosevic odbio Federalno konfederalni prijedlog Bosne i Makedonije
Jeste
Jeli Milosevic poticao pobunu u Hrvatskoj?
Jeste
Jeli Milosevic poticao pobunu u Bosni?
Jeste.
Jeli Milosevic preko Badze i Frenkija prvo naoruzavao te pobunjenike?
Jetste
Ima toga jos koliko hoces mogao bih nabrajati do sutra iz cega se vidi osnovna odgovornost Milosevica (pod ovim smatram Slobu kao glavnog egzekutora u projektu koji je razradio SANU)
Znaci on je narod u krajinama potaknuo na pobunu dao im oruzje i savjet da ne moraju pregovarati sa svojim susjedima nego ih mogu slobodno protjerati ili ubiti pa smo tako u Hrvatskoj imali preko 14000 poginulih i preko 250 000 prognanih u jednom trenutku. Dakle Milosevic je pogurnuo "krajisnike" u rat i on snosi za to odgovornost. Snosi odgovornost za tu suludu ideju za koju je smatrao da moze uspjeti. snosi odgovornost za sve poginule na nasim prostorima jer da nije bilo te ideje i gore navedenih postupaka ne bi bilo niti rata i ne bi bilo zrtava.
Jeli tako?
Nije odgovori dracena, a ja dodah uzalud vam trud sviraci.
Ovo sam napisao niti sam znam zasto jer ces ti i tako to sve okrenuti i opet mi staviti u usta ono sto nisam rekao a bogme niti pomislio.
Ti ocito smatras da je osnovna greska u tome sto Milosevic nije pobijedio i sto nisu krajine posebna drzava a Hrvatska se protire koliko se vidi sa zagrebacke katedrale. E vidis dok god budete razmisljali na taj nacin dotle ne bude dobro.


Ne, Poštokupio,

mnogo puta sam ponovila da ja ne mislim da je Miloševićeva osnovna greška što je izgubio rat, nego što nije sprečio rat po svaku cenu kako zna i ume. A ako nije mogao da ga spreči, kao što je često govorio, morao je da da ostavku pusti nekog drugog da to pokuša. Medjutim ni Miloševiću ni Tudjmanu ni Izetbegoviću tako nešto nije padalo na pamet. Vlast im je bila važnija od svega na svetu.

Veći deo tvog gornjeg komentara je jedna dugačka rečenica puna raznih uvreda i diskreditacije mene kao ličnosti, a ja tebi nisam uputila ni jednu jedinu uvredu, a ni sad ti neću uzvratiti istom merom. Već sama ta nesrazmera je dovoljan pokazatelj da si ti taj koji neke važne stvari ne razume ili ne prihvata.

Ono što ja uporno na ovom blogu pokušavam da objasnim je sledeće:

  1. CIVILI I ZAROBLJENICI NE SMEJU DA SE UBIJAJU I NA BILO KOJI NAČIN ŠIKANIRAJU NI U KAKVIM USLOVIMA JER JE TO RATNI ZLOČIN.
  2. NIKAKVI POLITIČKI ILI VOJNI RAZLOZI NE MOGU BITI POVOD ILI OPRAVDANJE DA SE UBIJAJU I ŠIKANIRAJU CIVILI I ZAROBLJENICI.
  3. RATOVATI SE MOŽE I MORA BEZ ZLOČINA.
  4. AKO NEKI VOJNIK UBIJE ILI ŠIKANIRA NEKOG CIVILA ILI ZAROBLJENIKA, NJEGOV STAREŠINA JE DUŽAN DA PREDUZME ODGOVARAJUĆE SANKCIJE PROTIV NJEGA.
  5. NI JEDNA STRANA, PA NI ONA KOJA ZAISTA VODI ILI MISLI DA VODI PRAVEDAN RAT NE SME DA UBIJA I ŠIKANIRA CIVILE I ZAROBLJENIKE. TO JE RATNI ZLOČIN ČAK I AKO JE RAT PRAVEDAN.

Ne znam šta su tebe učili u toj tvojoj vojsci koju tako dobro poznaješ, ako te nisu naučili ovih nekoliko jednostavnih pravila. Takodje, ako neko toliko pametan, obrazovan i dobro upućen u vojsku kao ti ne zna ili ne prihvata ovako jednostavna pravila, onda to znači da hrvatskim vojnicima niko nije govorio o ovim odredbama, nego ih samo kljukao opravdanjima za zločine i mržnjom prema Miloševiću. I onda mi je potpuno jasno zašto su se desili zločini u Hrvatskoj.


Dracena,

citat: "RATOVATI SE MOŽE I MORA BEZ ZLOČINA."
Kako zamišljaš rat bez zločina?

citat: "ČAK I AKO JE RAT PRAVEDAN."
Kakav je to pravedan rat? Zanima me tvoje mišljenje.


Dunjice,

Zna se tačno šta je zločin, a šta ratovanje. Kad pucaš u naoružanu vojsku, to je ratovanje. Kad ubijaš civile i zarobljenike to je zločin. Ako starešina ništa ne preduzme protiv vojnika koji je ubio ili šikanirao civile ili zarobljenike, to je zločin. Nije valjda da misliš da je bilo neizbežno ubijati civile i zarobljenike? Zar nije bilo moguće preduzimati mere prema onim pripadnicima vojski koji su to mimo stroge naredbe-zabrane činili i tako preduprediti dalje zločine?

Pod pravednim ratom sam mislila na odbrambeni. Mada nisam sigurna da kategorija "pravedni rat" uopšte postoji, ali uslovno...


Dracena, rat bez zločina

NE postoji. Ta, već i vrapci na grani znaju da je u novijim ratovima (od 1.svjetskog, pa dalje) ono što se cinično naziva "kolateralnom štetom" sve veće. Broj ubijenih vojnika postaje sve beznačajniji u odnosu na broj civilnih žrtava.

Teorije o pravednom ratu su se tokom povijesti, od Cicerona pa do naših dana, mijenjale. U novije vrijeme, od 90tih naovamo, teorija pravednog rata doživljava svoju renesansu. Novim rječnikom se to naziva humanitarna intervencija. Nije šija, nego vrat.

Ako te zanima više o teorijama pravednog rata (za mene je ta sintagma suprotnost u sebi), google i wiki nude obilje izvora informacija.


Pod ratom bez zločina

Htela sam da kažem da svaka iole disciplinovana vojska mora da teži teoretskom modelu ratovanja bez zločina, sa ograničenim, isključivo vojnim (ne političkim) ciljevima, a ako se zločini ipak dese, mora da ih sankcioniše.

Slažem se sa tobom u potpunosti oko pravednog rata. I inače su sva pitanja oko rata i ratovanja strašno kontroverzna. Ma, po meni je rat obični atavizam.

(Pravo da ti kažem, nemam nerava da čitam o ratu. Ipak hvala ti na sugestiji.)


Jašta,

samo se čovjek nasekira.


Opet zamjene teza

Quote:
mnogo puta sam ponovila da ja ne mislim da je Miloševićeva osnovna greška što je izgubio rat, nego što nije sprečio rat po svaku cenu kako zna i ume.

Ne znam kako si mogla ocekivati od onoga sto je poticao rat da ga zaustavi? Dakle piromani ne gase pozar.
Quote:
CIVILI I ZAROBLJENICI NE SMEJU DA SE UBIJAJU I NA BILO KOJI NAČIN ŠIKANIRAJU NI U KAKVIM USLOVIMA JER JE TO RATNI ZLOČIN.

To i sve ono sto si napisala potpuno je tocno i smatram da svi oni koji su izvrsili te zlocine trebaju odgovarati.
No da nije bilo politike kojoj je Milosevic bio brand ne bi bilo rata, pa samim time ne bi bilo niti zlocina.
Jeli tako?
Tako je povikase.
Najzalosnije u cijeloj prici je da smo i jedni i drugi pokazali svoju bestijalnost kad nas puste s lanca moralnih kodeksa.
Ja nikako ne opravdavam zlocine koji su pocinjeni od strane hrvata jer su ti zlocini bacili veliku sjenu na opravdanu obranu od jedne zlocinacke ideje. I ponovno ponavljam zlocinci koji su pocinili zlocine trebaju biti kaznjeni.
No to tebi jos uvijek nije jasno i nakon 17 godina od pocetka krvavih sukoba. Osobno sam iskusio rat i mnogi moji poznanici, prijatelji i skolske kolege su u tom ratu poginuli. Meni je zao sto nismo mogli biti kulturni kao cehi i slovaci pa na miru naci rjesenje i dalje ostati dobri susjedi.
I da konacno razjasnimo zlocini nemaju opravdanja bez obzira tko ih pocini no mora se znati tko je zapalio sibicu na lokvu benzina.
Znam znam opet ide pjesma uzalud vam trud sviraci jer i tako i tako kad se usvoji jedno misljenje tesko je ili gotovo nemoguce razbiti taj mentalni sklop.


Ponovo Poštokupio?

Opet pokušavaš da opravdaš zločine. Misliš da je zločin prema hrvatskim civilima srpske nacionalnosti manje zločin ako se dokaže da je Milošević započeo rat? To tako ne ide, dragi moj. Ne postoji ni pravno ni moralno opravdanje za ubijanje nepokretnog starca u postelji, bebe u kolevci ili trudnice. Zver koja može da digne ruku na njih zaslužuje najgore muke i večni pakao. Ovo je moj principijelni stav. Zamisli čoveka koji sedi u avionu, gleda ispod sebe kolonu sirotinje na traktorima i onda ih zaspe bombama. Šta taj čovek nosi u srcu, a šta u glavi? Da li misliš da se on razlikuje od onog što je izveo dečake od 16-17 godina i hladnokrvno ih streljao, nenaoružane, još golobrade, paralisane i pogrbljene od užasa pred smrću? Ne veruj im kad kažu da su to radili iz patriotizma. Nema kod njih nikakvih osećanja, a pogotovu patriotizma. Sve strane u ratovima veruju da vode pravedan rat, ili bar ubede svoju javnost i vojnike u to, inače ga ne bi mogle voditi. Ali normalan i samo malo moralan čovek ne može počiniti takve strahote kakve su nedavno ovde počinjene. A ti opravdavaj te zveri uzrocima i uzročnicima rata koliko hoćeš. Ja samo znam da mene nikakav odbrambeni rat, propaganda ili naredjenje ne bi mogli naterati da počinim ni jedno od onih strašnih dela kojih smo se naslušali u prenosima iz Haga. A nisam ni naročita čistunica, ni posebno svesna ni prosvetljena, nego prosečna gradjanka. Ja ovde ne izjednačujem zločine, nego "mentalitet" zločinca. Oni su svuda isti: zveri bez srca i mozga.


Uzalud vam trud sviraci

Ja u klin ti u plocu. Ovdje se ne govori o pojedinacnim zlocinima nego o necem drugom no to tebe ne zanima nisi obavjestena i nisi strucna i jos k tomu ne znas sto se dogodilo.
Obzirom na sve to pokusao sam ti objasniti no ti si autisticna osoba kojoj do svijesti dopru samo neke iskrivljene stvari na kojima onda gradis svoja izvrtanja. Jedna mi je gospodja cestitala na upornosti pa samo zbog nje ponavljam osnovnu stvar.
U Srbiji se mora ponavljam MORA izvrsiti denacifikacija i mora se proci katarza. Na kraju te katarze i zadnjem ucitelju u Srbiji biti ce jasno sto se ovdje dogadjalo pa tako valjda konacno i tebi. Prije toga nema skidanja tereta s ledja buducih narastaja jer ce oni odrastati zatrovani daljnjim politickim zagadjivanjem u kojem se moze bez kazne lijepiti plakat s nazivom Ratka Mladica. Da je pravde i postenja te da je izvrsena denacifikacija ne bi Vucic i Nikolic slobodno setali po Beogradu.
Jeli to jasno?
A sad malo za one neljude s hrvatske strane da ti to razjasnim za sva vremena.
Njihove zlocine treba sankcionirati na najstrozi nacin. U drustvu je vec dosta sazrela spoznaja o stvarima koje su radjene i vise nije prisutno negiranje. Svi ama bas svi koji su nekog nenaoruzanog ili razoruzanog ubili ili mucili moraju odgovarati za ono sto su napravili. Ako im je netko naredio da to ucine i on mora odgovarati za to.
Jeli jasno?
Izgleda da jos nije.
Pa ponovimo oni koji su ubijali moraju odgovarati i ispastati za svoje grijehe.
Jeli sad jasno.
No to opet nije razlog da se ne kaze kako Milosevic snosi glavnu krivnju za sve ono sto je pocinjeno na ovim prostorima jer on je bio palikuca i razbijac drzave. On je urusavao pravni poredak SFRJ institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima. Nisi od njega mogla ocekivati da zaustavi rat kad je on raspirivao rat.
Jeli jasno. dakle Miloseviceva krivnja nije u tome sto nije zaustavio rat jer je on pokrenuo rat. Tocka.
Jeli to jasno?
Milosevic je kriv za sve patnje na ovim prostorima jer je on bio balkanski Hitler i kao sto je Hitler kriv za sve patnje u drugom svjetskom ratu te za smrt milijuna nijemaca koje su ubili rusi amerikanci i englezi.
Da li ti je jasna ova analogija?
Ruski vojnik je u Berlinu upao u podrum i postrijeljao desetak civila uz put je silovao i nekoliko curica. Tko je kriv? Hitler. Jer da Hitler nije zapoceo rat i pokusao osvojiti Rusiju ne bi 1945 bilo ruskog vojnika u Berlinu i oni ljudi u podrumu bi bili zivi to jest uopce ne bi morali biti u podrumu.
Naravno ja s ovim ne pravdam tog ruskog vojnika i njegov je zlocin takodjer za osudu no glavna odgovornost je bila na Hitleru pa tako i u nasem slucaju glavna je odgovornost bila na Milosevicu.
No ti to ne razumijes i tebe to ne zanima te nisi strucna za to i jos uvijek ti nije jasno i nikada ti nece biti jasno dok ne budes na bivsoj tvornici lazi gledala sto se stvarno dogadjalo i dok ti to ne dopre do tvoje autisticne svijesti.
Do tada mi uzaludan trud. Za drugoga su dunje zute.


Ti Poštokupio

Metod koji ti primenjuješ se stručno zove "trik sublimacije" što znači da kad ti ponestane argumenata prenosiš diskusiju na viši plan, ali na takav način da sve deluje isto, samo postaje potpuno fluidno. Ja sam već ranije napisala da se uzročnik ratova na prostorima bivše Jugoslavije verovatno neće nikad utvrditi, jer je u započinjanju rata bilo toliko mnogo krivaca i pomagača da to više nije moguće sagledati do kraja. Tako ćemo mi ovde i vi tamo imati prilike da do kraja istorije govorimo u opuštenoj, fluidnoj atmosferi kako je za rat odgovorna ona druga strana i da se pritom i dalje mirne duše mrzimo do iznemoglosti. Tako uljuljkani, nećemo činiti ništa da rešimo svoje medjusobne nesporazume... do prve sledeće prilike, kad će ponovo nekoj ludoj glavi pasti na pamet da započne rat, pitaj Boga oko čega.

Ti pokušavaš da opereš hrvatske političare od svake odgovornosti za rat, iako i sam znaš da nisi u pravu, da su sve strane kršile ustav koliko su mogle. Meni jeste Milošević najkrivlji za sve što sam prošla, ali tebi je kriv Tudjman, neuporedivo više nego Milošević, samo što ti to ne smeš da priznaš, možda ni sebi samom.

O denacifikaciji bi ti mogao da progovoriš neku reč i u Hrvatskoj. Npr. o skidanju šahovnice sa zastave. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog poštovanja nebrojenih i još uvek neizbrojanih žrtava iz 2. svetskog rata.

Nisi mi odgovorio šta si ti učinio da sprečiš rat. Uostalom, ti ionako ne odgovaraš ni na jedno pitanje, samo ovde koristiš priliku da plasiraš redizajniranu hrvatsku propagandu.

Tvoja uzrečica "Je li jasno" mi mnogo govori o tebi i tvom karakteru, a možda i o motivima za ovu diskusiju. Skrećem pažnju čitaocima na njenu učestalost.

I ja se pridružujem čestitkama na upornosti. Ali upornost ne može da zameni utemeljenost iznetih stavova.


Quote:O denacifikaciji bi ti

Quote:
O denacifikaciji bi ti mogao da progovoriš neku reč i u Hrvatskoj. Npr. o skidanju šahovnice sa zastave. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog poštovanja nebrojenih i još uvek neizbrojanih žrtava iz 2. svetskog rata.

Opet podmetanje kukavicijeg jajeta iz srpske fabrike lazi.
Dakle Sahovnica kao grb puno je starija nego sto su ustase. Ovakav grb koji je sada sa zoo vrtom i prvim crvenim poljem pojavio se prvi put 1990. Ako malo bolje pogledas grb SR Hrvatske takodjer ces vidjeti sahovnicu koja je u sredistu grba. Kako da ta sahovnica nije smetala. s druge strane i mi bi mogli pronaci zamjerke na stari srpski grb obzirom da je zloupotrijebljen kao cetnicki simbol u razaranju Hrvatske. Takodjer i za vrijeme drugog svjetskog rata mnogobrojni zlocini u istocnoj Bosni pocinjeni su pod kokardom.


Grb Kraljevine Jugoslavije!

Moja mama na maturskoj diplomi iz 1938. ima grb Kraljevine Jugoslavije. Na grbu se nalaze šahovnica, četiri S i ljiljan.
Pod četiri S se klalo u ovim ratovima nevišeno. To valjda nije sporno. I to je bila zloupotreba. A mi i danas imamo ta četiti S čak i na fiskalnim računima.
Inače, šahovnica NDH je imala prvo polje belo sa slovom U. Što nema izvorna šahovnica, kao ni današnja zastava Republike Hrvatske.

Hag


"Inače, šahovnica NDH je

"Inače, šahovnica NDH je imala prvo polje belo sa slovom U. Što nema izvorna šahovnica, kao ni današnja zastava Republike Hrvatske."

Sto bi nas narod rekao "sio mi ga Djura". To je isto kao sto su 4 S pod kojima se klalo u ovim ratovima polukruznog oblika, a 4 S na srpskoj zastavi trapezastog.
Sto se tice razlike direktno mozete da se uverite ovde i ovde.


Četiri S

su su zapravo 4 mlada meseca, stari ratarski simbol za 4 godišnja doba. Ona su u kontinuitetu korišćena kao državni simboli Srbije vekovima i izgubio je konkretne sadržaje, tj. ciljeve. Pod njim nikad nije vodjena zločinačka, tj. genocidna politika. Zna se ko su bili četnici: ostaci vojske stare J. koji su se odmetnuli ne priznajući kapitulaciju. Nastavili su da nose iste uniforme i na njima simbol 4s. Zato iako su četnici koji su počinili zločine nosili taj simbol (grb), on nije postao automatski simbol zločina (četnički zločini nisu bili državna politika).

Šahovnica jeste stari simbol, ali ne u kontinuitetu. NDH ga je izvukla iz istorije i uzela kao simbol svoje nacističke države. Zato ona simbolizuje nacističke i genocidne ciljeve NDH: Hrvatsku očišćenu od Srba, Jevreja, Roma. U tome je suštinska razlika izmedju 4s i šahovnice.

Sad, preuzeti ponovo šahovnicu početkom devedesetih nakon počinjenog genocida u 2. sv. ratu pod ovim istim simbolom, značilo je uspostaviti kontinuitet sa NDH, tj. sa genocidnim ciljevima.

Tudjman je sigurno znao da će šahovnica izazvati strah kod srpskog stanovništva i pobunu (on je po obrazovanju bio istoričar), pogotovu kad se krene u otcepljenje od SFRJ. Pitanje je zašto je onda morao da uzme baš šahovnicu? Zašto nije uzeo bilo koji drugi simbol (sigurno je imao na raspolaganju bar desetak drugih, neiskompromitovanih) ako je hteo da izbegne pobunu, kao što se hrvatski režim zaklinjao? Jedini mogući odgovor je: zato što namera nije bila da se izbegne, nego upravo da se izazove pobunu. Zašto? Pa dalji dogadjaji i rezultati rata nam daju odgovor.


Sve ovo oko sahovnice sto si

Sve ovo oko sahovnice sto si napisala jednostavno nije tocno. Nemam niti vremena niti zivaca da razbijam ovakvu zabludu.


Grb

"Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadesetpet crvenih i bijelih (srebrnih) polja. tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka koja se u blagom luku spaja sa lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.
Grbovi u kruni
Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu (zvijezdu Danicu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom (t.zv. "Leljiva").
Grb Dubrovačke Republike sadrži u štitu na modrom polju dvije crvene grede.
Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove (ili lavlje ili risje) glave. U jednom razdoblju hrvatske povijesti i ovaj grb je funkcionirao kao hrvatski grb.
Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu u lijevo s crvenim papcima i rogovima.
Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna na lijevo. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Grb je obrubljen crvenom crtom.
Legenda o grbu
Hrvatska ima značajnu šahovsku tradiciju. Početak pripada legendi vezanoj uz hrvatski grb, "šahovnicu". Uzorak bijelih i crvenih kvadrata (4×4) kao grb Hrvatske prvi se put pojavljuje 1508. godine na portretu Fridrika III. Habsburškog, koji je naslikao Hans Burgkmair. Na dokumentu kojim Sabor 1. siječnja 1527. godine potvrđuje izbor Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja nalazi se kompletna šahovnica s 8×8 polja. Kasnije je nastala legenda kako je hrvatski kralj Držislav (spominje se i ime kralj Suronja), zarobljen od Mlečana, igrao šahovski meč u kojem mu je protivnik bio dužd Petar II. Orseolo. Dobio je sve tri partije i time zadobio slobodu, a po nekim verzijama i vlast nad dalmatinskim gradovima. Nakon toga je stavio šahovsku ploču u svoj grb"

http://www.adriagate.com/hr/croatia/about_croatia.aspx?id=7


"dobronamjerni" (navodnici sa razlogom)

Quote:
Stjepan Mesić: "U Drugom svjetskom ratu, vidite, Hrvati su dva puta pobijedili i mi nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata - ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje... Mi nemamo pred kim šta klečati! Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata, opet s pobjednicima, za pobjedničkim stolom".

Quote:
-…Riješiti, na koji način. To je sada tema naše današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana - izgovara Tuđman rečenicu koje u haaškom tužiteljstvu drže dokazom da se na Brijunima planiralo etničko ćišćenje...Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava - čuje se na snimkama Tuđmanov glas i smijeh pri izgovaranju posljednjih rečenica.

Quote:
Milosevic je kriv za sve patnje na ovim prostorima jer je on bio balkanski Hitler

Miloševiću da dignete spomenik, odmah uz ram Banu Jelačiću, jer je on omogućio da ljudi koji su izgovarali i radili takve stvari dobiju status žrtava i svetaca. Da je Tadić izjavio nešto i približno gnusno i ljigavo kao što je Mesićeva izjava o "dvostrukoj pobjedi", ne da bi nam opet uveli sankcije, nego bi se spuštali "navy seals" iz helikoptera i je*ali svakog građanina Srbije pojedinačno. E moj "dobronamjerni", nisu ovi moji quote-ovi od pre petsto godina, naprotiv- bili su vrlo skoro aktuelni, i to više u vašoj štampi nego u našoj. Ali super ti je analogija. Znači za Jasenovac, Gradišku, jame po Hercegovini- ako to naravno poput svog predsjednika ne smatraš za "prvu pobjedu" u WW2- za sve to je kriv Hitler? Fino, i vuk sit i ovce na broju. Sva sreća pa ste u poslednjem ratu bili čisti ko jutarnja rosa. Mislim loše bi bilo za vaš imidž žrtve da su, recimo, kojim slučajem, regularne formacije hrvatske vojske ratovale u centralnoj Bosni, ne daj bože počinile neki zločinčić?
Nikada neću skapirati fasciniranost Hrvata Srbijom. Znaš kad bi, moj "dobronamjerni", mene bolelo dupe za tamo neke Srbe da imam predivnu hrvatsku obalu na par sati vožnje? Gledam onaj vaš otužni "sitkom" pod nazivom "Bitange i princeze" na b92. Mogu ti reći da sam ipak bio šokiran kako i u takvoj stupidariji stignete da potkačite Srbe i Srbiju, bar jednom u svakoj epizodi, niskim udarcima. "Gdje uopće nisu smiješni vicevi o Ciganima i Šiptarima? Pa u Srbiji", "Srpski špijun prerušen u konja na slici","srpski pornić sa koprofagijom i pissingom"... ovo sam sad izvukao tri najupečatljivija primera, koja su mi se urezala u sećanje. Ej, sitkom koji za temu ima život urbane ZG omladine, pomisio bi čovjek da više liči na "Friends" nego na neku baljezgariju koju ste snimali za vreme "domovinskog rata" (ex "smogovci u domovinskom ratu"- dobitnik mog ličnog gran prija za glupost).
Kad bih kojim slučajem upecao zlatnu ribicu, imao bih samo jednu želju: da Srbiju pokupi nekom džinovskom kašikom, odnese sa Balkana i bućne u Karipsko more. Ne zato da bismo uživali u čarima tropske klime, nego da vidim čime bi se onda siroti Hrvati bavili, da im nije Srbije. Verovatno Slovencima i Piranskim zalivom. Samo se nadam da nećete biti u situaciji kao Srbija sa Kosovom, da Vam neko uslovljava ulazak u EU otcepljenjem dela teritorije. I nadam se da Srbija ne bi likovala u toj situaciji, kao što likuje Hrvatska danas zbog Kosova. Kao što je likovala zbog izbora dr Olivera Dulića na mesto predsednika skupštine Srbije, ali im je Oli car spustio u maniru "alo, ljudi, to kod nas nije ništa nenormalno". Pitam se šta bi bilo da izaberu Srbina za predsjednika Hrvatskog sabora? "Dobronamjerni", tema bloga je zločin u Višegradu. Ne vidim da tu ima prostora za prosipanje propagande, kako "četničke" tako i "ustaške".


Quote:Pitam se šta bi bilo

Quote:
Pitam se šta bi bilo da izaberu Srbina za predsjednika Hrvatskog sabora? "Dobronamjerni", tema bloga je zločin u Višegradu. Ne vidim da tu ima prostora za prosipanje propagande, kako "četničke" tako i "ustaške".

Ja se nadam da ce doci i taj dan. Uostalom zena predsjednika Hrvatske je Srpkinja. Mnogi koji u saboru sjede van lista nacionalnih manjina takodjer su Srbi od Milanke Opacic pa na dalje. Uopce ne vidim problem da jednog dana Srbin kao gradjanin Hrvatske bude predsjednik sabora ili vlade ili i cijele drzave.
No mislim da je Dulic predsjednik skupstine zato sto je mlad i pametan covjek koji moze skupstinu pretvoriti u stvarno najvazniju instituciju u drzavi.
Obzirom da si me podsjetio teme ovog topica evo iz jedne knjige doktorice Svetlane Broz bas o Visegradu i onome sto se tamo dogadjalo. Naziv njezine knjige je Dobri ljudi u vremenu zla:
http://www.svetlanabroz.info/Broz/indexba.php?lok=goodPeople&dio=excerpts&poddio=please


nadaj se "dobronamjerni"

Quote:
Ja se nadam da ce doci i taj dan

Sorry, ali kod nas je taj dan već došao. Kako to onda Srbima treba "denacifikacija" kad čak ni Radikali nisu, iako su izneli tonu zamerki na račun dr Dulića, zamerili njegovu nacionalnu pripadnost? Ej, radikali- nacisti, fašisti, recidivi mračne prošlosti ili kako ih već sve ne zovu. Isti radikali su, takođe ne tako davno, porodicu ministarke Ivane Dulić Marković nazivali ustašama u skupštini. Vidiš kako su ti primitivci, fašisti itd. vrlo brzo "kulturološki evoluirali" pa naučili šta sme a šta ne sme. A Vi se "nadajte" da će doći dan kada neće svaki Srbin koji se javi za reč u Hrvatskoj biti optužen za ratne zločine. Gledamo skoro nekog nesrećnika, zaboravih mu ime, koji je bio pre rata u SDS pa se posle priklonio Raškovićevoj frakciji, pa bio zatvaran u RSK kao hrvatski, američki i ko zna čiji špijun. Sad kao osniva neku srpsku stranku u Hrvatskoj. Gostuje u emisiji kod nekog šatro finog kulturiška novinara koji je za desetak minuta razgovora stigao pet puta da ga upita: "Da li ste Vi četnik?", "Pa dobro, da li ste Vi IPAK četnik?"... urnebes. Otuda mi nije jasna "moralna visina" sa koje bi neko iz Hrvatske trebalo na tu temu da soli pamet Srbima. Kad uhapsite one likove što su popeli psa na starca (kakav morbidan um tako nešto smisli???) ili zaklali ovog nesrećnika sinoć, kad bar ta dva zločina neko reši u Hrvatskoj, pa onda prozivajte i Srbiju i Miloševića i "nacificirane" Srbe koliko Vam volja.
Što se tiče Višegrada- prave teme ovog bloga- ja nisam čitao knjige o tome, čitao sam svedočenja od kojih mi je pozlilo. Spaljivanje staraca, egzekucije na mostu, i čuo još gore privatne "off the record" priče. Ne znam koliko je ljudi ubijeno ali već X puta smo zaključili da je isto 3, 30, 300 ili 3000.


...

izvinite, a zbog chega je bitno to "tko je zapalio shibicu na lokvu benzina"?
hocu reci, naravno da je bitno, ali se mora zakopati mnogo dublje, ispod josh ne sasvim zarasle pokorice poslednjih oruzanih obrachuna iz 90-ih: ne bi li stekli uvid, i samim tim, bolje shvatanje povijesne balkanske septichke jame i izashli na kraj sa groznim posledicama juznoslovenkog ujedinjenja zasnovanom na laznom trijumfu iz 1918 (iako je programatski zahtev za proshirenjem bilo kakve- trijalistichke, unionistichke, centalistichke, madzaronske, hrvatske, juznoslavenske- slobode nosio u sebi kakvu-takvu formulu za samoodredjenje naroda, i ona je egzistirala nesumnjivo, pa kada je vec postajala, po Hegelu, nije bila glupa, jer je inache, dakako, ne bi ni bilo).

jugloslovenska ideja sazreva u eri malogradjanskih integracija iz 80-ih. godina 19.veka. jugoslavenstvo u hrvatskoj stvorilo je kvazinaprednu legendu o bogatoj kulturnoj proshlosti nashih naroda, i tu je pochelo ono fatalno malogradjansko skretanje sa puta neposredne stvarnosti u romantichne iluzije o Djakovu, o Unifikaciji Crkava i o Solovjovu. glavni ralog za to skretanje su elementi straha pred propashcu, ochaja nad otvorenim pangermanskim, panaustrijskim, madzarskim i italijanskim opasnostima, uvek spremnih da progutaju vashu "bioloshku supstanciju". na drugoj strani Dunava u to vreme imamo pijemontistichku, obrenovicesvku Srbiju- samu po sebi slabu seljachku i zaostalu zemlju, simboliziranu biografijom Djure Jakshica, slomom Laze Kostica, prvo begom i onda jalovom smrcu Streijinom u Vrshcu, tragichnom smrcu mladica Svetozara Markovica, opusom Vojislava Ilica, kome je jedini ideal bio bio da postane korektore drzavne shtamparije! JJ Zmaj je zaludno moljakao za srpsko (srbijasnsko) drzavljanstvo, Svetototar Miletic poludeo, a sve biografije od Pere Todorovica pa do radiklaskih prvaka (Pashicevih), od beogradskih kazamata pod Aleksandrom Kardjordjevicem 1848. do stradanja Vuka i Domanovica "Stradije", samo su ilustracije za insufijsenciju obrenovicevske Srbije. ona je do danas opstala, ta sushichavost na drzvanom nivou, i to je evidentno. imamo dakle dva naroda koji iz ochaja siromashtva padaju jedan drugom u zagrljaj, misleci kako ce se time nekim chudom izvuci iz bede- shto je delimichno i bio sluchaj- ali, ochigledno nedovoljno.

? kako se iskreni osecaji pozitivnog uzbudjenja zbog ujedinjenja pretvaraju u svoju vlastitu negaciju, kako od osecanja ponizenja nastaje osecaj mrznje, i kako se na negativan pritisak gluposti i nasilja odgovara josh glupljom i i mrachnijom mrznjom, kako slepe snage stihijski rastu u geometrijskom progresu, (da bi nekoliko puta bile privremeno ugushene) mozemo izravno da pratimo jugoslovenskom primeru ; kako ovi fetishizmi postaju u rukama "rodoljuba-profesionalaca" sredstvom zarade, kako varalice, lazljivci i sharlatani igraju uloge vozdova narodnih, kako se iz ozbiljnih stvari oko "patriotizma" radja retorika gluposti i kriminala, kako pojam "domovine" klizi sve desnije, kako se iz osecaja resantimana radja konrarevolucija, o tome nam slikovito prichaju chavke nad truplima i gavrani na patriotsko-nacionalistichkim bojishtima, preko kojih su prohujale tolike izgubljene bitke.

ako zelimo da shvatimo i delimichno raskrinkamo odgovorne za sve shto se na Balkanu desilo po Gabrijelovom principu (od Gavrila Pricipa) moracemo da zakopamo mnogo dublje nego shto to ovde sada chinite. kraj 19. veka, recimo, odluchujuce utiche na nemili ishod (godine raspleta-sic!) od 100 godina kasnije i chvrsto drzim da je za razumevanje "kako je sve ovo danas moguce?" zahvalnije baviti se upoznavanjem gorepomenutog, kako ce se kasnije videti-sudbonosnog perioda prevrata u svesti naroda, njegovog samo-odredjenja i -shvatanja, sa ovih, nashih prostora.

izvinite na duzini ovog osvrta, ali jednostavno o ovim stavrima se ne moze govoriti kratko, tj. shturo.


Dracena, ako ipak pročitaš!

Ovo je u ovom kontekstu apsolutno savršeno:))

Quote:
Kad neko bez pitanja uzme nešto što nije njegovo, to se zove KRADJA

Da je Tus ili bilo ko tražio, dali bi mu sigurno. Nepotrebno se izložio krivičnom delu: )))

Nema veze, jako je duhovito. Samo da je čovek tražio!

Hag


Ma ti Jasna ponovo podmećeš

Šta se mene tiče vojna imovina i ko je kome šta uzeo i ko je čime koga ubijao? Kao divlje zveri su se obrušili jedni na druge, izbezumljeni od mržnje i ludila izgubili svaki orijentir i sad kad je došlo vreme da moraju da se otrezne i shvate šta su poradili, oni pokušavaju da nadju opravdanja za svaku glupost i gadost koju su počinili. A ti im u tome pomažeš pravdajući otmicu aviona time što je JNA prisvojila sve za sebe! Ne zamajavaj me sa tim, 'leba ti. Muka mi je od svih njih i njihovih mudrolija kojim su nas vratili u kameno doba, a sad mi prosipaju nauku o uzrocima i detaljima njihovog bednog, prljavog, divljačkog rata. I ja sad treba da pristanem da zajedno sa tobom i sa njima čeprkam po površini i pričam o otmici aviona, pravdam je ili osudjujem. Kao da bi se stvari odvijale drugačije da niko nije oteo ni jedan avion ili da je oteo 10. Ili da je JNA pravedno podelila imovinu. U svakom slučaju bi nastala klanica. Da li bi pobedila ova ili ona strana, po meni je od manjeg značaja. Ljudi, grdjani ovih prostora bi jednako postradali. Političari su bili dužni da služe gradjanima, a oni su ih svojim vojskama zavili u crno. Patnje koje su ljudi doživeli je trajno breme ne samo za ovu, nego i za sve buduće generacije. A vi mi ovde fokusirate avione, jer još uvek ne možete da se suočite sa dimenzijama katastrofe koja još uvek nije završena! Da mogu, dala bih sve avione ovog sveta da vratim jedan jedini mladi život.