Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Demaskiran!

What's behind the mask, sorry I ever askedWhat's behind the mask, sorry I ever askedStrip retko dospeva u prave, zvanične vesti (ako ne računamo zezanje u Danskoj, a ne računamo, jer se nije radilo o stripu, iako su ga mnogi pogrešno predstavljali kao takvog). Još ređe iz čisto stripovskih razloga.

Poslušajte svi. Piter Parker, mladić koji u slobodno vreme oblači crveno-plavi kostim Spajdermena da bi izvodio akrobacije po menhetnskoj džungli (i usput se borio protiv zločina), više nije anoniman.

Nema većeg ogoljavanja za kostimiranog superjunaka od javnog svlačenja maske, pa tačno da ga uhvate sa spuštenim pantalonama. Ovaj, helankama.

Kreativni tim stripovske imperije Marvel iza ovogodišnjeg glavnog crossover-događaja po imenu Civil War (priča ukrštena u više zasebnih naslova) smislio je kako našim junacima da zaprži čorbu. Naime, nakon tragičnog događaja sa mnogo kolateralne štete koji su izazvali klovnovski superjunaci (stvoreni za potrebe reality show-a), Kongres i zabrinuta javnost zatražili su od pravih heroja da otkriju svoje identitete i stave se u službu vlasti. Deo njih, slobodno možemo reći patriotski, na čelu s Ajronmenom, odmah pristaje, dok se drugi, sticajem okolnosti vođen Kapetanom Amerikom, opire, smatrajući da država od njih traži previše (naročito jer im tako ugrožava bezbednost).

Eto pravog malog građanskog rata među superherojskim svetom. Neka neko sada kaže da stripovi u međuvremenu nisu odrasli.

I u sklopu tih dešavanja, Spajdermen se razotkrio u velikom stilu... na konferenciji za štampu.

Ideja uopšte nije nova: desila se već skoro svakom junaku, u ovom ili onom obliku, samo što su autori uvek našli načina da neprijatnost resetuju na pređašnje stanje. Ne tako davno, (sada pretposlednji) tim zadužen za Derdevila uradio je nešto slično, jer je bilo logično, zanimljivo i opasno. Jer je priča tako zahtevala. Kada je tabloid razotkrio njegov tajni identitet, Met Mardok, po profesiji advokat, branio se kako mu dolikuje - tužio je novine sudu. Posledice te afere osetio je u svakom segmentu života, i još ih oseća (trenutno je u zatvoru).

Tek ćemo da vidimo kako će se sve odraziti na našeg Spajdija.

Zbog čega ova vest, koju su objavile velike novinske agencije, kad malo bolje razmislim, i jeste pomalo nestripovska, tabloidska. Čini se da nije odjeknula zato što se nešto bitno izmenilo u četrdesetogodišnjem životu jedne popularne ikone, već pre zato što smo zavirili u nečiji prljav veš. Pa makar i strip-junakov.

A koliko je to odraslo?