Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Make Love, not...

PeacePeaceEnglezi, Šveđani i Nemci na jednom mestu. Potpuno ludilo. Danas u Kelnu, derbi svih utakmica prve faze. Prošetali smo kroz grad i osetili svu čar Svetskog prvenstva. Bez Engleza to nije to, šta god ko mislio o njima. Prvi ja nisam lud za njihovim fudbalom, ali njihovi navijači, to je zaista svetski unikat. Kažu da je noćas bilo fajta po gradu, da su mnogi zaglavili u mardelju. Tamo gde smo mi bili, nije bilo nikakvih problema.

ŠvedžankaŠvedžankaDanas, u Altstadtu (stari grad), na centralnom trgu, u velikom ograđenom prostoru, Fan Fest Ola Colonia, žuto, crveno i belo. Prva tekma od 3, Nemci protiv Ekvadora. Do 9 ima još nekoliko sati, pokidaće se od alkohola, svi. Šorka u najavi, mada ima marica u okolnim ulicama kao na Dorćolu u neka ružna vremena. Englezi su preplavili grad. Koliko juče, činilo se da će grad biti ofarban u skandinavsko žuto. Ali noćas, invazija kao na Normandiju. Zasada su pitomi, pevaju za sebe, ako ih neko slika ili snima, pojačaju decibele do kraja. U pabove u koje su bacili sidro ne možeš da uđeš. Samo u dresu gordog Albiona.

Pröst!Pröst!Kao što je jedan big screen odvojen isključivo za njih, na levoj obali Rajne. Za sve one koji nemaju kartu. A takvih je, sudeći po broju, bar pedeset odsto. Za Šveđane terenče na drugoj obali. Dovoljno daleko, da ne mogu jedni drugima da dobacuju prazne flaše. Skandinavci u manjini, ali njihove dobre ribe u većini. Švedžanke original. Pevaju i oni, ali više za stolovima u restoranima. Čoškove su zauzeli lučki radnici.

Startovali smo jednu facu, glavna rola u Football Factory. Na pitanje da li može fotka (uvek pitamo, a lepa reč...), ne odgovara. Tek nakon tri blica rekao je „F... off“. Kasniš debeli, kao što će večeras Rooney na Beckhamove lopte. Ako je verovati Dva navijacaDva navijacaskandinavcima. Sverige ubeđeni u pobedu. Nisu u fazonu da ne vole Engleze. Jednostavno ih boli uvo za njih. Nas ne. Samo škljocamo. Dok im alkohol ne oduzme mozak.A ko igra danas?A ko igra danas?

A ako se pak to desi, tu je ekipa u zelenom. Nadamo se da neće biti potrebe. Tvrda ekipa je ostala s one strane Lamanša, a domaća tvrda se za sada ne otkriva. Šveđani će biti tvrdi samo na terenu.

Engleska – Švedska, derbi. Usred Nemačke. Tri vojske na jednom frontu. Neka presude osmesi njihovih devojaka.