Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Not Whores, Not Saints - But Women, Performance

 Saopštenje za javnost

HOĆEMO DEMOKRATIJU – NE TEOKRATIJU!

NI KURVE NI SVETICE – NEGO ŽENE
21. juni 2006. Trg republike, u 19h Beograd

Ženski performans u organizaciji Dah teatra i Žena u Crnom iz Beograda

S obzirom da je patrijarhat sistem koji proizvodi sve vrste nepravdi, a posebno tlačenje žena u celom svetu, ova akcija je vid međunarodne feminističke solidarnosti.

Inspirisane smo pokretom i akcijama žena različitih rasnih, etničkih i religijskih pripadnosti, koje se u Francuskoj bore za vrednosti laičke/sekularne države, pod imenom NI KURVE, NI POTČINJENE (NI PUTTES, NI SOUMISES). One, kao i mi, obelodanjuju da zloupotreba religije u političke svrhe najviše pogađa ženska ljudska prava. Zato insistiraju na laicizmu/sekularizmu – potpunoj odvojenosti Crkve od države, što podrazumeva i nemešanje Crkve i verskih zajednica u obrazovni, zdravstveni i zakonodavni sistem.

U Srbiji je nedavno usvojen Zakon o crkvama i verskim zajednicama ozbiljno ugrozio laički karakter naše države. Ovim performansom nastavljamo akcije:
- za ukidanje Zakona o crkvama i verskim zajednicama: uložićemo zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti ovog zakona
- za laičku državu kao neophodan uslov demokratije, građanskih sloboda i pravne države
- za verske slobode koje podrazumevaju jednaka prava za one koji  veruju i one koji ne veruju
- za ženska ljudska prava, za pravo žene na izbor, suverenitet nad svojim telom, emocijama, umom i novcem, a protiv svođenja žena na uloge majke, supruge, rađalice nacije i čuvarke tradicionalnog morala

II strana (naznaka za Snežanu, ni ovaj red ne ide u prelom!:)

NI KURVE, NI SVETICE – NEGO ŽENE
21. juni 2006. Trg republike, Beograd

Priča o performansu

Zašto ovaj naslov?
Srpska pravoslavna crkva, kao i institucije ostalih hrišćanskih i uopšte monoteističkih religija, propisuju ženama načine oblačenja, kretanja, ponašanja, morala itd. Žene koje to prihvataju smatraju se ispravnim, smernim, poštenim i imaju šansu da budu proglašene i sveticama. Mi, koje se tome suprotstavljamo, etiketirane smo kao nemoralne, veštice, kurve i izdajnice. Ono što Srpska pravoslavna crkva nalaže licemerno je, jer je u suprotnosti sa svakodnevnom praksom, potrebama i željama žena u ovoj zemlji.

Zašto 21. juni?
Letnji solsticij, dan kada je noć najkraća, 21. jun,  kalendarski je prvi dan leta – početak sezone razodevanja, naspram pozivima Srpske pravoslavne crkve na pokrivanje žena!

Dah teatar i
Žene u crnom, Beograd