Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Google, Yahoo, Microsoft = GYM

Amerikanci su skloni tome da daju akronime pa je tako nastao i akronim GYM koji nema nikakve veze sa fizičkim vežbanjem nego sa tri kompanije koje najviše definišu budući pravac na koji će se razvijati Internet.

Kliknite ovde da vidite koje su sve kompanije kupljene od strane GYM od 1997. godine.

GoogleGoogleGoogle je verovatno trenutno najmoćnija Internet kompanija, osnovana 1998. a pravu popularnost stiče posle kraha NASDAQ berze. Ime Google potiče od reči googol što predstavlja broj 1 sa 100 nula. Osnovali su je dvojica kolege sa Standforda, Lary Page i Sergey Brin Google je, može se reći, praktičnu upotrebu reči buzz i PR-a doveo skoro do savršenstva pa je tako reč Google najčeće spominjana reč na blogovima koje pokrivaju Internet a možda i generalno. Poznati su po svom čuvenom sloganu "Don't Be Evil" i po njihovoj misiji da "organizuju svetske informacije". Ta njihova misija je sama po sebi toliko opšta da ne čudi da Google polako ali sigurno ulazi na sva polja kada je reč o Web tehnologijama. Njihov core business je pretraga a manje-više svi servisi koje vrlo često lansiraju služe tome da cene akcije održe visoko. Imaju preko 200 miliona pretraga dnevno preko njihovih raznih servisa. Treba reći da su im akcije dostigle i skoro $500 a trenutno im je cena akcije oko $400.

Osnivači Google su imali sreću što su pokrenuli biznis u zemlji koja je najbolja za pokretanje biznisa i što su upoznali Andy Bechtolsheim-a, jednog od osnivača kompanije Sun Microsystems kome se veoma svideo njihov demo ali nije imao dovoljno vremena da ih detaljno sasluša pa im je rekao:"Umesto da diskutujemo o detaljima, zašto vam ne bih ispisao ček?". Ispisao im je ček na $100,000 a kao primalac napisao Google, Inc. Pošto u to vreme takav pravni subjekt nije postojao oni su morali da osnuju takvu kompaniju kako bi mogli da unovče ček. Skupili su od rodbine, prijatelja i poznanika skoro milion dolara i osnovali Google, Inc. Ostalo je istorija.

Yahoo!Yahoo!Yahoo! je sinonim za Internet kompaniju koja je nastala u najranijoj fazi Web-a. U to vreme na svetu je bilo svega nekoliko hiljada sajtova a kolege sa, takođe Standforda, Jerry Yang i David Filo su krenuli sa katalogizacijom svojih omiljenih sajtova. Prvi naziv za Yahoo! je bio "Jerry and David's Guide to the World Wide Web" da bi kompaniju kasnije nazvali Yahoo! koji je, takođe akronim, i znači "Yet Another Hierarchical Officious Oracle" ali Jerry i David insistiraju na tome da su izabrali ime yahoo zbog značenja koje ima a to je bezobrazan, nekomplikovan. Yahoo! je pre svega, medijska kompanija, za razliku od Google koji je više softverska kompanija. Jeste da su pre davali fokus na pretrazi ali već više godina se orjentišu na sadržaje i njihov biznis model je da budu portal odakle ljudi počinju svoj Internet surfing. U poslednje vreme, su jako fokusirani na Web 2.0 koncept pa su zbog toga i kupili nekoliko dobrih kompania kao Delicious, Upcoming i druge.

MicrosoftMicrosoftMicrosoft je kompanija koja je veteran kada je reč o kompjuterskom biznisu. Krenuli su davne 1975. godine i predstavlja pravog džina - 60,000 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta. Poznati su pre svega zbog svog Windows operativnog sistema koji im donosi i najviše prihoda. Kao što mnogi i znaju, osnivač Microsofta je Bill Gates, najbogatiji čovek sveta. Pored toga što je osnivač Microsofta, vrlo je posvećen humanitarnim aktivnostima pa je tako 2000. godine osnovao fond "Bill and Melinda Gates Foundation" koji raspolaže fondom od oko 29 milijardi dolara i pomaže otkrivanju vakcina za razne bolesti kao što je malarija i sida i pomaže da siromašne zemlje budu tehnološke razvijenije.

Bill Gates je više puta napravio greške, gubio bitke, ali nikad ratove. Jedna od njegovih grešaka je bila kada je mislio da je Internet prolazna stvar. Baš zbog toga je Netscape neko vreme bio lider na tržištu web browser-a ali i pored kasnijeg ulaska na Internet tržište Internet Explorer je uspeo da oduva Netscape sa pozornice. Zasluga tome je Windows operativni sistem.

Nedavno je Bill Gates najavio svoje povlačenje sa aktivnosti vođenja Microsofta kako bi se mogao posvetiti humanitarnim aktivnostima. Zbog toga je i doveo Ray Ozzie-a koji treba da napravi strategiju sa kojom će da se suprostavi Google-u. Zbog toga su krenuli sa Live strategijom, što znači da će polako delove softvera nuditi kao servise preko Web-a. Da li će uspeti u borbi protiv Google-a u Internet areni ostaje da se vidi.

Koja je vaša omiljena GYM kompanija? Da li vam prođe dan da ne koristite nešto od ove tri kompanije?