Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Heftalica

Piše Švaja

DiamondDiamondPrvi krug je prošao, svako je na mestu koje mu pripada. Istok Evrope je razočarao, Gana i Ekvador oduševili. Francuzi nisu unesrećili Togo, tako da je i neizvesna borba ko (ne)će biti poslednji okončana. U našu korist. Vreme za opuštanje i upoznavanje kelnskih diskoteka.

Ne lutamo mnogo. Diamond je izgleda najbolji, najveći je red ispred. Masa šarolika, navijači naravno, uglavnom Francuzi sa utakmice i Nemci, ali i skockani parovi, finiji svet, uglavnom mladost. Golobradi Francuščići na ulazu pokazuju dokumenta. Da se vidi da su punoletni. Ko zna zašto, nama ih ne traže. Simpatični Snoop Doggy Dog od dve tone nam kaže da je ulaz besplatan, ali nam daje nekakvu karticu. Kaže da je čuvamo, jer ako je izgubimo moraćemo da platimo po 30 evra. Kartica smesta klizi u najtamnije dubine skrivenih džepova. Vrag je odneo šalu.

Unutra dekor kao u diskoteci iz Rovinja 80-ih. Ozvučenje izvrsno, muzika klasična tehno ljiga za ovakva mesta. Na glavnom podijumu gomila trikolora, imaju čak i zastave. Pored njih Nemci u dresovima. Galski petlovi veseli, prošli su, ali gorki smešci na licu. Ipak to nije dostojno bivšeg svetskog i evropskog prvaka. Dve Šveđanke, kao da su zalutale iz 68, bivaju napadnute od lokalnih Irokeza. Klose i Švajnštajger žele da poentiraju dan ranije. Poranili ste braćo, sutra u 17,00 je to.

Studiramo naše kartice. Izdeljene su na 60 polja, svako vredi 50 centi. Počinje od 50 centi, pa 1 euro, 1,50, 2, sve tako do 30. U donjem desnom uglu tri bonus polja po 2,50 eura. Bog sveti zna za šta. Hajde i to da vidimo. Vičemo piće za šankom, Zahlen Sie Bitte, daj karticu. Teta šankerica sa profesionalnim veselim osmehom vadi iz džepa konduktersku heftalicu i buši karticu na određenom polju. Plaća se na izlazu, na kasi. Aha brate, ovde konobari nemaju šansu za dodatnu stavku špricer za mene Mićo.

Odjednom puštaju Majkla Džeksona. Billy Jean, majku ti. Francuzi zgranuti, ali većina oduševljena. Kažem ja, Rovinj. Po uglovima afrički eskort, sa starijom gospodom. Mislim da su Belgijanci. Jos jedna runda za heftalicu. Šta je sad ovo, čini nam se da cena pića raste svakim novim naručivanjem Koja je to logika, ništa nam nije jasno. Gregoru su čak štucovali i bonus polje od 2,50, mora da nije bio ljubazan.

Temperatura raste, ali i naša nelagoda. Kako će se ponašati teta sa heftalicom postaje gorući problem. Muzika se bitno menja, više nije nemački nego francuski tehno. Domaći nešto uzdržaniji, trikolori nešto veseliji. Još jednom heftalica zvekeće, tek nam sada ništa nije jasno. Sistem je očigledno dobar, ali po koga? Peca telom čuva svoje bonus polje od nasrtljive heftače. Uzalud, neumoljiva srebrna ledenjača raspomamljeno buši. A šta se dešava ako dostigneš svih predviđenih 30 evra? Ne želim da znam.

Ulazi grupa Poljaka. U punoj opremi. Lelulaju u krug, kad već ne mogu u drugi krug. Prilazi mi Englez sa karticom i raspituje se o varijanti. Objašnjavam neobjašnjivo. Gleda me belo. This is the worst club I’ve ever been. U redu brate.

Doš’o je i taj dan, peva raspomamljeno masa navijača sa karticama u redu na kasi. Meni na ruletu stoji 8 evra. Kartica nestaje u prorezu na kasi. Neka bude što biti ne može. I bi. Čika trazi 4 evra. Kako, zašto, ne znam. Ali sam srećan. Daj bato još jednu karticu, i za mene i za kuma. Grof nije cicija.