Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Blitzkrieg

Ich Liebe Lukas!Ich Liebe Lukas!Mašina je počela da melje. Ne samo na terenu. Ceo dan na svim medijima temeljita priprema.  Sa merom i ukusom, poštovanjem prema vikinzima. Ali sa analizom do najsitnijih detalja. Seciranje Jaranssona i pajtosa. Nemci su, bez obzira na elegantno prepuštanje uloge favorita Brazilu i Argentini ubeđeni da će biti prvaci sveta. Iako to nijednom nisu rekli. Pita komentator ZDF-a Balaka odmah posle popodnevnog meča koga bi više voleo, Argentinu ili Meksiko? Mlad, ali mudar. Argentinci su favoriti, imaju impresivne rezultate i to je to. Spiker više nije imao pitanja. Panceri svoje pokazuju na travi.

U svim gradovima neopisiva euforija. Oni slave još pre meča. Oni se ponašaju kao da je jedini mogući ishod njihova pobeda. Takva samouverenost ume da iseče protivnika. Šveđani su danas bili nokautirani a da utakmica maltene nije ni počela.

und Ich...und Ich...Ogroman studio veličine omanjeg stadiona, publika – pa bar 5-6 hiljada, svi u dresovima Elf-a, sa crno crveno žutim obrazima. Pevaju horski stupidnu pesmicu koja je himna mundijala. Sve na note, kako voditelj i bezbroj kamera kažu. Direktna uključenja iz Stokholma, razgovor sa švedskim klincima, pa brzo satelit u Majorku, tamo na plaži slalom između zabodenih nemačkih zastavica. Izveštaj iz svih velikih gradova, u kojima se na najvećim trgovima preko kolosalnih video bimova kolektivno gleda pad vikinga. Oni jednostavno ne mogu da ispadnu od slabijih ili ravnih sebi. Šveđani sigurno nisu toliko slabiji, ali su podlegli pritisku.

Od Nemaca već viđeno, čelični stisak na početku, odmah kazna za nemar – i ende. Nema popravnog.

...und Ich!...und Ich!Za njih je Lukas Podolski Bog. On i Klose, zamalo da im se otme ono što žele a ne smeju da kažu. Sačekaće Gaučose. Meksiko? U to ovde niko ne veruje. 30. juna u 17, Berlin. Prvi veliki derbi. Kandža na laso, disciplina na vic. Kandže nema jače, a vic imaju i drugi, još jači. Nisam siguran da domaćin ne želi obračun i sa jednima i drugima.

Kelnom odjekuju sirene slavlja, i pesma koja Elf prati od početka:

Wir fahren, wir fahren, wir fahren nach Berlin...