Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Veronika, sa Marsa

Mala detektivkaMala detektivkaPonekad se kvalitet prosto ne probije do masa.

Ne mislim na manje ili više "nekomunikativne" oblike umetnosti, koji se ionako svesno odriču kvantiteta konzumenata zarad drugih dobiti, već na one koji žele da zabave široku publiku, ali u tome ne uspevaju.

Još jedna televizijska serija koju ne možete da pratite normalnim putem - što će reći, na domaćim kanalima - Veronica Mars, prozvana je "najpametnijom tinejdžerskom serijom posle Bafi". Za neke je njen tinejdžerski šmek - iako daleko od klasičnog - baš ta opna koju ne mogu da probiju.

Ispod površine, međutim, sve vreme krčka se nešto mnogo više: serija kuburi sa gledanošću preko bare jer je, pored vrhunske zabave, u suštini zahtevno gledalačko iskustvo - zbog višestrukih zapleta i gotovo potpunog odsustva praznog hoda u naraciji. Bez želje za potcenjivanjem domaće publike, bojim se da ni ovde ne bi prošla bolje.

O čemu se u njoj radi?

O kćerki über-privatnog detektiva koja rešava nimalo naivne slučajeve u svom prirodnom okruženju: bogataškoj srednjoj školi u elitnom mestašcu po imenu Neptun, u Kaliforniji (drugari joj obično izlažu problem u ženskom veceu!). Njene alatke su prirodan talenat za glumu, račvasta jezičina, internet i tehničke novotarije u vidu najsavremenije špijunske audio i video opreme. Ispao sam iz fotelje kada je vršnjaku neraspoloženom za saradnju opalila čvrgu u svežu šljivu na oku.

Tek okončanu drugu sezonu spucao sam bez griže savesti za pet dana. Presuda? Kada šlajfuje - slabija je od prve; kada blista - mnogo je bolja. Dobar učinak.

Autori serije i dalje su majstori za navođenje na krivi trag (još jedna od onih u kojoj "ništa nije kako izgleda"); pojedinačne priče rešavaju se u okviru epizode, dok se velika misterija provlači kroz čitavu sezonu (u drugoj čak nekoliko), da bi se sve uvezalo i glatko raspetljalo u šokantnom finalu. Besramno nelostovsko ponašanje.

Dijalozi: ultrabrzi, vrcavi, najbijeni aluzijama i šalama na račun svega živog (npr. Dika Čejnija ili Paris Hilton). Veroniku biraju za glavnog porotnika u pastišu Dvanaest gnevnih ljudi. Ona zna napamet dijaloge iz Velikog Lebovskog.

Serija je jedna od ključnih pojava sezone 2004/2005 koje su obeležile kraj dominacije reality show-a nad igranom formom na američkoj televiziji. Da još ima nade za Zemljane Veronika dokazuje drugi put položivši razred uprkos lošem proseku na kraju godine (rejtingu), na gurku povoljnih kritika, fanovskog angažmana i podrške sa istaktnutih pozicija (kojoj se odužila citatima i gostovanjima, između ostalih, Kevina Smita i Džosa Vedona).

U trećoj sezoni, koja kreće u septembru, gledaćemo Veroniku na faksu, kada će se srednjoškolske intrige apgrejdovati u univerzitetske (glasine kažu da će jedan od glavnih slučajeva biti traganje za neuhvaćenim silovateljem na kampusu).

Go, Veronica, go!