Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Koketiranje sa seksom u reklami

Volim da gledam reklame. Stvarno. Ali samo one dobre. Da ne volim reklame, verovatno ne bih otišao da gledam nekoliko sati najboljih svetskih reklama na Noći reklamoždera.

Nažalost, takvih reklama je malo na domaćim TV kanalima, radio stanicama i bilbordima. Srbija je mala zemlja a i pored toga imamo previše marketinških agencija. Udruženja za unapređenje tržišnih istraživanja je nedavno objavilo podatak da u Srbiji ima oko 1500 firmi koje se bave marketingom a više od 4500 osoba u nazivu svoje funkcije ima reč marketing ili odnosi sa javnošću. Sa tolikim brojem marketing i brending stručnjaka u Srbiji kako to da već nije urađen re-brending Srbije u svetu, da nas ljudi vide u pozitivnom svetlu?

Nije toliki problem što imamo previše marketinških agencija, ali kad bi barem imali dobre i maštovite reklame. Osobe koje smišljaju scenarija reklama i slogane popularno nazvani kopirajteri, često želeći da im reklama bude upadljiva, da skrenu na sebe pažnju često idu u krajnost pa tako svojim klijentima prave anti-reklamu.

Mislim da su mi najgore reklame koje žene tretiraju kao seksualni objekat a ne kao najlepša bića na planeti pa tako je neko smatrao da je najbolji način da se naprava reklama za jednu lizing kuću tako što će devojka da liže šoferšajbnu i da sve to prati slogan "Vreme je za dobar lizing". Neka druga reklama koja posmatra žene kao seksualni objekat je npr. reklama za auto gumu sa devojkom sa propratnim tekstom "Prijanja na svaku podlogu". Ili reklama za sijalicu sa izazovnom devojkom gde se predlaže da se "skine mrak".

Najnovija reklama koja je kod mnogih izazvala vrlo negativan efekat je za kondome kompanije sa promotivnim sloganom: Bolje spreči, da ne zakmeči“.
Udruženje "Roditelj" je napisao protestno saopštenje na ovu reklamu:

Beograd, 23.06.2006

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM MARKETINŠKE KAMPANJE ZA KONDOME KOMPANIJE SIKO

A zašto da ne zakmeči?

Proizvođač kondoma „Siko“ se ovih dana u Beogradu oglašava kampanjom sa promotivnim sloganom: „Bolje spreči, da ne zakmeči“. Udruženje «Roditelj», koje se bavi pravima dece ali i roditelja najoštrije protestuje zbog neprimerenog reklamiranja proizvoda.
Poruka, «Bolje spreči da ne zakmeči» ne samo da nije duhovita, već je u najmanju ruku neukusna i uvredljiva pre svega za decu, ali i roditelje. Iako u tržišnoj utakmici svako ima pravo da postiže gol, imati samo profit u vidu a zanemariti osećanja drugih grupa (takodje potencijalnih korisnika proizvoda), osim uske, ciljne grupe u najmanju ruku je neodgovorno.

Udruženje «Roditelj» smatra da je promocija kontraceptivnih sredstava i planiranja porodice u Srbiji svakako neophodno, zbog velikog broja neželjenih trudnoća i abortusa kod mladih i kao deo borbe protiv polno prenosivih bolesti. Takođe je poželjno da takva promocija bude usmerena na mlade i adolescente. Dakle, da bude razumljiva i duhovita. Ipak, pomenuti „duhoviti“ slogan je u najmanju ruku problematičan, iz nekoliko razloga.

Kliknite ovde da pročitate kompletno saopštenje.

Komentari?