Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

B92

B92 Blog F.A.Q.

Šta je blog?

Blog je nastao od reči web log, što u prevodu znači web dnevnik. Blog predstavlja vrstu sajta gde se tekstovi pojavljuju u obrnuto hronološkom redosledu. Blog najčešće nudi opcije komentarisanje tekstova i vesti i trebalo bi da se često ažurira. Zbog toga blog predstavlja moderan način komunikacije osoba sa svojom ciljnom grupom, omogućava veliku interaktivnost a tekstovi su obično manje suvoparni nego na većini “običnih” sajtova. Danas postoje blogovi o praktičnoj svakoj temi.


Nova opcija - obaveštenja o novostima na blogu preko emaila

Svi blogeri i registrovani članovi B92 Bloga su od sada u prilici da primaju obaveštenja preko emaila o novostima na blogu, bilo da li je reč o novom tekstom ili novom komentaru. Znači, B92 blog možete čitati na Webu, korišćenjem RSSa od sada i preko emaila.

Ova opcija je po defaultu isključena. Da bi koristili ovu opciju, kada se ulogujete na svoj nalog, kliknete na link "moj nalog" gde ćete videti tab "obaveštenja". Ukoliko želite da primate novosti preko emaila, izaberite status Uključeno i izaberite koje sadržaje želite da primate na email, da li samo nove tekstove, da li samo komentare ili i jedno i drugo. Takođe, možete da izaberete da li želite da primate obaveštenje o novom tekstu samo u vidu naslova, u vidu naslova sa uvodnim tekstom ili kompletan tekst. U slučaju da ste izabrali korišćenje ove opcije a ipak ne primate mailove a pritom i koristite neki od besplatnih email naloga proverite svoj Bulk mail.

Nadamo se da će mnogima ova opcija biti korisna. Konstantno se trudimo da usavršavamo B92 Blog.

B92 Web tim


VAŽNO: Komentarisanje tekstova

Zbog velikog broja beskorisnih pljuvačkih, ostrašćenih i agresivnih komentara i zbog minimizovanja potrebe za moderacijom, odlučili smo da ubuduće ne objavljujemo anonimne komentare, već će mogućnost komentarisanja imati samo regularno registrovani čitaoci B92 bloga. Ovim potezom želimo da podignemo ličnu odgovornost komentatora za iznete stavove i da ih u tom smislu izjednačimo sa samim autorima. Registrovanim posetiocima će komentari biti objavljivani bez pre-moderacije.

Molimo vas da ukoliko još niste napravili svoj nalog da to uradite u najskorijem roku ukoliko želite i dalje da komentarišete tekstove. Odlučili smo da vas blagovremeno obavestimo o ovom novom pravilu koje kreće uskoro.


Partnerstvo B92 Blog i MojBlog

B92 Blog i MojBlogB92 Blog i MojBlogKao što možete da vidite, postigli smo dogovor o saradnji sa blog servisom MojBlog koji uključuje cross-promociju koja će doneti obostranu korist. MojBlog će promovisati različite sadržaje B92 sajta kao i pružiti mogućnost svojim korisnicima da koristeći B92 RSS feedove na svojim blogovima dobiju promociju na B92 Blogu.

Moj Blog je dobio MojBlog box na našem blogu gde će se pojavljivati ažurirani Moj Blog blogovi koji su postavili naslove vesti sa B92 sajta. Na ovaj način će MojBlog dobiti nove korisnike koji žele da krenu sa bloggingom pošto mi ne možemo svakom da omogućimo da pišu kod nas. Najbolji način da dobijete mogućnost da pišete na B92 Blogu je da napravite svoj blog, pišete neko vreme i onda nam pošaljete link do vašeg bloga. Upravo ovo vam omogućava MojBlog.

Izabrali smo MojBlog jer je njihov sajt komplementaran sa našim a i nude dobru uslugu. MojBlog je prvi blog servis na srpskom jeziku i deo su regionalne grupacije MyBlo.gs


Nestanak komentara

UPDATE: Komentari na većinu tekstova koji su dobili najviše komentara smo uspeli da vratimo pomoću Google Cache-a. Predlog za to je dao čitalac bloga valeksic. Sada možete da skinete .doc fajl sa komentarima na tekstove Marka Vidojkovića, Mlađana Dinkića, Dejana Bizingera, Oto Oltvanjija, Milana Lukića, Srđana Mitrovića, Nebojše Spaića... 

Zbog neobičnog baga u modulu za održavanje komentara u programu Drupal pod kojim radi ovaj blog, došlo je do brisanja svih komentara koji su poslati pre 7. juna 2006. Pošto bi vraćanje komentara sa backupa prozrokovalo i gubitak većeg broja postova na blogu odlučili smo da ih ne vraćamo. Bag je prijavljen autorima softvera i sigurni smo da se ovakvi slučajevi više neće dešavati. Izvinjavamo se autorima komentara, blogerima i čitaocima B92 Bloga.


Pisanje na B92 Blogu

Kao što možete da primetite, na B92 Blogu su počeli da pišu i oni koji nisu poznati široj javnosti ali su na osnovu svog dosadašnjeg rada skrenuli pažnju na sebe. Autori koji već imaju svoje blogove su često poznati baš zbog svojih nadimaka pa tako neki odlučuju da zadrže nadimak i kada počnu sa pisanjem na B92 Blogu.

Novi autori koji su izabrani zbog njihovog već postojećeg pisanja su Dejan Švajner (a.k.a lepensky), Maja Kuruc (a.k.a makilica) i Lilika (a.k.a lilikica).


Podcast o bloggingu

U današnjoj radio emisiji "Uvećanje" na RTV B92 gosti su bili Dejan Bizinger, web menadžer sajta B92 i Oto Oltvanji, pisac i bloger na B92 Blogu. Tema emisije je bila značaj blogova i blogginga

Svi zainteresovani mogu da preuzmu audio zapis ove emisije. Kliknite ovde da preuzmete podcast. Moći ćete da saznate nešto više o značaju blogginga, informacije o B92 Blogu, zašto piše V.I.P., kako imati svoj blog, koji su to najpoznatiji svetski blogovi i druge zanimljivosti. Veličina fajla je 5.83 MB.

Takođe, preporučujemo vam da odete na našu stranicu B92 Podcast gde se besplatno možete prijaviti na primanje audio zapisa tj. podcasta naših najpoznatijih radijskih emisija.


Napad na sajt B92.net

UPDATE: Sajt B92.net je ponovo online

U pitanju je bio neočekivano žestok DDOS napad izveden botnetom sa mnogobrojnih kompjutera. Vrlo su uski hackerski krugovi koji takav napad mogu da izvedu, a pritom od takvog napada praktično i nema odbrane.

Sa druge strane, naš provajder XS4ALL je munjevito reagovao i aktivirao odgovarajuće filtere koji su doduše jedno vreme sprečavali i veliki broj naših čitalaca da priđu sajtu ali su sa druge strane izolovali kompjutere koji su učestvovali u napadu. Pošto je napad izvršen na infrastrukturu njihove mreže, a i XS4ALL i holandska policija su izuzetno efikasni u otkrivanju onih koji vrše ovakve napade, nemamo nikakvu sumnju da će oni koji su aktivirali ovaj napad završiti kao i njihovi prethodnici. B92 serveri su izloženi svakodnevnim napadima od kojih je 95% krajnje banalno a ni ostali nisu mnogo opasniji. Naš razvojni tim već nekoliko meseci radi na rešenju koje će omoguciti da imamo široku mrežu mirror servera pa ni DDOS napadi više nece biti ozbiljna pretnja.


Kontakt sa autorom

Blog omogućava najbolji način komunikacije između autora i čitalaca kako preko komentara tako i preko email formulara.

(Morate da budete registrovani korisnik da biste poslali email, u suprotnom sistem će vas obavestiti da nemate pravo da pristupite strani.)

B92

Željko Mirković

Biljana Srbljanović


Individualni RSS feedovi

B92 Blog vam omogućava da pratite i samo individualne poruke blogera ili blogerki ako to želite. Na ovoj stranici možete naći linkove na RSS feedove autora. Kopirajte željene linkove u vaš omiljeni RSS čitač.

Uputstvo za korišćenje RSS-a


Syndicate content