Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Dejan Švajner

Blog u svetu filma

Blog u filmu ili film u Blogu, svejedno. Činjenica je da ovaj vid komunikacije s fanovima filmske industrije sve više zauzima mesto na Internetu. Oni koji čine ovaj svet, znaju da kontakt s publikom mnogo znači već u ranoj fazi nastajanja filma. Zato su i najpopularniji blogovi o filmu oni koje uređuju i vode režiseri. Piter Džekson, režiser visokobudžetnog rimejk filma "King Kong", opisuje svoj rad i snimanje scena sa ovog projekta i sve to objavljuje jednom nedeljno. "Radnja filma, smeštena je u vreme Drugog svetskog rata i idemo u Nemačku sa sinom Konga, koji će nam pomoći da porazimo Hitlera" - opisuje sekvencu Džekson. Još jedan rimejk ima svoj Blog. Radi se o filmu Supermen koga režira Brajan Singer, režiser X Men-a, najavljen za 30. jun 2006. On opisuje ovaj blog kao "mini tv serijal o stvaranju Supermena". Impresivna je statistika ovog bloga: 50 - 60.000 poseta dnevno i oko 1.000 komentara po postu. Blog o svom filmu vodio je i Dejvid Duhovni. Poslednji post objavio je u septembru prošle godine.


Blog kao posao

Opis radnog mesta "Urednik Bloga" nije ništa novo. Mnogo je ljudi sa takvim radnim mestom u okviru velikih kompanija, kao što su Nike, GM, Adidas, Microsoft, IBM... Međutim, u poslednje vreme sve više svetskih firmi prima u radni odnos blogere koji će raditi kampanjski, u zavisnosti od akcije koju na svetskom tržištu sprovodi kompanija. Primer takvog radnog odnosa je Christine Halvorson koja radi za Stonyfield Farm Inc, deo Grupe Dannone. Ona u okviru ove kompanije vodi četri bloga. Jedan je posvećen samoj firmi dok su ostala tri vezana za proizvode i trenutne akcije koje se sprovode.


Blogovi poznatih

Blogove može pisati bilo ko. Među poznatijim blogerima koje valja izdvojiti su premijer Australije John Howard, zatim osnivač najvećeg internet aukcijskog sajta eBay Pierre Omidyar, popularni britanski goli kuvar Jamie Oliver, te šefica tokijskog CNN-a Rebecca Mackinnon. Ubedljivo najpopularniji je blog američkog predsednika koji ih ima dva i koji sigurno imaju doprinos njegovoj pobedi na izborima.


Syndicate content