Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Dejan Švajner

Elementi

svetski poredaksvetski poredak

Kada se vidi ovako podeljena karta Sveta, pa su Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Albanija, Grenland, skoro cela Afrika, Iran i poneko iz južne Amerike u istom košu, na šta sve može da nas asocira?
Stopa PDV? Fudbal? Nezaposlenost? Možda...
Ekonomija? Blogosfera? C.

 


Seckajte i Blizu i tamo Daleko

Mobilna sečaMobilna sečaKada neko kaže: «ne kradite – kraduckajte» kako se kaže za «ne secite» - seckajte?
E to rade neki ovih dana, a svež primer možete videti kod Dušanovačkog mosta.
Agencija koja je vlasnik mega bilborda, skratila je četinare koji su zaklanjali pogled s mosta pa je tako Telenor bljesnuo u punom sjaju.


BlogOpen 07

BlogOpen 07BlogOpen 07Prvi blog festival u regionu BlogOpen, održan je u subotu 06.05.2007. godine, u Pančevu. U prisustvu blogera i onih koji su na bilo koji način vezani za blogosferu, predavanja su održali Miloje Sekulić, Ivan Jelić i Slobodan Marković.


Miss Bloga

Miss BlogaMiss BlogaKriv sam, priznajem… u toku su “Dani estrade” u Čačku kojeg je, dok ovo pišem, upravo otvorio ministar Ilić (prenos možete pratiti live on Pink), a ja sve to nisam najavio ranije ali zato još uvek nije kasno da se blogerke i s ovih prostora prijave za izbor Miss Bloga.
Po uzoru na svetske blogerske mreže, portal zagrebačkog Jutarnjeg lista raspisao je ekskluzivni Blog Beauty Contest u prostorijama Blogovaonice.


Angelo1

Anđelko KaćunkoAnđelko KaćunkoDa je blog zašao u sve pore društva, potvrđuje i primer iz blogosfere naših komšija. Jutarnji list danas donosi članak pod naslovom «Don Kaćunko se proglasio prvim župnikom virtualne blog-župe». Radi se o blogu Don Blog, a vlasnika je prošli vikend otkrio upravo Jutarnji list, budući da su Anđelku Kaćunku pretpostavljeni zabranili svaki javni nastup.


Specijalno vospitanie

Milan BlagojevićMilan Blagojević"Protonamesnik Milan Blagojević, starešina pravoslavne crkve Svetog Đorđa u Kladovu i predavač veronauke u školi "Vuk Karadžić" u naselju Kostol kod Kladova, suspendovan je i protiv njega je podneta krivična prijava zbod sumnje da je mučio i zlostavljao učenike. Petoro učenika III razreda ove škole kazali su nastavnicima i roditeljima da im je na času veronauke sveštenik Blagojević stavio žarač na lice i izazvao manje opekotine.
Timočka eparhija u Zaječaru je potvrdila da je upoznata sa ovim slučajem, ali da o njemu nemaju komentar.">>>


Neven vene

Vaspitačice štrajkuju glađu, a novinari o tome ne smeju da pišu, govore, izveštavaju ili nisu obavešteni?

Quote:
Po predanju, plodno tle sa kojeg su iznikli prvi ljudi, stecište pohoda argonauta na zlatno runo - oličenje nadprirodnih moći, područje Đerdapa sa Kladovom kao međašem, svoje posetioce daruje nesvakidašnjim estetskim doživljajem i osećanjem blagorodnosti. Razgovetne znamenje u ovdašnjem kamenu ostavila je davno prohujala civilizacija Lepenskog čoveka, rimski graditelji na leđima Dunava, nezauzdanog od keltskih konjanika, iznedrili su čudesne mostove, da bi mu srednjovekovni Srbi udahnuli svetlost pravoslavlja. Kladovo čija je kolevka vetar, a prostirka velika voda, stasavajući u potporu dolazećih vremena, otvoreni je grad.

Napisao sam ovo o svom gradu u želji da ga što bolje predstavim svetu, kada smo radili prvu zvaničnu prezentaciju grada.
U međuvremenu, Kladovo je nadaleko postalo poznato po drugim, ružnim stvarima, naročito selima oko njega. Najlepša i najveća klisura u Evropi, sada je asocijacija za neka transportna sredstva kao što ni Tekija, biser na Dunavu, nije više poznata po “Zlatnoj bućki”, već po tom istom vozilu, hladnjači.
Da je to odlično mesto za čivot, čovek je znao još pre 7.000 godina, izgradivši na tim prostorima prvo naselje u Evropi. Rimski imperator Trajan je tamo izgradio put prosecajući klisuru, napravio veličanstven most kakav niko do sada na ovoj reci nije izgradio, promenivši tok reke, ono što bi sada sigurno bio problem “tender-kum” šemama. Most je bio dugačak 1133,9 metara i preko njega je prošla sva vojska Trajana u pohodu i konačno porobljavanje Dačana. Rim je 106. godine, 123 dana slavio Trajanovu pobedu.


Uhapšen i osuđen bloger

Sud u Aleksandriji je juče osudio 22-godišnjeg egipatskog blogera Abdelkareem SolimanaAbdelkareem Solimana na ukupno četri (4) godine zatvora “zbog vređanja Islama (3 godine) i egipatskog predsednika Hosni Mubaraka (1 godina)”.
Početkom 2006. godine je zbog jednog posta izbačen sa Al Azhar University, a juče je na suđenju koje je trajalo pet (5) minuta uspeo samo da kaže kako tekstovi na blogu jesu njegovi i da izražavaju njegov lični stav.


BlogBuster

Veronika MajnarićVeronika MajnarićProjekat pod nazivom Blogbuster kreće od 1.marta na stranicama MojBlog sistema, njegovog hrvatskog dela. Zamišljeno je da u okviru ovog projekta svoje blogove pišu neka od poznatih lica hrvatske javne scene kao što su Ćiro Blažević, Edo Maajka, Davor Gobac, Veronika Marjančić i mnogi drugi.


Wikia Search projekat

Wikia SearchWikia SearchPrema onome što je najavio Jimmy Wales, osnivač Wikipedia online enciklopedije, imaćemo još jedan web pretraživač.
Amazon.com je uložio sredstva u ovaj projekat i nadaju se da će postati rival Google-u i Yahoo-u. Pokušaće da prevaziđu "loše" rezultate pretrage ovih pretraživača bazirajući se na pronalaženju sajtova sa dobrom posetom.
Više o tome, Times Online.


Pinki je video Tita!

IE7 kampanjaIE7 kampanjaVest da su neki blogeri danas imali čast da upoznaju Bil Gejtsa i sa njim sat vremena proćaskaju na temu: kako "unlock new revenue opportunities through technology and content", ne bi toliko privukla moju pažnju da nisam video ko je se tamo pojavio.


Zločin bez kazne

Kada na Internetu pokušate da saznate nešto više o osnovnoj školi "Kralj Petar prvi", dobićete rezultate o kriminalnim radnjama direktora koga terete za razne zloupotrebe.
Svi oni dinari i funte koje se pominju nisu ništa u odnosu na zločin kojeg je neko počinio ovih dana.
Radi se o onom drvetu uz školsku ogradu od kovanog gvožđa. Možda se neko seća tog zajedničkog života ograde i drveta koji su godinama srasli jedno uz drugo.
Danas toga više nema.
Pitam javno: kojem je to mozgu smetao taj život?
Odgovore kao što su: "moralo je tako", "predstavljalo je opasnost", "bilo je bolesno", "takva je bila odluka"... ne prihvatam.

Ove slike dole, tragovi su neograničene ljudske gluposti.


Video-Chat

Thomas ReiterThomas ReiterChat sa svemircima? Može.
Večeras oko 21:00 biće omogućeno i to, ali samo za nemačko govorno područje, budući da je astronaut Evropske svemirske agencije nemac, Thomas Reiter.
Kompanija T-mobile, omogućila je ovu vezu i sve se može pratiti, a i aktivno učestvovati preko njihovog portala.


I blogere hapse, zar ne?

Blog kriminalBlog kriminalDobro... kod nas se to kaže "privedeni na informativni razgovor" ili kako kaže hrvatski Vijesnik: "Policija dovodi blogere u red". Vest koju je ovaj list objavio juče, a preneo B92, rezultat je istraživanja novinara u sklopu kampanje Amnesty International. Broj blogera koji su obuhvaćeni ovom akcijom je zanemarljivo mali u odnosu na njihovu Internet scenu i obiman materijal koje ni administratori sajtova, ni policija jednostavno nisu u stanju da isprate. Ističu da nema cenzure već se sporni sadržaji jednostavno uklanjaju sa servera, a uglavnom se radi o "širenju rasne i drugih diskriminacija, i nedozvoljenoj upotrebi autorskih prava." Većinu ovih prekršaja, bar prema onome što je rezultat policijske istrage, načinili su maloletnici. Najviše muka u ovom poslu imaju administratori jer oni reaguju jedino po prijavama i preventivno ukljanjaju sadržaje, dok policija bez aktivnog učešća provajdera nije u stanju da brzo uđe u trag počiniocima dela.


Chat na Blogu

ChatCreatorChatCreatorJedan sam od onih koji su Internet otkrivali putem chata. U početku preko mIrca, a kasnije preko ICQ, msn-a, Gtalk-a. Mnoga poznanstva i kontakti uspostavljeni su tim putem. Jedan od rezultata je i MojBlog sistem koji je nastao kao rezultat slučajnog kontakta i saradnje ljudi dve susedne zemlje. Pisao sam na svom matičnom blogu o mogućnosti da se chat jednostavno, kao modul, ubaci u kod bloga, ali na ovom sistemu iz tehničkih razloga to nije moguće. Znam da ovde ima ljudi, a i sam stil pisanja postova i komentara ih odaje, koji su bar neko vreme duge noći proveli na chatu. Danas ga verovatno koriste na poslu jer je idealan za razmenu informacija.


Syndicate content