Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

MUŠKARCI SU SVINJE

Evolucija muškarcaEvolucija muškarcaZavaljen u svoju omiljenu fotelju i bleji u TV. Njegova dlakava leđa i dlakave grudi pokriva bela siledžijka sa velikom masnom mrljom. S vremena na vreme strese mrvice čipsa koji je pojeo na pod. Dlakavi pivski stomak viri ispod majice. U levoj ruci drži limenku piva koju zgnječi kada popije njen sadržaj. Nosi karirane plave bokserice. Umazanom rukom od čipsa bi se ponekad počešao po jajima. Smrdi na znoj i crni luk koji je pojeo kao prilog uz kalorični hamburger. Da li je to slika muškarca za kojim žudimo? Definitivno ne. To je slika muškarca koju stvaraju današnje reklame, specijalno reklame za pivo.

Svaka reklama je priča za sebe, ali sve imaju nešto zajedničko. Predstavljaju nas, bez obzira na pol, kao najveće debile. Žene su predstavljene kao ćurke bez mozga, koje samo razmišljaju o pranju, šminkanju, menstruaciji i kako da nahrane svoju porodicu, dok muškarce predstavljaju kao svinje.

Za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu najčešće su prikazivane reklame koje za ciljnu grupu imaju muškarce, tj. televizijski kanali su eksplodirali od reklama za pivo. Hm, da li ovim indirektno priznajem da sam pratio Mundijal? Ups, ako se ovo pročuje, ima da me izbace iz ružičastog kluba ili proglase za lezbejku.

Homer Simpson: Beer is my lifeHomer Simpson: Beer is my lifeOno što mene muči jeste, da li muškarce možemo da svedemo na pivolokadžije? Od to lave, care, rogonje, kuronje do teško je odoleti i ostalih slogana (koji je smislio neki marketinški stručnjak, koga u ovom trenutku veoma mrzim), nam baš to poručuju. Svoju mržnju prema reklama za lake, teške, keš kredite i banke ostavljam za neku drugu priliku, kada budem nabavio mitraljez ili šmajser.

Moja mržnja je kulminirala noćnom morom u kojoj sam umesto bidermajera šutirao glavu genija koji je takvu reklamu kreirao. Ti ćeš meni da šutiraš bidermajer! Pa ja se polomim na svakoj svadbi da ga ugrabim, a ti ćeš da kaljaš taj simbol nade da ću se i ja jednog dana pojaviti u beloj haljine moje bake, u kojoj se i moja majka venčala. Na vešala s njim, da se ja pitam. (Sorry, još uvek me drži sindrom udavače)

Negativni uticaj reklama za pivo je tako veliki, da ja više ne mogu da se socijalizujem s ljudima koji su lav u horoskopu. Čim čujem lav u horoskopu, odmah se okrenem i odlazim izgovarajući najbrutalnije psovke. Naravno, ni u zoološki vrt više ne smem da idem, sve nakon incidenta ispred kaveza sa lavovima. Isterali su me i zabranili da opet dolazim, u suprotnom će me zatvoriti u kavez sa majmunima i držati u njemu sve dok mu ne rodim mlade (ovu foru sam ukrao, copyright by Izvini nikad). Ne možete da zamislite šta bih uradio nekome da u toku seksualnog čina kaže To lave! Pa horor filmovi bi bili dečije emisije u nepostojećem obrazovnom programu RTS u poređenju s tim.

Evo čujem da je neko na kilometar i po od mene otvorio flašu hladnog piva. Preselo mu da Bog da.

I šta ja sad da radim s ovim problemom? Da pišem protestna pisma, skupljam potpise za peticiju, organizujem revoluciju, demonstracije ili jednostavno da prestanem da gledam TV? Ne znam, nisam pametan, ali znam da se ovom zlu mora stati na put.

P. Azdejković for State of Queeria