Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Hezbolah

Nekad bilo...Nekad bilo...Kada sam bio u Libanu prosle godine, pricao sam sa mnogima - maronitima, sunitima, druzima, pravoslavcima, katolicima... ali ni sa kim iz Hezbolaha. Pricao sam i sa nekim siitima, ali su oni bili bliski Amalu, suparnickoj siitskoj paravojsci iz gradjanskog rata, a ne Hezbolahu.

Hezbolah je za mene, tokom citavog mog boravka, bio prava misterija. Oni nisu podrzali intifadu, ostali su verni Sirijcima, nigde ih nije bilo, ali su nekako svi moji sagovornici posebnu paznju obracali na Hezbolah. Svaki razgovor o mogucem raspletu zavrsavao se recima "...medjutim, nista od toga nece biti moguce ako Hezbolah..."

Kada sam stigao u Liban, svi su bili na demonstracijama, osim siita. Klinci na Trgu Mucenika su shvatili da im to ne ide na ruku, pa su krenuli da fingiraju njihovo prisustvo. Neko bi u jednom trenutku povikao: "Ahmede, javi se na telefon, majka te zove iz doline Beka!" ne bi li se stekao utisak da medju demonstrantima ima i siita. Medjutim, nije ih bilo.

Odnos prema Hezbolahu bio je krajnje ambivalentan - niko ih ne voli, cak ni siiti bliski Amalu (sto je razumljivo nakon rata koji su medjusobno vodili), ali svi ih postuju. Jednom prilikom upoznao sam neke Libance, naravno u kafani u sitne sate. Ispostavilo se da je jedan od njih bio u Srbiji, cuj u Srbiji, bio covek u Knezu u kancelariji Otpora. Kad je cuo da sam iz Otpora rekao je ostalima:

"On je iz Otpora, to ti je srpski Hezbolah."

Stara fora, ali paliStara fora, ali paliBio sam zbunjen, mi kao nenasilje i tako to, a sad ispadosmo srpski Hezbolah!

"Ne razumes, imali ste ljude iza sebe, postovali su vas, cak i kada vas nisu voleli, a Sloba vas je najvise mrzeo, jer protiv vas nije mogao nista."

Aaa... taj Hezbolah.

Shvatio sam da je, u moru raznih razoruzanih paravojski koje su postale libanske politicke partije, Hezbolah mnogo bitan.

A onda jednog dana Hezbolah je zakazao svoje demonstracije nedaleko od Trga Mucenika. Pojavio se mnogo veci broj ljudi, klicalo se Siriji, a Nasralah, vodja Hezbolaha, prkosno je uzviknuo: "Liban nije Ukrajina!", podsmevajuci se satorima podignutim na Trgu Mucenika, nedaleko od dzamije gde je sahranjen premijer Hariri, inace sunit, koga su ubili Sirijci.

KontramitingKontramitingLiban nije Ukrajina!? Sedeo sam jedno vece sa nekom ekipom u kafani, svi su bili zabrinuti zbog ove izjave. Plasili su se da ako Hezbolah otvoreno podrzi Siriju nece imati nikakve sanse. Ja sam pokusao da ih osokolim:

"Znaci Nasralah misli da Liban nije Ukrajina? Znate koje su poslednje Kucmine reci? Ukrajina nije Gruzija. A poslednje Sevarnadzeove reci? Gruzija nije Srbija. Dakle, nista vi ne brinite, ovo je dobar znak. Samo opusteno."

Nije pomoglo. Objasnili su mi da je Hezbolah jako mocan, da drzi skole, bolnice u juznom Libanu, da ima svoju vojsku, da se jedini nisu razoruzali 1990. kada je sklopljen Taifski sporazum, jer je teritorija na kojoj deluju ostala pod Izraelskom okupacijom. Kad su se Izraelsi povukli, niko se vise nije usudio da ih razoruza.

Sledece nedelje zakazane su demonstracije kao odgovor na one koje je organizovao Hezbolah. Pojavilo se vise od milion ljudi, trecina cele zemlje! Mnogo vise nego na Hezbolahovom kontramitingu. Svi su odahnuli.

Kedrova revolucijaKedrova revolucijaNakon par dana sedeli smo u Hamri sa starijom ekipom (oni sto su mi pokazivali slike "pin-up girls" iz tridesetih). Ja sam bio u fazonu: kako cete vi pored tog Hezbolaha, bez njih se ne moze, a oni su uz Siriju, fanatici, finansira ih Iran, imaju oruzje, drze pola Libana, drzava u drzavi.

Jedan tip mi je objasnio:

"Mi Libanci smo potomci Fenicana, bar tako volimo da mislimo, dakle mi smo trgovci. I Hezbolah, i oni su trgovci. Vode se pregovori, tajni, ako se dobro istrguje, Hezbolah nece praviti probleme. Kazem ti - trgovci."

Odjednom je zavladalo neko komesanje. Gazda kafane je upalio televizor i prebacio na Hezbolahov kanal. Svi su momentalno zacutali. Nasralah je bio gost u studiju. Pricao je polako i smireno, svi su klimali glavom i mrstili se, a ja nisam razumeo ni rec. Sve nesto:

"حزب الله حزب الله"

Nasralah u akcijiNasralah u akcijiOdjednom svi zapljeskase. A onda se onaj tip okrenu ka meni:

"Sta sam ti rekao - trgovci!"

Nista mi nije bilo jasno. Tip mi objasni:

"Nasralah je upravo rekao: Sirijci, hvala na svemu i dovidjenja."

Otisao sam iz Libana. Nakon nesto vise od mesec dana Sirijci su se povukli, odrzani su izbori, formirana nova vlada, prva prozapadna nakon vise decenija. Hezbolah je dobio mesto u kabinetu, ali je zadrzao oruzje. Matori general Aun, hriscanin, neprijatelj Sirije, vratio se u zemlju posle petnaest godina izgnanstva i sklopio savez sa Hezbolahom, Sirijskim saveznikom. To je bila trgovina koja je sve zaprepastila.

Mozda je trebalo da se trgovina nastavi. Ili nije uopste trebalo da se trguje?