Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

UJEDINJENI U MRŽNJI

Nesrećni gej brakNesrećni gej brakMuslimanske, jevrejske, hrišćanske vođe ujedinjeni protiv gej parade u Jerusalimu

Muslimanska, jevrejska i hrišćanska zajednica ujedinile su se da bi se zajedničkim snagama suprotstavile gej paradi u Jerusalimu, koja je zakazana od 6. do 12. avgusta. Više od 50 prominentnih religijskih lidera okupilo se da bi zajedno sa desničarskim članovima Knesseta zaustavili WorldPride, tvrdeći da Sveta zemlja nikada nije videla ovakvo jedinstvo religijskih lidera. Organizatori WorldPride-a nazvali su ovu koaliciju opasnom i ružnom, što oni definitivno jesu. Na sastanku su prisustvovali radikalni Jevreji i Muslimani iz Izraelskog parlamenta, pojedini članovi Skupštine grada Jerusalima, ambasador Rabinske unije Amerike i Kanade, lideri mnogih jerusalimskih crkvi, studenti, pripadnici Ministarstva odbrane, vatikanski ambasador u Izraelu i mnogi, mnogi drugi.

Talas smeha se prolio salom kada je šeik Ibrahim Sarsur rekao: Nikada nisam učestvovao na ovakvim diskusijama, jer mi u muslimanskoj zajednici nemamo ovakav problem. (Mi to nemamo, to je došlo sa zapada) Naravno da oni nemaju ovaj problem kada je svaka javna ekspresija homoseksualnosti u tim društvima ugušena od strane religijskih zakona, mačizma i patrijarhalne mizoginije, što je rezultiralo ubijanjem lezbejki i gej muškaraca. On je takođe upozorio homoseksualce da ako se usude da priđu Mount hramu tokom parade, to će morati da učine preko njegovog mrtvog tela.

Gej IranGej IranZemlje u kojima je homoseksualnost ilegalna (kažnjava se smrću ili višegodišnjom zatvorskom kaznom): Avganistan, Alžir, Angola, Bahrein, Bangladeš, Barbados, Benin, Butan, Bocvana, Burma, Burundi, Kamerun, Egipat, Etiopija, Fidži, Gambija, Gvineja, Indija, Iran, Irak, Jordan, Kenija, Kuvajt, Liberija, Malezija, Mauritanija, Maroko, Mozambik, Namibija, Nepal, Nigerija, Oman, Pakistan, Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija, Senegal, Singapur, Somalija, Šri Lanka, Sudan, Sirija, Tanzanija, Tonga, Trinidad i Tobago, Tunis, Uganda, Ujedinjeni arapski emirati, Zair, Zambija, Zimbabve...)

Održavanje WorldPride parade u Jerusalimu je takođe izazvao velike debate i u samoj gej zajednici. Web sajt Boycott World Pride 2006 pozvao je lezbejke i gej muškarce da se suprostave održavanju ovog događaja u Izraelu, zbog izraelske represije nad Palestinom.

Takođe, vođe ekstremnih verskih grupa u Izraelu krive homoseksualce zbog napada na Izrael od strane islamske terorističke grupe Hezbolah. Rabin Moshe Sternbuch direktno krivi WorldPride.

„Nismo dovoljno protestvovali protiv ove parade nenormalnosti i zbog toga smo dobili ovo upozorenje,“ kaže Sternbuch u svojoj pisanoj izjavi vernicima. „Ko zna šta će se sledeće dogoditi ako ne budemo radikalnije reagovali u budućnosti protiv toga.“

Na kraju, organizatori WorldPride-a otkazali su paradu, ali svi propratni događaji će se održati kao što je planirano. Parada je otkazana jer policija nije dozvolila taj događaj zbog nemogućnosti da garantuje bezbednost učesnicima.

„Smatramo da ne bi bilo odgovorno niti uputno da se parada održi u vreme kada se ne može garantovati bezbednost niti sigurnost svima,“ kaže se u saopštenju organizatora WorldPride-a. Ostali događaji kao što je multi-verska LGBT konferencija, otvoreni festival, Dan ljudskih prava, Dan LGBT zdravlja, Internacionalna omladinska LGBT konferencija i LGBT filmski festival će se održati kao što je planirano.

WorldPride je događaj koji se svake četvrte godine dešava u drugom gradu na svetu i prošle godine je pomeren zbog izraelskog povlačenja iz područja Gaze. Glasnogovornica WorldPride-a, Cathy Renna iz Njujorka, izjavila je da uprkos situacije na Bliskom istoku do sada je bilo nekoliko otkazivanja ovog događaja. Takođe je rekla da će hiljade ljudi iz celog sveta prisustvovati ovom događaju u Jerusalimu.

WORLDPRIDE WEB SITE >>>

P. Azdejković for QUEERIA