Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Idemo na Mars

deco,čika toma ima novu igricu za vas...deco,čika toma ima novu igricu za vas...pardon

idemo u Rat

B92  Info  Vesti  Politika 
 
"Oružana odbrana Kosova kao opcija"
28. jul 2006. | 12:26 | Izvor: B92 
Beograd -- Tomislav Nikolić izjavio da oružana odbrana Kosova treba da bude krajnje rešenje u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova.

'Branili smo Kosovo i od jačih'

"Već smo oružano branili Kosovo od mnogo većeg neprijatelja", rekao je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke u intervjuu Radio-televiziji Srbije, u kojem je naglasio da je oružana odbrana poslednja opcija i da diplomatijom treba ići do samog kraja.

Nikolić je kazao da će radikali izaći na ulice i povesti građane protiv predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, ako oni, dan posle eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova, ne počnu pripreme za vraćanje Kosova Srbiji. "Neću reći da su Tadić i Koštunica samo odgovorni, svakome mogu da otmu Kosovo, ali mene interesuje šta će biti sutradan", rekao je on.

Po njegovim rečima, SRS je spreman da potpuno novi vid autonomije za Kosovo bude utvrđen i novim ustavom Srbije, a podrazumevao bi sve tri grane na vlasti, ubiranje i raspodelu prihoda, ali ne i vojsku.

Nikolić: Naš interes je da Kosovo i Metohija budu u sastavu Srbije. Ne pitajte me na koji je to način moguće. Diplomatijom do samog kraja. Ali, zašto bismo prihvatili da neko može silom da nam uzme Kosovo a da mi ne možemo da ga branimo?

B92: Drugim rečima, krajnji ishod može da bude i oružana odbrana Kosova, ukoliko nijedna druga sredstva ne preostanu?

Nikolić: Naravno, pa mi smo već oružano branili Kosovo i Metohiju od mnogo jačeg neprijatelja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

28. jul 2006. | 12:26 -> 16:37 | Izvor: B92, Beta

Stavovi Tomislava Nikolića nisu naišli na veliko interesovanje srpskog premijera. Na konkretno postavljeno pitanje o oružanoj odbrani Kosova, Vojislav Koštunica je izbegao da da konkretan odgovor – temu je prebacio na rad beogradskog pregovaračkog tima. "Sve ono što pregovarački tim radi naći će se... a to je naša obaveza pred Skupštinom Srbije, i za nas su tih nekoliko činjenica - konsenzus, snaga naših argumenata, i to da ćemo o tome polagati račun pred Skupštinom - u ovom trenutku važnije od bilo čega drugog", rekao je Koštunica.

Izjava Tomislava Nikolića je samo marketinški potez radikala, uveren je politički analitičar Slobodan Antonić. On kaže da je ovde reč o poruci pristalicama SRS-a da će njihovi politički predstavnici nastaviti dosledno svoju politiku. "Mislim da je to i jedna vrsta poruka i inostranstvu da se može očekivati izvesna radikalizacija političkog života i scene u Srbiji. Mislim da to nije netačno. verujem da nezavisnost Kosova ne može proći bez izvesne radikalizacije, ne samo u Srbiji nego i u Republici Srpskoj, pa čak i negde drugde, gde god misle da je moguće da se presedan Kosova može primeniti kao jedna vrsta recepta za rešavanje međunacionalnih problema", rekao je Antonić.

Slobodan Antonić kaže i da ne treba očekivati ni da će Tadić i Koštunica mirno posmatrati kako se proglašava nazavisnost Kosova. Najmanje što bi se moglo očekivati, kaže Antonić, jeste da Vlada ponudi ostavku zato što je izgubila deo teritorije.

"Nikolić nema pravo da preti niti da daje savete"

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da Tomislav Nikolić nema pravo da preti, niti da daje savete kako da se Srbija izbori sa posledicama Miloševićeve vlasti: "Nikolić nema ni moralni ni bilo koji drugi kapacitet da odlučuje o sudbini naroda i izrazio bih uverenje da mu građani takvu mogućnost neće ni dati."

Komentarišući Nikolićevu izjavu da oružana odbrana Kosova treba da bude krajnje rešenje u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, Petrović je rekao da to što zamenik predsednika radikala radi ima posledice već 15 godine, kao i da će posledice imati i ta izjava.

G17 osudio izjavu Tomislava Nikolića

Stranka G 17 plus najoštrije je danas osudila "ratnohuškačke" izjave zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića da oružana odbrana Kosova treba da bude krajnje rešenje u slučaju proglašenja nezavisnosti pokrajine.

"To je standardna zloupotreba teme Kosova i Metohije od strane SRS-a", izjavila je agenciji Beta portparolka G17 plus Ivana Grbić.

Ivana Grbić je dodala da Nikolić "pokušava da skrene pažnju javnosti sa teme i objašnjenja na koji način je dobio i kupio stanove dok su trajali sukobi na Kosovu i u periodu kada je trebalo da se zaista trudi da Kosovo ostane deo Srbije".

Sanader: Nametnuto rešenje je loše

(Beta)

Premijer Hrvatske Ivo Sanader apelovao je u Pragu na Beograd i Prištinu da ne postavljaju u pregovorima o statusu Kosova nerealne zahteve i ponovio da "nije dobro da ishod bude nametnuto rešenje".

"Niko ne može doći na pregovore sa zahtevima koji odudaraju od realnosti", rekao je Sanader u intervjuu tokom posete američkom radiju Slobodna Evropa u Pragu i dodao da ne može da bude rešenja bez konsultacija sa Beogradom.

Čanak kritikuje Nikolića
29. jul 2006. | 12:55 | Izvor: Beta 
Novi Sad -- Lider LSV Nenad Čanak optužio SRS da pozivanjem na oružanu odbranu Kosova želi da gurne u smrt nove generacije.

"Izjave zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića su koninuitet ratno-huškačke politike te takozvane stranke. Nikolićeve izjave su još jedan dokaz da SRS vodi nasilničku politiku i da je treba zabraniti", ocenio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine u pisanoj izjavi.


samo za tomu i osvajace

poslednje pripreme za boj...
zatezanje zica..
peglanje akcenta
popularna muzika za ulazak na mars

i kratko uputstvo pred polazak....