Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Nešto tu nije u redu...

Vaterpolisti Srbije (i pomalo Crne Gore) počeli su da 'deru' protivnike i na završnom turniru Svetske lige. Svratio sam u kladionicu u toku dana i video da je 'očekivani rezultat' utakmice SCG - Francuska osam razlike za nas.

I imao čast da saslušam lokalnog eksperta koji je prilično uverljivo objasnio da je pametno kladiti se na Francuze jer je našima svejedno i neće da zapinju, a i nema Crnogoraca a oni nisu naivni i što bi neko nekoga pobeđivao sa osam razlike i vruće je u Grčkoj... Zvučalo je sasvim razumno.

Naravno da se nisam kladio na vaterpolo a protiv naših i naravno da su vaterpolisti S(i, pomalo, CG) pobedili sa 20:6.

Prostom deobom od vremena SFRJ dobijane su jake reprezentacije u tom sportu. Ubeđen sam da će i poslednja dva proizvoda te države biti ozbiljne ekipe. Olimpijski, svetski, evropski prvaci, osvajači medalja, nešto. Uostalom, nema razloga da ja budem ubeđen, jasno je da će buduća reprezentacija Srbije biti opasno jaka. Čini mi se da će i crnogorska biti sasvim ozbiljna.

I teza puna cinizma da se vaterpolo igra u šest država pa je lako biti u prve tri ne stoji. Igra se, prilično ozbiljno, u Italiji, Španiji, Rusiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, živ je u Grčkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Rumuniji, Holandiji, kao i svaki drugi sport zastupljen u Sjedinjenim Državama i sličnim Australijama, Kanadama, Južnim Amerikama... nema bitne razlike u odnosu na rukomet ili odbojku.

Nekako nam ide. Grad sa tri bazena i nekoliko kupališta ima šestostrukog prvaka Evrope, zemlja sa velikim procentom neplivača i zastrašujućom statistikom utopljenika dominira u igri čija je osnova plivanje. Nešto tu nije u redu. Pojma nemam šta, tek vaterpolo je jedan od retkih argumenata da ovde žive (i rade) neki sasvim vredni, ozbiljni i odgovorni ljudi...