Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Naš je Novak, dok mu ide...

Prilično se svet iznervirao zbog priče o tome da bi Naš Novak Đoković mogao da postane tuđin. Novak je, logično, Naš od dana kada se učinilo da bi mogao da postane ozbiljan teniser i zavoleli smo ga kao najrođenijeg.  

Kao što smo nekad voleli Jelenu Dokić koju smo kasnije i pljuvali jer je, neshvatljivo potpuno, postala Australijanka ponovo, usput flertovala sa kojekakvim Hrvatima. Potpuno neozbiljan pristup Našoj stvari koštao je Jelenu Dokić simpatija i divljenja. Ona je sada nižerazredna teniserka i mi sa njom nemamo nikakve veze. 

Sve ovo nije moje mišljenje, ali je procenat onih koji su skloni da pošalju komentar na vesti na sportskim stranicama B92, a misle upravo tako zabrinjavajuće veliki. Nadam se da su sve sličnosti između 'slučaja Dokić' i 'slučaja Đoković' samo emocije kibicera. Iako su se neki mediji ozbiljno bavili mogućnošću da Naš Novak uzme britanski pasoš ili postane Crnogorac ili Hrvat veći deo priče konstruisan je 'sa one strane' novinarstva. Na plodno tle naišla je priča u delu hrvatskih medija, razni portali, forumi i silni četovi vrve od poznavalaca prilika i savetodavaca. 

Ne znam ni da li je potrebno da se kaže da je Novak Đoković svoj. On je osamnaestogodišnjak koji se naradio da postane dobar teniser, zaradio nešto, čini mi se da ima još dosta toga da uradi i da može još značajno da napreduje. Njegov otac, tvrde, pokušava da dobije nešto na račun Novakovih uspeha. Preduga bi bila priča o tome kako i zašto se roditelji intenzivno petljaju u poslove svoje dece, ali to je, prvo, njihova privatna stvar, a drugo, na osnovu toga bi bilo očajno teško proceniti da li su Naš Novak i njegov otac pre Srbi, Hrvati, Crnogorci... 

Stvarno sam siguran da je bitna stvar u celoj priči kako on igra tenis, da li se previše opterećuje i 'lomi' organizam, odnosno da li će jednog dana moći na crtu Federeru i Nadalu. Kao što nisam shvatao zbog čega bi valjalo pod hitno preinačiti odluku o tome da se navija za Moniku Seleš kada ova više nije bila Naša, kao što sam potpuno siguran da se na karijere Ane Ivanović i Jelene Janković neće značajnije odraziti mirno razdruživanje, tako smem da potpišem da bi mnogi od Nas da su u situaciji da, kao Naš Novak, biraju pasoš i uslove, bili mnogo manje nacionalno svesni i otadžbini privrženi. 

Što se mene tiče, navijaću i dalje za Đokovića i nema razloga da Nadal uzima srpski pasoš. Nisam njegov fan...