Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Frisco

San Francisco skylineSan Francisco skylineKada sam prvi put dosao u Bay Area mislio sam da cu biti cool ako umesto San Francisco kazem Frisco. Velika greska! Ispao sam glup u drustvu. Probao sam San Fran. Opet greska! San Francisku se ne tepa! Kaze se "San Francisko" ili The City, ako si bas odavde. Ali ne bilo kakvo "San Francisko" pogotovo ne "San Fran-cis-ko", k'o sto vele ovi sa East Coast, nego vise "San Frnsisko", e hvala bogu, naucih konacno. Mada, ja bih ga najradije zvao Frishko, s obzirom da je ovde trenutno 20 stepeni.

Potpuno razumem San Franciskance. I meni smeta kad neko kaze Begish, pa cak i Bèograd. Za mene je jedino prihvatljivo Beògrad. Ima neka iskljucivost karakteristicna za stanovnike gradova. Moja pokojna baba je uvek govorila "Idi, sine, u Kraljice Natalije", a ja nisam imao pojma gde je to. Sad ja govorim "Trg Marksa i Engelsa" umesto "Trg Nikole Pasica" i cini mi se da sam skapirao u kom mi je baba bila fazonu.

Cable Car (Kablobus)Cable Car (Kablobus)Dakle, evo me u San Frnsisku. Nisam poneo foto aparat, iscurela mi baterija na mobilnom, pa sam resio da postavim slike koje sam uslikao proletos. Ako vala, bolje da setam nego da slikam, vreme je idealno, kakva promena nakon sparnog Bostona, imam utisak da je cela Kalifornija klimatizovana. Vedro je, ali ne i vruce, pirka vetric sa Pacifika. Idealno za setnju.

Ali avaj! San Francisko je sve nesto uzbrdo-nizbrdo, setnja se ubrzo pretvara u planinarenje. Ulice su uzasno strme i covek se umori vec posle stotinjak metara. Na svu srecu tu su cable cars, jeste skupo ali ko ce da se pentra. San Francisko je potpuno eklektican kad je u pitanju gradski prevoz - pored cable cars tu je laki metro, trolejbusi, tramvaji, autobusi... sta ti dusa iste.

Golden Gate i jaGolden Gate i jaNe samo sto je sve uzbrdo-nizbrdo, nego svakog trenutka moze i da se zatrese. Proletos je San Francisko obelezio 100 godina od razornog zemljotresa. Desetak prezivelih se okupilo u organizaciji gradskih vlasti, a hotel San Francis je sluzio isto jelo koje je sluzeno prezivelima dan posle zemljotresa - neku kasu od rabarbare, stvarno bizarno.

Ikona San Franciska je Golden Gate Bridge. Ako hoces recimo da izvrsis samoubistvo u velikom stilu, ovaj most je prava prilika. Bar jednom mesecno neko skoci sa njega. "Ne skaci! Ima nade!""Ne skaci! Ima nade!"Na kraju su morali da postave telefone za samoubice na mostu. Taman se resis da skocis, pogledas ulevo, kad ono pise: "There is hope, make the call". Nikad se ne zna, nece da skodi, a mozda i pomogne. Mislim, stvarno... Ali realno je samoubistvo sa ovog mosta vrh, zamislite sa njega je skocio i osnivac Victoria's Secret.

Kad malo bolje razmislim, stvarno mi dodje da skocim kad pomislim da moram nazad na istok u onu saunu.