Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Tesla

Tesla RoadsterTesla RoadsterOve godine svi se otimaju o Teslu: te nasa vlada, te hrvatska vlada, te ovi iz dijaspore, samo dizu neke spomenike, te jedan u Smiljanu, te jedan na aerodromu, pa na Nijagarinim vodopadima. Ali jedino dostojno Tesle je ono sto je ove godine ucinila Silikonska dolina.

Martin Eberhard, tip koji je pre nekoliko godina smislio Rocket eBook, uz pomoc Elona Maska (PayPal), Lerija Pejdza i Sergeja Brina (Google), kao i Dzefa Skola (ex eBay), koji prilozise negde oko sezdeset miliona dolara, osnovao je prvu pravu automobilsku kompaniju Silikonske doline - Tesla Motors, u San Karlosu, nadomak San Franciska.

Tesla Motors je upravo pre nekoliko nedelja, negde u vreme Teslinog rodjendana, predstavio Tesla Roadster - prvi elektricni sportski automobil. Za razliku od bednih GM-ovih pokusaja, ovaj je brz (130Mph), startan (dostize 60 Mph za manje od 4 sekunde), i lepo dizajniran (za to su se pobrinuli dizajneri iz Lotusa). Radi na Li-ion baterije, bas kao lap-top. Tacnije ima 6831 bateriju i snagu od 248 KS, pri 6.500 obrtaja u minuti. Moze da predje 250 milja bez punjenja. A kad se baterije isprazne, treba im svega 3 sata da se ponovo napune!

Srce auta je Teslin indukcioni elektromotor. Jednosmerna struja iz baterija se pomocu tranzistora pretvara u naizmenicnu i daje 80% vise snage nego GM-ov promasaj EV-1. Medjutim, najludja je fora sto je auto besuman. Jedino nam preostaje da na iPod nasnimimo zvuk motora SUS i da odvrnemo do daske.

Kako to da prvaci dotcom industrije uspeju nesto sto GM-u nije poslo za rukom? Pa ako je neko razvio baterije poslednjih godina to su kompjuterasi. Eberhard je svoj Rocket eBook upravo bazirao na malecnim baterijama koje dugo traju. Ljudi su zakljucili da ce baterije za lap-topove biti sve manje lakse i izdrzljivije, te da nema potrebe za R&D, nego uzmes to sto je na trzistu i pustis HP i Dell da rade R&D za jos manje i mocnije baterije.

Konacno elektricni automobil! I to sportski! I jos trosi manje od 2 centa po milji! Kupujem! Ups, izgleda da ce da kosta 80.000 dolara!

Koga interesuje, neka poseti www.teslamotors.com, ko zeli da ga vidi uzivo neka svrati na Pebble Beach, CA od 17. do 20. avgusta. Ko hoce da kupi, mora da saceka jos godinu dana.

Ipak je Tesla Amerikanac.