Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Ko bude bolji, pobedu nek' slavi...

…uvek smo sa vama, Plavi, napred Crveni…

Raznih smo se muka rešili, čak i himnu, zastavu i grb imamo, ostalo je još samo da se smisli boja dresova reprezentacija Srbije i da se krene u nove pobede.

Po belom svetu nose se, uglavnom dresovi koji su u bojama ‘skinutim’ sa zastava. Uz izuzetke.

Isti je razlog što Italijani imaju azurne (svetloplave) a Holanđani narandžaste dresove. Italija je republika, ali je boja Kuće Savoja, dinastije koja je vladala do 1946. godine, azurna. Baš kao i dresovi Kanavara, Zambrote i Tonija.

Izvesni Vilijem Prvi ili Tihi Vilijem razlog je zbog kojeg su dresovi holandske reprezentacije narandžasti. Polovinom XVI veka taj je ratovao sa Špancima, njegova vojska bila je u narandžastom... zbog toga su u narandžastom dresu igrali Krojf, Van Basten i Roben.

Nemci nose bele dresove i crne šorceve oduvek. Ne znam zbog čega.

Hrvati su skockani u skladu sa grbom i povremeno prave probleme proizvođačima opreme. Najki je bio na mukama kako da im sklopi šahovnicu koja će imati šezdeset odsto jedne boje. Smislili su.

Reprezentacije SFRJ, SRJ i SCG igrale su u plavim dresovima, 'Plavi' su za navijače bili i kada se pojave u belom, crvenom (odbojkaši povremeno) ili u gaćama (vaterpolisti).

Sada je drama na vrhuncu. Fudbaleri i igrači američkog fudbala obznanili su da će igrati u crvenom, košarkaši bi da ostanu plavi, Olimpijski komitet bi da neko drugi odluči o tome, a ministar Vuksanović nalazi da je dovoljna preporuka 'da se ostane u plavom'.

Glas naroda, kao i uvek, gromovit i sve-samo-ne-unison.

Napred Šareni? Ili bi to bilo najblesavije rešenje...