Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Laptop

Jedan za svako dete!Jedan za svako dete!Kako bi izgledalo kad bi svako dete u Srbiji imalo laptop? Prosle godine upoznao sam na Pop!Tech-u u Mejnu Nikolasa Negropontea, osnivaca MIT Media Lab, koji je u to vreme zapoceo svoj projekat "One laptop per child" (Jedan laptop za svako dete), a koji je postao poznat kao projekat "$100 Laptop". Ideja je bila da se napravi jeftin laptop i da se podeli deci (naravno to bi sve trebalo da finansiraju zainteresovana ministarstva obrazovanja uz odredjenu medjunarodnu pomoc), ne bi li im se pomoglo u daljem skolovanju.

NegroponteNegroponteNegroponte je izlozio argumente za ovu opciju (njegovu prezentaciju mozete poslusati ovde): Ako deca dobiju laptop, ne na koriscenje nego kao svojinu, mnogo ce ga bolje cuvati nego kompjuter u skoli i moci ce da ga koriste i u slobodno vreme. Po Negroponteu, to je velika razlika.

Pitate te se mozda, zasto to, a ne skolski kompjuter? Zamislite kako bi to izgledalo kod nas.  Nastavnik bi ih u tom slucaju stalno ometao u ucenju, da ne bi slucajno pritisnuli neko dugme i pokvarili kompjuter, verovatno bi im dozvolio koriscenje 45 minuta nedeljno na casu informatike. Ovako kompjuter bi bio njihov i samo njihov. Po meni, to je neverovatna razlika!

Meni se to odmah ucinilo kao super ideja, ali sam bio malo skeptican. Ipak laptopovi su skupe masine, a za 100 baka moze da se kupi sve manje (kako dolar pada). A onda sam u avgustovskom broju Wired magazina procitao da je projekat daleko odmakao! Doduse procenjuje se da ce da kosta malo vise (oko 140 baka), ali da ce cena rapidno padati (do 2010. se ocekuje da ce kostati manje od 50).

'Ajmo malo o specifikacijama: 366 MHz procesor i 128 MB RAM memorije (OS je Redhat Linux), displej od 7.5", 512 MB flash memorije uz 200GB na mesh-mreznom serveru, 802.11b/g antene sa dometom od skoro 1km (mesh mreza moze da povezuje klince udaljene i do 15km), ugradjen VoIP & Skype, sve upakovano u gumiranu plastiku otpornu na udarce i pritom veselih boja, da se zna da je za decu.

Mapa interesovanjaMapa interesovanjaNa sajtu http://laptop.org/ ima jos. Ima i mapa sveta na kojoj su zemlje obojene raznim bojama u zavisnosti da li su se prijavile, obavezale ili su samo zainteresovane za laptop od 100 dolara. Srbija je bela, sto znaci da nije ni zainteresovana! Nije zainteresovana ni Finska, a ni Island. Znamo zasto! Nije ni Severna Koreja. Takodje znamo zasto! E jedino mi nije jasno zasto Srbija... mozda mi je i jasno, ali dajem priliku Vladi da me razuveri.

Mislim da bi nasa Vlada trebalo da se makar zainteresuje za pocetak. Eto jasnog programa za Ministarstvo obrazovanja i Vladu - jedan laptop za svako dete. Vuksa je na potezu.