Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Desktop

Ndiyo na stoluNdiyo na stoluPre par dana pisao sam o projektu $100 Laptop Nikolasa Negropontea. Medjutim, ono sto sam slucajno ulovio na internetu danas zasluzuje jednaku paznju. U pitanju je projekat Ndiyo (to na Svahiliju znaci da). Ideja je potpuno drugacija. Za razliku od Negropontea i OLPC koji za cilj ima podelu laptopova deci, Ndiyo cilja da umrezavanjem omoguci da vise korisnika koristi jedan PC.

Ndiyo u ruciNdiyo u ruciProjekat ima za cilj razvoj ultra-thin clients. Vise ovakvih delilo bi jedan PC. Svaki bi trosio oko 5W (PC trosi oko 100W). Dobra strana projekta je da koristi vec dostupnu tehnologiju, trosi manje energije i mnogo je jeftiniji od umrezavanja PC racunara. Losa strana je sto Ndiyo ne moze da zameni kucni kompjuter, ali pali u internet kafeima, skolama i firmama i to u zemljama treceg sveta.

Ekipa sa Kembridza, koja stoji iza projekta, kaze da je prva milijarda ljudi na planeti sebi kupila kompjutere, a da je za ostale resenje Ndiyo. Vec su poceli da rovare po Juznoj Africi.