Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Politički nekorektno?

Ginter Gras je dobar pisac. Peter Handke je dobar pisac. Dobrica Ćosić je......gori pisac nego političar. Bora Čorba je vrhunski domaći roker. Kusturica je snimio nekoliko sjajnih filmova.  Tesla, mada svakako veliki um i naučnik, ipak je samo jedan od mnogih u prošlom veku i nikako nije među onima koji su načinili "kopernikanski obrt" u nauci i društvu uopšte.

Tribunal u Hagu nije isključivo pravno motivisan, i nad njim postoje mehanizmi političke kontrole. Zapad, a pogotovo SAD, primenjuju  dvostruke aršine širom sveta i sami ozbiljno ugrožavaju čitav sistem vrednosti za koji se nominalno zalažu. Neoliberalizam ima odlike novog totalitarizma. Socijalizam u Kini, a čak i na Kubi, pokazuje da taj sistem sam po sebi nije najveće zlo - a sećanja na SFRJ delimično opravdavaju takav stav.

Ne treba ovoliko maltretirati pušače - pušenje je nesrazmerno napadnuto kao najveće zdravstveno zlo, samo da bi se države što više naplatile preko poreza. Muškarci i žene su fizički i fiziološki toliko različiti da je prirodna njihova različita socijalna funkcija i njihove rodne sposobnosti ih predispozicioniraju u različitim profesionalnim, fizičkim, psihološkim, zdravstvenim, socijalnim i drugim pravcima.

Uživanje je pisati ovakve iskaze, koji su na neki način sporni u sistemu vrednosti koji prihvatam kao svoj. Ima, naravno, mnogo kontraargumenata kojim bi se svaki mogao opovrgavati, ali i argumenata koji bi svaki itekako mogli da potkrepe. Nametanje osećaja da ih je možda pomalo neukusno iskazati, čini samo iskazivanje toliko privlačnim da i sam sadržaj iskaza može da načini potpuno istinitim.