Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Srpski rečnik: novi prilozi

Slova, slova, sredite se!Slova, slova, sredite se!Jedan moj prijatelj, apsolutni zaluđenik za kompjutere, kada zbog najmanjeg kvara vidi moje oči uplašene srne*, obično kaže: Samo kreten misli da je kompjuter egzaktna stvar! Sada, ne kapiram da li sam JA kreten, ili on to govori tek uopšteno, tek, uvek me podseti na to da u svemu ima neke logike iz koje se grade određeni principi. Vođen ovom pretpostavkom, pokušao sam da prodrem u srž srbijanskog uma, i da analizirajući neke od ovdašnjih uzrečica upoznam narod-kome-kao-pripadam. Ako ne to, onda bar da kapiram komšiluk i rođake... Ovog puta izbor je na

  1. Brate!
  2. Nismo mi Cigani
  3. Ima Boga!
  4. Kažem, a mislim se...
  5. Ne pederiši se!

Dakle, ideja nije da se neko uvredi, oseti prozvanim ili povređenim. Valjda nas pripadnost različitim kulturološkim grupama donekle ograničava da reči/ fraze shvatimo na način na koji ih shvata njihov interpretator, pa možda nije zgoreg da ponekad o njima razmišljamo. Kao gej muškarac, neprestano padan u zamke verbalnih i drugih aluzija. Nikada mi neće biti jasno zašto svaki majstor nakon neke popravke kaže. Hajde sada da vidimo šta ja to imam!No, dobro, da se vratim onome što sam hteo prvobitno da napišem. Ovo što sledi je analiza samo jednog dela onoga što svakodnevno čujem, a što (često) ne razumem najbolje.

1.BRATE....! Ovo je svakako najčešća od svih ovde navedenih uzrečica. Čujem je svuda, mada mi najviše pažnje skreće u gradskom prevozu ili u kafićima. Frekventna je među mladima od 7 do 37 godina i uopšte ne znam čemu služi. Njeno korišćenje izgleda ovako: Odem ja, brate, tamo, brate, ono, brate, zatvoreno, brate, ja ono kad sam već, brate, tamo, brate, kažem OK, brate..... Meni to familijarno oslovljavanje sa: brate, burazeru, sine, kao i ono: batice, sinovče, ili nedaj Bože - zete, nikada nije prijalo. Ne osećam se dovoljno familijarno ni sa svojom porodicom , a kamoli sa širim plebsom. Upotreba reči Brate! rasla je proporcionalno količini govana u kojima smo živeli kao i količini zločina koji su vršeni u ime srpskog bratstva. To je ona logika da u siromaštvu postajemo bliži jedni drugima. Kako niti smrdim, niti su mi ruke krvave, (uz)REČ(icu) Brate! Uopšte ne koristim. Nažalost, kapiram je!

2. NISMO MI CIGANI! Sa ovom frazom prvi put sam se ozbiljno suočio nakon što je napisana kao reakcija na izložbu Rona Haviva Krv i med u Novom Sadu. Tada je jedna besna i glasna Srpkinja pored jedne fotografije napisala upravo: Nismo mi Cigani. Ova, samo naizgled bezazlena konstatacija, savršeno se nadovezuje na uzrečicu broj 1. Nismo mi Cigani, brate... Osim što je beskrajno rasistička i ksenofobična, ova fraza ima i svoje posledice: ona čini nesrećnima ljude oko nas! Sećam se neke proslave na koju me odvela moja drugarica, Romkinja, kada je neko od gostiju prozborio pomenutu frazu, na konto zaboravnosti domaćice i nedostatka salveta na stolu. Istog trenutka sam izašao. O Romima često čujem i fraze Ne znaju za bolje ili Oni zaista divno sviraju. I uvek se setim posete Aušvicu i saznanja da su fašisti primoravali Rome da sviraju dok ne umru od umora.

3. IMA BOGA! E, ova mi je omiljena. Najpre zbog velikog spektra prilika u kojima se fraza koristi. Od porodičnih odnosa, posebno kada je u pitanju nasledstvo, pa do visokih političkih krugova predvođenih Koštunicom ili Sandrom Rašković Ivić. U širem kontekstu, Ima Boga upotrebljava se kao naznaka kazne svim lošim ne-Srbima, svim nevaljalcima koji su se usudili da diraju u sve-sveto-srbsko. Ova fraza je dihotomna: ona istovremeno uključuje Srbe u društvo božijih pravednika i isključuje ih iz društva zla. Vođeni idejom da Boga zaista ima, Srbi su počeli da grade Hram Sv.Save, kako bi mu bili bliže, pri tom skupljajući novac od svih, pa i onih kojima su ruke ogrezle u tuđoj krvi po Bosni i Hrvatskoj. Ukoliko želite da se uverite da zaista, ima Boga, to možete da učinite davanjem priloga za izgradnju jednog od milion beogradskih hramova. Dokaz je na lecima za izgradnju crkve sa sloganom: Ko za crkvu daje, Bogu pozajmljuje, a Bog nikom dužan ne ostaje!

4. KAŽEM, A MISLIM SE.... U punoj verziji: Kažem, a mislim se u sebi! Ova, višestruko zanimljiva fraza uključuje dve stvari, od kojih je jedna na tragu da bude ocenjena kao pozitivna. Prva je da se deo Srba definiše kao misaona bića. Drugi, mom senzibilitetu mnogo bliži, je da Srbi nisu obavešteni o nenasilnoj komunikaciji, koju upotrebljavajući ova frazu delom primenjuju. Prevedeno, to bi značilo, da ako ti kažem: Ma u redu je, nema frke!, zapravo mislim: Nosi se u tri lepe! Ova fraza pokazuje i spremnost da se napravi kompromis. Bilo bi lepo kada bi to famozno srpsko nacionalno biće reklo: Kažem, Mladić je heroj, a mislim se: ubijao i je klao! Možda bi tada i mogli da govorimo o suočavanju sa prošlošću, tranzicionoj pravdi i koječemu još.

5. NE PEDERIŠI SE! Stavljanje ove fraze na ovaj spisak je, moram priznati, veoma subjektivno. Naime, sa njom se muškarci sreću još od malih nogu. Ako voliš klasiku, ako nisi nasilan, ako voliš da si lepo obučen, ako plačeš, ako igraš, ako voliš Barbike, ako nameštaš drugaricama frizure, ako ideš u plesnu a ne na košarku, ako si kenjkav, odmah ti nabodu: Ne pederiši se! Meni je ovo govorila majka prilikom kupanja. Naime, obožavao sam da vrckam dok je punila kadu toplom vodom. To me je podsećalo na neki film o nekom haremu, gde su zanosni plesovi haremskih žena uvek bili prikazivani kroz oblake dima. Za razliku od moje mame, ja sam bar pristao da se pokažem svoj potencijal kurve. Ipak, njene pretnje da će mi se deca smejati nisu urodile plodom i postao sam peder. BTW, sa pomenutom frazom suočavam se stalno – uvek kada pokažem onu finu, gradsku kulturu uzvrate mi sa tim pederisanjem. Primetio sam da je koriste i tinejdžeri kada žele da nekog nagovore da ne bude kukavica. Tako se to nastavi, pa se ne budi peder koristi kasnije da diskreditovanje politički nepodobnih!

Analizirajući ovo bogato, ćirilično nasleđe Srba, jedino što mogu da zaključim je da mu baš i ne pripadam. Zanimljiva je i činjenica je ove fraze koriste svi: od NKV radnika do srpskih akademika! U svakom slučaju nije loše razmišljati šta krajnje obične reči poručuju i kome se obraćaju, šta sve te kratke fraze zapravo govore. Bolje je, i bezbolnije razmišljati, jer ako pitam jasno i glasno (da ne kažem srpski), obično kažu: Ne seri!**

Za Queerialand : Boban Stojanović

* Vlasnica ove fraze je balkanska proročica Kleopatra!

** NE SERI ! se obično koristi kada nekome želiš da začepiš usta. Uz frazu gratis se dobija i pokazivanje pesnice ili ista u oko. Srpski!