Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

KIJAVCI ILI TRANZICIONI GASTARBEIT

BRATISLAVA I KAKO JE U ISTOJ  

Prvo, otkud ja u Bratislavi: Doveo me posao. Dosao sam iz Kijeva gde mi se nije svidelo.  Zasto KIJAVCI? Pa pitao me jedan prijatelj kako se zovu stanovnici ukrajinske prestonice - kijevljani, kijevci ili kijavci. I ja umro od smeha na ono kijavci i eto... TRANZICIONI GASTARBEIT? Pa bas zato. Ovo je vreme tranzicije, a ja sam gastarbajter.

Bratislava (Pressburg, Poszony) izgleda kao siromasni rodjak Beca ili Praga ili Budimpeste.

Za razliku od Beca (samo 55 kilometara na zapad), Bratislavom i Cehoslovackom (Ceskoslovackom, Ceskom-i-Slovackom, Ceskom obaska od Slovacke, Slovackom obaska od Ceske) su pedesetak godina vladali drugovi komunisti.  Drugovi komunisti su voleli da grade. Gradeci tako, napravili su most preko Dunava i porusili dobar deo starog jevrejskog kvarta u samom centru grada.  Umesto otprilike trecine starog grada koji datira od pre 1000 godina sada stoji jedan omanji bulevar i most. Na vrhu noseceg stuba istoimenog mosta stoji neko ruglo koje se sad zove Restoran UFO. Sluze koktele. 

Bratislava, Stare Mesto: Evo, slikao sam. Zamak sutra.Bratislava, Stare Mesto: Evo, slikao sam. Zamak sutra.Stare Miesto (stari grad) je pod drugovima komunistima izgledalo jadno, ali sada izgleda kao kuca za lutke i prepuno je turista. Ima tu svega - americkih baba sa porculanskim kezovima, Japanaca sa skupim kamerama, Rusa sa jos skupljim kamerama i djevuskama sa zlatnim narukvicama i mnogo para. (Ima ovde i Nove Miesto, ali ono nije preterano zanimljivo. Ovdasnji Novi Beograd se zove Petrzalka).

Ima i Hrvata, Srba i inih iz bivse li nam mile li nam majke bivse domovine sa "viiiiidiiiii oooonooooo jebooooo te, aaaaaaaa..."

U Irish pub-u sede pijani Englezi i Velsani. Pivo je ovde jeftino, a njima se isplati da preko neke lo-cost linije dolete ovde na nedelju dana. U Bratislavi se obeznane prvi dan, pa se onda lagano trezne kad slete u Ujedinjeno Kraljevstvo. Idu u grupama koje obicno zaduze jednog da bude (razmerno) trezan kako bi skupljao ostale koji povracaju po coskovima. Onomad sam video kako su jednog onako svog izbljuvanog vodili na uzici kao kera. 
  
Irci (uglavnom iz Repulike Irske) zato sede u kubanskom restoranu gde ih niko ne gnjavi.

U irish pub-u ima i Nemaca sa stomacima i kriglama. Piju pivo. I pevaju tralala tralala tralala.

Ima i Italijana ali oni sede u italijanskim restoranima i larmaju. E to nikad necu shvatiti. Dodjes u stranu zemlju i sedis u kafani koja sluzi tvoju nacionalnu kuhinju. Secam se nesto svojih ranijih putovanja kojekuda, samo sto sletim i raspakujem se, a ljubazni domacini me odvedu pravo u srpsku kafanu da se najedem cevapa. Bogo voljeni...
  
Ima ovde i zamak. Tu je kazu, krunisana Marija Terezija. Nisam isao da vidim isti jer me mrzelo da klancam uzbrdo, a ima podosta, ali evo, obecavam otici cu i cim pre i slikati i postirati na blog. Ima i nekih muzeja onoliko. Ima i letnji festival, pa po celo leto (sto reko jedan iz Pirota) "igrau i pevau i ripau" po gradu.

Slovacki jos govorim slabo. Jos uvek se sluzim sa nekom mesavinom srpskog, ruskog, ukrajinskog i ponesto poljskog. Radi za nevolju.

I naravno, buduci da jezik govorim slabo, imam problem. Ovde se DA kaze ANO. Cim kazem DA (po navici) odma' misle da sam Rus i gledaju me kao smrdljiv sir. Nesto kanda nemaju prelepe uspomene na bivse bratstvo medjunarodnog proletarijata, sovjetske tenkove i KGB te njegovu lokalnu varijantu.  Ako se prevarim jos vise pa po Ukrajinski kazem TAK, gledaju me kao da sam jos smrdljiviji sir jer ovde Ukrajinci drze organizovani kriminal.

Onda ja objasnjavam da sam Srbin, a oni se obicno razvedre i 7 od 10 njih mi pomene panslovensko bratstvo, Masarika i Malu Antantu. Zaista, u Bratislavi imaju sledece ulice: Karadziceva (Vuka, ne Radovana),  Dobroviceva, Gunduliceva, Belehradska (Beogradska), Horvatska (Hrvatska) i jos neke ali  me sad mrzi da vadim mapu i da trazim... Uzgred, Cirilo i Metodije ovde imaju praznik. Pravi praznik kad se ne radi... Slave ljudi dan kad su se opismenili...

Sta li ima od (Cesko) Slovackih ulica u Beogradu? Masarikova i onaj corsokak Safarikova? Tako nekako? 


DodatakVeličina
STARE MIESTO91.84 KB