Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

KIJAVCI ILI TRANZICIONI GASTARBEIT

Za pocetak, hvala dobronamernima na primedbama oko mog sakatog slovackog koji sam demonstrirao u predjasnjem postingu.

Nego da se vratimo na ono sto sam zapravo hteo da vam pricam:

BEC & BICIKLI 
  
Mnogo vremena provodim u Becu prateci takozvane pregovore takozvanih pregovaraca o takozvanom statusu Kosova. Mrzi me da pisem o tome.
  
Inace, boraveci tako u Becu, shvatio sam da mi se isti dopada. Imaju tamo, pored ostalih 300 cuda, rent-a-bicikl. Lepo odete na bicikl parking gde stoje zuti (Rajfajzenovi) rent-a-bicikli, stavite kreditnu karticu u masinu, ono tamo uradi BZZZZZKLANG i otkljuca vam bicikl, dobijete neki broj, uzmete bicikl i prevezete se sa tacke A na tacku B do istog takvog parkinga gde lepo ostavite bicikl i dobijete priznanicu iz masine. I jos dobijete brosuru da je to projekat grada Beca i da se godisnje tim biciklima napravi toliko-i-toliko desetina hiljada kilometara i da se preveze toliko-i-toliko ljudi. Sad, nesto ja mislim koliko li bi to trajalo u Beogradu? 
  

Bicikle bi pokrali, ili bi ih rascerupali. Masine koje rade BZZZZZKLANG i one druge za kreditne kartice bi razvalili, misleci da je onaj ekran zapravo televizor, da tu ima nekih para, sta li... 
  
I ovo: U miloj li nam majci domovini cim sednes na bicikl, odma' te zgazi kamion, pa o temi pod naslovom "JEZIVO: SLEPER SPLJESKAO BICIKLISTU!" pisu dnevni tabloidi: "Dok je policija vrsila uvidjaj, raskomadano telo nesrecnog bicikliste lezalo je pod tockovima..." itd... I obavezno ide fotografija "nesrecnog bicikliste" i njegovih belih & crnih dzigerica & ostalih iznutrica kako se razvlace po kaldrmi, a sve to preko pola strane u punom koloru.
  
Ili te gadjaju deca kamenom. Ili te zaustavi narodna vlas' da te mandatno kazni sa 1200 dinara zato sto nemas katadiopter na levoj pedali. Ili ti bicikl ukradu zajedno sa betonskom banderom sa koju si ga vezao lancem za tegljenje tenkova. Ili te jure kerovi lutalice da te pojedu. Ili te komsije gledaju ko ludaka, a lokalne babe pricaju kako "mora da je upao u dugove." "Eno ga vozi bicikl, izgleda da je morao da proda kola."