Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Srbin, Balkanac ili građanin sveta

Kada me iznervira primitivizam, osionost, glupost, lenjost, sebičnost, dripaštvo i, uopšte, sve te lepe osobine čijem ispoljavanju često prisustvujem, nekako mi odmah padne na pamet - eto, takvi smo mi.

I pod tim "mi" najčeće mislim da žitelje Srbije, a od kako sam zadnjih godina upoznao nešto više komšiluka van ex-yu, pomislim i na nas, Balkance. Sa druge strane, pravednosti radi, često se surećemo sa istim tim osobinama i kod građana daleko uređenijih i razvijenijih država. Pa se nešto milsim, možda nismo mi baš tako strašno loši i toliko gori od drugih, nego nemamo dovoljno iskustava da se poredimo.

Kao što smo samodovoljni i samozadovoljni, iz neznanja i ksenofobije, pa je sve naše najbolje, uključiv i hranu, i devojke i najidiotskiju uzrečicu koju sam ikada čuo, onu da treba pričati srpski "da te ceo svet razume", možda smo nerealno samokritični i samooptužujući iz istog razloga - nedovoljno svesni kakve su budale rasute diljem planete.

E, ako sam u pravu, bilo bi dobro utvrditi koje su to naše (za početak balkanske, još užu podelu čini mi se da je preteško napraviti) pozitivne, a koje negativne SPECIFIČNE osobine, osobine kojih imamo više, izraženije nego drugi.

Od negativnih glasam za nadobudnost. Od pozitivnih, možda za kreativnost. Poslovični inat mi dođe nekako i pozitivna, i negativna stvar.