Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Bizmis nepovezanih lica

Bio jednom jedan odličan bizmismen sa puno para kome se nije sviđalo da država ograničava sa kojim bizmisom i u kom procentu on, sav takav odličan, može da se bavi. Šta da radi jedan such bizmismen u such situaciji?

Pošto bizmismen i njegovi pravni i svakojaki drugi savetnici znaju da tu u državi imaju raznorazni zakoni, uredbe i pravila, i razne agencije, komisije i službe i da dalje one imaju dosadne sužbenike koji su svi tu, u nedostatku boljeg posla, da spreče bizmismena u njegovoj nameri da ostvari što veći profit koji mu zbog njegove odličnosti i sveukupne sposobnosti, sa pravom pripada, i da ti isti službenici moraju da poštuju zakone, uredbe i pravila iste te gorepomenute države, i da dalje direktno kršenje istih tih zakona nije preporučljivo zbog očiglednosti takvog jednog kršenja, bizmismen ne zaključi da možda ne treba činiti ono što je namerio već pametnije zaključi da je mnogo bolje pronaći neočigledan način ostvarenja istih odličnih bizmis ciljeva. I već kad ga svaka nada napusti da će se naći jedno such rešenje, bi osmi dan i nakon zasluženog odmora bog izmisli nepovezana pravna lica. Bizmismen se silno obradova i odluči da iskoristi ista, jer mu ih i sam gospod tu postavi, a to je priznaćete znak, da je njegova namera bila ispravna, jer zašto bi bila tu ako ne da se iskoriste.

Ovaj prvi deo bloga nije povezan sa ovim drugim delom koji sledi.

Jedna televizija pozajmila drugoj televiziji protiv koje se takmičila za dobijanje jedne od recimo pet nacionalnih frevencija, novac da bi ova druga mogla da zadovolji kriterije postavljene od strane države. Bez ove pozajmice ova druga televizija ne bi mogla da se takmiči sa prvom. Sporedna aktivnost prve televizije nije ni altruizam ni bankarstvo. Šef prve televizije kaže: šta vas briga na šta je trošim moje pare i zašto.

Jedna kompanija prodavala svoje akcije na berzi. Na berzi ne možete da kupite više od 25% akcija neke kompanije. Da bi postigli veći procenat vlasništva morate da date ponudu za preuzimanje . Druga kompanija pozajmi novac trećoj, četvrtoj, petoj, šestoj i N-toj kompaniji, i od tog novca one sve kupe manje od 25% vlasništva. Sporedna aktivnost druge kompanije nije bankarstvo. Druga kompanije onda objavi da nema nikakvo vlasništvo u prvoj kompaniji. Takođe objavi da će učestvovati u upravljanju te iste kompanije u kojoj nema nikakvo vlasništvo. Bio tu i jedan košarkaš, ali to već sada nije više bitno.

Kao građanin Srbije prvo sam pomislio da sam lud, a onda sam brzo shvatio da sam samo zbunjen.

Saša

---------------------
Sve opisane situacije i ispričane priče u ovom blogu su plod fikcije i svaka sličnost sa stvarnim ličnostima i događajima je slučajna, tj. nepovezana.