Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Nomen est omen

Kopali Amerikanci, i na 100 metara dubine otkrili koaksijalne kablove. Američki predstavnik za štampu smesta je izjavio da je to dokaz da su oni imali kablovski Internet još pre 100 godina.

Kopali Rusi, i na 200 metara otkrili bakarne parice. Politbiro je izdao saopštenje da je ruski komunistički narod još pre 200 godina imao ADSL.

Kopali Srbi, kopali... Iskopali kilometar zemlje i nisu našli ama baš ništa. Vlada Srbije je odmah izdala saopštenje da su Srbi još pre 1000 godina imali bežični pristup Internetu.

Srpski virtuelni narode, oprostite se od nastavka .YU. Nastupa doba .SS!

OK, dobili smo državu. Red je da povratimo svoj davno izgubljeni indentitet u svim pojavnim oblicima, pa je došao red i na Internet domen. Nije da se nama žurilo da izbacimo .YU sa svojih memoranduma – trošak je to, treba ponovo štampati, a stari domen će važiti paralelno još najmanje deceniju pa ćemo se šlepati barem dok ne razdelimo preostale vizitke. No, Švajcarci su poznati po efikasnosti, pa pošto kod njih čuči Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) koja se bavi ovom problematikom naša Vlada morala se pozabaviti ovime pre mnogih drugih offline simbola državnosti.

Pri prethodnom renameu imena države dodeljena nam je oznaka SCG kao troslovna i CS kao dvoslovna oznaka. Sve je to funkcionisalo na papiru, ali cyber svet je čudan svat. Naime, .CS bila je Internet oznaka Čehoslovačke koja, i pored 15 godina od raspada dotične države, još uvek nije stupila van snage. Dodatnom uredbom regulisano je da Internet oznaka Serbie & Montenegra ostane .yu – verovatno su gospoda u Ženevi znala s kim imaju posla pa su očekivali da će za koju godinu opet imati posla s nama. Doduše, gomila name servera i direktorijuma preuzela je informaciju o novom top-level domenu direktno od ISO-a, pa se vaša IP adresa na gomili mesta na Internetu svrstavala pod .cs grupaciju. Velike štete nije bilo, sem za našu igračku zajednicu koja je besnela kada se na nekom svetskom game serveru pored imena njihovog tima vijorila čehoslovačka zastava.

U najnovijoj situaciji, prvobitni predlog Ministarstva za inostrane poslove bio je SRB za troslovnu, i RS za dvoslovnu oznaku – sve varijante koje počinju na S i neko drugo slovo iz naziva naše države već su prigrabili Surinami, San Marino, Senegal i ostala bratija. No, ne lezi vraže – ISO je usvojio troslovnu i odbio dvoslovnu oznaku, predloživši našoj momčadi da se odluči između SP, SQ, SS, SW i SX, sa preporukom da to bude SP.

Mnogi su zadovoljno trljali ruke, nadajući se da će izbor biti .SX, i već su planirali biznis na registraciji Web sajtova sa tematikom „za odrasle“. Međutim, već istoga dana izdato je saopštenje: „Kao prepoznatljivu dvoslovnu oznaku, koja je u direktnoj vezi sa troslovnom oznakom SRB, ministar spoljnih poslova preporučio je oznaku SS, u jednostavnom i razumljivom značenju - Srbi, Srbija“.

Reakciju domaće Internet zajednice možete naslutiti, čim je danas izdato još jedno saopštenje iz istog izvora: „Začudjeni smo zbog nekih komentara da dvoslovna međunarodna oznaka SS za Srbiju, u jasnom i prepoznatljivom značenju: Srbi - Srbija, asocira na Hitlerove SS -formacije. Srbi i Srbija vekovima su stariji od Hitlerovog rajha, koji je naneo ogromne nesreće i Srbima i Srbiji. Naš dvoslovni znak SS prilika je i da se neupućeni svet upozna sa zločinima Hitlerovog SS počinjenih na Srbima i Srbijom, kao i sa otporom Srba i Srbije protiv fašizma i nacizma.“

Oprostićete mi, ali koliko ja poznajem „neupućeni svet“ širom ove planete pomalo sumnjam u uspeh prosvetiteljske misije naše Vlade. Pre će biti da ćemo postati predmet sprdnje i komentara da smo konačno dobili etiketu koju smo zaslužili. Gospoda na čelu ove države nisu naučili nauk iz događaja u prethodnoj deceniji da se ne računa ko je bio prvi, nego ko je glasniji.

Rukovodeći se istom tom logikom, hajde da više ne pravimo problem kada kukasti krst osvane na zidu neke zgrade. Zaboga, svastika je sveti simbol u hinduizmu, stariji još i od prastarog srpskog naroda i, citiram, „vekovima stariji od Hitlerovog rajha“ i njihovog Hakenkreuz.

Nema veze, napravićemo dobar biznis prodavajući Web adrese neonacistima širom sveta. Požurite, prinzeugen.co.yu je još uvek slobodan.