Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Protiv Crkve u korist slobode!

BG grafitBG grafitSvaki dan novi šok! Omiljena dinamika života u Srbiji. Što više šokova to je život uzbudljiviji. Loši silikoni na pevaljkama, crne biografije političara ili mešanje crkve u ono u šta ne treba da se meša...sve je to smuti-pa-prospi-po-raji način preživljavanja. Ako prihvatim činjenicu da je vlast izabrao narod (uzevši u obzir vekovne tendencije prema životu pod diktatorima), popove ne biramo pa ih zato i ne treba ništa pitati.

 

No, superstarovi platnog lista SPC ne prestaju sa iznenađenjima. Kredibilitet može da se gradi na tri načina.

1. Da budeš u centru pažnje po svaku cenu.
2. Da budeš u centru pažnje isključivo po glupostima.
3. Da budeš u centru pažnje prema kvalitetu koji pokazuješ.

Marketing strategija Srpske pravoslavne crkve je očigledno izabrala ovo prvo. Ako se izuzme nešto malo korisnih akcija tokom ratova, koje su by the way nacionalno bile vrlo selektivne, javni politički angažman SPC, uglavnom se svodi na pomamno osvajanje javnog prostora i produkciju skandala.
Eto, poslednji je bio sa umetnikom Živkom Grozdanićem. Ovaj zanimljivi čovek je rešio da o tabu temi progovori na neki drugi način, malo je dotakao Pahomija, kad ne leži vraže, eto tužbe Pahomija protiv umetnika. Sram bilo tog Pahomija, umesto da se uvuče u puževu kućicu i ćuti, ovaj se jogunasti starčić još i buni. Ako, neka... Kada pokušavamo da upozorimo da je potencijalni pedofil, Crkva krene u odbranu: Ako je Pahomije kriv, sudiće mu Božji sud!!! Onda popovi pogledaju sudiju, kažu mu: buuuuuuuuu....i sudija se preda! Ko zna, u svom ovom zakonskom ludilu, možda je Božiji sud validno telo!?Grozdanićev radGrozdanićev rad

Da je umetnička scena dovoljno solidarna i ujedinjena u promociji slobode izražavanja koliko u prodaji sopstvenih dela u korist Hrama i Stupova, do sada bi se reagovalo. Sloboda izražavanja je neprikosnovena, kao i sloboda veroispovesti. Ako Pahomije poteže tužbu kao građanin, onda je za njega važeći građanski sud. Ali, to sam Bog zna!No, nije ovo jedina etiketa gluposti koju je Crkva prilepila sama sebi.

Ono što je Biljana Srbljanović u jednom od prethodnih tekstova na blogu pomenula je sprečavanje italijanske pozorišne trupe da izvede svoj performans u Novom Sadu, a zatim i u Rumi. Po dojavi Irineja Bulovića da je uznemiren (parafraza) satanskim orgijama ili tako već nešto, predstava je prekinuta. No, kada sam saznao sadržaj predstave, bojim se da sam Irinej predstavu pronašao kao suprotnu propagandu u odnosu na onu koju on vodi.

Nevidljivost nasilja koje sprovodi crkva je neverovatna: njeno se postojanje automatski isključuje. Ali, ako napadneš Crkvu, hm...da vidimo!?

Zloupotreba dece!

Nedavno sam, po prvi put video ikonu Svete novomučenice od NATO – Marije deteta. Novomučenica je Marija Rakić, devojčica koja je poginula kada se deo bombe odbio o zid njenog kupatila tokom NATO intervencije. Ovo je zaista tužan primer i primer koji treba da nam svima služi kao upozorenje, a ne kao profit. No, crkveni oci su brže bolje potrčali da kanonizuju nesrećnu devojčicu i pokušaju da njome operu svoje krvave ruke. Ima li čega gadnijeg? Uvek se gnušam pri pomisli na ovaj slučaj i nije mi jasno kako na ovo niko, nikada nije reagovao. To je zloupotreba dece u političke svrhe, u svakoj normalnoj zemlji to podleže krivičnom zakonu!

Crkva VS Dom staraca!

U kraju Beograda u kome stanujem ima nekoliko crkava. Sve su manje više nove. I podiže se još nekoliko. Za jednu od tih novih stigla mi je i uplatnica uz račun Infostana, dok je istovremeno ceo kraj oblepljen sloganima: Ko za crkvu daje Bogu pozajmljuje, a Bog nikom dužan ne ostaje!Jedna je baka pre neki dan, na konstataciju njene drugarica da je na svakoj bus stanici po jedna crkva, prokomentarisala Bolje da su ovde napravili dom penzionera da ima čovek gde da izađe!

Crkva je tabloid!

BG grafitBG grafit

 

 

 

Zanimljiva je i još jedna činjenica. Nju mi je prenela prijateljica koja radi kao računovodkinja u jednoj od crkava u Beogradu. Naime, pri jednoj crkvi radi dečiji vrtić. Roditelji plaćaju ne baš malu svotu svakog meseca crkvi, a crkva ne plaća nikakav porez na taj novac. Dakle ima čisti profit. Hrana u vrtić stiže sa crkvenih imanja tako da su i tu lišeni obaveza prema državi. Malo je to mutno,a?Propaganda koja se plasira od ovdašnje poslovnice gospoda Boga je postigla zavidan uspeh. Dok se Pavle ne složi sa grbom i himnom nema njenog usvajanja. Himna mi je najmanje bitna, ali mi jeste važno ko o njoj odlučuje.Crkva je od ljudi stvorila licemere: svako ko je ubijao i klao može da priloži pare za neki hram i da tako opere ruke. Čak nas i prosjaci hvataju na ikone, pa kad njima daš kao Bogu da si dao. Foliraža. Posuli popovi Boga šljokicama da bi bio privlačan, ali pokazaće jednog dana pravo lice. Buuuuuuuu!Ovom prilikom neću da pominjem brojne druge gluposti koje su redovna praksa crkve. Na primer neću da navodim pljuvanje Patrijarha Pavla po ljudskim pravima ili njegovo primanje osumnjičenih za ratne zločine (koji se uz podršku RTS-a pretvaraju u društveni događaj). Ne bih da se vraćam na blagosiljanje ratnika i zloupotrebu srpskih žrtava. Ne bih da provociram pričama o orgijama u pojedinim manastirima.....sve je to javna tajna koja ostaje u Božijim kućama. I kampanje protiv gejeva i lezbejki.Ni kampanje protiv abortusa.Zato se iz svega gore navedenog, i mnogo toga prećutanog, držim one anarhističke parole: Protiv Crkve i države u korist Slobode!

Za ChurchOfQueeria: Boban The Goddie-S