Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

NOVOPAZARSKI KOMENTARI....!

Novopazarski komentari….!

 TolerancijaTolerancija

    Kažu sujeverni, da kada ti ponedeljak počne lepo ili ružno, onda ti je cela nedelja takva. Nisam sujeveran, ali ne bih voleo da mi cela nedelja bude, kakav je bio ovaj ponedeljak. Pošavši na posao, ovog prvog radnog dana, sretoh jednog poznanika, koji me znajući da poznajem Rasima i Ugljanina, zaustavi da me upita šta mislim o krvavim dogadjajima, koji su se na žalost dogodili u toku lokalnih izbora u Novom Pazaru. Taman sam zaustio da nešto prigodno kažem na tu temu, ali po starom dobrom običaju, sagovornik mi na postavljeno pitanje, odmah ponudi i adekvatan odgovor: „ Ma nek se svadjaju...mislim ne volim što je poginuo čovek, ali taj sukob nama (valjda je mislio na Srbe) odgovora. Ne bi valjalo da su i oni jedinstveni, kao Šiptari (misleći na Albance).....pa nastavi dalje, ne čekajući da bilo šta odgovorim: „ ..I onaj kilavi Kostunica se umešao...a čim se on umeša bude neko sr..nje..ali ako su se on i Boris dogovorili tako...onda ok...šta me briga...važno je da oni nisu jedinstveni...a mi jesmo, jel tako? Boris kao pomaže Rasima, a Koštunjavi Sulju...a u stvari...?“

Ne bih prepricavao dalji tok razgovora, zbog činjenice da ću to ovde napisati u nekoj pristojnijoj formi:

-         Neverovatno je da posle svih dogadjanja nismo shvatili bar jednu stvar: da nikada ne treba uživati u tudjoj (a ovo je i naša) nesreći!

-         Politički vrh države Srbije i dalje živi u ubedjenju da se njihovi marifetluci, njihov makijavelizam na balkanski način ne vidi i da se gradjani koliko toliko nisu naučili da čitaju izmedju redova, pa makar i naopako.

-         Sačuvati Vladu po svaku cenu bio je razlog ove dodatne, stravične, Sandžačke podele, koja je poodavno izašla iz okvira politike i stigla do crne hronike

-         Političari na vlasti u Srbiji još uvek nisu naučili kako da se vladaju i ponašaju u odnosu na manjine u Srbiji.Umesto da se uspostavi normalan pravni okvir bez pritisaka ili ucena sa jedne ili udvaranja na drugoj strani, vladajuća većina pokušava i dalje da samo po principu vruće – hladno kontroliše, provocira ili sankcioniše sukobe, pokušavajaući da kako tako izvuče još neki poen za sebe, još neki glas...nezavisno od štete koja se pravi dugoročno.

-         Nisu nevini ni na drugoj strani, ovoga puta Bošnjaci, Sandžaklije, odnosno dva njihova najpoznatija politička lidera. Sulejman Ugljanin je zahvaljući poslanicima u Skupštini Srbije i čarobnom broju 126, tako neophodnom Vladi da opstane, do te mere prirastao za srce V Kostunici, da mu je ovaj za kampanju pozajmio čak i sopstveni lik, pa i Ministra pravosudja lično (Z.Stojković), valjda da bi bilo sve po zakonu...Kako da ne? Mora da je primenjivan i bonton Velja Ilića, čuvenog tv demokrate (Leskovac, Beograd, Novi Sad.....). Šta reći o Sulejmanu Ugljaninu osim da je na volšeban i nikada javno objašnjen način sa njega skinuta svojevremena poternica (ko će se baš svega sećati..?.), da je trošio opštinski budžet kao njegov omiljeni ministar-kapitalac i sl...Ali poslanici su poslanici!

-         Na drugoj strani stajao je Rasim Ljajić, čovek sa kojim sam zajedno proveo puno vremena, jedan od najperspektivnijih političara u Srbiji.....  bili smo zajedno i na listi „Zajedno za toleranciju“...i na mnogim drugim mestima. Moram da priznam javno i sebi, pa i njemu, da to nije onaj Rasim koga sam ja poznavao. Nešto se kod njega promenilo..Politika i vlast su učinili svoje! Ostati tu gde jesi, pa po svaku cenu. Znam dobro šta je , svojevremeno Rasim mislio o svim političarima (loše i dobro), ali ne pripadam onoj grupaciji (većinskoj) koja će sada, zarad publiciteta, iznositi baš sav prljav veš na videlo.Neka to kažu drugi...ali prosto ne mogu da razumem čoveka, mog druga i saborca, koji je pristao da sledi Vojislava Koštunicu. Povremeno je znao da se naljuti na njega, ali nikada do te mere, da mu otkaže i poslušnost. Mnogo toga (pa i teškog, da ne kažem koju grublju reč) odradio je Rasim za tu i takvu Vladu, za tog i takvog Koštunicu...Ovaj mu je vratio, kako mu je vratio.Čak mu nije otvorio ni novo radno mesto ministra u Republičkoj Vladi, kada je Rasim ostao bez portfelja zbog raspada SCG. No...sve to je, uz očiglednu asistenciju, javnih i tajnih službi vodilo ka neredima u Sandžaku. Vreme će, kao i u mnogim drugim slučajevima pokazati šta se sve zaista desilo...Setih se kampanje iz Rasimovog Ministarstva : „Da i komšiji krava bude živa i zdrava...“.Istine radi, nisu pominjani ljudi?

-         Kažu ljudi da su poslovice, koliko god bile arhaične, još uvek važeće, pa mi jedna takva pade na pamet:“Ko s djavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju“.

Ne uživam u raskolu političkih lidera Sandžaka, nezavisno od simpatija i naklonosti.Ne podržavam umešanost Vlade i njenih službi  u sve što se desilo ili će se tek desiti...Ne očekujem da će Jočić i njegovo Ministarstvo utvrditi činjenice u ovom, kao i u drugim slučajevima. Očekujem da će Lončar (ministar za lokalnu samoup) potvrditi sve ono što mu Voja bude naredio u vezi regularnosti izbora. Očekujem da Rasim da ostavku na sve državne funkcije koje imaju bilo kakvih dodirnih tačaka sa Koštunicom.

Za početak  bilo bi dovoljno da „ i komšija bude živ i zdrav ! „ a za kravu ćemo se već snaći.

Eh taj ponedeljak, baš može da bude ružan!

 

Branislav Kovačević Cole,

Ponedeljak, 11.09.2006.god.