Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

SRBIJA U EU - prilog novim predlozima Ustava Srbije

Srbija u EU – prilog novim predlozima Ustava Srbije !

 Kosovske ikone...Kosovske ikone...

     Već sam bio u prilici da iznesem stavove oko Ustava i Kostunice, ali najnoviji dogadjaji i predlog preambule ustava, koji stiže iz Parlamenta i kabineta Premijera, uz saglasnost Predsednika Srbije, vraćaju nas ponovo na 90-te godine i takozvani utilitarni patriotizam.

Preambula Ustava u toj, staroj – novoj, patriotskoj varijanti glasi : “ Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih gradjana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći od toga da je pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije, da iz takvog položaja pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, gradjani Srbije donose Ustav“.

     Kao bivši član DOS-ove Ustavne komisije(UK) konstatujem da je predlog sastavljen iz dva dela, i to prvog koji smo mi kao UK usvojili (u ovom tekstu kurzivom ) i koji jeste kompromis izmedju gradjanskog (zastupao sam gradjanski) i nacionalnog koncepta. Unutar tog, našeg, stava u predlog nove preambule inkporiran je čitav pasus o Kosovu, koji pored toga što je stilski i pravopisno rogobatan i isprazan, vraća Srbiju na Miloševićev politički koncept, a suštinski ništa ne menja.

Da li bilo ko ozbiljan misli, da će gradjani - stanovnici Kosova, sada početi da služe Vojsku Srbije, da plaćaju porez u Srbiji, ili tv pretplatu Tijanićevom javnom servisu...Da li iko ozbiljan razmislja o tome šta bi se dogodilo, kad bi Albanci sa Kosova prihvatili ovakav predlog i rešili da se uključe, aktivno, u politički život Srbije, pa na predsedničkim izborima nominovali svog kandidata? Taj i takav kandidat bi imao ozbiljne šanse da pobedi na tim izborima, zar ne? Možda i ne bi, ali bi političke stranke sa Kosova, vrlo lako mogle da imaju veliki broj poslanika u Parlamentu, pa bi samim tim, g-din Agim Čeku, možda bio izabran bar za potpredsednika Vlade Srbije, ako ne i za predsednika...Kako bi te današnje „patriote“, poput Koštunice, gledale na tu činjenicu ili ne bi priznali rezultate izbora? Dakle, stvari su poodavno otišle predaleko, da bi neko mogao da točak istorije vrati unazad, pa to ne može ni  prečasni i premilostivi Koštunica sa stavom o tome da se svi Srbi radjaju i umiru sa svešću o Kosovu, kao  srpskoj teritoriji.

Meni su moji roditelji zamerili, kad sam se rodio, što su mi prve reči umesto MAMA i TATA, bile KOSOVO i METOHIJA. Nadam se da sam se ovom javno izrečenom izjavom kvalifikovao za prvi ešalon patriota, rame uz rame sa Koštunicom, Tadićem i ocem mu, Dobricom, Matijom, Amfilohijem, Lončarom, Stojkovićem i svakako Dejanom Mihajlovim...Još ako su tu i proverene patriote Vučela, Dačić, Toma N....i slični....divota!

     Pitam se da li Vojvodjani ili Šumadinci ( ili bilo ko drugi) mogu da se nadaju da će doći na red da ih neko spomene i zabrine se nad činjenicom da se iseljavanje vrši i iz ovih delova Srbije, doduše iz drugih razloga. Imaju li pravo  još neki, osim, Kosova, da budu istorijski, politički, ekonomski...važni za Srbiju, bar koliko i Kosovo.

Aman!

Pa čemu onda ova sprdačina sa Kosovom i novim Ustavom?

Samo naivni ne vide da se rade o sporazumu „patriotskih snaga“ da vladaju bar kao i Milošević. Samo naivni ne vide da je ova  „preambula“  platforma u izbornoj kampanji Vojislava Koštunica....Samo naivni ne vide da je to još jedna prevara Vlade, koja planira da privatizuje Srbiju na najgori mogući način, te da od Srbije napravi  zabran u kome će vladati večno.

     Ovakvim  zvaničnim, a irealnim, stavovima Vlada Srbije samo ubrzava proces nezavisnosti Kosova, jer će i Medjunarodna zajednica shvatiti da se Srbija nije odrekla Miloševića, pa će morati da svoju možda odlaganu odluku, sada ipak ubrza. To što mi nećemo priznati stolicu Kosova u UN, ne znači da je oni neće imati. Ako nam je jedini argument VETO koji  je , eventualno, najavio Putin, ne znam da li se iko seća, npr, kako su ruski vojnici svojevremeno zauzeli prištinski aerodrom, a potom ga i istom brzinom  napustili, uprkos razočarenju Srba sa Kosova. Koliko je u dolarima koštala ova pokazna vežba ruske soldateske ne znam, ali znam da će to i u  slučaju VETA biti odlučujući argument.

    Ako su već drug-gospodin V.Koštunica i svi drugi gore ne-pomenuti hteli da promene ustav i od njega naprave izbornu platformu slobodan sam da im predložim drugu, bolju, kraću i prihvatljiviju  varijantu i to bez nadokade:

    Preambula Ustava bi u toj varijanti glasila : “ Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih gradjana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći od toga da je Srbija punopravni član EU, gradjani Srbije donose Ustav“.

Šta nas košta?

Niko ne može da nam zabrani da budemo deo Evrope, a siguran sam da bi ova varijanta preambule bila prihvatljivija, bar za mladji deo populacije u Srbiji!

Možda se u ovoj varijanti naša deca, u Srbiji, neće radjati sa svešću o tome da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, ali će se bar radjati sa osmehom na licu.

 

Branislav Kovačević – Cole,

Kragujevac, 15.09.2006.god.