Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Omnia mea mecum porto

Iliti, sve svoje sa sobom nosim. I ja sam, kao Bijas, pobegao iz rodnog grada, ali ne pred Kirovim osvajačkim pohodom, već na godišnji odmor. No, poneo sam kompletnu kancelariju sa sobom, uključujući tu i sopstveni broj lokala. 

Pre tačno 10 godina, prvi put sam sa odmor poneo gadget koji će mi olakšati komunikaciju sa poslom. Pejdžer je, u svojoj blagoslovenoj jednosmernosti, više olakšao posao ekipi iz redakcije koja je time dobila alat kojim me je mogla cimati za eventualne probleme nastale mojim fizičkim odsustvom. No, i meni je to pružalo izvestan mir, znajući da neću biti neobavešten ako iskrsne prilika za mojom intervencijom. 

Već iduće godine, komunikacija je dobila i drugi smer, u vidu mobilnog telefona. Još uvek nisam nosio laptop sa sobom, jer je priroda posla bila takva da se sve moglo završiti glasovnom komunikacijom. 

U nekoliko narednih godina, razvojem GPRS-a, omogućen mi je pristup e-mailu, tako da je laptop postao neizbežni pratilac godišnjih odmora. A onda su na scenu stupili PDA uređaji, kao mnogo prenosnija varijanta od kante teške 3 kile, tako da je laptop dve godine čuvao kuću. Ove godine laptop je mnogo lakši, ali to nije razlog što sam ga poneo sa sobom. Jedan je omogućavanje omiljenih crtaća Teodori pred spavanje, a drugi Cisco IP Communicator

Imajući broadband konekciju u kući koju smo iznajmili, bilo mi je lako da preko VPN-a uđem u kompanijsku mrežu i pristupim informacionom sistemu i svim dokumentima koji su mi zatrebali. No, to je samo jedan korak. Zahvaljujući činjenici da je u kompaniji implementirana IP telefonija, imao sam mogućnost da neposredno koristim svoj lokal sa radnog mesta, sa svim njegovim funkcijama. Naime, sam IP telefonski aparat je zapravo mali računar sa odgovarajućim softverom koji obavlja telefonske funkcije – laptop sa PC verzijom tog softvera u potpunosti ispunjava istu funkciju. 

Konkretna korist (sem obaveštavanja baba i deda da smo dobro doputovali, po ceni lokalnog poziva namesto roaming tarife) je da sam bez problema bio uključen u nekoliko bitnih konferencijskih razgovora u kojima je bilo neophodno moje učešće, kao i da sam bio u prilici da i dalje održavam nedeljne sastanke sa sektorom koji vodim, iako nisam bio fizički prisutan. 

Pošto nova verzija „telefonske centrale“ čiju ulogu obavlja Cisco Call Manager omogućava i video razgovore, verovatno ću iduće godine poneti sa sobom pano sa slikom pozadine svoje kancelarije, jedan sako i košulju sa kravatom. Naravno, od pasa nadole su kupaće gaće i papuče, ali to je van dometa kamere.

 P.S. Verovatno će sada uslediti gomila komentara tipa: kakav ti je to godišnji odmor? Verujte, mnogo više relaksirajući nego da razmišljam šta se dešava u mom odsustvu, i da sveže napunjene baterije potrošim u prva dva dana po povratku rasčišćavajući nagomilano i pogrešno odrađeno. ;)