Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Revolucije Kroz Takmičenja

Svi smo svesni velike ljudske strasti za istraživanjem i takmičenjem. Takmičimo se svakodnevno, sa manje ili više elegancije prihvatamo poraz ili pobedu, više ili manje poštujemo protivnike. O istraživanju se lepo izrazio Nikola Tesla rečenicom koju je Ray Kurzweil naveo kao prvu u prologu njegove knjige “The Singularity is Near”:

“I don’t think there is any thrill that can go through the human heart like that felt by the inventor as he sees some creation of the brain unfolding to success.” – Nikola Tesla,1896.

Svi smo to osetili. Najčešće na sitnicama koje su važne samo nama samima a ponekad i u širem društvu.

Sa razvojem tehnologije, komunikacija i svesti da su velike ideje često sakrivene u glavama pojedinaca, od kojih su neki tihi i povuceni, razne institucije se sve više okreću takimičenjima da bi pronašle prave pobednike i tako ušle u trag nekim od skrivenih dragulja od ideja.

Bez nekog sistematskog traženja ili analize evo nekoliko primera koji mi ovoga trenutka padaju na pamet:

Moj favorit je CASP (Critical Assessment of Techniques for Protein Structure Prediction) ili, popularnije, “Protein Folding”. Naša fiziološka kompleksnost se najviše krije iza proteina koji su ili deo raznih tkiva ili su katalizatori raznih bioloških reakcija. Proteini su kobinacije amino koselina: od nekoliko desetina do više hiljada. Standardnih amino kiselina ima 20. Ono sto je interesantno je da funkcija proteina velikim delom zavisi od proteinske 3D structure. Osim što ne reaguju sa drugim substancama kao što se očekiva, pogrešno uvijeni (folded) proteini šesto ne mogu da se rastvore u vodi ili mastima pa se talože i uzrok su raznih bolesti (Alzerhajmerove, Parkinsonove, Ludih Krava, itd). Sile koje rukovode uvijanjem proteina su elektrostaticke. I tako, na prvi pogled, mehanika uvijanja proteina je poznata i liči na lak posao za brze kompjutere. Ali nije. Problem je NP-Hard za matematičare ili, za nas ostale u ovom slučaju, neresiv. Tj kompjuter može da se izbori sa proteinima čija se kompleksnost meri u najviše nekoliko desetina amino kiselina. A sa nekoliko hiljada amino kiselina proteinima ne mogu da se izbore ni svi kompjuteri na svetu zajedno. Pokušava se i sa mešavinom grube sile i algoritama. Npr IBM-ovim Blue Gene (neko vreme, možda jos uvek, najbrži kompjuter na svetu), Stanfordovom Web Paralelizacijom Folding@Home itd. Ono što je fascinannto je da je protein u našem telu malecki mehaničko-elektrostatički kompjuter koji problem reši ponekad za nekoliko sekundi (tj uvije se u finalnu formu) a najčešće za delić sekunde. Otud CASP takmičenje kao razmena novih ideja. Svako od nas je ima šansu u potrazi za esencijom brzog rešenja. Kao sto IBM ne može da pronađe esenciju sa najbržim kompjuterom na svetu tako je isto moguće da će je sutra pronaći “običan” student na kućnom PC-ju. Tajna je u Teslinom “…creation of the brain…”.

Uvek je interesantno da se podsetimo Ansarijevog sponzorstva prve X Prize za amatersko slanje prvog coveka u svemir (100 km iznad površine zemlje) i Burt Rutan-ovog genija, kao i uopšte “Revolucije Kroz Takmicenje” preko X Prize Fondacije (Ivan Marovic pisao o osnivaču) i njihovih novih takmičenja.

 

Hutter prize, hrabro nazvana “50,000 Evroa Nagrada za Kompresiju Ljudskog Znanja” se tiče algoritama za kompresiju podataka. Tema je kompresija bez gubitaka. Iako mi u našim glavama imamo velemajstora u unošenju gubitaka, od onih gde se isecaju gluposti da nam ne bi opterećivale “wetware” pa do svetskog prvaka u neurednom parametriziranju i asocijacijama kada je esencija znanja u pitanju, poredjenje je sasvim u redu posto se nagrada fokusira na nove i inovativne algoritme za kompresiju.

DARPA Grand Challenge je takmičenje autonomnih vozila (bez vozača) u trci od preko 200 Km a po izazovnom terenu. Takmičenje je u istraživačkom smislu vrlo zahtevno, pa tako izazovno, ko ume da predje preko činjenice da inicijativa dolazi od DARPE-e i da će jedna od prvih primena novo otkrivene pameti biti vojna.

Robotic Competitions, od penjanja uz konopac, rvanja do fudbala, svet je pun ovih takmičenja. Takmičenja su relativno jeftina, strasti se lako raspaljuju a obrazovni sadrzaj je naglašen i multidisciplinarni.

 

Turingov TestLoebner Prize  takmičenja su fokusirani na AI družinu no učešće ne zahteva mnogo i vredan rad otvara mnoge horizonte. Takmiče se kompjuterski programi u vernosti neobavezne jezičke konverzacije sa ljudima ispitivačima. 2006-ta je donela i tragikomičan ishod gde je inicijalni pobednicki program kasnije diskvalifikovan zbog “varanja”. Naime, program nije “razmišljao” nego je imao ogromnu kolicinu pripremljenih odgovora za razne kategorije pitanja pa tako zavarao ispitivače !!! (svaka sličnost sa našim odgovorima na mnoga pitanja, kao i pristupom demokratiji, je slučajna)

I nikako ne zaboraviti EC gde ne postoji specifičan focus, pa tako ni potreba za novim radom, nego se takmičite sa onim što već imate. Iskopirano sa sajta (bez obzira na navcani deo svaka nagrada otvara mnoga vrata I tako pomaze u plasmanu proizvoda ili usluge):

  The 2007 European ICT Prize is launched! A total of €700,000 to be won  Deadline for entries: 4 December 2006 The "European Information Society Technologies Prize" has changed its name "the European Information and Communication Technologies Prize", or "the European ICT Prize . It is the most distinguished award for innovative products and services that represent the best of European innovation in ICT. 50-70 Nominees for European ICT Prize
Promotion of their products/services and companies. Quality label and logo "European ICT Prize Nominee".
20 Nominees for the European ICT Grand Prize
Promotion of their products/services and companies. Quality label and logo "European IST Grand Prize Nominee". Opportunity to promote their products at CeBIT 2007.
20 European ICT Prize Winners, €5,000
A prize of €5,000 each. The European ICT Prize Winner certificate. Extensive publicity of their products/services and companies. Quality label and logo "European ICT Prize Winner". Participation in the European ICT Prize Awards Ceremony.
3 Grand Prize Winners, €200,000
A prize of €200,000 each. The European ICT Grand Prize trophy. Extensive publicity of their products/services and companies. Quality label and logo "European IST Grand Prize Winner". Participation in the European ICT Prize Awards Ceremony.
The European Commission will select up to 20 EICT Prize Winners and up to 3 Grand Prize Winners, based on technical evaluations and rankings by leading experts in the field of ICT research and business. The Prize is open to companies or organisations which have an innovative ICT product or service with a promising market potential.  The European recognition that stands behind the nomination of Nominees and Winners contributes to facilitating access to finance, markets and partnerships, and to enhancing the visibility, credibility, and the future business prospects for the company.

Apply

The European ICT Prize is organised by Euro-CASE with the sponsorship and support of the European Commission. It is open to 33 countries