Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

La Mala Blogación*

Bad BloggingBad BloggingNajdraži Pedro,

Srećan ti 57. rođendan i želim ti puno sreće, zdravlja i ljubavi. Naravno i puno, puno uspešnih filmova. Nažalost sprečen sam da dođem na tvoju rođendansku žurku i nadam se da ćeš u svom srcu naći volje da mi oprostiš. Hteo sam da ti pošaljem lepu čestitku za rođendan, ali nemam poverenja u srpsku poštu, zato sam se odlučio da napišem ovaj blog jer znam da ga redovno čitaš, čak te je i jedna naša priča inspirisala da napišeš scenario za novi film.

Sećam se kao da je juče bilo kada smo se upoznali. Bilo je to 1993. godine kada sam radio kao lični stilista Santiaga Lajusticia, koji je u filmu Kika glumio onog napaljen Pabla. Bio sam zadužen da brinem o šminkanju njegove guze, koja se u filmu pojavljivala više nego njegovo lice. Govorio si mi da sam veoma talentovan i da niko bolje od mene ne može da sredi Santiagovu guzu. Siroti Santiago je bio savršen za tu ulogu. On je i van kamere bio napaljeni manijak. Bežao sam od njega kao đavo od krsta, saletao me iza svakog ćoška, pa kada je video da kod mene nema šanse, krenuo je da maltretira onu finu devojku Viktoriju Abril. Bio sam veoma tužan što nisam mogao da ostanem do kraja snimanja filma, prvo što je Santiagova uloga bila mala, tako da moje usluge više nisu bile potrebne, a drugo što sam osećao potrebu da se vratim u otadžbinu gde je buktao rat i da se prijavim u dobrovoljce. Još uvek se sećam tvojih reči koje si mi uputio da me ohrabriš i podržiš: a man’s got to do what a man’s got to do.

Posle tačno deset godina, posle filmova Cvet moje tajne, Živo meso i Sve o mojoj majci, taman kada sam pomislio „mene je moj Pedro zaboravio“ stiglo mi je jedno lepo ružičasto pismo. Mnogo sam se obradovao tvom pismu u kome si me pozvao da ti budem pratilac na dodeli Oskara. Znam da si time želeo da mi kažeš izvini što se nisam javljao tako dugo. Naravno da sam ti oprostio. Kako da ti ne oprostim, jer ipak o dodeli Oskara i šetnji po crvenom tepihu u haljini poznatog dizajnera sanja svaki normalan muškarac. To veče je bilo najlepše u mom životu, čak ni činjenica da si mi umazao vintage Halston haljinu svojim suzama radosnicama kada si dobio Oskara za najbolji scenario nije mogla da je pokvari.

Raduje me činjenica da ćemo opet sarađivati, možda ovog puta zajedno izađemo na binu i dobijemo Oskara za najbolji originalni scenario. Nikada se ne zna, sve je moguće.

Ljubi te i grli tvoj,

Predrag M. Azdejković

www.queeria.com

Na današnji dan 24.9.1949. godine rođen je Pedro Almodovar.