Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Papir trpi sve (ili svi trpe papir)?

Vlada Srbije je na sednici u četvrtak, 5. oktobra, usvojila Strategiju razvoja informatičkog društva Republike Srbije. Značajno za nas, građane pomenute države, s obzirom na to da se u Strategiji pominju i VoIP, razvoj konkurencije u telekomunikacijama, interkonekcija, slobodan pristup lokalnoj petlji, interoperabilnost i sl.

Da li će se to i kako sprovesti, ostaje da vidimo. Možda nam je jedan od pokazatelja činjenica da se tek 10% poslanika Skupštine Srbije izjasnilo da želi da koristi e-mail kao sredstvo komunikacije.

Naime, dan posle usvajanja Strategije, u Politici je osvanuo tekst u kome je objavljenja ova poražavajuća statistika. Do pomenutog procenta došlo se prilikom anketiranja poslanika na početku mandata, gde se jedno od pitanja odnosilo na to da li žele da im se skupštinski materijali dostavljaju elektronskom poštom. Zbog malog odziva totalno se odustalo od ovog vida komunikacije, te našim poslanicima materijali stižu kao i decenijama pre pojave računara – u koverti.

Ovu činjenicu je potvrdio i „prvi srpski cyber seljak“, Zoran Tanasijević – Tasa. U svom komentaru na Internodium listi, Tasa je otkrio da se čak i komentari posetilaca skupštinskog Web sajta štampaju i ručno dostavljaju u poslanički klub.

Stoga sam, kao neko ko je lično i profesionalno zainteresovan da se pomenuta Strategija sprovede u delo, zabrinut. Da li su gospoda razumela ono što piše na tih 80-ak odštampanih stranica, te da li će se, nedajbože, predomisliti ako im neko usput objasni o čemu je reč?


Mozemo

mi ovde sada do 101 i nazad da kukamo. Nista od toga dok ne skinu poreze na informaticku opremu, ukinu monopol Telekoma, smanje poreze na e-poslovanje, uvedu kompjutere i u vrtice a decu od malih nogu upoznaju sa istim, a zamislite kada bi pri svakoj opstini postojali jeftini ili besplatni kuresevi engleskog (sufinansirani iz budzeta).