Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Beograd danju 4, ili baš je teško biti Rom

Jedna od onih bakalnica na Vračaru što prodaju malo bolje stvari - više vrsta švajcarskih čokolada, a ne samo Milku, a ima i Fruktal sokova. Na kasi, čujem iza sebe glas nekog deteta sa prepoznatljivim romskim naglaskom. Priča nešto uobičajeno, nevažno, dečje. Devojčica ima 10 - 11 godina, tu je sa majkom, koja teško da ima više od 25.

Kasirka odmah napada: "Što ti, bre, galamiš u radnji?", kaže nekako zlurado, sa nekom moći koju joj daje ne samo to što je u "službenoj situaciji". A potpuno je izvesno da bi na takvo ponašanje kakvog srpčeta sa majkom "gospožom" reagovala sa iskrenom naklonošću i simpatijama. Nekako se to baš videlo.

Devojčica ne reaguje, nego traži od majke da joj pročita etiketu na nekom šamponu, čemu li. Kasirka, sada već sa neskrivenim uživanjem u sopstvenoj nadmoći: "Pa zar ne znaš da čitaš?". Pa na to još, onako prekorno, optužujuće, sa jasnom namerom ne samo da okrivi nego usput da makar na rečima kazni: "Ideš li ti u školu, što nisi naučila?". Devojčica onako naivno, odgovora da ne ide, jer su je izbacili. "I treba da su te izbacili", zaključuje kasirka hladnokrvno.

Majka je ćutala sve vreme.


Sta da se

kaze... osoba sa problemom u glavi.


neprijatni mirisi

nadam se da ste gospodji kasirki kupili Wrigleys extra strong ice mints.....i objasnili cemu sluzi


i?

И ти си храбро ћутао, и онда дошао овамо да нам покажеш како си паметан. Што ниси нешто рекао?


shto kazhe Mujo..

..ja bi joj onaj jogurt nab'la u usta, pa sve vako..vako vrtila..;))


Vaspitna intervencija

"Majka je ćutala sve vreme."

A vi?

Kada je moja malenkost prisustvovala slichnoj situaciji, gde tri policajca maltretiraju recycle majstora, morao sam da intervenishem.

Kerovi su bili zapanjeni i, s pochetka, spremni da se suprotstave, da bi se sve zavrshilo trostrukim izvinjavanjem (kada sam im pokupio brojeve sa znachaka).

Pouka:
Svako bi trebalo, ma kako mu se chinilo beznachajno i jalovo, da se pobuni protiv diskriminacije. Budemo li cutali, to ce biti siguran znak da smo i sami spremni na svakovrsno maltretiranje.


al ti si kralj

ponoci, lako je tebi da se suprotstavis...

bez sale, i namere da se opravdava, mislim da problem nije u diskriminaciji... nego u opstoj frustriranosti

svako bi da se dere na nekoga, okidac, koji ne mora biti svakom vidljiv, lako pokrene lavinu...

sto ne znaci da diskriminacije uopste nema, naprotiv


diskriminacija

je usko povezana sa nesigurnoscu.

nepostoji drustvo bez diskriminacije..pa cak ni svedska.


mudro zboriš, pnbb

mislim da problem nije u diskriminaciji... nego u opstoj frustriranosti

svako bi da se dere na nekoga, okidac, koji ne mora biti svakom vidljiv, lako pokrene lavinu...


pa nisam bas sigurna wu

bas....
isfrustriranost potice od nesigurnosti izmedju ostalog.


andjo sine,

šta taj majmun rade tuna... a drugo, kako si? iskreno se nadam da si ok!

bez zezanja, mislim da je pnbb u velikoj meri u pravu (btw, što me tako ocrni, čoveče)- mislim, fakat je da su u bgdu mnogi umorni od lošeg života i da su, s oproštenjem, nadrkani na sve i svakoga. a kad dođe neko očevidno nezaštićen onda zloba samo sija. ne znam, ali moj utisak je da te loše volje u srbiji ima u izobilju na svim stranama, svako svakog mrzi, i da je neophodno početi negovati neku drugačiju kulturu (pa, gledaj ovde na blogovima, svako ima svoje favorite i grupice i samo se gleda kako da se što prljavije uvredi strana sa kojom se ne slaže).

mada ni ja ne mogu sebi da objasnim kako je neboiša spaić mogao da oćuti ovo. sve čekam neki nastavak...


doktore

koji majmun? :)

Ja sam uvek dobro, hvala na pitanju ...malo dramim ponekad ali brzo prodje :D


Nastavak

Uopšte nije bitno da li ja jesam ili nisam oćutao. I ako jesam, i ako nisam, nisam to uradio da bih se svojim postupkom hvalio, ili da bih ga opravdavao. Samo sam opisao jednu situaciju kojoj sam prisustvovao i koja mi se učinila paradigmatična. Reagovao sma kako sam mislio da treba. Pitanje je šta biste vi uradili.


Šta ima čovek da se

hvali normalnim postupkom se zaštiti nedužno živo biće (moram da priznam da mi korišćenje izraza opravdavanje nije jasno osim ukoliko niste demolirali prodavnicu ili pretukli prodavačicu)? Ima čitav spektar uobičajenih, ljudskih reakcija koje nisu za hvaljenje ali jesu za stid ukoliko se ne urade. Ako vi nalazite za nepotrebno da izvestite šta je ko uradio u određenoj situaciji koja se zaista dogodila (a vi ste, koliko razumem, aktivno ili pasivno, bili učesnik te scene), onda još manje razumem potrebu da druge ljude pitate šta bi oni radili u nekoj hipotetičkoj, zamišljenoj situaciji.

Eto vi, kao novinar, imate i tu privilegiju da možete da objavite adresu i naziv te radnje, na sličan način kao što se objavljuju imena onih iz Nacionalnog stroja... umesto da radnju opisujete kao tajanstvenu prodavnicu delikatesa na Vračaru (osim ukoliko sam taj opis nije dovoljan da svima bude jasno o kojoj je prodavnici reč- dugo nisam bio na Vračaru pa ne znam kakva je situacija sa bakalnicama).


zec...siroce..

i u tom smislu...

da dodamo jos , i faktor duzine fitilja... npr ni nama dvoma-troma mozda nije sve potaman u zivotu, ali zadnja stvar koju ces da uradis iz svoje frustracije, je da se proderes na gancija na ulici, na kesu, na taksistu...
ali negde hoces...
znaci , savest, vaspitanje, etika, nazovite kako zelite.. tu smo generalno , kao narod, sve tanji...

ma nisam ocrnio, to je bila dobronamerna opservacija, zacudjujucim glasom


Quote:znaci , savest,

Quote:
znaci , savest, vaspitanje, etika, nazovite kako zelite.. tu smo generalno , kao narod, sve tanji...

da, upravo tako...slažemo se, pnbb, skoro kao i oko Metka, Alvina Leea i ELO, :). a hvala ti i što si mi odgovorio na jedno drugo pitanje.


nesigurnost,+

jos stosta..
ako si pod tim i mislila na strah - od gubitka posla, od nepoznatog, od novog, onda i to

ako govorimo o rasnoj , ili verskoj diskriminaciji, ponekad je , kao npr u kanadi, vrlo tesko utvrditi ko je gde, i od koga , diskriminisan... hoces li dobiti posaou it ako nisi indus, hoces li napredovatiu menadzmentu ako nisi anglo, hoces li proci u umetnickim krugovima ako nisi peder...

uopste, kao da su se svi odvojili u getoe

siromasni crnac mozd anece biti primljen u skolu u bogatm kraju... stvar se okrece za 180 ako beli klinac izadje na teren za basket, gde dobija zauske neko vreme, dok se ne naviknu na njegovo prisustvo ( sto kaze djura)...
kad privedu na info razgovor 9 crnaca, arapa, svejedno, srba, od 10 osumnjicenih, jel to racial ili criminal profiling?

---
znajuci za dr.-ovu 'kontra' prirodu, ne provaljujem zeza li me ili ne, al nema veze


sa ovim si

sve rekao

ako govorimo o rasnoj , ili verskoj diskriminaciji, ponekad je , kao npr u kanadi, vrlo tesko utvrditi ko je gde, i od koga , diskriminisan... hoces li dobiti posaou it ako nisi indus, hoces li napredovatiu menadzmentu ako nisi anglo, hoces li proci u umetnickim krugovima ako nisi peder...

i kada pokusavam ljudima da objasnim da demokratija nije bas cvet jer se teze prepoznaju problemi koji se u stvari samo potiskuju. kad tad to mora negde da eksplodira.
kanada je jos i mirna, mozda ne kvebeg i montreal...ali u odnosu na usa gde se gradovi sastoje iz getoa.

u srbiji je prednost, jer se jasno vidi o cemu se radi, ali na zalost usrani kostunica, usrani zakoni ne dozvoljavaju sankcionisanje.


pre neki

dan cekam red u posti. tri saltera rade, posta je unijska samim tim crnci se uvalili i ne mrdaju. ko nije bio u americi i nije usao u postu, opstinu ne zna sta znaci raditi sa ljudima kojima treba minut da pomeri ruku. sporost da covek odlepi...a da ne pricam sto preko one stvari jedva odgovaraju na pitanja.

neka bakica bela ispred mene sto godina ima...ugusih se od mirisa starosti...stoji pola sata vec.
u nekom momentu popizdi i pocinje glasno da negoduje njihovu sporinu: vi ste svi lencuge, ova drzava propada zbog vas, vi ste crna govna ...i na zadnji komentar pobunise se ovo troje, razbudise u momentu...
pocne svadja tu sa njom, i bogami izvukose deblji kraj. em sto smo mi, nesrecnici, tapsali bakutaneru na hrabrosti...verovatno bi mene uhapsili da sam rekla jer je to rasisticki....ali ovoj bakici nisu mogli nista jer je vec jednom nogom u grobu a i bi bila senzacija na vestima koja bi u ovoj mojoj demokratskoj zemlji bila odlican povod za probleme koji se sistematski prikrivaju i zataskuju.


Diskriminacija svake vrste u

Diskriminacija svake vrste u ovoj zemlji caruje... U nedostatku volje da se potrudi i pokrene, ovaj narod nalazi krivce za svoju nesrecu u svima koji se na bilo koji nacin razlikuju... Tako je lakse... Bas pre neki dan je jedan crni decko, ocigledno stranac, bio ispred mene u redu na kasi. Dvadesetak godina. Fin, uredan, cist i verovatno pristojniji od pola belih faca u tom istom redu. Da covek prosto ne veruje koliko komentara, glasnih i poluglanih sam cuo za tih nekoliko minuta...
Odmah se setim moje profesorke racunovodstva koja je na sve sto joj se ucini lose odmahivala glavom i vikala "Ah, kucni odgoj...". Fali vecini ovde toga... Definitivno.

Marin Milosavljevic
novinar, urednik & svakom loncu poklopac


Moj odgovor tebi

Silence is golden!

Najbolje da si ti slusao i cutao. Mozda bi i tebi rekla da si glup.
Stvarno si me razocarao. Imao sam krajnje pozitivno misljenje o tebi.

v.


Koliko podrazumevanja

Zašto misliš (pretpostavljam da se znamo, kada si na ti, pa evo uzvraćam) da znaš kako sam reagovao? Zar je toliko normalno hvaliti se drekom na kasirku, da ako se neko time ne pohvali, to znači da se kasirki po kraju boji, a sada je ta njegova strašna tajna izašla na videlo.

I, u stvari, najinteresantje je što sam, kad sam pisao ovaj post, tačno znao da će biti nekoliko upravo ovakvih komentara. I priča se, od priče o diskriminiciji, primitivizmu, socijalnom položaju Roma, svemu i svačemu, prabaci, evo u trećem-četvrtom komentaru, na pitanje da li sam ja izgrdio kasirku. Ja znam šta sam ja uradio. I zašto. Ono što je pitanje, jeste da li svako za sebe zna šta je uradio, i zašto. Ako zna, molim lepo. Ako ne zna, nek se potrudi da sazna.

A javi mi mailom koji si, ako se znamo.


Mislim

da bi pojedini citaoci bili zadovoljni da si kasirku namlatio bejzbol palicom... ali nisi jer se ne hvalis time. I u tome je problem...

Generalno Romi jesu diskrimisana grupacija ali u nasem drustvu su diskrimisani svi koji su na neki nacin nemocni, stariji od mladih jer su po definiciji nemocni, finansijski slabi, penzosi bre... marginalne grupe kao preprodavci po ulicama od imucnijih kupaca, vozaci jugica od strane vozaca novih zapadnih modela, pesaci od vozaca, siromasni od strane bogatih, nezaposleni od strane zaposlenih, grobari od strane cigana... i tako u beskonacnost, dok god postoji neko nadmocan u odnosu na nekog drugog svog sugradjanina. Takvi smo bre... u globalu. Pojedinacno svakako nismo...


Ako si ....

Joj nesto i rekao onda povlacim rec o razocarenju.
Ustvari mozda sam i ja malo preterao u komentaru jer ja obicno na ovakve izlive neznosti prema nekome koje "nizi" od nekoga obavezno onako socno odreagujem sa nekim kulturnim komentarima toliko da tog gore spustim nize od onoga koga je vredjao.
Tako da ako sam ja pogresio izvinjavam se ali sam u trenutku citanja bio zgrozen prvo komentarima kasirke a onda verovatno mahinalno i time sto nije bilo tvog odgovora na tako nesto.
Nazalost ne poznajemo se, ustvari ko zna ovo je ipak mali grad. Ali sam citajuci tvoj blog stekao krajnje pozitivno misljenje o tebi.
U svakom slucaju ocigledno je da je ova post trebao da nam pokaze jos jednu od nazalost svakodnevnik KKK stvari u Srbiji.

v.


Hvala

Na razjasnjenju i razumevanju. Onda nastavljamo na ti.


Sramota. Kasirka - no

Sramota. Kasirka - no comment. Majka se verovatno plasi i sopstvene senke. Ali zdravomisleca osoba koja cuti na nepravdu koja se odvija pred njenim ocima? Sramota. Bas lepo sto smo saznali za ovu epizodu, inace smo svi pali s banane i nemamo pojma koliko je sikaniranje slabijih omiljen sport u Srbalja. Mnogo smo bre jaki. Da pljujemo, gledamo i cutimo.


Evo

Odgovaram redom, pa vidim da imamo ovde još jedno podrazumevanje. Stvarno me interesuje odakle ono?


Nije podrazumevanje, nego

Nije podrazumevanje, nego kraj teksta koji glasi:

Quote:
Majka je ćutala sve vreme.

Kad vidim tacku za mene je to tacka i kraj price. A ako je bilo jos nesto, onda nije moja greska sto nisam bila kadra naslutiti dalju reakciju pripovedaca. Mogle su biti stavljene bar tri tacke koje bi znacile da se nije sve zavrsilo na cutanju...


У Канади је

У Канади је сушта супротност. Пошта се сија, цакли, мирише фино, све уредно. Људи који чекају с тобом у реду љубазни до тестиса, насмеше се кад прођеш поред њих, климну главом... Ма, (стерео)типични Канађани.

За шалтером или неки средовечни господин у чистој, испегланој, униформи или нека добра тета са осмехом од ког се ослепи. Углавном белци (и није било много других где сам ја живео). "Good afternoon, sir. How may I be of assistance?" - а глас к'о виле из неког десетерца (не виле за сено, него "вила", as in вила Равијојла).

Кажеш шта ти треба и у року од 2 минута си већ једном ногом на улици. И заборавиш да си био у пошти.

Не знам. Канада је социјалистичка држава скандинавнског типа, па је и за очекивати такву ситуацију. Изгледа к'о Америка ал' је много ближа Европи (поготову Квебек!). Јес' да деру с порезом ал' се и примети ди лова иде. Једино су им путеви о-чај-ни. Аутопутеви и главне улице ђене-ђене. Ове споредне, буди Бог с нама. К'о Непал.

Е, сад, да постоји дискриминација - постоји. Ја је нисам осетио јер сам бео и причам енглески без акцента (тј. са канадским акцентом). А овако приватно, мали милион пута сам чуо разне гадости на рачун дошљака, поготову Кинеза, Индијаца, Пакистанаца, Африканаца...

Доста тих стереотипа јесте базирано на истини али у "толерантним" друштвима није политички коректно износити чињенице, тј. чињенице се не толеришу. Не желим да Србија буде таква. Ако ћемо поштовати и уважавати другачијег од нас, хајде да то радимо "од срца", а не зато што је то "пристојно" и што тако закон налаже.

Толеранција се у Канади форсира (као и свугде на Западу). Толеранција тамо није природно стање. Кад мало загребеш ту фарбу, видиш да је све то једна велика лаж. Сама реч коју ови наши мамлази форсирају, "толеранција" (tolerance), значи "трпети нешто". Чим ти треба да трпиш неког ко није бео, није богат, има акценат, није овакав или онакав, није као ти... онда изеш ти ту причу. Чему онда све то?


?

Ja mora da živim u nekoj drugoj Kanadi onda...


Не знам. Отиђи у

Не знам. Отиђи у Виндзор и види. Сваки одлазак у било коју јавну службу (health centre, post office, "општина", Enwin, Министарство транспорта, Министарство финансија...) није био битно другачији од описаног одласка у пошту.

У Канади "поштари" за шалтером раде за 12-20 долара на сат (у зависности од стажа). У Америци, за 5 долара. У Канади постоји минимум услова за запослење. У Америци вероватно не, а и постоји "позитивна дискриминација". Сами су криви.

Радити за државу у Канади је к'о лото да си добио. Ем синдикат, ем сигурност радног места, ем лова до јаја.
Једном сам преко лета радио за град тј. за неку комисију. Ишао да мерим нека загађења ваздуха и воде и да бележим промене. 21,55 долара на сат, службено возило, овертајм 30,45 долара на сат итд. Па, ко не би радио за државу... и што да не буду љубазни? Имају двадесет разлога на сат да буду такви.


Problem je u klasifikaciji i

Problem je u klasifikaciji i getoizaciji, tako ja to vidim.
Csim ti nekoga klasifikujesh - razlika je tu, samo se fini pravimo da je ne vidimo. A koliko su ustvari bitne te razlike, to je vecy druga pricsa. Da l' je neko crnac,belac,azijat,visok,nizak,lep, ruzsan - sve je to trla baba lan. A ipak se majstori slepo pridrzsavaju svojih klasifikacija i svojih statistika, pa im nije jasno odakle ih ljudi zapazsaju i zbog csega ih mrze.
A druga stvar je getoizacija - to je potpun promashaj asimilacije doshljaka u novu sredinu, a ipak se josh uvek sprovodi svuda.
Obe ove pojave su meni bash onako: "Zabio sam mokre prste u uticsnicu i opizdila me struja - stvarno mi nije jasno zbog csega?".


pa majka je cutala,

posto sigurno ima vece iskustvo takve vrste od svog deteta,te podrazumeva, da je eventulano, ako reaguje, napadnu i svi ostali, zato se i prodavacica ne snebiva u svom bezobrazluku, zna ona dobro svoje musterije.

Jednom kada su u punoj 71., dva romska deteta, spretna i vizljasta uspela da nadu mesto i sednu zajedno na jedno sediste, prvo ih je napao vozac-kao kako su se usudila da sednu, a posle i hor narogusenih putnika, koji su ih uplasene terali.Ja poludela, okrenem se najglasnijoj zvajguzi i malo povisenim tonom je upitam, zasto misli da decica ne bi trebalo da sednu, i ona zbunjeno ucuta- nije se nadala, a zamislite i svi ostali odmah se okrenuse i kao gledaju kroz prozor.Cak je i sofer odustao.To je ona psihologija ruzne mase, kao iz Bestija Zivka Nikolica, koja samo u horu vice.A i mi smo jedan ne emancipovan narod, koji i kad vidi, ovako lako resive nepravde, uvek izabere da bolje cuti, jer je tako sigurnije.Cenzura javnog mnjenja skoro da i ne postoji, jos uvek smo zajedno i jaki samo u srbovanju.


???

Quote:

Cenzura javnog mnjenja skoro da i ne postoji,

A takvo nesto bi trebalo da postoji? Mislim, nisam siguran pa hajde da pitam da ne ostanem u neznanju...


pa u normalnim drustvima,

ne moze bas da se prodavacica tako ponasa, posto bi prvo svi prisutni adekvatno reagovali,(i ona bi to znala, kao sto je ova gorepomenuta znala da nece),a ako ne bi popila otkaz, ne bi bas bila omiljena kod musterija,(za razliku od gorepomenute, koja je verovatno sa ostalima na komsinice).

A Vi mislite da ne bi trebalo da postoji?


Mislim

da ne bi trebalo da postoji, mislim da bi svaki pojedinac trebao da svoje ponasanje i odnose prema drugim ljudima iz okruzenja izgradi u okviru porodice i skole. Kakva bre cenzura...

Quote:

posto bi prvo svi prisutni adekvatno reagovali,(i ona bi to znala, kao sto je ova gorepomenuta znala da nece),a ako ne bi popila otkaz, ne bi bas bila omiljena kod musterija,(za razliku od gorepomenute, koja je verovatno sa ostalima na komsinice).

I u Srbiji cesto ljudi reaguju na nepravdu u svakodnevnom zivotu, ima i drugih primera (poput ovog naslovnog iz bloga) ali se ipak naziru znaci promena...

Secam kako su se pre 8-9 godina gradjani Srbije odnosili prema Kinezima koji su dosli u Srbiju da trguju jeftinom robom, odnosili su se prema njima kao i prema Romima... vremenom se taj odnos znatno poboljsao, gledam sad ih po Beogradu cene po statusu tj. po finansijskoj moci. Problem Roma u celom svetu je sto su marginalna grupa o kojoj vaze stereotipi pothranjeni njihovim obrazovnim i imovinskim statusom... u vecini zemalaj sveta nazalost oni nemaju bolji status nego u Srbiji.

Mada tema bloga nije polozaj Roma vec psiholoski profil izivljavanja jakog nad slabijim... ali kad razmislis to se svodi na isto.


Cenzura 2

"mislim da bi svaki pojedinac trebao da svoje ponasanje i odnose prema drugim ljudima iz okruzenja izgradi u okviru porodice i skole."

Pa javno mnjenje i pokazuje stepen te pojedinacne izgradjenosti i veoma je mocna reakcija u civilizovanim sredinama,(slagali se Vi ili ne- tako je.)Jednostvno, kao takvo , suzava prostor pojedincima, da van uspostavljenog koloseka , neometano isklizavaju i to je dobro.


Gospodjo angie

slazem se ja sa vama, to sam vam pokazao i na onom neozbiljnom blogu kod one neozbiljne autorke (nemojte da me cinkarite tamo...). Ali ipak drusvene norme i javno mnenje ne bih nazvao cenzurom, zvuci rogobatno i neadekvatno... i necu vise da sitnicarim.

Kod mene je 1.25 po ponoci i ja bih malo lakse teme...


rec cenzura

Rec cenzura je ovde figaritivno,(na neki nacin)upotrebljena.


"cenzura"

kodeks ponasanja, civil courage i pravno kaznjavanje = cenzura takvih ispada


Ako se

neko ne ponasa po kodeksu ne moze biti pravno kaznjen... onda to nije ono sto vole da zovu demokratijom, sto bi svi morali da slepo sledimo neke kodekse? Zbog pravnog sankcionisanja?

"Cenzura" takvih ispada bi trebalo se regulise zakonima, antirasistickim ili vec kako se zovu i da se onda pravno sankcionisu... ali se to onda ne bi zvalo cenzura...

Uostalom, nebitno, bitno je da mislimo na isto, da se rasisticki orijentisani pojedinci ogranice nekim normama koje drustvo namece.


u pravu ste,

oko kodeksa....mada sam mislila na nesto drugo....a "cenzura" je pod navodnicima znaci pravno sankcionisanje i civil courage


da. najgore je

što je cela stvar, zapravo, priča o dobrom ukusu. u svakoj demokratskoj zemlji na svetu (i u uk, i u nemačkoj i u francuskoj, i u holandiji, švedskoj, australiji, ne znam kako je u kanadi) postoje fašističke i rasističke grupe kojih se svi normalni ljudi gade, ali koje je nemoguće banovati. Oswald Mosley je bio Sir Oswald Mosley. cena demokratije...


doctor WU

so long...: ) ostala sam Vam duzna jednu sekularizaciju, bese tu i Indira...valjda cemo imati priliku


sekularizaciju?

indira? would you care to explain?


na jednom blogu

sada se ne secam tacno, mislim da je bio Srdjan Fuks, ste me pitali kako bih ja to sprovela totalnu sekularizaciju....i nisam odgovorila


da li je to moguće?

evo pratim ovu diskusiju o veilovima (bio sam i banovan zbog toga) i pitam se kako se ljudima može nametnuti nešto što je očigledno u njihovom interesu ali je, istovremeno, i protiv njihove volje. hajte, sonjuška, prosvetlite me... (predlažem da se manemo persiranja)


to o cemu

ja govorim je javno ne odobravanje-reakcija na ovakve ispade, (kod nas je taj odnos opste prihvacen).Ne radi se o slepom sledjenju, nego o stepenu svesti i razumevanja sustine.
Rec cenzura je ovde figaritivno,(na neki nacin)upotrebljena.


Gospodjo angie

Quote:

Rec cenzura je ovde figaritivno,(na neki nacin)upotrebljena.

To sam i ja napisao kojih 3-4, 5-6 postova gore... ali sto bi se odmah slozili, jel' tako? Onda to uopste ne bi bila diskusija, bio bi cist politicki sastanak istomisljenika...

Kod mene je 1.40 posle ponoci, vec...


sloboda štampe

Quote:
Cenzura" takvih ispada bi trebalo se regulise zakonima, antirasistickim ili vec kako se zovu i da se onda pravno sankcionisu... ali se to onda ne bi zvalo cenzura...

Pa možda i ne bi bilo loše da se donese antirasistički zakon. Mislim da već postoji stavka o "izazivanju rasne, nacionalne, verske etc netrpeljivosti". Možda i u samom ustavu.
Jedino što sam uspeo da pronađem je u članu 46. koji se odnosi na slobodu štampe, odnosno "sprečavanje rasturanja štampe i širenja drugih obaveštenja ako se odlukom nadležnog suda utvrdi da se njima poziva na nasilno rušenje Ustavom utvrđenog...blablabla...ili se izaziva i podstiče nacionalna, rasna ili verska netrpeljivost i mržnja."
Znači možete da diskriminišete Rome, samo ne smete to propagirati u novinama :)
*****
This morning I woke up in a curfew;
O God, I was a prisoner, too
Could not recognize the faces standing over me;
They were all dressed in uniforms of brutality.


zasto cutati?

Vasa prica je zaista potresna, ali zaista mi nije jasno zasto niste prokomentarisali taj slucaj na licu mesta kad ga vec iznosite ovde!?
Vasim kulturnim komentarom na licu mesta bi verovatno prodavacica bila pogodjena i pocela bi da se svadja sa vama!
Vi bi istog trenutka mogli da izadjete(prodaju se te cokolade jos na par mesta u Bg-u), a pomenuta prodavacica bi tek uvece razmisljala o svom postupku i verovatno bi je bilo stid!
Vazno je reci misljenje jer to tisti coveka, a ponekad je blog mali da se iznese sav jed koji kupimo na ulicama, u prodavnicama, u bus-u...na svakom koraku!


Koja bakalnica?

U koliko je na Krstu i radi 24 sata dnevno, ja s moje strane mogu da obecam da ce doticna biti opomenuta, a ako se bude mnogo *urebecala i otpustena. Jel' dovoljno?
Šmizla


I ponesite

bejzbol palicu... za svaki slucaj :)

uzgred, mislite li da takva reakcija sad ima smisla? Zastrasivanjem te jedne zene ne dobijamo nista, njeni istomisljenici&sledbenici to verovatno nece saznati iz novina ni sa bloga b92 a ni od nje licno...


Mislim da ima smisla

Bejzbol palica mi u ovom slucaju nije potrebna; zena nije jadna nego je direktna stetocina sa stanovista vlasnika radnje. U koliko je ta radnja u pitanju, poznajuci vlasnika i njegov stav da je svaki kupac dobrodosao, bice jako iziritiran ovim.
A sto se tice zastrasivanja "jadne zene", opste mi srce nece zaigrati i ako je isprepadam naskroz. Oni koji mogu masmedijski da uticu - nek uticu tako. A oni sitni, nebitni anonimusi poput mene, morace individualno. ;-)
Šmizla


Quote: A sto se tice

Quote:

A sto se tice zastrasivanja "jadne zene", opste mi srce nece zaigrati i ako je isprepadam naskroz.

I po cemu se onda razlikujete od nje? Nasiljem odgovarati na nasilje, nevaspitanjem na nevaspitanje... podseca li vas to na nesto sto se stalno desava na ovim prostorima?

No, to je vasa odluka... Laku noc.


Ne vidim gde nadjoste nasilje

kad napomenuh da mi bejzbol palica nece trebati. I ne vidim da je ista nevaspitano u tome da se zeni objasni da su svi kupci isti. A jedina stvar koja moze da je isprepada je eventualni gubitak radnog mesta. Po poslovnoj etici prodavca, ljubaznost i usluznost prema kupcima se podrazumevaju.

Šmizla


Vlasnici koji zapošljavaju

su oni bez poslovne etike, jer da je imaju, zapošljavali bi (i otpuštali) po nekim aršinima. Sit sam se nagledao neverovatnih "1 on 1" neetičkih uslužnih tretmana letos u Srbiji i generalni utisak je onaj dobro utemeljen još na liniji Zastave 101 - "kakva meni plata, takva tebi vrata".


Gde ja nadjoh nasilje!?!?

Quote:

A sto se tice zastrasivanja "jadne zene", opste mi srce nece zaigrati i ako je isprepadam naskroz.

Protiv njenog verbalnog delikta vi idete zastrasivanjem... nije na vama da bilo koga zastrasujete sem ako ne zelite da budete kao oni. U normalnom, civilizovanom svetu je i to jedan vid agresije pa sumnjam da ce se ista u Srbiji izmeniti do vremena kad i zagovornici jednakosti i ravnopravnosti medju ljudima i sami ne skapiraju to... Toliko.

PS.
Doduse vec u sledecem postu ste se popravili, ima nade za vas :)


Nije ta

sigurno, jer radi do 10 uvece.


Dr. Wu

ne znam da li je moguce, u tome je i problem, zato nisam ni odgovorila. nije tema bloga, da ne smetamo, nadam se da ce je neko jednom otvoriti...marion graefin v doenhoff pita, pre nekoliko godina, Gde je nestao Ethos? ukratko, jedno od ponudjenih resenja - Communitarianism...u tom pravcu otprilike i moja razmisljanja o "totalnoj" sekularizaciji.


Bez naslova

Za najtezu uspomenu u svom zivotu Sigmund Frojd navodi secanje iz detinjstva kad je jednom kao dete isao ulicom sa ocem. Onda su sreli nekog drkadziju koji je bacio ocev sesir na kolovoz uz neki komentar o civutma. Otac se sagnuo, uzeo sesir i bez reci su nastavili dalje.


to je vreme, Bogu hvala,

to je vreme, Bogu hvala, davno proslo.

samo za dame i dobronamernu gospodu click here


a ti?

nisi valjda i ti cutao?


sorry, nisam videla dalje komentare

sad shvatam kako si reagovao. i ja bih se drala, napravila scenu.

a u stvari ne treba tako, nego trebalo bi da je ovo takva drzava u kojoj onda izadjes, zoves pandura, prijavis rasisticko ponasanje osobe na radnom mestu, on napise prijavu sudiji za preksaje, ti se na sudu pojavis ko svedok, kasirka plati sto soma dinara kaznu, pa ce sledeci put da se misli kad ce da ponizava dete.
to ja sanjam, znam.

kad pokusas da ljudima objasnis nesto tako, pa i drekom, oni te uglavnom gledaju kao ludaka. ljudi se za mnom okrecu cudu i gadjenju kad na ulici skupljam izmet za svojim kucetom.
to kako me gledaju - uzasnuto, zapanjeno, zgadjeno, zato sto kesom skupim govno za kerom da u njega neko ne ugazi, veruj mi, zauvek me razoruzava.


Quote: ljudi se za mnom

Quote:

ljudi se za mnom okrecu cudu i gadjenju kad na ulici skupljam izmet za svojim kucetom.
to kako me gledaju - uzasnuto, zapanjeno, zgadjeno, zato sto kesom skupim govno za kerom da u njega neko ne ugazi, veruj mi, zauvek me razoruzava.

Zasto se cuditi na takvo ponasanje okoline? Niko to ne radi jer se u Srbiji nikad tako nije ponasalo, istine radi cisto sumnjam da ste i vi to radili dok se niste iselili iz Srbije i pokupili standarde ponasanja na Zapadu. I na Zapadu je to uterano u glave gradjanima visokim novcanik kaznama, ispred vecine parkova stoje table sa upozorenjem da pokupite iza vaseg kuceta i tacan iznos kazne za necinjenje... Uostalom te zakone su gradske vlade po zapadnim zemljama pocele da usvajaju i sprovode tek pre 10-15 godina pa pretpostavljam da ce poceti i kod nas da se primenjuje za koju godinu...

A sto se tice savesnog gradjanina koji organima reda prijavljuje rasisticko ponasanje, to je jos utopija, sem gradjana u prolazu nivo svesti o jednakosti bi trebao da poraste i kod zrtava (ponasanje majke iz nalova ovog bloga)...


ni u francuskoj nisi obavezan da skupljas govanca

ne placa se nikakva kazna, nema nikakvog zakona. pa ja ipak skupljam.
jer mi je gadno da stanem u govno, pa verujem da je i drugima.

i ovde ima onih sto idu sa kesom kao ja, i onih sto se prave ludi.
ali te bar niko ne gleda kao da si lud.


Gde je to "ovde"?

U S.Americi su te kazne uveli kao sto rekoh pre 10-15 godina, zavisi od grada do grada, to su ipak bylaw-ovi kako to zovu u anglosaksonskom pravnom sistemu... svojevremeno, pre 10 godina, sam isao do rodbine i svih onih drugara u Kanadu i napravio turneju po toj zemlji ('ajde posto ionako drugi placaju to), zapanjio sam se kad sam video da je trava po parkovima Toronta i Vancouvera besprekorno cista, da ljudi kupe pseca govanca, pogotovo me je istraumirao moj rodjak u Torontu cije sam kuce trebao da vodim u setnju dok je on bio na poslu, covek me je zastarsio nevidjenim problemima koji bi poistekli iz takve obicajene akcije u Beogradu... Ok, skapiram to i tako pocnem da se ponasam. Posle odem kod drugara koji je ziveo u Montrealu, tamo sam cak i umazao cipele... sta cete, francusko kulturno nasledje :)

Uzgred, i u Beogradu ima ljudi koji vode racuna o okolini, u cuburskom parkicu sam vidjao ljude koji ciste iza svojih ljubimaca, i ne posmatraju ih kao ludake... neko ipak to iskomentarise a neko jednostavno sa odobravanjem precuti tu akciju. Sve zavisi od svesti, obrazovanja i okruzenja u kom se kreces... to pravilo vazi i za ostale drzave na z.kugli.


dok mi je dete bilo malo,

dok mi je dete bilo malo, isto sam radila sa njegovom kakom. zasto bi to ostalo na travi?
normalno mi je da pocistim i napolju, kao i u svojoj kuci.

samo za dame i dobronamernu gospodu click here


Quote: dok mi je dete bilo

Quote:

dok mi je dete bilo malo, isto sam radila sa njegovom kakom. zasto bi to ostalo na travi?
normalno mi je da pocistim i napolju, kao i u svojoj kuci.

Bez komentara...


tek sada vidim sta sam

tek sada vidim sta sam napisala!ha,ha....
bojim se da nisam bila jasna. dete nije kakilo po tepihu, vec u nosu:)))
ne dozvoljavam da pravi nered u kuci, pa ne dozvoljavam da pravi nered na ulici. ako se desi, opemen je da pokupi papir i sl.
valjda sam sada bila jasna. hvala na opomeni:)
pitam se, pitam da li oni koji ne ciste za svojim kucicima po travi i ulucu, ne ciste za njima i po tepisima i parketima?

samo za dame i dobronamernu gospodu click here


Neki stvarno ne poimaju...

Quote:

dok mi je dete bilo malo, isto sam radila sa njegovom kakom. zasto bi to ostalo na travi?
normalno mi je da pocistim i napolju, kao i u svojoj kuci.

&
Quote:
tek sada vidim sta sam napisala!ha,ha....
bojim se da nisam bila jasna. dete nije kakilo po tepihu, vec u nosu:)))

Nije bitno da li dete u vasoj kuci kaki po tepihu ili ne, bitno je da kaki napolju na otvorenom...


imate li dete od dve godine?

imate li dete od dve godine? mislite li da je moguce objasniti mu da mora da kaki u gace i i da trpi do kuce?
ili da se strpi dok avion poleti?
vi ste arogantan covek.

samo za dame i dobronamernu gospodu click here


Ja jesam arogantan

ali bi vas bilo gde na Zapadu gledali kao totalnog divljaka sa takvim stavom... zato i postoje javni toaleti, toaleti po restoranima, robnim kucama, aerodromima.

Uzgred, imao sam dete od dve godine i ono nikad to nije uradilo na travnjaku a boga mi ne secam se da sam ikad video neko dete kako to radi nasred travnjaka ili na igralistu, to se radi na mestima odredjenim za tu svrhu... bar tako je u civilizovanim zemljama.


Quote:bar tako je u

Quote:
bar tako je u civilizovanim zemljama

jasno, ali ja zivim u srbiji. u javnim toaletima, koji su prljavi, deca vrse nuzdu, ali tako da ih drzim da slucajno nesto ne dodirnu.
malo ste preterali, ja nisam divljakusa. govorila sam o situaciji u kojoj se radilo o krajnjoj nuzdi, a ne o redovnoj pojavi.

samo za dame i dobronamernu gospodu click here


Quote:...to ja sanjam,

Quote:
...to ja sanjam, znam.

A u međuvremenu, dok se tvoj san ne ostvari, može i ovako: Uzmem devojčicu za ruku, uvedem je u tu prodavnicu, pokupimo gomilu svega što dete poželi, dođemo do kase, čekamo da kasirka otkuca račun. Onda dam detetu najkrupniju novčanicu da plati ona lično. Onda čekamo da kasirka izbroji kusur i da se kulturno zahvali detetu. I strpljivo čekamo sve dok to ne učini. A ja je sve vreme gledam pravo u oči, pogledom kojim samo ja umem. I kad je tako nateramo da nekako, preko one smrdljive rupe ispod nosa, prevali: "Hvala", mi nismo zadovoljni jer uz "hvala" mora da ide i ljubazan osmeh, kako uostalom rade svi fini i kulturni trgovci u svetu. I onda je najkulturnije zamolimo da ponovi "hvala" ali ovaj put sa osmehom i opet strpljivo čekamo dok to ne uradi...
Eh, Biljana, kako ja umem da budem otrovno ljubazan sa takvim likovima i kako uživam da se iživljavam nad njima, eto priznajem, uživam.

http://www.worlddisabled.org
http://saveviktor.com
www.blogoye.org/spadalo


Quote: kako ja umem da budem

Quote:

kako ja umem da budem otrovno ljubazan sa takvim likovima i kako uživam da se iživljavam nad njima, eto priznajem, uživam.

I onda vas ovde zovu spadalo... tjah.


Moja prednost u takvim

Moja prednost u takvim situacijama je u tome što izgledam opasno (spljošten, bokserski, nos, ušivena arkada, kosa na dva milimetra...), a po prirodi nisam uopšte nasilan. Mada se ne bojim fizičkog sukoba.

http://www.worlddisabled.org
http://saveviktor.com
www.blogoye.org/spadalo


Lep opis :)

Da ne glumite slucajno po akcionim filmovima zle likove? :)


Jesam statirao u studentskim

Jesam statirao u studentskim danima po nekim domaćim filmovima. Neke mrgude najčešće. Bila je to, boga mi, dobra kinta za studentski džep. Ali 'ajde da završimo sa ovim, nisam ja tema ovog posta.

http://www.worlddisabled.org
http://saveviktor.com
www.blogoye.org/spadalo


E' da je samo kasirka...

Pre par godina pokrenuo sam projekat "Roma Diplomacy - Virtual Diplomacy for a Virtual Nation". Tokom pripreme projekta naslusao sam se svega i svacega o Romima (odlican lakmus test). Od komentara "kako Romi mogu da budu diplomate?" (od nekolicine "karijernih" diplomata), do pitanja kako cemo naci 25 Roma koji govore engleski i zavrsili su fakultete (javilo se 150 kandidata iz Istocne Evrope).

Posebna "zabava" bila je poseta Zenevi, kada su u nekoliko medjunarodnih organizacija docekani sa uvodnom pricom za osnovce (nasa organizacija je osnovana te i te godine). Romi-diplomate su ih odmah prekidali sa komentarima "ok. to mozemo da nadjemo na web-u" i postavljali konkretna pitanja potkrepljena odlicnim znanjem i poznavanjem cinjenica. Naravno na besprekornom engleskom. Ja sam seirio... jedna od mojih omiljenih tema je "socio-patologija UN-a" (mala digeresija).

I nekoliko pozitivnih primera.... Rumunska diplomatija je na svoju incijativu bila partner projekta. Organizovali su uvodnu radionicu u Bukurestu i prijem pod pokroviteljstvom predsednika. Evropski parlament organizovao je veliku konferenciju u Briselu. Evropska komisija je ucestvovala na svim radionicama. Nije bilo prazne price. Objasnjavali su Romskim diplomatama kako da dodju do fondova (veliki problem je sto nove clanice fondove za Rome usmeravaju u druge projekte), organizuju protesne akcije, lobiraju u evropskim institucijama, itd. To je primer kako se ozbiljni politicari bave ozbiljnim pitanjima. Nakon ulaska Bugarske i Rumnije Romi ce postati najveca pan-evropska naconalna manjima (procene su izmedju 10-15 miliona). To otvara mnoge probleme - integracija, stereotipi... Ako je neko zainteresovan za vise informacija o ovom projektu evo adrese: http://www.diplomacy.edu/Roma/default.asp


Molim kriticare...

...autorovog (ne)reagovanja, da se zapitaju sta je onda pisanje ovog bloga.

Mnogi ce reci da je data situacija zahtevala akciju (u vidu prepadanja kasirke - sa ili bez bejzbol palice, ne znam da li bi i fantomku nosili), ali cini mi se da je bitnija reakcija, u vidu bloga, pa cak i u vidu komentara na njega. Nesto valjda treba da isprovocira pravu akciju! (molicu da se ne trazi objasnjenje pojma "prava akcija" - cenim da je to objasnjeno u prethodnim komentarima, ili gresim?)

Mada, mislim da su komentari malo pobegli od same teme (valjda je to sudbina kada su blogovi u pitanju). Ne ulazim u sistem asocijacija, no pseca govanca u poredjenju sa Romima i njihovom diskriminacijom...ajte molim Vas! Uz sve duzno postovanje!

Doduse, posto to spada u domen komunalnih sluzbi u emancipovanim drustvima, a doticna grupa "drzi" dobar deo takvih budzetskih izdvajanja u nekoliko zemalja (manje nam i vise slicnih), onda, valjda, u redu!

Elem, Spajo, rece tj. napisa:"Majka je ćutala sve vreme."
Nije ni cudo, jer, kao sto je napisao neko ranije, verovatno je, poucena iskustvom, znala da je odredjenu dozu sikaniranja bolje cutke podneti, nego otvarati front duboko u neprijateljskoj teritoriji. "Neprijateljskoj" kazem upravo zbog toga sto ta doza stvarno postoji! I to je sustinski problem!
Samo me strah, da to ne ulazi u domen kucnog (ne)vaspitanja, vec da je koren toga u stanjima mnogo dubljim od poslovicne nepristojnosti!

Sta uciniti tim povodom?
Cak i ako smo dovoljno dosledni da utvrdimo mehanizme kojima bi to prevazisli - koliko ce to trajati?
Mozda i najbitnije, ko ce to pokrenuti?

Ako ce pisanje o ovome nesto pokrenuti, kolega, svaka pohvala. No, buduci da znamo koliko je slicnih inicijativa (finansiranih!?) pokretano, a rezultati su takvi kakvi jesu - covek se zapita, onako bespomocno - cemu sve to!

Mozda izlecenje ne treba traziti u prihvatanju objekta kao takvog (obrazac njegovog ponasanja i sustine je drugo pitanje i predmet drugacijih napora, individualnih i institucionalnih), mozda renesansu (a jasno je da potreba za njom postoji) treba traziti u tretiranju dublje ukorenjenih mehanizama, koji, uostalom, do ovakvih kolizija sa pretpostavljenom ljudskom sustinom (humanom!?) valjda i dovode.
Bili uzroci socijalne (kratki fitilji!), politicke (?), rasne (!), nacionalne (...) ili kakve druge prirode, misljenja sam da ozdravljenje treba traziti u najprostijim faktorima (onim koje ne mozemo objasniti, ali znamo, osecamo, da postoje - u ostalom nas se ovo ne bi ni ticalo!).

Podjimo od sebe (meni se kada sam isto uradio - po datom pitanju, nije bas ni svideo rezultat analize, pa stoga i jaci poriv za (samo)kritikom), nismo li ponekad i sami bili u situaciji koju smo nadrasli samo zahvaljujuci naucenim mehanizmima, zatomljavanjem poriva, nagona, kojima korene ne poznajemo, pa nas cude i plasimo ih se (da li da kazem - mi "normalni")...ima li to veze sa savescu?
Upravo se na taj sicusni glasic pozivam, dok on poziva sve nas! Nije problem u "situaciji", "fitiljima", "okretanju glave", "iste prepune licnih problema"...
Problem je u tome sto nam je sluh sve slabiji i slabiji, a nekog "institucionalnog" pojacala NEMA!

Mozda, mediji? Tja!

Onda valjda B(L)OG!

Samo napred kolega! I nemoj da objasnjavas, samo daj materijala za razmisljanje. Neke su bolesti teske, deluju neizlecivo, dugo traju, dosadne su i bolne!

No, treba ih prelezati!


Opet Kanada

Ja sam u Torontu usao u banku gde je na salteru radila izvesna "Gordana" (tako joj barem pisalo na sakou, a i imala je nasu facu), i mogu ti reci da je bila spora i neljubazna isto kao prosecna salterusa u sred IV opstinskog suda u Bg, mozda cak i kao doticna kasirka :)

Unapred se izvinjavam svim salterusama koje sam mozda uvredio ovim poredjenjem.


Ponesto sam procitao od

Ponesto sam procitao od reakcija i zadivile su me. Bejzbol palicom ili necim slicnim na jednu kasirku...
Pa zar to nije btw veoma slicno njenoj reakciji prema djevojcici?

Izivljavanje iz superiorne pozicije (fizicke, moralne etc.)
Da li bi se junacili da je umjesto kasirke to uradio neki snazniji "neljud"?

Itd.

Autor naravno nije htio da nam opis dogadjaja "zarazi" bilo kakvom svojom aktivnom rolom. Samo nam je podnio na uvid ono nesto sveprisutno, oko nas i u nama, ono sto je uvjek razlicito dozirano i itekako ga nazalost ima...

Prodje cigancica samoposlugom i ostavi nas - nama.


Kriva slika

gospodo da krivlja ne moze biti.

Ja znam i video sam svojim ocima na desetine slucajeva,gde ti isti cigancici i cagancice se ponasaju sto puta gore i odvratnije,nego pomenuta kasirka.

I to kako sami prema sebi,to jest prema svojima,tako i prema drugima i svojim komsijama recimo, i.t.d.


Radosave sta ste vi zapravo

Radosave sta ste vi zapravo hteli da kazete???
da su zasluzili, mozda?


Neee,

Nego da ima obrnutih slucajeva dest puta vise,,,

Ne skaci odmah na prvu loptu,vidim da u tebi lezi NATASA KANDIC na kub.


nista vi niste rekli

osim sto neukusno i na pogresnom mestu i u pogresno vreme napadate "cingacice i cingacice", sve rome, valjda. u meni moze da lezi i 100 natasa kandic ako zelite, u Vama lezi samo jedno - Zlo.


O boze,

kakva osoba,

Na osnovu jede moje recenice,

Sonja K je vec procenila da sam ZLO zla!

Ja bogami mislim,da veceg zla od tebe nema na ovoj planeti,steta sto je vreme spaljivanja vestica proslo,

Inace,


sasvim dovoljna

je ta vasa jedna recenica, koju ste napisali, nakon teksta o veoma sramotnom i tuznom dogadjaju, u kojem dve romkinje cekaju u redu, a neko ih bez ikakvog razloga napadne. Sta Vama tu nije jasno?
meni jedino nije jasno zasto se i dalje objasnjavam sa vama


Setajuci ulicom

Kneza Mihajla letos,svojim ocima sam video kako jedno cigance otima sladoled iz ruku sredovecnoj zeni.

Slican primer sam gledao takodje pre mesec dana,i to pred pekarom u centru grada,gde je jedan GARAGAN klinac ne stariji od deset godina,otima devojci kiflu iz ruku...

Ovakvih primera ima koliko hocete !

Sta hocu zapravo da kazem,e bas ovo sam hteo da kazem,to jest to sta sam video.

Ima li neko pritiv mozda,sto sam ovo video.


Ima - ja

to sto ste Vi videli ste i prepricali bas na ovom Blogu a to znaci samo jedno - dve osobe, majka i cerka, koje su kao i svaki drugi gradjanin, dosle u prodavnicu da kupe jogurt, hleb, sta god, su zasluzile da ih kasirka ili bilo ko napadne iz prostog razloga jer ste vi MAJMUN videli kako je "jedno cigance" ukralo kiflu.

Kako vas nije sramota? Vasa namera da opravdate nerazuman postupak kasirke, tako sto jedan ceo narod diskvalifikujete jeftinim primerima je najgori oblik primitivizma i bezumlja.

kako sam upravo procitala deo iz knjige Zorana Janica (koji je postaviljen na blogu Jasmine Tesanovic), ne verujem da mogu naci i jednu pristojnu rec za Vas. Preporucila bih vam da pogledate tekst i razmislite pre nego sto izadjete ponovo da zjakate na ulici trazeci obrok u nevinim GARAGANIMA I CIGANCICIMA


Bas me briga

sto ti imas protiv,

Sto sam ja video to sta sam video,

I dalje cu da gledam sta se desava na ulicama Beograda,

Ako puknes od jeda,javi da te vodim u urgentni.


Evo, imam i JA

Radosave, Vi izgleda selektivno gledate.
Ili malo žmurite.
Ili Vam nekako promiču ovi što nas kolektivno sve pokradose. A, i dalje kradu.
Razumljivo, bezbojni su oni.

Lakše sa tim predrasudama!
OTVORITE OČI!
I, ne samo njih.


Quote:I dalje cu da gledam

Quote:
I dalje cu da gledam sta se desava na ulicama Beograda,

He, ako već tako pažljivo gledaš, verovatno si video i mlade bele sponzoruše kako duvaju ćelavim matorcima u skupocenim džipovima. Kako mladi beli momci pljačkaju menjačnice. Kako mladi beli momci, mrtvi pijani, pišaju na sred ulice. Kako mladi beli ljudi ubijaju svoju babu zbog malo novca. Itd., itd. Verovatno si sve to video, pošto pažljivo posmatraš?

http://www.labris.org.yu/
www.blogoye.org/spadalo


E! Radosave, Radosave...

...nije vama lako!


setajuci ulicom...

...pa to sto ste opisali,(verovatno sa idejom da pokazete kakvi su cigani u stavri), su samo tuzni primeri situacije, u kojoj ta decica na drugi nacin, ne mogu ni da dodju do kifle ili sladoleda.

Imam protiv sto ste to vidjeno opisali u pogresnoj intonaciji i nameri.


Radosave

zalutao si. Nije ovo utakmica mi protiv cigana pa se broje sanse za gol jednih i drugih.

A Natasa Kandic je nazalost samo jedna.


Quote:(tako joj barem pisalo

Quote:
(tako joj barem pisalo na sakou, a i imala je nasu facu)

Živo me zanima, ovo pitam bez ironije, kako izgleda naša faca? Da li možete pobliže da je opišete?

http://www.labris.org.yu/
www.blogoye.org/spadalo


Vidim da mnogi tumace

Vidim da mnogi tumace krajnju nekulturu i bezdusnost, cinjenicom da je ljudima tesko, da su pod stresom itd.... Ali pored ciste pameti ne mogu da se ne prisetim kako je i moja mama radila recimo posao sa strankama, citavih 35 godina, i ako je neko bio pod stresom ( finansijskim, porodicnim, kakvim hoces) , to je bila ona, ali nikad sebi nije dopustila da se prema drugom ljudskom bicu ponasa bez postovanja, s gruboscu ili jos gore - krajnje zlobno. Osmeh i samilost onog ko ih pruza nista ne kostaju, a puno znace onom kome su upuceni - i to sto neko radije bira da svoju frustraciju istresa gde stigne i kako stigne , bez ikakve svesti i interesovanja za to kako njihovo ponasanje i reci rezonuju u glavama drugih ljudi - to je odraz licne nekulture, nevaspitanosti, oholosti, tako se ponasaju polu-ljudi koji umisljaju da su bogovi.

Iskreno se nadam, Nebojsa, da si odreagovao, i to sa taktom i takvim stilom, da je kasirki bilo neprijatno da u zemlju propadne. Znas kako ovde kazu, " All that is neccessary for evil to succeed is for good man to do nothing".

Cini mi se da si pitao kako bi drugi reagovali. Tesko je bilo koga prevaspitati trajno, ali ja verujem da svako od nas ima duznost da u sopstvenom mikro-kosmosu pokusa da postavi stvari na svoje mesto svaki put kad uvidi da su u neredu.Ovakvih primera je na zalost mnogo, svugde, narocito u Srbiji. I zato reagujem svaki put, i uglavnom tako da svojom kulturom, tonom glasa i odabirom reci, maksimalno postidim osobu koja je umislila da joj "sluzbena situacija" daje alibi za nadmenost i nekulturu. I to ne samo u slucajevima nadobudnih kasirki. Bilo je tu dekana fakulteta, policijskih komandira, vozaca autobusa, salterskih sluzbenika u banci... a i nekih neformalnih situacija na ulici, raspomamljenih polu-pismenih zenturaca koje udaraju i vredjaju tudju decu ili njihove roditelje, dobrostojecih komsija koje misle da ceo svet oko njih treba da se vrti i da im se klanja, i tako dalje, i tako dalje. Na moje oci, niko nece nikog drugog nesmetano omalovazavati, vredjati i ponizavati. Ne, sve dok mi je na raspolaganju ijedno sredstvo kojim mogu da ublazim efekat te i takve osornosti i nekulture.

-------------------------------------------------------

"Sve zivotinje su jednake, samo su svinje malo jednakije od drugih" - George Orwell