Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Napad na sajt B92.net

UPDATE: Sajt B92.net je ponovo online

U pitanju je bio neočekivano žestok DDOS napad izveden botnetom sa mnogobrojnih kompjutera. Vrlo su uski hackerski krugovi koji takav napad mogu da izvedu, a pritom od takvog napada praktično i nema odbrane.

Sa druge strane, naš provajder XS4ALL je munjevito reagovao i aktivirao odgovarajuće filtere koji su doduše jedno vreme sprečavali i veliki broj naših čitalaca da priđu sajtu ali su sa druge strane izolovali kompjutere koji su učestvovali u napadu. Pošto je napad izvršen na infrastrukturu njihove mreže, a i XS4ALL i holandska policija su izuzetno efikasni u otkrivanju onih koji vrše ovakve napade, nemamo nikakvu sumnju da će oni koji su aktivirali ovaj napad završiti kao i njihovi prethodnici. B92 serveri su izloženi svakodnevnim napadima od kojih je 95% krajnje banalno a ni ostali nisu mnogo opasniji. Naš razvojni tim već nekoliko meseci radi na rešenju koje će omoguciti da imamo široku mrežu mirror servera pa ni DDOS napadi više nece biti ozbiljna pretnja.

Ono što je interesantno je da je i pored napada prekjučerašnji dan bio rekordan za B92 sajt, jer je oko 150.000 citalaca otvorilo gotovo milion i tristahiljada strana.