Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

9. novembar: Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Danas je Svetski dan borbe protiv fašizma

Netrpeljivost zahteva akciju

Beograd - U znak sećanja na 9. novembar 1938. povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma NVO Žene u crnom i Kvirija centar, organizovaće danas skup na Trgu Republike od 16 do 17 sati.
Ove NVO podsećaju na "noć pogroma", kada su nacisti na poziv Hitlera i Gebelsa uništavali jevrejske radnje i stanove, palili knjige, pljačkali pokretnu imovinu, ubijali i slali u logore. U toj noći je 20.000 Jevreja uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore. Širom Evrope obeležava se sećanje na "kristalnu noć" kao Međunarodni dan akcija protiv fašizma i antisemitizma.

Žene u crnom i Kvirija centar su međutim, podsetili vlast i društvo i na druge vidove mržnje kao što su rasizam, ksenofobija ili homofobija.
One navode da je "nažalost, vreme koje je iza nas ostavilo je malo prostora za empatiju i stvorilo političku klimu u kojoj je želja da razumemo Druge i Različite svedena na minimum. Ratovi, jačanje nacionalizma, desnih političkih struja, uticaj Crkve, kao i neprestano fabrikovanje neprijatelja kako bi se skinula sopstvena odgovornost za ratne zločine umnogome su doprineli jačanju rasističkih i fašističkih tendencija. Poruke pune govora mržnje koje dolaze sa skupštinskih govornica, medija ili fudbalskih stadiona, predstavljaju ozbiljan znak da ovdašnja vlast i društvo u celini moraju da se ozbiljnije posvete pitanjima rasizma i antisemitizma, kao i drugih oblika netrpeljivosti".
Poslednjih meseci došlo je do nekoliko ozbiljnih rasistički motivisanih incidenata. Krajem avgusta, uz povike "Aušvic, Aušvic" napadnuto je dvoje izraelskih državljana na Tašmajdanu, 15.oktobra grupa navijača čačanskog fudbalskog kluba Borac, pojavila se sa kapama Kju Kluks Klana i transparentom Odlazi odavde jer te niko ne voli! upućenim tamnoputom fudbaleru Majku Tamvanjeri. Četiri dana kasnije u Beogradu uhapšena su 152 navijača fudbalskog kluba Rad zbog uzvikivanja parola Srbija Srbima - Napolje sa Turcima i Nož, Žica, Srebrenica, a medu uhapšenima je bilo 47 maloletnika.
"Nažalost, često se dešava da ovakvi ispadi prođu nekažnjeno ili se zakonske sankcije prema izvršiteljima svedu na minimum. Zato, kao i prethodnih godina od svih odgovornih državnih organa zahtevamo da se ozbiljno posvete rasističkim i fašističkim ispadima jer žrtve ovih ispada najčešće su građanke i građani Srbije. Takođe, akcijom Zaustavimo fašizam - pokrenimo solidarnost NVO žele da se priključe svim istomišljenicima iz drugih zemalja, u nastojanju da nastavimo antifašističku tradiciju kao jednu od najvažnijih vrednosti savremene Evrope", navodi se u saopštenju ove NVO.
- Socijaldemokratska Unija čestita građanima i građankama Srbije Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, u nadi da ćemo se zajedno izboriti da antifašizam ponovo zauzme mesto koje mu pripada, među najznačajnijim vrednostima buduće evropske Srbije - istakla je Vera Marković, potpredsednica SDU. J. Č.

www.danas.co.yu

Poražavajući rezultati ankete o rasizmu

Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti Queeria je povodom Međunarodnog dana akcija protiv fašizma i antisemitizma od 3. do 9. novembra sprovelo anketu na uzorku od 553 ispitanika preko interneta gde je na pitanje šta pod rasizmom podrazumevate 57 odsto građana odgovorilo: "bilo koju vrstu obeležavanja osoba koje su druge boje kože, kulture, religije, ideologije", a četiri odsto smatra pod rasizmom fizičko nasilje nad osobama koje su druge boje, kulture, religije ideologije. Najveći uzrok rasističkih ispada u Srbiji je - smatra 43 odsto ispitanika - nepoznavanje drugih, dok je 23 odsto mišljenja da je u pitanju strah od ugrožavanja kolektiva kome pripada, dok tri odsto razloge vidi u nezaposlenosti. Da su trenutno rasističke tendencije u Srbiji u porastu smatra 62 odsto ispitanika, a 30 odsto da se nisu promenile u odnosu na nekoliko proteklih godina. Na pitanje koja grupa je najčešće izložena rasističkim napadima u Srbiji, 67 odsto misli da su sve manjine uključujući male verske zajednice, seksualne manjine, osobe sa posebnim potrebama, potom sa 22 odsto slede Romi.

www.queeria.com