Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Chat na Blogu

ChatCreatorChatCreatorJedan sam od onih koji su Internet otkrivali putem chata. U početku preko mIrca, a kasnije preko ICQ, msn-a, Gtalk-a. Mnoga poznanstva i kontakti uspostavljeni su tim putem. Jedan od rezultata je i MojBlog sistem koji je nastao kao rezultat slučajnog kontakta i saradnje ljudi dve susedne zemlje. Pisao sam na svom matičnom blogu o mogućnosti da se chat jednostavno, kao modul, ubaci u kod bloga, ali na ovom sistemu iz tehničkih razloga to nije moguće. Znam da ovde ima ljudi, a i sam stil pisanja postova i komentara ih odaje, koji su bar neko vreme duge noći proveli na chatu. Danas ga verovatno koriste na poslu jer je idealan za razmenu informacija.

Još ako je posao vezan za Internet, onda je chat jednostavno neophodan. Juče je iz test faze izašao ChatCreator, sajt namenjen ljudima koji vole ovaj oblik komunikacije. Omogućeno je brzo online dizajniranje (određivanje veličine, boje, fonta) chatbox-a i jednostavnim ubacivanjem dobijenog koda, chat panel je spreman za upotrebu. Ima mnogo nedostataka, a to će primetiti chateri, ali još uvek se radi na njemu i svaka sugestija ili predlog može se ostaviti na njihovom forumu. Korisnici Interneta koji još uvek nemaju svoj blog, a kojima je dosadio mIrc, Krstarica ili Serbiancafe, mogu na ovom sajtu da registruju svoju sobu u kojoj će komunicirati samo sa onima koji su vlasnika sobe dobili password. Ovaj vid komunikacije može imati široku upotrebu i sve zavisi od mašte korisnika i želje da se iz svega onog što Internet nudi, izvuče maksimum. ChatCreator se nalazi na ovoj adresi, a kako to izgleda i kako uopšte funkcioniše, možete videti na ovom primeru.


Pisi propalo

Chat? To podrazumeva kako kazes, ljude koji iz bilo kog razloga zele i vole da komuniciraju. Nisam siguran da su pisci komentara na blogovima zainteresovani za chat. Nema traga. Nema publike. Nema da mogu natenane pa sve iznova da iscitavaju svoja sabrana dela. Zamisli novine koje upute svoje pisce rubrike "pisma citalaca" da svoja misljenja razmenjuju dopisnicama. Za koliko bi opao tiraz?


Chat?

Pod chatom ne podrazumevam ljude, već vid komunikacije. Oni koji na blogovima ostavljaju komentare koji nemaju mnogo (ili nemaju nikakve) veze sa samim postom, dokaz su da su željni samo chata. Onima koji vole chat nije potrebna publika i ne vraćaju se na već napisano. Chat (razgovor) koji vode može biti i sukob mišljenja ili rasprava na neku temu, kao što sada radimo nas dvojica. Lično sam uvek bio protiv chata na blogu i zbog toga ne volim kada ostavljam više od jednog komentara na neki post jer to već nije moje mišljenje, komentar na tekst već puki chat.
Novine su najgori mogući primer za chat ali kada bi bilo tehničkih mogućnosti da se svakodnevno objavljuju komentari čitalaca na svaku vest ili tekst, siguran sam da štamparije ne bi uspele da naštampaju tražene tiraže.

www.lepensky.mojblog.co.yu


"Lično sam uvek bio protiv

"Lično sam uvek bio protiv chata na blogu i zbog toga ne volim kada ostavljam više od jednog komentara na neki post jer to već nije moje mišljenje, komentar na tekst već puki chat."

Prosetaj Blogom, pogledaj koliko ima bas toga protiv cega si. Kad se umoris od brojanja i odustanes (osim ako nisi mazohista) videces da ti i ja uopste nismo u skukobu misjenja. Samo sam kazao zasto se takvi nece odreci komentarisanja na blogu i svojom "chat nacinom" komunikaciranja preci na pravi Chat. Moze biti da smo u sukobu jedino oko prve recenice tvog objasnjenja. Ja kad kazem "komunikacije" - podrazumevam ljude. Komuniciraju istina i ostale vrste ali to podrazumeva da se naglasi koja ;) A naslov je jos uvek "Chat na Blogu".


:)

Sitni sati bili pa se nismo razumeli, bar ja nisam. Imamo isti stav.
www.lepensky.mojblog.co.yu


Nije to baš tako, Dejane !

Zašto misliš da pisci kratkih postova imaju slabije poruke !
Zašto bi svaki post trebao da inklinira ka Ani Karenjini ili Trkačima olovnih nogu !?


Kratki postovi?

Jeste naslovljeno Dejanu ali u ovojm kadru smo upetljani i on i ja pa mi dozvoli da dam moj deo odgovora. Procitao sam sve otpocetka, probao da kursorom obelezim ako ima nekog teksta belom bojom pa se skriven ne vidi i da ga izem nigde ne vidim gde si nasao to o "kratkim postovima". Ni da su dobri ni da su losi niti bolji ili losiji od nekih drugih. Ako ima nesto sto meni nije poznato pa je Dejan to negde mislio (rekao), hajd' pa javice se on vec.


?

Stvarno ne znam na šta je mislio Jovilim. Nisam ni pomenuo postove ali kad smo već kod toga, ljubitelj sam kraćih tekstova.

www.lepensky.mojblog.co.yu


?

Quote:
Korisnici Interneta koji još uvek nemaju svoj blog, a kojima je dosadio mIrc, Krstarica ili Serbiancafe, mogu na ovom sajtu da registruju svoju sobu u kojoj će komunicirati samo sa onima koji su vlasnika sobe dobili password

kako je ovo drugacije od recimo AOL IM? sustinski, sto se tice nacina komunikacije, ne softvera.


Razlika?

Nema razlike. Ideja je da se chatbox ubaci na blog ili sajt, a ko nema to, onda im je pružena i ta mogućnost, samo kao deo ponude. Izrada ovog koda traje manje od minute.

www.lepensky.mojblog.co.yu


Bas zbog

chata koji koristim na poslu svakodnevno izbjegavam ga u svrhe zabave, jer osam i vise sati dnevno za mene je sasvim dovoljno. Usput na poslu to olaksava komunikaciju, pogotovu ako ste dio globalne firme i imate nesto kratko da kazete, tako da video conferencing ili telefon nisu potrebni. Na poslu koristimo specijalni chat napravljen od IBM-a za potrebe nase kompanije, omogucava povjerljivu razmjenu informacija/

"Today is grey skies, tomorrow is tears,
you'll have to wait til yesterday is here." (T.W.)


Mi smo na poslu koristili

Mi smo na poslu koristili ICQ za međusobnu komnunikaciju u slučaju službenih putovana van zemlje, kao i sa kolegama u inostranstvu. Međutim, to je vrlo naporan način komunikacije, stvara priličan "presing", skoro kao telefon (možda i gore od telefona jer mogu se javiti više sagovornika istovremeno). Tako da sam ga deinstalirao. Za poslovnu primenu je ipak bolji e-mail. Što se "chatovanja" na blogu tiče, ono je neizbežno jer na svaki komentar sa kojim se neko ne slaže stiže bar jedan odgovor koji sadrži neko etiketiranje, optužbe, pa i uvrede i onda počinje vrzino kolo...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


hibridni blog

Kao sto su mnogi primetili ovde ima dosta "chat"ovanja, sto stvarno ne odgovara originalnoj formi i definiciji bloga. U tom smislu opcija "komentar" na "komentar" ne bi ni trebala da postoji. Onog momenta kada to programski resite, resicete se i nas, chatterbox-ova, a do tada:
sve najbolje!
ps. imajte u vidu da specijaliteti nastaju slucajno ili nekom greskom


Jes majku mu..

Vrlo interesantan text, jer sam se ama baš skroz pronašao u istom. Jeste, stil pisanja chatera je krajnje prepoznatljiv, no to nije ništa loše, šta više, mnogi su poradili na taj način na svojoj pismenosti. Chater sam (bio) od 1999.g. i to je bilo... wooooow... ono, sediš u sobi a komuniciraš sa nekim tamo... No naravno, to je već otišlo u drugom pravcu, i nema više tu draž. Puko muvanje međ obderenima i sexy macama. Blog je pravo rešenje, jer opet je razmena mišljenja na višem nivou, a nije loš trip (za sada u pokušaju) na www.zujanje.com , Infostudov sajt (što je iz Infostuda...)... Simpatična ideja ali ne dovoljno razrađena, no ima vremena. Ja ga imam na pretek, naravno ne slobodnog, već kao što navedoste, ja mu dođem onaj chatobloger sa radnog mesta vezanog za internet :-) Način da se virtualno izađe iz kancelarije i prozbori po koja sa običnim smrtnicima, ili pak Vama "izabranima", i šta više, sve to lepo fercera! Isprobaću ovaj novi programčić ili šta li je već, da vidim kako radi i šta se tu zbiva!
Pozdrav!


Blog ili chat, pitanje je sad?

Je li moze netko da mi jasno i razumljivo objasni razliku izmedju bloga i chata? Ja to razlikujem po osjecaju, ali ako bih trebala dati neku definiciju ... frka.