Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Queerio, stižem sa konjicom !

Slažem se, podržavam i dodajem.Ne samo stid, treba da nas bude i strah.Mene je već. U Sloveniji je Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma proslavljen radno. Porodici slovenačkih Roma, preseljenoj u Centar za strance, neko je danas ukrao agregat za struju.Nedavno su im ukradena i prava,šta će im struja.

Gledam već drugu nedelju i strah me je.Ako tako može danas sa Romima, sutra će moći sa plavookima, sa višima od proseka, sa kime god...Kažu da nije rasizam, da ih je država zaštitila.Da...a ja sam kraljica od Sabe.

Ako neko ne zna, evo priče... Pored zaseoka Ambrus je na crno izgradjeno naselje Roma, koje leži na zemlji u privatnom vlasništvu, sada u Sloveniji najpoznatije romske porodice, Strojan. Meštani Ambrusa kažu da su ih Romi godinama maltretirali, da su im pretili, isiljavali novac, krali...i da su zagadjivali jedini izvor pitke vode, kojim se napaja taj ceo kraj. Onda je došlo do tuče. Mediji su preneli da je meštanina, Slovenca, Rom udario kocem po glavi i da je meštanin u komi.Kasnije se ispostavilo da ga je udario Slovenac.Ovdašnji mediji nisu popravili grešku, umesto da napišu da je Slovenac poslao Slovenca u komu, pisali su da nije Rom, nego stanovnik romskog naselja.Meštani su krenuli na komšije.

Komšije Romi su pobegli u šumu, sa sve decom, bebama i trudnicom,tamo bivali pet dana. Onda su probali da se vrate u naselje, ali oduševljeni meštani, kojima su se pridružili i susedni zaseoci su formirali odbor za doček.Pošto država i njene institucije nisu godinama ništa uradile, kako kažu meštani Ambrusa i zaštitili ih od Roma, seljani su uzeli zakon u svoje ruke.Uz zakon su kanda poneli i lovačke puške, motke i razne tvrde predmete.Padala je noć, shodno tome je su i vatre pripalili.Potpuna scenografija.

E, tu je stigla konjica, kao što je red u poslednjem trenutku.Oko 500 meštana na jednoj strani, 300 specijalaca , a na drugoj oko 30 Roma. Tu su se Romi, kako kažu predstavnici države, dobrovoljno odlučili da ih tu noć čuva policija, a iduće jutro da budu preseljeni u Centar za strance, na drugom kraju Slovenije, u Postojni.

Tako su se državljani Slovenije našli u Centru za strance, naravno dobrovoljno.Sa željom da prežive.A država će im naći novu lokaciju i neće moći da se vrate u svoje naselje, tako je obećano razdraganim meštanima.Svi ima da budu em srećni, em zadovoljni. Zakon je jednak za sve, samo da smo još svi jednaki pred zakonom...

Država u tajnosti drži kuda im nudi da se presele. Moguće opštine žive u svetoj stravi da baš one ne izvuku tu lutriju i džilitaju se unapred.Nije da nisu tolerantni, nego ako bi moglo drugde, a ne baš kod njih.

Slovenački omdusman proglasio kraj pravne države, pisao Evropi.Država ga proglasila tužibabom i tražila da se izvini, svima.Meni ne treba, hvala. Leti drvlje i kamenje već nedelju dana.Reči tolerancija i netolerancija su tako ižvakane, da su samo dronjci ostali.

Niko se ne pita, a što nezadovoljni meštani 12 godina biraju istog gradonačelnika, koji ništa nije uradio...niti što meštani nisu tražili ostavke onih koji plate dobijaju da ih štite ako treba i da rade svoj posao...što se meštani nisu kukom i motikom digli na državu, nego na Rome...i kamo ga predsednik države, koji se brine za Kosovo i Darfur, a sopstveni državljani mu u šumi žive.Jel' otac nacije nekom samo očuh? Kamo ga neki bar predlog? Eno ih državljani u Centru za strance, a predsednik završava knjigu na milion jezika o vatanju ravnoteže, razumevanju bližnjih i pozitivnoj energiji.A samoproteranim državljanima ukrali i agregat za energiju. Mrak.

 

Naravno cela priča je i povod da podivljaju niske strasti i sve ružno izbaulja na površinu. To da je govor mržnje ustavom i zakonom zabranjen i shodno tome kažnjiv, nekako se ne vidi iz brojnih foruma slovenačkih medija, koji su otvorili širom vrata sezone lova i bljuvanja.Ima svega, ništa nije zabranjeno, ništa se ne skida...da nije to sloboda reči na zlodelu?.. Izvoli narode, pokaži zube i relativnost civilizacije! Da vam malo citiram, da se i vi uplašite:

"Šta će ciganima zakoni, kad su nepismeni?"

 

"Ciganima treba samo još početi meriti lobanje.Humano su već preseljeni.Arbeit macht frei!"

 

"Neka i socijalne službe redovno proveravaju stanje kod cigana, pa ako nema odgovarajućih uslova za decu, oduzeti im ciganke i sterilisati ih, ako nisu sposobni da uzgajaju decu u normalne državljane u normalnim uslovima."

"Starije cigane treba strpati u rezervat, naučiti ih da rade i tek onda otvoriti vrata rezervata.Decu dati na čuvanje."

 

"Cigani, barabe ste male koje žive na tudjoj zemlji, kradete, bijete se i zahtevate prava."

 

"Odseliti tu gamad.Ni jedan nije nikada radio."

 

Dosta.I ovo je previše za normalnog čoveka, ne na ovaj dan, na bilo koji dan.

p.s. Ovaj blog poklanjam i kolegi Nebojši, kome prsti od kucanja otpadaju već drugu nedelju, koji sreće nema - utrčava mu smena uvek kad ja šaljem čaršave izveštaja o Romima iz Slovenije.Hvala ti!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


smrz

horor!


Jelice hvala

tvoj način izveštavanja o slučaju sa Romima u Ambrusu zaista pokazuje dimenziju tog problema čije posledice mogu da se odraze i u regionu, jer ako se u državi EU toleriše/dopušta takvo ponašanje da li sutra imamo pravo da se čudimo kako se u nekim zemljama nestabilnog Balkana dešavaju takve surovosti. I sam sam fasciniran ravnodušnošću koja vlada u SLO javnosti a još više fasciniran grozomornim web komentarima. O sporosti ili nezainteresovanosti rešavanja problema, nemam reči. Na moj predlog za malu akciju solidarnosti sa Romima, naravno, ništa konkretno se nije dogodilo, ali nade ima, jer, zamisli, javio mi se čovek iz Ljubljane, koji je u blogu b92 pronašao link do mene, i rekao da će možda moći da omogući štampu majica I ja sam Rom. Ali, kako vreme prolazi, polako pada prašina i čini mi se da ćeš ti pre da izvestiš o nekom novom žarištu nego što će se nešto uraditi. Strašno bih voleo da grešim, naravno.

Pozdrav, Nune


Na žalost...

...Nune, ne grešiš.Evo upravo je na TV "okršaj" nekih likova u drugom krugu lokalnih izbora...i naravno jedan od njih (upala sam na pola i ispala odmah, ne mogu da ih gledam više)već veze mantru o sirotim nekim meštanima, koji imaju loše komšije, Rome koji voze neregistrovane automobile i nja, nja, nja...amin.Mada nešto će morati da bude uradjeno, bar u ovom konkretnom slučaju, ti ljudi ne mogu da ostanu gde su, ni da se vrate odakle su došli...daklem? Sad dobro ili loše dešavanje?...videćemo...A možda i baka Evropa završi sa češljanjem...


Fašizam!

Quote:
"Neka i socijalne službe redovno proveravaju stanje kod cigana, pa ako nema odgovarajućih uslova za decu, oduzeti im ciganke i sterilisati ih, ako nisu sposobni da uzgajaju decu u normalne državljane u normalnim uslovima."

I šta posle uraditi nekome ko kaže da fašizma nema!!!

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Queerio

dobro veče, čast i poštovanje!Mene strava vata kad ga vidim javno izrečenog ili kao ovde napisanog i kad vidim da ih je malo, koji ga primećuju...ne znam šta nekome uraditi, da mu kažeš, uzalud, da pameti ima da shvati, ne bi takve stvari pisao...pamtiti, prepoznavati i ne prihvatati?
p.s. nisam htela da ti zatrpam blog komentarom, zato sam napisala ovaj...a sa njega, do onih 5000, dobroj i ove komentare...


Šta uraditi onome

Reći mu da to nije tačno. I, na žalost, neće morati čak u Sloveniju da ide, da to vidi.

Zver čuči u svakom od nas i čeka priliku, Predraže. Budite u to sigurni. Kod srećnijih od nas nikad ne dobije priliku.

Na veliku sreću, ovi paćenici što ih je Jelica citirala neće dobiti automatsko naoružanje, kao što su neki "naši" dobili, pa su nas sad malo diskvalifikovali da sudimo Slovencima. A nadam se ni oni naši, sa fudbalskih utakmica.

Što se Slovenaca tiče, možemo samo da poželimo sreću jednima i razum drugima. I oni koji veruju da se pomole u svoje i naše ime za njih sve zajedno.

Ja mislim da mi treba da se malo koncentrišemo na Jasnin post, koji je dole pri dnu. Na našim majcama treba neke druge stvari da pišu.

Pozdrav,

Vučko


Roma

Anti-Romski rasizam se oseca u celoj Evropi. U Istocnoj Evropi je ipak malo prihvatljivije izgovarati ovakve bljuvotine. U Slovackoj je pre god dana izbio skandal gde se ispostavilo da je gomila lekara Sistematski Sterilizovala Romkinje koje su im dolazile na pregled - u mnogo slucaja dokazano BEZ NJIHOVOG ZNANJA I DOZVOLE! Ovakva politika je bivala sankcionisana (nezvanicno) od strane Slovackog Ministarstva zdravlja. Nazisti u 21vom veku ! UZAS!


Več sam više puta pisala o

"Rasisticki protesti na Novom Beogradu
Beograd, jul 2005. - Vec nekoliko dana na Novom Beogradu u ulici Jurija Gagarina, naselje Dr Ivan Ribar, se odrzavaju rasisticki protesti gradjana zbog odluke grada da na tome mestu postavi kontejnre u kojima bi privremeno bili smesteni Romi. Protesti se odrzavaju pod parolama mrznje ovijenim srpskim zastavama. Neki od krajnje fasistickih razloga za protest su na primer tvrdnje da oni ne zele veliki „kontejner“ na tom mestu, dok neki cak kao razlog koriste i izjave da je to jedna od najskupljih lokacija u gradu pa „ako hoce tu da zive, neka plate“.
ROMI OSUÐUJU ANTIROMSKE PROTESTE Izvor: FoNet
Beograd -- Nacionalni savet romske nacionalne manjine osudio je proteste nekih žitelja Novog Beograda.Ti protesti su zapravo manifestacija mrznje prema Romima. Svi razlozi koji se pominju na protestu ipak pokazuju samo nemogucnost graðana, društva i lokalne samouprave da shvate da su Romi graðani ove države, dakle graðani Novog Beograda. Necemo dopustiti da Romima bude uskracena mogucnost da koriste osnovna ljudska prava, a to su pravo na stanovanje i pravo na dostojanstven život", navodi se u saopštenju."

Več sam više puta pisala o protestu ovih "finih" Novobeograđana. Kako se završilo? Pa država je odustala. Normalno!

Nije normalno. Država (vlast) trebalo je da kaže - ma ko vas bre pita! Ako vam se ne sviđa selite se vi!

Ali ne, država izlazi u susret svojim građanima, rasistima, da ne bi izgubili koji glas tih istih bednika.

I dok ovo pišem, slušam ove u skupštini i sad baš slušam Dačića.
Dakle Dačić na današnji dan, 9. novembra na međunarodni dan borbe protiv fašizma govori: Prvi put u svojoj istoriji Crna Gora će biti na strani Šiptara, Muslimana, Hrvata i treba prekinuti diplomatske sa CG.

Naravno da ništa bolji nisu ni ostali poslanici. Teško nama.

Prema tome - Stasaj! Glasaj! Za građansku državu!

Jasna Bogojević


Zao mi je Roma,

ali mnogi su doprineli svojim ponashanjem da budu lose tretirani.
Poznat mi je sluchaj kad je radnik iz gradske chistoce dobio stan, pa dok je bio u njemu lozio je parket i drvenariju od kupatila, hodnika i slichno.
Posle je izdao stan a i dalje ziveo u kartonskoj kucici.
Imaju puno para, ali se ne trude da zive normalno nego kao chergari i dalje zive u svom prljavom okruzenju.
Mislim da je ruzno to sto im se deshava ali su i sami krivi.
Zasto grad jednostrano da donese odluku da ih naseli u metalne kontejnere bilo gde. Logicno je da se pita i samouprava da li zeli to. Isto je to kao kad bi hteli da na Vracaru naprave zoloski vrt umesto radnichkog. Pa ne ide, mora da se zna neki red.
Sem toga, velika vecina nece da radi. Moj otac je bio privatnik i imao radnju sa usluznom delatnoshcu. Kad god je neka prosila ciganka pitao je da li hoce da zaradi tako da obrise izlog. Ni jedna nije htela. Jednom je izvadio 10 Evra i rekao evo ti ali da zaradis da obrises izlog i pocistis metlom radnju. Nije htela.
Ruzno je sto ih teraju na takav nachin, ali zasto se niko ne zapita od kuda nekome pa i Romima pravo da se preko noci nasele bilo gde i naprave ruglo od tog dela grada.
Treba raditi na njima i edukovati ih na svaki moguci nachin. Treba ih nekako dovesti u red da zive kao svi drugi gradjani, da uzivaju svoju slobodu ali i da ne ugrozavaju tudje.
Da oni zive normalno, ne bi ih niko terao niti trazio da se isele.
I njihova udruzenja, kao i njihovi pretstavnici. Ne rade na tome da zastite i edukuju svoje sunarodnike. Uglavnom trose pare i gostuju po radio stanicama koje drze romi ne bi li dobili mandate ovde ili onde i imali lichnu korist.
Uzasno lose zive, ali kad dodju po mladu, ili dovedu muziku, placaju hiljadama evra i zna se da je najbolja tezga na ciganskim svadbama. Tu se ne pita koliko kosta.
"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Ilustracija

Duki,

Kako si znao da Jelici treba ilustracija?

Vučko


Amin.

Amin.


Za DukiTheKinga,

Zao mi je Roma, ali mnogi su doprineli svojim ponashanjem da budu lose tretirani.

Kako su doprineli svojim ponašanjem? Da nije društvo svojim ponašanjem doprinelo da ih tako marginalizuje? Ne verujem da se vrlo lako ne bi navikli na stanove sa svim pripadajućim konforom. Malo ko se ne navikne.

Poznat mi je sluchaj kad je radnik iz gradske chistoce dobio stan, pa dok je bio u njemu lozio je parket i drvenariju od kupatila, hodnika i slichno.
Posle je izdao stan a i dalje ziveo u kartonskoj kucici.

Ja ne verujem da je ovo tačno. Priča i uopšte ovakve priče služe da bi se opravdalo ponašanje društva prema Romima.

Imaju puno para, ali se ne trude da zive normalno nego kao chergari i dalje zive u svom prljavom okruzenju.
Mislim da je ruzno to sto im se deshava ali su i sami krivi.

Odakle im tolike pare ako neće da rade? Kradu? Šta li? Šta znači - žive u svom prljavom okruženju? Zašto ne žive u stambenim zgradama kao i svi mi? Sve su to pitanja za društvo.

Zasto grad jednostrano da donese odluku da ih naseli u metalne kontejnere bilo gde. Logicno je da se pita i samouprava da li zeli to. Isto je to kao kad bi hteli da na Vracaru naprave zoloski vrt umesto radnichkog. Pa ne ide, mora da se zna neki red.

Ovo je već odvratno. Ti si izgleda rasista, šta god mislio o sebi. Izjednačavaš romska naselja sa zloškim vrtom. I zašto Romi moraju da žive u naseljima, getoizirani, odvojeni, od vas belaca?

Ruzno je sto ih teraju na takav nachin, ali zasto se niko ne zapita od kuda nekome pa i Romima pravo da se preko noci nasele bilo gde i naprave ruglo od tog dela grada.

Da, samo je ruglo tamo gde su Romi. Sve je ostalo čista fantazija. K'o u Norveškoj. U mojoj zgradi ovi fini kao ti bacaju smeće sa sprata, ugušiš se od smrada na znoj kad sa pojedincima uđeš u lift, bacaju opuške po celoj zgradi, pljuju, lepe žvake po stepeništu, nemaju zube, masna kosa... Šta još o finoći reći? Neću da pričam kakva su kupatila kod pojednih ovih arijevaca.

Treba raditi na njima i edukovati ih na svaki moguci nachin. Treba ih nekako dovesti u red da zive kao svi drugi gradjani, da uzivaju svoju slobodu ali i da ne ugrozavaju tudje.

Tebe treba edukovati i na svaki način dovesti u red da ne ugrožavaš druge. Mene već ugrožavaš ovim postom.


Na zalost

kako god ti mislila, ali zooloski vrtovi su uredjeniji i chistiji od romskih naselja. Rado bih te izabrao za nekoga ko bi se trudio da radi sa romima i da hoda po favelama. Na zalost kao i mnogi koji se prave pametni, nikada ali bas nikada nisu usli u naselje kod gazele i prosli tuda, kao ni u jedno drugo naselje koje drze samo oni, Romi.

Romi ne moraju da zive izdvojeno, ali oni to tako zele. Oni sami prave svoje kartonske kucice i od nekoliko naprave chitavo naselje kojih je nekoliko u Beogradu. Niko ih na to ne prisiljava. To rade sami. Ne zive u zgradama jer nece. NE zele jednostavno. Imaju svoj nachin zivota i nece da se prilagode. I to je istina.

Sto se tice istinitog sluchaja to je poznati bokser koji je bio i reprezentativac pa je tako dobio i stan.
Slobodno proveri.
ISto tako mnogo njih zaradjuje dobre pare na sekundarnim sirovinama i prodaji na buvljaku svega sto nadju po kontejnerima.
U isto vreme ne zive po kucama, ne placaju ni zakupnine ni struju i nemaju nikakve troskove.
Pitas se kako su doprineli svojim ponasanjem. Pa vrlo jednostavno. Ne zele da rade, ne zele da idu u skolu, ne zele da uche. Lakse im je da budu neprilagodjeni. Imaju oni i svoje skole mogu da uche ako hoce, niko im ne brani. Isto tako niko im ne brani da se kupaju a oni to ne rade pa smrde i prljavi su. Nemoj mi samo reci da neko posebno treba da im u drushtvu ukaze na sapun.

Ja nisam arijevac, ne bacam djubre kroz prozor, redovno se kupam i mogu samo da te pozovem da mi se pridruzis.

Sto se roma tiche, vidi se da nemas puno zivotnog iskustva i udaras na vetrenjache. Ne zelim da se pravim pametan i da se prepirem, ali zaista je chinjenica da su bili puno puta zbrinuti i da nisu jednostavno hteli da budu kao i mi drugi. Makar da lepe zvake po liftovima i da udju smrdljivi, neko bi ih nauchio da to ne rade. Ali oni to nece. Mnogo im se chini lakse da zive kako oni hoce, a pravo da ti kazem, i oni ismevaju one koji pokusavaju da zive normalno.

Evo stvarno te izazivam da odemo zajedno u naselje kod gazele. Ja sam bio, ne bojim se, ali ti preporucujem da porazgovaras sa njima onako sa tvojim pristupom i nachinom razmisljanja. Bash me interesuje sta ces posle da pishesh.
Zaista ne mislim nista lose, ali takvi su. Kao sto su i Kinezi takvi kakvi jesu. Posle njih stanovi su kao da je proslo krdo bizona. NEmarni su i nedovoljno posveceni lichnoj higijeni na nachin na koji to Evropljani ochekuju. Ziveo sam u Kini 4 godine, znam ih odlichno. Volim Kinu i Kineze, ali oni zive kao urbani Romi. Zasto je to tako, verovatno bi jedno istrazivanje moglo da pokaze, ali bi dugo trajalo. China Town u Njujorku, Torontu, SanFrancisku je ista. Kao sto je i Hong Kong bio dugo pod englezima, ali Kinezi su ostali isti

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


duki,

izvinjavam se - lupas.


Dugovi

Pinki,

ti si mi dužna predsedničkog kandidata sad, jel znaš? Daj neki predlog.

V.


crna udovica

tako nekako ispalo...vucko, znas, nisam se setila kod onog virenja u tus kabinu, da smo se i pre toga sreli...a sinoc citam tvoju prepisku sa zankom - njoj sam vec jednom porucila da me je rasplakala, ali si me i ti rasplakao tvojim odgovorom. lepo! i uopste, placem i za predsednikom, sta cu...nemam drugog


Lepo je bilo tebi...

... a ja sam se oduzeo.

Jasna i Zokster su me tako navukli da sam hteo da pojedem sebi uvo kad sam video kakvo sam sr...e napravio. Srećom je ispalo na kraju dobro. Jedino što smo Tamari rasturili temu i ideju.

I daj oporavi se malo, kakve crne udovice, ti nisi prerasla ni rock'n'roll, a o umiranju da ne pričamo (uh... ovo je možda ipak arheologija za tebe, pa ne prepoznaš - Jethro Tull).

Jelice izvinite za ovo trolovanje.

Vučko


vec se smesim

pratila sam sve - i drago mi je.
jethro tull sam upravo "wikipedisala" - znaci arheologija
i ja se izvinjavam autorki za isto....


ma samo...

...se vi deco zabavljajte, vidim imate neku priču...samo je to trebalo da ukapiram na sabajle...tumaram kućom već dva sata,čitam zalepljenih očiju i trudim se da pratim, a onda natrčim na vaše tuš kabine, predsednika i jedenje ušiju...nije loše...pesnički...neću ni da vas pitam šta sam propustila...


Pošto imamo dozvolu...

Quote:
ma samo se vi deco zabavljajte

Jethro Tull nije arheologija već poljoprivreda!


Kinezi su ostali isti...

...kao što ćeš možda i ti posle ovoga večeras, dragi Duki.

Pošto si bio više godina u Kini, nadam se da se polako navikavaš na njihovo prisustvo, običaje i način života, jer mi se čini da će to postati hit za par decenija. Svuda u svetu.

A mi i naša braća Cigani ćemo se nekako smestiti u taj njihov svet... iako smo im verovatno pomalo odvratni ovakvi. Ali radiće oni već na nama.

Pozdrav,

Vučko


SVET JE LEP ZATO STO JE SAREN

SVET JE LEP ZATO STO JE SAREN. Meni je jednako cudna navodna nebriga Roma prema njihovim naseljima kao i, npr. preterana briga i higijena Svajcaraca, pa i jedne i druge pokusavam da razumem, i ni jedne ni druge nit sudim nit osudjujem. Da nema Roma i Svajcaraca i svih ostalih svet bi bio mnogo ruzniji. Ovo najiskrenije.


leptiriću...

...šareniću, ja se s tobom slažem.


Duki, pa kad ti je žao...

...a ti se potrudi da razumeš.Mnogi nisu svi.Zato ne smeju biti svi kažnjavani ili svi odbacivani.Ja živim u državi, u kojoj jako lako i često izleće pridev "južnjački", a "južnjaci" su pojam za prljavo, kriminal i sl. I ti i ja smo južnjaci za njih.'Oćeš da im objašnjavamo da ne nosimo zlatne kajle, nismo obrijani do glave, ne bavimo se kriminalom,kupamo se, načitani smo, ne dernjamo se noću,ne čekamo prvu priliku da zgrabimo neki kratež i krenemo na komšije ili komšijsku državu?!Da lično proveriš kako boli stereotip i predrasuda...
A kad ih Hajder izignoriše, jer i Slovenija je nečiji jug ili kad Italijani snime film o varvarima kvrgavih glava, pijanicama,nasilnicima,primitivcima, pa unutra ubroje i braću Slovence, da vidiš kako pisnu Slovenci ko ljute guje...boli netolerancija, boli, boli..
A što se tiče Kineza, baš si me podsetio...evo kaže i lider ovdašnje nacionalne stranke da treba "precizno pratiti i sprečavati novo doseljavanje Cigana", a u istom dahu njegova stranka traži i prebrojavanje Kineza ovde...to se izgleda pali na isto dugme.


Ja razumem

u tom sharenom svetu i Rome koji pokusavaju da se podignu, i one koji pokusavaju da ih podignu.
Ali razumem isto tako i mentalitet i njihovu posebnost koja se odlikuje nachinom zivota kojim zive i kojim se neki od njih ponose.
Sticajem okolnosti bio sam deo ekipe koja je istrazivala Bibiju njihovu boginju i sa njima zajedno provodio neko kratko ali dovoljno vreme da mi budu simpaticni ali i da mi smeta koliko ne zele da se uklope u ono sto im se po nekad nudi. Chinjenica je da ima mnogo vise onih koji se foliraju pa na njih gledaju sa visine i ne zele da pomognu ni doprinesu.
ISto tako ne radi se ni na osobama sa posebnim potrebama. Deca su surova i nemaju osecaj a ni meru kad vredjaju sa ili bez namere, ali roditelji su ti koji ne rade mnogo na njima. A to je proces koji moraju i oni da prihvate da bi bili integrisani na pozitivan nacin. A i medju njima ima sto neko reche likova - kapa dole.
Pre mnogo godina prisustvovao sam jednoj sceni koja me odusevila a to je da je jedna "gospodza" primetila kako je ciganin prljav i kako treba da se pomeri od nje u autobusu. On je samo pogledao i rekao joj najmirnije: "gospodzo koliko puta vam je prljavstina izasla iz usta" i nastavio mirno da stoji.

Kinezi hteli mi to ili ne, osvajaju svet, ne samo nachinom zivota nego i kupujuci najbolje firme na svetu.
Kao sto se polako nazire, Evropa ce biti samo jedna turisticka destinacija, Azija proizvodnja, Amerika konsulting a Afrika poligon za vezbanje i sirovine ako ih jos ima. Juzna Amerika isto tako. A mi cemo da pravimo organsku hranu za Evropu i zivimo od turizma i hrane

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Mislim da je pravo pitanje

Mislim da je pravo pitanje kako prekinuti zacarani krug u kome stereotip o dozivljavanju Roma s jedne strane i njihovo ponasanje sa druge strane dovode do sve vecih i vecih razlika. Cinjenica je da nekima ti stanovi ne trebaju - sto rece DukiTheKing - lozi parket i vrati se u kartonku. S druge strane, znam neke ljude koji su Romi, ali kojima mogu samo kapu da skinem,kad su u pitanju ljudski i profesionalni kvaliteti. Nista naravno nije crno-belo i upravo je zbog toga tesko biti pametan.
Ako drzava zaista hoce nesto da uradi po tom pitanju kampanja mora da bude dvojaka - deo usmeren na "tolerantnog" Srbina da ukazuje na pozitivne primere i rezultate integracije koji su se desili negde, nekada, a sa druge strane, ne da njihovo novo naselje grupise, nego da im dodeli stanove svuda po gradu, kako ne bi bili getoizirani i kako bi bili prinudjeni da budu u neposrednom svakodnevnom dodiru sa ostalim stavnonistvom. I tada ce biti problema, ali neka se u svakoj opstini time neko pozabavi, nek prica sa njihovim komsijama, neka trazi njihovu dobru volju da se tim ljudima pomogne, a sa druge strane, da kontrolise Rome koji su preseljni i da ih pritiska da i oni promene svoje navike, ne bi li se lakse integrisali. Siguran sam da je to moguce. Pitanje je samo dobre volje.


Djole

slazem se sa tobom, potpuno. Pokusavano je to, bas na taj nachin da se paralelama pokusa i pogura. I ja znam za retke primere, ali to je proces koji mora da traje i trajace narednih 20 godina. Vazno je da pocne, ali moraju i oni da pristanu na kompromise mnoge da bi neko sa najboljom namerom dosao do rezultata

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Na zalost, dug je put...

...i samo do toga da se (ne-romsko) stanovnistvo senzibilizira i postane svjesno svoga rasizma. A o necemu vise i da ne govorim, npr. o prihvacanju Roma kao ravnopravnih i dostojanstvenih gradjana jednoga drustva. Uz to ne smijemo zaboraviti da rasizam ima mnogo lica i mnogo zrtvenih jarceva. Meni se odmah namece tu i antisemitizam, tu prisutan, svuda, ali kao da smo umorni postali da ga imenujemo, razgolicujemo, prepoznajemo, uklanjamo.
No da se vratim Romima. Htjedoh navesti pricu u kojoj sam se nasla prije 8 godina. Humanitarna organizacija za koju sam radila je dobila neke silne novce za izgradnju/rekonstrukciju tzv. buffer accomodation (privremeni smjestaj) za povratnike izbjeglice iz Njemacke u BiH, konkretnije, Zenicu i okolinu. Odluka o izvodjenju takvog projekta bila je puna moralnih kontroverzi, kao. npr. da li se time podrzava politika izbacivanja ratnih izbjeglica iz Njemacke i slanje u uvjete koji jos nisu bili zreli za njihov povratak, podupiranje uskracivanja prava na slobodan izbor mjesta stanovanja, itd. Da bismo otupili ostricu kontroverze i izasli u susret vlastitoj savjesti, ali i potrebama u tadasnjoj Zenici, koja je gotovo pucala po savovima od ogromnog broja izbjeglica u gradu i okolnim izbjeglickim kampovima, te imala na ledjima ogromni broj tzv. "socijalnih slucajeva", odlucili smo slijedece. Uradicemo sto vise stanova (buffer accomodation) s novcima koje imamo na raspolaganju, ali pod uslovom da 50% ide za povratnike sa Zapada, a druga polovina za siromasne gradjane, od kojih smo se odlucili da budu vecina Romi koji su zivjeli u tim rusevinama koje smo mi kasnije obnovili. Donatorima iz Evropske Komisije i Njemacke se to jako svidjelo, projekt s Romima, i jos tako konkretan, bio je u to vrijeme izuzetno sexy. Imali smo njihovu podrsku, donosilo im je takodjer vazne politicke poene u vlastitoj sredini.
I onda se dogodilo: poceli su se javljati buduci stanovnici tih zgrada, ne-Romi, koji su bili predvidjeni kao buduci korisnici ostalih stanova. Za njih nije dolazilo u obzir da zive u zgradama u kojima trecinu ili polovinu cine Romi! Dobijali su na raspolaganje novo-renovirane, udobne stanove, jer su izgubili u ratu vlastita stanista i prebivalista, ILI SU BAR TAKO TVRDILI (sto se pokazalo vaznim momentom), ali su bili spremni na rizik da ih izgube jer nisu zeljeli dijeliti haustor s Romima!
...
Na kraju su svi uselili: Romi u svoje, Bosanci razlicitih vjeroispovjesti i nacija u svoja privremena (ispostavilo se za mnoge stalna) prebivalista.
Ali mislim da je i ovo bilo predugacko, pa mozda ipak da tu stanem?
Da li su tako zivjeli dugo i sretno...? Ne znam tko koliko dugo, ali ne, nisu bas uvijek sretno... ali to i je tema ovog bloga.


Jelice...

...hvala za konjicu-ovde izgleda bez nje nista.


možda je...

...trebalo da je još teža, ona oklopna...


Jos nesto...

...da li je neko razmisljao o paraleli nacina(filozofije)zivota delfina i roma(Cigana)


mnogo lepo...

...zvuči.Nikada. Ajd piši ...


mnogo lepo...

...zvuci. Uh. Meni samo tesko pada pisanje(kucanje) na dugacko i na siroko.
Da probam da sazmem:
slicnost u nacinu zivota delfina i filozofiji zivota Roma po meni je u potrazi za apsolutnom slobodom.
O delfinima odnekud znam da su bili najinteligentnija bica na planeti u vreme dok su ziveli na kopnu, a onda su presli na zivot u vodi-izgleda da nisu nasli bas apsolutnu slobodu ali stepen njihove slobode se povecao.
O Romima znam da su uvek pruzali(na svoj specifican nacin) otpor prema napretku civilizacije. Oni bi, kao delfini, da se samo igraju, vesele i pevaju.Oni, kao i delfini, se trude da kroz okruzenje u kome se nalaze samo plivaju ne prilagodjavajuci se previse.
Znam da je ovo strasno urosceno, ali moja iskustva sa Romima(uvek pozitivna i cesto fascinantno lepa) su mi u glavi stvorila otprilike takvu sliku.
Upoznao sam prvo Niške Rome pa Beogradske pa Rumunske pa Francuske pa Grčke.
Moj utisak je da su Beogradski najgore prosli, zato sam i osetljiv na ovu temu i to ne samo na dan borbe protiv fasizma, ali sta cu kad je to potegnuto bas na taj dan.


lepo

je, svidja mi se.:))


Vuk Drašković i Jevreji...

Ne znam gde da citiram ovo što je Ministar govorio u Izraelu. Možda na vašem BLOGU, ako sam pogrešio-obrišite. Cigani, Jevreji, Srbi, Muslimani, sve mi je isto ili slično.
A hteo sam da kažem da se meni ni malo ne sviđa kad neko ređa imena mrtvih a naročito živih a sve sortirano po nacionalnoj pripadnosti i to na osnovu imena ili na osnovu sopstvene klasifikacije.
Meni to liči na spiskove a spiskove (osim platnih) ne volim. I bez obzira na nameru Ministrovu i bez obzira na osetljivost Izraela na tu temu i bez obzira na politički interes Srbije i Izraela - ja protestujem.
Ne volim ni rasne kučiće, ni rasne mačiće - a kamoli da to primenjum na ljude.

Evo tog citata (Ima ceo govor u Politici od 09.11.2006.):

------------------------------
Волео бих, ипак, када би у једној секцији тог Удружења били Јевреји из Србије, јер су они и њихови преци имали посебну улогу у историји новије Србије, од Карађорђа па до данас. Са Србима су били и у добру и у злу, уграђујући себе у културу, науку, дипломатију, трговину, банкарство и све гране српске државе.

Јехуда Хај Алкалај, Давид Хајим Давичо, Леон Којен, Бора Барух, Марко Челебоновић, Данило Киш, Ото Бихаљи, Геца Кон, Бреда Калеф, Душан Михалек, Рахела Ферари, Сека Саблић, Андрија Гамс, Алберт Вајс, Исидор Папо, Цви Локер, Давид Албахари, Томи Лапид, Никола Балог, Шемаја Демајо, Дина Катан, Дан Рајзингер, Дамјан Пековић, Планинка Ковачевић, Ана Шомло, Енрико Јосиф, Аца Сингер... Неки од њих нису међу живима, неки су сада у Израелу, а неки у Србији. Сви они, као и велики Јевреји које сам пропустио да споменем, јер би списак био предугачак, населили су српску историју.

--kraj citata---------


DB-udruženje

Quote:
Волео бих, ипак, када би у једној секцији тог Удружења били Јевреји из Србије...

jes, nemaju preča posla nego da se lomataju po db-instalacijama.


један од Јевреја са списка...

... узгред, ми је рекао данас да он не сматра да он треба да буде у таквом удружењу. каже да би приступио удружењу да је то било "удружење југословенско-јеврејског пријатељства", пошто он има пријатеље и из других република, а не само из србије.

питам ја тог старог господина резигнирано како то да му не смета што је то удружење основано и финансирано са средствима из милошевићеве државе? он каже да му то није ништа интересантно пошто има јевреја који су у хрватској хрватски националисти, у србији српски, а у македонији македонски...


tužno i ružno

Svi smo mi za njih "cigani" ili, u najboljem slučaju, "bosanci". Isto tako su Slovenci za Austrijance "kmeti", "konjušari" ili šta već...
OK, Slovenija nije integrisala Rome u društvo. Zapitajmo se: u kom obimu su integrisani u društvo Meksikanci u Kaliforniji (preko 30% stanovnika), Afro-Amerikanci u Nju Jorku (oko 3,5 miliona), Afrikanci u Francuskoj (???)...
Epilog: sirotinjo i Bogu si teška. A ovi guzati zapadnjaci mogu otvoreno da sprovode fašizam, da budu rasisti, šovinisti, svinje ljudskog društva, najveći zagađivači planete... pritom da prozivaju Slovence, Hrvate, Bosance, Srbe, Albance i ostalu boraniju za nepoštivanje standarda koje ni sami ne poštuju. Lekari u Slovačkoj sterilisali Romkinje? Pojeo vuk magarca. U Sloveniji Rome izbacili sa NJIHOVE zemlje i strpali u kolektivni smeštaj? Nikom ništa. Građani Novog Beograda protestovali zbog naseljavanja Roma u njihov komšiluk? Srpski fašisti koje treba opet bombardovati, ali ovog puta obogaćenim uranijumom. Licemerje, dvostruki aršini, nepravda. Što si južniji to si jadniji i to nije priča od juče. U čitavoj priči Romi su kolateralna šteta i boli dupe bilo koga za njihova prava. Ako bi neko morao da ima razumevanja i podrške ta te ljude, to su Srbi. Jer nas čak i naše nesrećne komšije zapadno od Drina i Dunava zovu "ciganima". Kao da, jadni, nisu svesni da smo za "građansku" Evropu u belim rukavicama SVI uvek bili, i uvek ćemo ostati, samo to- "cigani".

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Cigani u Novom Beograd...

... su problem ne zato što su Cigani.
Nego je to naselje ispod Gazele KATASTROFA i to je gradska vlast zapustila a svaki problem kad se zapusti postaje mnogo veći problem ili se pretvori u neki drugi veliki problem.
Isto bih reagovao i da su to "naselje" napravili WASP, Srbi, Srbijanci, Blogeri,...
To je prljava, uzasna sramota i sad ćemo da vidimo šta će da se desi kad bude trebalo da se sklanja to naselje kod Gazele. A novi luksuzni blok tu niče!
Scenario za rešenje će biti ovakav:

- najavljena akcija za rušenje (ne pre proleća);
- Cigani organizuju protest;
- novinari to vredno beleže i prenose širom sveta;
- podržavaju ih NVO i Blogeri;
- "opet Srbi prave genocid" ili slični naslovi;

Zašto su oni prljavi, jadni, tužni je druga priča.
A kako im pomoći je treća priča.
Nikad nisam digao glas na nekoga zato što je Ciganin, Musliman, Hrvat, Indijanac. Ali jesam ako ukrade, zdipi, mazne, prevari,...
Rešenje problema nije jednostavno, a podrška svemu što je cigansko ne rešava problem. Treba novca, vremena, dobrih ideja i projekata,...


A da...

...država i njeni službenici malo za promenu, počnu da se mešaju u svoj posao, pa da počnu da zaradjuju plate?Ako neko krade, kamo je policija, ako zagadjuje, šta radi inspekcija, gde su socijalne službe za "jadne, tužne i prljave"? Spavaju dubokim snom pravednika, a kad se nešto desi, onda se šunjaju okolo i boga mole da ih se niko ne seti ili mrmljaju neke floskule...


Potpuno se slazem da

ih treba probuditi i to u..... motkom.
U Beogradu na primer, neke ulice se asfaltiraju nekoliko puta, neke ulice nikada. Bogdan i Bojan samo trpaju u dzepove i ne znaju gde ce im dusha.
Ne resavaju probleme, ne ispunjavaju obecano, jer ima puno problema, ali najmanje resavaju socijalne.
Imaju potpuno stranacki pristup Beogradu i ne daj Boze da je neka firma koja nije DS prisla da radi bilo sta.
U isto vreme nagomilane probleme valjda cekaju da resi neko drugi. Sta li. U Beogradu drzava nije problem nego gradska vlast koja je sazidana od DS G17 tvrdjave, a pripomazu im i DSS. Radikali odmazu namerno i sveli smo se na politicku volju pojedinaca koji mozda hoce ili nece. Toliko su ogrezli u sitnosopstvenicke odnose da vise i ne mare za probleme. Socijalih problema u Beogradu ima koliko hocete ali ni jedan se ne resava. Cak i institucije u glavnom gradu koje su pod ingerencijama republike ne dobijaju nista od pomoci grada Beograda. Problem ima Narodno pozoriste, SKC i slichne institucije koje od Republike ne dobijaju mnogo para, a od grada nista, ali zato pojedina pozorista u Beogradu dobijaju mnogo vise samo zato sto su pod upravom grada.
Ruzno je da nacionalni teatar to ne moze da iznese, ali tako je.
Probuditi ih treba ali kako???
"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


IT strucnjaci

Ovu sliku dobijem od svog prijatelja pre jedno 5-6 godina (u vreme buma IT industrije, kad smo bezali u Evropu i Ameriku, ko je kako mogao), sve uz komentar prijatelja - vidi al su gadni, uz napomenu da je sliku dobio od svog kolege u firmi (zemlja u kojoj prijatelj radi je nasljena narodom germanskog porekla). Naslov slike je IT strucnjaci - stizu !!
A ja mu odgvorim da smo za tog njegovog kolegu ustvari mi ti na koji visimo na vozu. NE bi mu pravo, iako je vec sebe skapirao kao ravnopravnog Evropljanina. Ipak vreme je ucinilo svoje, pa je i on video kako stoje stvari kad je neprihvatanje u pitanju.


Uzas

samo to mogu da kazem.
Horor i virus fasizma je zahvatio celu Evropu.:(
SFSP!


ne preteruj urose

sta ti je ovo sfsp?


Ne preterujem

Ceska i Slovacka-sterilizacija Romkinja
Poljska-zabrana abortusa
UK-proganjanje svih muslimana i islamofobija
Nemacka-jacanje neonacista
Austrija-uklanjanje natpisa na slovenackom u delu koji se granici sa Slovenijom i u kome zive Slovenci.
Francuska-jaca antisemitizam
Madjarska-64 zupanije jacaju posle ovih protesta
Italija-u Trstu i ostalim gradovima u kojima zive Sloveni (Srbi, Hrvati, Slovenci) desavaju se napadi na pripadnike/ce tih etnickih grupacija
Jel dovoljno?
SFSP-Stop Fasizmu, Sloboda Pojedincu!

"Screw you,guys, I'm going home""
Eric Cartman


Stvarno čovek ne preteruje

*Ova berba je bogata, ali ima dosta plodova koje su pacovi uništili, a one koji nisu oglodali,
zagadili su svojom otrovnom pljuvačkom.
Koja je uloga sove?*


mozda posle neoliberala

i socijaldemokrata na red ponovo dolaze konzervativci, ali je jos daleko do fasista.
sfsp - thx


da, gresis

taj virus evropu nikada nije ni napustao...

BebaOdLonchara


Biće bolje

"U Africi opet državni udar - umorni Turčin izazv'o sudar."

Malo ozbiljnije, što se tiče cikličnosti jednoumlja i nasilja (a umesto Zoksterovih fotosa) kroz malo prisećanje na Baruha Davida Nojmana iz pera Danila Kiša.

Vučko

P.S.: ako hoćete da smanjite bol u očima koji je ovaj HTML zlotvor napravio, Ctrl-A može da pomogne :)


Danilo Kiš...

... u svaku kuću.

Njegovi eseji, priče, komentari su dalekovidi i slabo lekoviti, očigledno.

Retko mudar, retko darovit i, naravno, nesrećan čovek.
Bio sam nekoliko puta u njegovom društvu, pratio njegove sjajne dijaloge sa oponentima, sudijama.
Danas se okreće u grobu, devedestih se okretao u grobu, na žalost, i sutra će se okretati.


SFSP!!!

SFSP!!!


SFSP

Jel' Smrt Fašizmu, Sloboda Parodu?! Aman daj nam reci...:))


Pojedincu

Ova poslednja reč je "pojedincu" - objasnio negde drugde Uroš.

Izgleda da je neki znak raspoznavanja ;)

Pozdrav,

Vučko


2 Jelica Greganovic

Glede SFSP-Stop fasizmu, sloboda pojedincu!


aaa...

...dobro,bila sam blizu...:))


Smrt fašizmu, Sloboda -

Smrt fašizmu, Sloboda - Čelik 2:0 :)

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Jelice