Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Beyond 2008

Ako ste se pitali gde trenutno najbolje svetske arhitekte grade nova svetska čuda, odmah da vam kažem, eno ih u Pekingu. A gde drugo? Jer kako i sami kažu, nigde na svetu ne mogu se na taj način pomerati granice mogućeg, nigde na svetu nema tako upornog, istrajnog i „glavomkrozzid“ naroda, Kina je svakako u procesu veoma ubrzane urbanizacije, a olimpijske igre se približavaju. Sad Kinezi prave zelene zidove i nove puteve oko i kroz Peking. Nije – pa šta – to je Peking. 15 miliona stanovnika, 17 hiljada kvadratnih kilometara. Ali ozelenjavanje jeste sitno u odnosu na sve drugo što rade. „Vrata“ Ram Kulasa (Ram Koolhass), „Ptičije gnezdo“ Hercoga i Meurona (Jacques Herzog and Pierre de Meuron), „Jaje“ Pola Endrjua (Paul Andrew) i „Vodena kocka“ australijske firme PTW su građevine koje su nikle u Pekingu i sažimaju vrhunska dostignuća u dizajnu, nauci, tehnologiji... Često prelaze ove granice, pa je tako neko za Ram Kulasova Vrata rekao, something like - The open attitude has go beyond the architecture itself, dok za njega kažu - Dutch architect, whose influential building designs and writings have solidified his status as a major force in modern architecture.

Vodena kocka

Water CubeWater Cube

Nacionalni plivački centar izgleda kao poluprovidna kocka sa balončićima raštrkanim po celoj površini i u stvari ima oblik veoma sličan strukturi H2O. Ovaj centar će biti opremljen najnovijim high-tech izumima, između ostalog mnogougaonim, trodimenzionalnim screening sistemima. S obzirom na blizinu Gobi pustinje i probleme koje Peking i inače ima sa vodom, građevina će imati podzemne bazene u koje će se skupljati kišnica i kojom će se posle puniti bazeni za plivanje. Štedi se i na grejanju i hlađenju jer kocka ima u svojim zidovima sistem koji prelama sunčeve zrake i koji se zimi prilagođava za grejanje a leti za hlađenje. Izgradnju kocke finasiraju Hong Kong i Makao a kreiraju ga, u saradnji sa domaćim, arhitekte iz Australije.

Ptičije gnezdo

Bird's NestBird's NestBird's NestBird's Nest

 

 

 

 

 

Delo švajcarskih arhitekata Hercoga i Meurona izaziva ogromnu pažnju ali i kontroverze. Neki misle da je ova građevina previše avangardna i trendy i suviše u sukobu sa tradicionalnim idejama. Drugi misle da na najbolji način predstavlja novi arhitektonski izraz. Mislim, ali nisam sigurna, da je ova zgrada u blizini Zabranjenog grada i da je zbog toga problematična. Stadion ima oblik ptičjeg gnezda, napravljen je od iskrivljenih čeličnih šipki i biće prekriven providnom membranom. Zauzima 250 hiljada kvadratnih metara i na Olimpijadi će primati 100 hiljada gledalaca. Veoma je hrabro, ako sam dobro razumela, da ovako ogroman objekat bude izgrađen od potuno nepravilnih i nesimetrično postavljenih čeličnih konstrukcija.

Jaje

Egg ShellEgg Shell Egg ShellEgg Shell

 

 

 

 

 

 

Zgrada velikog nacionalnog teatra izgleda kao srebrni oval usred zelene vode i ogromnog zelenog parka. Fasada od titanijuma i stakla i promene osvetljenja čine ovo zdanje flurescentnim i bogatim odsjajem. Neki ga opisuju kao kristalnu kap vode, a mnogi kao ljusku jajeta. Nigde se ne vide vrata jer se u zgradu ulazi ispod vode koja potpuno okružuje zgradu. Opera, ples i balet su u jednoj, koncerti klasične i narodne kineske muzike u drugoj, a drama i pekinška opera u trećoj sali.

I na kraju šlag – Ram Kulasova Vrata ili Unconventional "Z crisscross"

DoorDoor

CCTVCCTV

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je ta zgrada koja je definitivno pomerila granice. To su u stvari dve zgrade, jedna koja izgleda kao milion neravnomerno otvorenih fioka i druga, koja zaustavlja dah. Ne vredi da vam objašnjavam, pogledajte sliku ili nešto, ali kažu da onaj gornji deo mora da se spoji u roku sat vremena inače će sve propasti. To je zgrada kineske državne televizije i nalazi se u centru poslovnog dela Pekinga.

U planu je bio i stadion čije su zidine odgomni displeji, na kojima bi se prenosilo ono što se događa unutar zgrade. Koliko ja znam to nije moglo da se sprovede zbog smanjivanja troškova.

Sve ove građevine moraju biti posebno projektovane da se ne sruše u slučaju zemljotresa.

(Prijatelj Fun Siong Lim sa puno optimizma odbrojava dane do Olimpijade i poslao mi je neke od ovih fotografija.)

Samo da naglasim da ja nisam nikakav stručnjak i ništa se posebno ne razumem nego sam jednostavno oduševljena pomeranjima granica. Oduševljena sam i Olimpijadom i mislim da je Olimpijada najlepši događaj koji postoji jer na jednom mestu okuplja hiljade mladih, zdravih, uspešnih...I da vam kažem da će u martu početi prijavljivanje za volontere. A tek sletovi!? A tek Zabranjeni grad!? (sad vas ja gledam širom otvorenih očiju)

I na kraju, strašno me zanima, ako ne u Pekingu 2008. gde biste voleli da budete i kada?


Fenomenalno

Olimpijadu 2008 Kina smatra svojim "Coming out party".
Super jer sto su dovoljno 'otvorenih' shvatanja da prikupe dizajnere koji pomeraju granice. Steta sto nisu za neke druge stvari 'otvoreni' - ali dobro sad.
Pre bih isao 2009, jer me malo odbija citav Haos tokom olimpijade. Moraces mislim izabrati: Da li ces na Olimpijadu 2008me ? Ili hoces da vidis Kinu ?


Hoću

na Olimpijadu 2008me i da vidim Kinu. I Brazil. I Keniju. A boga mi i Japan... i sve tako... :)


Tek

treba pogledati Shangaj pa videti gde su Kinezi otisli...
Svojevremeno je prof.Mitrovic pricao da je boraveci s pocetka '70-tih u Pekingu bio gost u tada luksuznom hotelu koji na vratima nije imao ni brave... 25 godina kasnije (krajem proslog milenijuma) Peking je vec imao sve sto imaju i svi downtowni zapadnih metropola (profesor je bio zapanjen koliko ej taj grad uznapredovao). A za jos manje od jedne decenije Peking izrasta u jedan od vodecih gradova u svetu, evo i po arhitektonskim cudima...


da,

ali je toliko zagadjen i pun smoga da se pitam odakle ce takmichari crpeti kiseonik za svoje sportske akrobacije u toku olimpijade...


Ozelenjavaju ga

uzduž i popreko, i u krug i na sve strane, kao što sam rekla. Ali to, ja verujem, nije ozelenjavanje kao na NS keju, nego to kad Kinezi dohvate ima da bude šuma...
I to, btw, ne rade samo zbog sportista nego je i to deo ogromnih promena koje su u toku u Pekingu i u Kini, sa ili bez Olimpijade.


;)

Quote:
nego to kad Kinezi dohvate ima da bude šuma...

da,sva sreca su to Kinezi a ne Japanci..inache bi radio opshti minimalizam..:)


Shubily

a jesi li bila tamo u skorije vreme? Ili je podatak o zagadjenosti iz brosura...


Ovo i jeste

tekst o tome gde bih volela da putujem i gde biste vi voleli da putujete. O neostvarenim snovima.
:)


Jelena,

moje pitanje je bilo upuceno shubily ali nema veze :)
Bio sam u Pekingu u dve prilike, prvi put skraja proslog milenijuma (svadbeno putovanje) i drugi put sluzbeno pre tri godine... grad se puno izmenio za tih 6 godina, hajde grad ali ljudi... doduse prvi put sam sa ljudima imao kontakt iskljucivo kao turista a drugi put sa poslovnim partnerima i malo sam vise zagrebao po njima (a imao sam i iskustvo sa Kinezima iz USA/Canade) pa je mozda to i subjektivno. U sustini strava zemlja, strava gradovi, sve je ogromno, svugde je guzva...


ja

Denver, Colorado
Austin, Texas
Deep South (negde delta Misisipija, recimo)
i Alaska (ice hole fishing:))

tim redom.


Zašto je sve

na spisku Amerika?
Mada, moram priznati da Aljaska zvuči izuzetno primamljivo? Uvek sam najviše uživala gledajući emisije o životinjama koje žive u hladnim, belim predelima. Valjda zato što mislim da, iako primamljivi, ovi predeli me skoro sigurno neće videti u ovom životu.


moja nova domovina

a, upoznaj svoju domovinu da bi je vise voleo :))


Kad kinezi dohvate...

Proces ozelenjavanja je vrlo problematican. Zemlja je pustinjska, a da bise primile biljke, trosi se enormna kolicina vode.
To ozelenjavanje nema velikog efekta, jer u centru grada (gde nastaje najvise zagadjenja) nema gde vise da se udene drvo. Ono sto ima od parkova - to je to. Radi spajanja Drugog i Treceg prstena posecen je divan drvored blizu mesta gde sam ziveo. Inače glavni zagađivač je elektrana od 350MW na pet km od Tjen An Mena.

Saobracajna infrastruktura je veliki problem, i dva centralna prstena ne mogu vise da izdrze taj pritisak. Peking je sastavljen od vise blokova - kvartova, koji su povezani sirokim bulevarima, ali unutar njih nema saobraćaja. Petlje koje povezuju prstenove sa autoputevima su vrlo kreativno projektovane, te se teško vozači teško snalaze. Izgradnja 6. i 7. prstena ne može popraviti situaciju, jer su suviše daleko od centra. Da bude još gore, Grad je predvideo podelu na posebne distrikte,u zavisnosti od namene - poslovni, stambeni, univerziteski, što po mišljenju većeg broja urbanista, stvori će još veću gužvu. Nade, zato, polažu u razvoj podzemne železnice.

Vratimo se arhitekturi. Autor, nažalost nije naveo neke već postojeće građevine (poput zgrade Kineske Banke, Narodne banke, Nacionalnog muzeja rgada Pekinga), naselja (Đinwaj Soho, Feniks Siti). Broj građevina izuzetne vrednosti je izuzetno velik. Ove građevine su uglavnom projektovali stranci, tako da se o Pekingu govori kao "igralištu za strane arhitekte". Kineske arhitekte (Braca Pei, AJ Vej Vej) uglavnom rade u inostranstvu. TO je posledica želje gradskih vlasti da Peking nadmaši Šangaj. U pitanju je grozničava trka.
Neke kineske arhitekte sumnjaju da su nove građevine projektovane da zadovolje seizmičke zahteve. "Pačje jaje" (Nacionalno pozorište) ima vodeno ogledalo, u kome ne sme da bude stajaća voda, jer će se ubuđati. Ne smeju da stave hlor, jer će se stavarti kamenac, hlor će neprijatno isparavati i nagrizati podlogu. Održavanje tekuće vode suviše je skupo.

A ako se neko zapitao zbog čega OI počinju 8.8.2008, to je zato što kinezi veruju da broj 8 donosi sreću (u stvari bogatsvo). Ja, ipak, verujem da je to zbog toga što su tad najveće vrućine, koje će teško pasti evropskim takmičarima.

PS: Birds Nest - Ptičje gnezdo, Water Cube - Kocka vode, Doors - Vrata (Pekinžani vole da je zovu Krofna)
--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


Čudno je samo što

niko ne pronalazi asocijaciju, kojoj ja ne mogu da odolim, u nazivu Ptičije gnezdo a mislim naravno na ptičiji grip. Ali, neka i ostane samo na mojim, panikom izazvanim, asocijacijama .


a birds net..

ne podseca na Bird's Flu?
--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


Nije uopšte čudo.

:) Vredan narod, uvek jedinstveni, drže do svojih ideala i mnogo se žrtvuju. Ali nije im loše. Zato i postoje hiljadama godina i postojaće još mnogo više...


Bora Bora

Da, otisla bih prva u neki raj i gledala da bude na govornom podrucju jezika koji uopce ne razumem. Znaci, kada pogledam u nanizane novine da mi se slova sliju i zaigraju, a nista ne znace. Za citanje samo knjigu. I to sa srecnim krajem, ako je ikako moguce. Ne mora to biti Bora Bora, vazno je da ne bude ora, ora...if you know what I mean.....
Ali, ako nas i dalje na oru budu vodile ove sakalude, bojim se, nozni palac brckacu samo u Dunavcu.
Sta? Pa, i to je prica o destinacijama, svetskim cudima i distignucima:primoran si da istrazis sebe, jer nista drugo ni ne mozes, glupost ovde nema granica, sto je svojevrsno svetsko cudo, s ozbzirom na to da nam je jedna od osnovnih preokupacija proizvodnja istih,a kada sve to uspes nekako da prezivis normalan, to je, dragi moji prijatelji, zaista veliko dostignuce.
Ziveli!


Choveche.

kakva lepota, a mi sedimo u ovoj rupi i virimo u svet on line.


Ova rupa

Quote:
kakva lepota, a mi sedimo u ovoj rupi i virimo u svet on line.

Razgovaram juče sa drugaricom o ovoj temi i pitam je – Zamisli da živiš na Bahamima, pa malo, malo, pa naiđe uragan? A ona kao iz topa – A zamisli da živiš u Srbiji, pa malo, malo, pa naiđe “neki Milošević”?

E da, ne znam samo može li se “neki Milošević“ iz njenog pitanja smatrati za prirodnu nepogodu? Ili kako kaže Vlasta za svetsko čudo, a naš opstanak za dostignuće?


SMrad

je bio tako cesta pojava u ljudskoj civilizaciji, pojavi se diktator (pogledajte susedne zemlje, Causeskua, Hodzu, pa i JB Tita... syebe svoj narod, unazadi ga par decenija ali prodje... jedini je problem sto smo mi ziveli u doba njegove vladavine :((

Gledam kartu Krita i razmisljam o tome kako bi bilo dobro ziveti pola godine dole...


Šta ima

na Kritu? I zašto pola godine? Ali nemojte da je odgovor novac, molim vas.


Na

Kritu imam super prijatelja (i njegovu porodicu), dovoljno je velik da ne pocnem posle mesec dana da patim od klaustofobije ali posto vec imam iskustvo zivota na nekom drugom ostrvu znam da ne bi mogao da zivim na njemu duze od sest meseci...


A koji je izbor za drugu

A koji je izbor za drugu polovinu?


Naravno

Beograd :)


Beograde, Beograde...:)

Imamo isti ukus :)

Vidi, vidi ti to :)


Pa naravno

Beograd je moj grad, rodjen sam ovde, odrastao, proveo vise od 75% svog zivota...

Ali volim i da se krecem, u BGD-u sam vec preko tri meseca a da se nisam mrdnuo (sem do NS-a) a za mene je to previse...


Lionse

Da te podsetim, Beč je iza ćoška, zar ne? :)


Jeste

ali nesto ne volim taj grad, predrasude iz gastarbajterskog detinjstva...


Da,

na Kritu frka od malog prostora, na nekom drugom mestu frka od zemljotresa, na trećem od blata, cunami, tajfuni, ratovi, insekti, diktatori...(mnogo Diskaverija i Nacionalne geografije:)
So, should I stay or should I go?


Ja ću da se prijavim na

Ja ću da se prijavim na prvi komercijalni let za Veneru (kada ga budu uveli :)).
Da se vratim korenima :)
Zemlja mi je usputna stanica.

Šala, mala:)
Mašta radi svašta :)


Opasna

ti sala :)


Šala da, ali ja ne :)

Šala da, ali ja ne :)


Zaboravio sam

da pomenem okruzenja, more, planine (kojim Krit obiluje), divne ljude koji zive tamo, istorijsko nasledje...


Razumem za Krit

... ili bilo koje mesto na Mediteranu... ali zašto samo pola godine? :)

Pozdrav,

Vučko


Lave, jesam ti ja lepo, jos "onomad"

spominjala Lavlja vrata? vis da nisam bila daleko! mikena - sparta - krit, hop-cup, sve je to blizu :)))


Aha

neko je spominjao al' se ne secam ko... to ste bili vi? Eee... pa i nije bas tako blizu ako ne volite voznju trajektom.

Zamislite da ste sad na Kritu, na juznoj strani, okrenutoj Africi, u nekoj uvali medju clifovima... tamo moze da se kupa cele godine :)


Ooooops, pardon my manners!

ja vec presla na ti! al izvinte, nece se ponoviti, a i da bude u skladu s Vasim godinama :))))

a i nije bitno sad to, nego to kupanje, s pogledom na afriku...daaaa, skroz dobro! mada, pada mi na pamet kako je i gibraltar pogodan za te stvari.

aj sad malo da se drzimo teme - nedostizna mesta; upravo taj spomenuti gibraltar. 3 x sam bila dole, sve uredno, la linea, stena, slikanje i ni jedan jedini put nas britanci nisu pustili :(((( iz raznoraznih razloga, iako smo uvek imali uredne papire....ehhh, ostade mi pusta zelja da posedim malo s majmuncicima na steni....


Ostacemo

na VI, sa mojih tliesttli ipak moram da budem obziran prema damama :)

U zimu '96 ili '97 sam bio na Kritu kod gore spominjanog prijatelja, inace skolskog druga sa BU. Covek mi je pokazao svoje zavicajno selo, na 600mnv, pokazao mi je neke uvale na juznoj strani koje su nedostupne obicnom turisti bez brodice... a krajem novembra smo se uronili u more, naisao topao vazduh iz Afrike :)

Gibraltar? Ehhh, ne imadoh prilike da odem toliko na jug Spanije... ali jedno od mesta koje bi rado posetio, a kao podanik kraljice Elizabete pretpostavljam da ne bih imao problema da posedim na Steni.. zajedno sa majmuncicima, haha...


Rupa

Jes rupa, ali ja istu iz potpuno iracionalnih razloga volim. :) Mislim Bgd


Znam

i ja
:)


Treba li

da napominjem da ga i ja volim...


Mala digresija

Svojevremeno je Kina angazovala prof. Guberinica sa saobracajnog fakulteta da radi na resenju problema semaforizacije Pekinga

Veselin


I na to smo vi ponosni

prof Guberinić i njegova ekipa su proveli šest meseci u Pekingu mereći, projektujući, računajući... Radili su centralnu ulicu u Pekingu, koja prolazi pored Tjen An Mena i to je jedan od dva zelena talasa u Pekingu za koji znam. Ovaj drugi je na vrlo kratkoj dužini (par km).

--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


Gde bi da zivis?

Ha, Jelena? Nesto razoruzavajuce urbano, NY recimo, ili neka Obala? Sta bi bila najbolja kombinacija?


Ma ne,

znaš ti mene, samo Novi Sad dolazi u obzir za mesto boravka. Šta ću kad volem da sam tu na svom.
Ali NY ili neka obala može uvek turistički.


Gvadalupa

Oh, ja bih medj' Kreolce, Gvadalupa, ili tako neshto. Super klopa, znamo jezike, muzika...turizam u Luizijani, kadzun klopa, mjuza super. Shteta za New Orlians


Lionsgate (13 Novembar, 2006

Lionsgate (13 Novembar, 2006 - 13:26)

U zimu '96 ili '97 sam bio na Kritu kod gore spominjanog prijatelja, inace skolskog druga sa BU. Covek mi je pokazao svoje zavicajno selo, na 600mnv, pokazao mi je neke uvale na juznoj strani koje su nedostupne obicnom turisti bez brodice... a krajem novembra smo se uronili u more, naisao topao vazduh iz Afrike :)

Pravi okidac za ponovno gledanje Mediteranea:)


:))

Una faca, una raca


Posveceno svima onima koji bjeze!

:)